Dorp in Catalonië wil met de teelt van cannabis schulden afbouwen

Spanje, in het centrum van de economische crisis, wordt nog steeds geteisterd door stijgende rentes en werkloosheid. Bijzonder hard trof de crisis de kleine Catalaanse stad Rasquera. Hoewel deze slechts 3000 inwoners telt, heeft het stadje een schuld van 1,3 miljoen euro opgebouwd, die door de burgers onmogelijk kan worden terugbetaald. Daarom heeft de burgemeester, Bernat Pallisa, een uitermate onorthodox plan uitgewerkt, dat ook de aandacht en de onrechtvaardigheid van de Spaanse regering op zich heeft gevestigd.

Zijn project is volgens Catalaans recht legaal, maar een overtreding van het nationale recht: Er werd door de vereniging ABCDA – “Privégebruik van cannabis” – contact met Pallisa opgenomen. Deze groepering heeft ongeveer 5000 leden, die een maandelijks bedrag betalen en daarvoor privé geteeld cannabiskruid ontvangen. Op grond van de toenemende interesse heeft de groepering meer grond nodig en vond hiervoor in het kleine plaatsje de perfecte omstandigheden.

In Catalonië is de teelt van cannabis voor privégebruik toegestaan, terwijl het Spaanse recht de productie van alle soorten illegale drugs verbiedt. De burgemeester was desondanks bereid om officieel met de groepering samen te werken en grond voor de teelt van cannabis aan de groepering te verhuren. “Marihuana is net als andere een voedingsgewas, die u hier in de omgeving ziet”, argumenteert hij m.b.t. de boomgaarden met kersen- en olijvenbomen. “Marihuana kan men verbouwen en het levert winst op”. Zeer veel winst zelfs – de groepering is bereid om voor de pacht van de grondstukken tienmaal zoveel te betalen als gebruikelijk. Dit zou binnen twee jaar een winst moeten opleveren van 1,3 miljoen euro en bovendien zouden er nieuwe banen ontstaan. Met het gewonnen geld dienen infrastructuurprojecten van de afgelopen tien jaar betaald te worden, die de stad in de schulden hadden gestort – en deze bijna volledig aflossen.

Stemming voor teelt van cannabis

De bevolking is verdeeld: enkelen kunnen het cannabisproject niet afwachten, anderen zijn tegen het gebruik van een illegale substantie. Daaruit kwamen spanningen voort, die uiteindelijk zo hoog opliepen, dat de burgemeester liet stemmen over zijn “reddingspakket’. Het resultaat was duidelijk: 57% van de burgers ondersteunde dinsdag het voorstel. Reden daarvoor zou ook de angst voor een alternatief pakket bezuinigingsmaatregelen kunnen zijn, want een nieuwe drastische begrotingsbezuiniging had onlangs in Barcelona tot zware onlusten geleid, tijdens welke in de hele stad brand werd gesticht en winkels werden verwoest.

Te weinig instemming – burgemeester op punt van aftreden?

Desondanks is er , naar het zich laat aanzien, een einde aan het project gekomen – Pallisa had aangekondigd alleen bij een instemming van 75% zijn plan uit te voeren. In het geval zijn peiling mocht mislukken, had de burgemeester zijn aftreden aangekondigd. Volgens de nieuwste berichten echter zal hij niet onmiddellijk zijn functie neerleggen, omdat het project toch door de meerderheid werd ondersteund – en hij nog één keer zou willen nadenken hoe het nu verder moet.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/007935-Katalanisches-Dorf-will-durch-Cannabis-Anbau-Schulden-tilgen

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis, Spanje. Bookmark de permalink .

4 reacties op Dorp in Catalonië wil met de teelt van cannabis schulden afbouwen

  1. louis-portugal zegt:

    Lijkt me een leuk idee.
    Ik moet eens gaan vragen of dat hier ook mag.

    Like

  2. Pingback: Gelukkige Duitsers? We hebben nu maïswoestenijen en een “Stichting hoerentest” | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s