De onveranderde Broeders

In de laatste week is in beeld gebracht hoe weinig de Moslimbroederschap (MB) is veranderd sinds de oprichting meer dan 80 jaar geleden. Dat is opmerkelijk voor een beweging die deel uitmaakt van een groot deel van de 20e eeuw, de monarchie en de Eerste Republiek, de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, een aantal conflicten in het Midden-Oosten, de snelle technologische veranderingen en grote, wereldwijde veranderingen in de aanvaarding van persoonlijke rechten. In een eerder artikel werd Khairat El-Shater een gevaarlijke man genoemd, zonder nadere uitleg. De onderstaande link naar een video van een recente toespraak die hij gaf na de Egyptische revolutie moet elke twijfel over die aanwijzing wegnemen.

De toespraak klinkt als een karikatuur van wat westerse intellectuelen het label “islamofascisme” hebben gegeven. Er wordt standaard gesproken over het belang van de groep boven het belang van het individu, en is in brede halen een herbewerking van de geschiedenis vanaf de 13e eeuw tot de 20e eeuw, tot het in de ideologie van de MB past en opzettelijk elke grondige, wetenschappelijke interpretatie van historische gebeurtenissen negeert. Er is het beklag over de verdwijning van het Kalifaat na de ineenstorting van het Ottomaanse Rijk. Gepraat dat we hebben gehoord van Bin Laden, die waarschijnlijk Ayman El Zawahiri naäapte, een MB-prins die dat allemaal in z’n jeugd moet hebben opgezogen.

Het is zinloos om te proberen een punt-voor-punt-analyse van die toespraak te maken, of die punten, die door El Shater naar voren worden gebracht, proberen te weerleggen. Anderen hebben dat al heel bekwaam gedaan. Maar het is noodzakelijk om er op te wijzen hoe de ideologie van El Shater, mocht hij president worden, vorm zal geven aan Egypte en de rest van de wereld.

1. Dit is de standaard ideologie van de MB, zoals die het best meer dan 40 jaar geleden door Sayed Qutb werd uiteengezet. De MB is sinds die rampzalige tijd intellectueel noch gegroeid noch heeft iets anders geleerd dan dat het beter is haar tijd af te wachten. Zij weigert nog steeds elke machtsdeling als onderdeel van een nationaal politiek weefsel. Dit is de reden waarom de monarchie haar probeerde te onderdrukken en waarom Nasser haar hard aanpakte. De MB zoekt niet naar een manier om Egypte te dienen, zij beoogt Egypte over te nemen. Egypte is gewoon een middel en een uitvalsbasis voor een transnationale beweging.

2. De meest directe en praktische gevolgen van deze ideologie is, dat de MB zal proberen door middel van zowel juridische als niet-wettelijke manieren alle meningsverschillen te onderdrukken, zowel intern in de beweging als in Egypte in zijn algemeenheid. Dat is de reden waarom Aboul Fotouh werd geroyeerd. Gehoorzaamheid is een vereiste, zelfs ten koste van het schenden van het geweten. Het individu dient ondergeschikt te zijn aan de beweging. Dat voorspelt niet veel goeds voor elke denkende mens of groep, in het bijzonder voor de moslims.

3. Egypte zelf zal waarschijnlijk verwikkeld raken in vele gevechten waar haar belangen niet op betekenisvolle manier op het spel staan. In veel opzichten is het een herhaling van Nasser’s avonturisme en grandiositeit, maar op een grotere en meer desastreuze schaal. De hoogdravende visie van de MB (geef het individu z’n plaats door de wereld te veroveren) is volledig in strijd met de realiteit van Egypte, dat arm en zwak is en er de laatste decennia ten opzichte van andere landen slechter is komen voor te staan. Dit is een licht ontvlambare werkelijkheid, die waarschijnlijk niet kan worden beheerst door de logica.

4. Een conflict met het Westen is onvermijdelijk, aangezien de fundamentele ideologie in wezen dezelfde is als van de Gama’at Islamia en uiteindelijk de groep van Zawahiri. Zawahiri is geen anomalie. Hij is het logische eindproduct van een toegewijde gelovige van de ideologie. De gemoederen zullen hoog oplopen naast het altijd aanwezige Israël-conflict.

5. De MB zal in eerste instantie proberen om de Kopten te omzeilen. Zij zijn geen belemmering voor haar plannen, liberale moslims zijn een veel groter en directer gevaar. Toch zullen de Kopten altijd ter beschikking zijn om als een strooien pop en zondebok in de menigte te worden gegooid wanneer de zaken verschrikkelijk fout lopen. In ieder geval zal het wettensysteem het leven voor de Kopten moeilijker maken. Elke Kopt die zijn mening zal durven geven of zich bezighoudt met politiek, zal getroffen worden door een aantal valse aanklachten en rechtszaken wegens “belediging van de islam.” Maar uiteindelijk zullen ze zich tegen de Kopten keren. Ze zijn een constant bewijs van de historische non-authenticiteit van hun ideologie en een link naar een ander en ouder Egypte die zij wensen uit te wissen.

Westerse totalitaire ideologieën evolueerden in twee radicaal verschillende richtingen. Er was een avontuurlijke soort, die snel instortte in een nachtmerrie van geweld en bloedvergieten. Er was ook de meer voorzichtige en sluwe soort, die het langer volhield, maar uiteindelijk bezweek onder eigen inefficiëntie. Het is niet duidelijk in welke richting het Egypte van de MB zich zal ontwikkelen, een snelle ineenstorting van de staat of de lange nachtmerrie van het sombere en donkere totalitarisme.

Wat ontbreekt in deze sombere analyse is elke gedachte dat Egypte een overname door de MB kan voorkomen. Het is mogelijk, maar op dit moment is dit zeer onwaarschijnlijk. De sterren staan slecht, gewoon pech. Het onderdrukken van de beweging zal niet werken. Dat is geprobeerd en het heeft niet anders dan geleid tot de groei van steun voor de MB. Het terugdringen en uiteindelijk uitbannen van deze kracht, die al bijna een eeuw lang een donkere schaduw over Egypte werpt, is een karwei dat vele generaties zal duren. Het moet met veel geduld en bedachtzaamheid worden gedaan en het zal veel “ups and downs” kennen. Bijna alles zal door de Egyptenaren zelf moeten worden gedaan. Maar de buitenwereld moet daarbij helpen. We kunnen beginnen de beweging te zien zoals ze is, niet wat we willen dat ze is.

Video van de toespraak van Kharait El Shater met Engelse ondertiteling:

http://www.mrctv.org/videos/muslim-brotherhood-candidate-everywhere-we-seek-subjugate-people-god-institute-god%E2%80%99s-religion-and-islamize-life

Bron:

http://salamamoussa.com/2012/04/06/the-unchanged-brothers/

Vertaald uit het Engels door:

vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Egypte, Moslimbroederschap. Bookmark de permalink .

10 reacties op De onveranderde Broeders

 1. louis-portugal zegt:

  Als ze al 1400 jaar zo zijn waarom zouden ze nu dan veranderen??
  De koran is het woord van allah en daar mag niet aan getwijfeld worden dus zeker niet over gediscusseerd.
  Ik heb de indruk dat ze door hun contacten met het westen veel principiëler worden.

  Like

 2. Linsky zegt:

  Zoals het dogma van Pauselijke Onfeilbaarheid, van een onvoorstelbare verregaande arrogantie getuigd, is ook de ongehoorde decadentie, arrogantie en ongelooflijke egocentrische wereld- en levens-visie, van deze ‘heersers’ gefundeerd op een bijzonder axioma; namelijk dat zij door hun afkomst/erfelijkheid, intellect en door hun zelf bedachte ‘goden’ geschonken macht de wereldkuddes moesten hoeden.

  Like

 3. Linsky zegt:

  Kirgizië: Waar een gedwongen huwelijk begint met ontvoering van de bruid.

  “Iedereen begrijpt dat dit een traditie en je kunt het niet veranderen. ”

  http://barenakedislam.com/2012/04/12/kyrgyzstan-where-forced-marriage-begins-with-bride-kidnapping/

  Like

 4. Linsky zegt:

  Moslims willen Urkers bekeren!
  URK – Het streng gereformeerde Urk is waarschijnlijk de laatste plaats waar je de kreet ‘Allahu Akbar’ zou verwachten. Toch is een groep fanatieke jonge moslims naar de gesloten gemeente getrokken om daar de islam te verkondigen.
  Het EO-programma De Vijfde Dag besteedt donderdagavond aandacht aan deze jongeren met hun straatevangelisatie. Duidelijk wordt in ieder geval dat niet iedereen op Urk zit te wachten op de moslimjongeren. Met video;
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/11896773/__Moslims_willen_Urkers_bekeren__.html

  Like

 5. Linsky zegt:

  ‘Publiek bestel krijgt moslimomroep’

  HILVERSUM – De kans is groot dat Nederland op korte termijn een moslimomroep krijgt. De nieuwe omroep wil nog voor 2016 toetreden tot het publieke omroepbestel.
  Initiatiefnemer Radi Suudi zegt in het Nederlands Dagblad dat de gesprekken over de nog naamloze omroep de komende dagen en weken moeten worden afgerond. De deadline van 2016 is belangrijk, omdat er daarna geen nieuwe omroepen meer worden toegelaten tot het bestel.

  Eerdere pogingen om zendtijd te krijgen voor een moslimomroep liepen tot nu toe op niets uit. Het Commissariaat voor de Media keurde vorig jaar nog verschillenden aanvragen af, omdat ze niet representatief waren voor de gehele moslimgemeenschap in Nederland.
  Suudi was eerder mede-oprichter van de multiculturele omroep Zenit. Daarmee lukte het hem in 2009 niet om het benodigde minimumaantal van 50.000 leden te halen om de status van aspirant-omroep te krijgen.

  Like

 6. Linsky zegt:

  FRANCE: Crazy inbreds blame Sarkozy for not allowing Muslim Mass Murderer Mohammed Merah to be buried in Algeria

  Apparently, nobody told them that it was the Algerian town mayor who refused to allow Merah to be buried there. Watch the sheikh and Ali Belhadj, former VP of the Algerian FIS, start foaming at the mouth, blaming Sarkozy, ‘the Jewish pig,’ for denying the killer burial in Algeria. To top it off, two of the inbreds tear up their French passports, much to the delight of the other Muslim lunatics.
  No wonder Marine Le Pen wants to put an end to non-Europeans holding dual nationalities.

  GEEN BAN BOOZE, BAN MOSLIMS!

  London Metropolitan University heeft zojuist aangekondigd dat zij overweegt een verbod op alcohol op de campus, want het is ‘beledigend voor moslims.’

  http://barenakedislam.com/2012/04/13/dont-ban-booze-ban-muslims/

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  Ze is bijna 6 jaar dood maar wat ze tijdens haar leven schreef en heeft gezegd, heeft nog niks aan kracht ingeboet.
  http://old.nationalreview.com/comment/vidino200405040834.asp

  Like

 8. G.Deckzeijl zegt:

  Helaas niet on topic, wel belangrijk: lees mijn bijdrage.
  http://www.amsterdampost.nl/rutte-henk-en-ingrid-zijn-dom/#comment-66103

  Like

 9. En monsieur Sarkozy laat dat allemaal over zich heen gaan??
  Dégoûtant!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s