Spanje, in het centrum van de economische crisis, wordt nog steeds geteisterd door stijgende rentes en werkloosheid. Bijzonder hard trof de crisis de kleine Catalaanse stad Rasquera. Hoewel deze slechts 3000 inwoners telt, heeft het stadje een schuld van 1,3 miljoen euro opgebouwd, die door de burgers onmogelijk kan worden terugbetaald. Daarom heeft de burgemeester, Bernat Pallisa, een uitermate onorthodox plan uitgewerkt, dat ook de aandacht en de onrechtvaardigheid van de Spaanse regering op zich heeft gevestigd.
Zijn project is volgens Catalaans recht legaal, maar een overtreding van het nationale recht: Er werd door de vereniging ABCDA – “Privégebruik van cannabis” – contact met Pallisa opgenomen. Deze groepering heeft ongeveer 5000 leden, die een maandelijks bedrag betalen en daarvoor privé geteeld cannabiskruid ontvangen. Op grond van de toenemende interesse heeft de groepering meer grond nodig en vond hiervoor in het kleine plaatsje de perfecte omstandigheden.
In Catalonië is de teelt van cannabis voor privégebruik toegestaan, terwijl het Spaanse recht de productie van alle soorten illegale drugs verbiedt. De burgemeester was desondanks bereid om officieel met de groepering samen te werken en grond voor de teelt van cannabis aan de groepering te verhuren. “Marihuana is net als andere een voedingsgewas, die u hier in de omgeving ziet”, argumenteert hij m.b.t. de boomgaarden met kersen- en olijvenbomen. “Marihuana kan men verbouwen en het levert winst op”. Zeer veel winst zelfs – de groepering is bereid om voor de pacht van de grondstukken tienmaal zoveel te betalen als gebruikelijk. Dit zou binnen twee jaar een winst moeten opleveren van 1,3 miljoen euro en bovendien zouden er nieuwe banen ontstaan. Met het gewonnen geld dienen infrastructuurprojecten van de afgelopen tien jaar betaald te worden, die de stad in de schulden hadden gestort – en deze bijna volledig aflossen.
Stemming voor teelt van cannabis
De bevolking is verdeeld: enkelen kunnen het cannabisproject niet afwachten, anderen zijn tegen het gebruik van een illegale substantie. Daaruit kwamen spanningen voort, die uiteindelijk zo hoog opliepen, dat de burgemeester liet stemmen over zijn “reddingspakket’. Het resultaat was duidelijk: 57% van de burgers ondersteunde dinsdag het voorstel. Reden daarvoor zou ook de angst voor een alternatief pakket bezuinigingsmaatregelen kunnen zijn, want een nieuwe drastische begrotingsbezuiniging had onlangs in Barcelona tot zware onlusten geleid, tijdens welke in de hele stad brand werd gesticht en winkels werden verwoest.
Te weinig instemming – burgemeester op punt van aftreden?
Desondanks is er , naar het zich laat aanzien, een einde aan het project gekomen – Pallisa had aangekondigd alleen bij een instemming van 75% zijn plan uit te voeren. In het geval zijn peiling mocht mislukken, had de burgemeester zijn aftreden aangekondigd. Volgens de nieuwste berichten echter zal hij niet onmiddellijk zijn functie neerleggen, omdat het project toch door de meerderheid werd ondersteund – en hij nog één keer zou willen nadenken hoe het nu verder moet.
Bron:
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)
Lijkt me een leuk idee.
Ik moet eens gaan vragen of dat hier ook mag.
LikeLike
Louis;
Daar waren ze hier al veel langer achter hoor. Ze zijn er bij mijn weten nog steeds mee bezig dat voor elkaar te krijgen.
http://www.at5.nl/artikelen/35219/groen-links-centrum-moet-zelf-wiet-kweken
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1203014/2008/11/22/Gemeenten-willen-zelf-wiet-telen.dhtml
LikeLike
Hier nog een paar:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/2610475/__Eindhoven_wil_zelf_wiet_kweken__.html
http://bd.nl/nieuws/tilburg-stad/gemeenten-laten-zelf-wiet-kweken-1.13656
LikeLike
Pingback: Gelukkige Duitsers? We hebben nu maïswoestenijen en een “Stichting hoerentest” | E.J. Bron