De bom en Günter

“Achter de roep naar vrede verschansen zich de moordenaars”, heeft Paul Spiegel, tot 2006 president van de Centrale Raad van de joden in Duitsland, verklaard. Weliswaar kondigt Teheran wekelijks de vernietiging van Israël aan. Mocht de joodse staat echter niet vrijwillig ten onder willen gaan, maar zich dreigen te verdedigen, dan zou – aldus Günter Grass – de wereldvrede in gevaar zijn.

Grass toont geen belangstelling voor de situatie van de bedreigde Israëli´s. Oorzaak en gevolg heeft hij omgedraaid. Niemand in Israël wil oorlog, terwijl Iran zijn met atoomkoppen te versieren raketten voorziet van het opschrift “Israël moet vernietigd worden”, zoals foto´s van Iraanse militaire parades bewijzen.

Mocht Israël zich genoodzaakt zien om militair tegen een Iraanse atoombom op te treden, zou het geen aanval worden met de inzet om mensen te doden, het zou een verdedigingsmaatregel zijn, een strijd om te overleven.

Dit komt in de discussie rondom de schrijver te weinig aan de orde. Er komen steeds meer commentaren, die zijn antisemitische stereotype bekritiseren, om zijn waarschuwing voor een preventieve Israëlische klap te verdedigen. “Het schandaal zit hem niet in Grass´ Israëlkritiek”, benadrukt bijvoorbeeld Klaus Hillenbrand in de taz. Willen Hillenbrand of Bettina Marx van de “Deutsche Welle”, die net zo argumenteert, in de schaduw van de Ahmadinejad-bom leven? O nee? Hoe willen ze deze dan verhinderen? En waarom roert Tom Buhrow deze vraag in zijn meer dan twintig minuten durende “Tagesthemen”-gesprek met Günter Grass niet aan?

Het eigenlijke probleem is de Iraanse bom. Om deze te verhinderen, is de categorische morele eis van onze tijd. Het zijn niet de al lang bestaande Israëlische, maar de dreigende Iraanse atoomwapens, die veel Arabische landen ertoe aanzetten om eigen atoomarsenalen op te bouwen. De mogelijkheid om de Iraanse greep naar de bom zonder de inzet van wapens te verhinderen, verdwijnt op dit moment net zo snel als de angst voor een militaire inzet toeneemt.

Angst! Is het misschien deze angst, die tegenwoordig velen ertoe verleidt om zichzelf bijna wanhopig wijs te maken dat er geen gevaar van Iran zou uitgaan? Is het de angst, die tegenwoordig voor velen aanleiding is om terug te grijpen naar de klassieke zondebok voor crisistijden en joden – in dit geval de joodse staat – te slaan?

Het afgelopen weekend publiceerden 1700 ondertekenaars een krantenadvertentie onder de kop “Sancties en oorlogsdreiging onmiddellijk stoppen”, waarin exact dit gebeurde: Iran´s regime werd in bescherming genomen en Israël voor de crisis verantwoordelijk gemaakt.

Desalniettemin behoren Oskar Negt en Franz Alt tot de ondertekenaars van het eerste uur, evenals Wolf Dieter Narr, Elmar Altvater, Iring Fetcher, Ekkehart Krippendorff en nog vele anderen. Enkele dagen later maakt Grass het beeld perfect door te insinueren dat de joodse staat precies datgene zou doen waarmee hijzelf bedreigd wordt: de “uitroeiing”.

Wat Duitsland echter zou kunnen en moeten doen om Iraanse atoombommen te verhinderen – deze vraag interesseert blijkbaar noch Oskar Negt noch Günter Grass.

Toch is de Bondsrepubliek tot op de dag van vandaag de belangrijkste westerse partner van de moellahs gebleven: in 2011 werden Duitse hightech-producten ter waarde van meer dan 3 miljard dollar naar Iran overgebracht. Een consequente sanctiepolitiek zou er anders uitzien. Hoe meer doorlatend de gaten in het sanctieregime zijn, des te zekerder de op handen zijnde oorlog en des te ongepaster de waarschuwing van de Duitse regering dat Israël “niet aan een avontuur” zou mogen beginnen.

“Men kan niet a priori nee tegen de oorlog zeggen” – had Paul Siegel verklaard, een uitspraak, die tegen de achtergrond van de 8e mei 1945 voor zich spreekt. Hitler werd door soldaten, niet door pacifisten overwonnen.

Het zou erop neer komen om van de terechte opwinding via de zelfontbloting van Günter Grass op de vraag te komen, die echt telt: Hoe kan Iran´s atoomwapenoptie worden verhinderd?

Bron:

http://www.matthiaskuentzel.de/contents/die-bombe-und-der-guenter

Auteur: Matthias Küntzel

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Iran, Israël, Jodenhaat, Socialisten. Bookmark de permalink .

12 reacties op De bom en Günter

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Zit met ongeduld te wachten op een soortgelijke test door de militaire hielenlikkers van de Iraanse Hitler…

  Like

 2. Columnist zegt:

  “Het zijn niet de al lang bestaande Israëlische, maar de dreigende Iraanse atoomwapens, die veel Arabische landen ertoe aanzetten om eigen atoomarsenalen op te bouwen.”

  Wederzijdse vernietiging van Iran en de Arabische landen kan alleen worden voorkomen als beide stromingen binnen de islam vervangen worden door een derde stroming binnen de islam, op zijn minst. Misschien kunnen Iran en de Arabische landen zich beiden bekeren tot het Jodendom.

  Like

 3. likoednederland zegt:

  De door Grass niet onderkende verschillen tussen de Iraanse en de Israelische atoombom:

  http://likud.nl/2012/01/de-ene-atoombom-is-de-andere-niet/

  Like

 4. wachteres zegt:

  http://tinyurl.com/bts42oo

  Turkse president Gül: de opmars van islamofobie is gevaarlijk.

  De Turkse president Gül vergelijkt de xenofobie in Europa met de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. ‘Het is triest de huidige achteruitgang te zien.’

  De Turkse president Abdullah Gül bezoekt komende week Nederland voor de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Het bezoek ligt politiek gevoelig omdat de PVV van Geert Wilders tegen het bezoek is. ‘Ja, ik heb over hem gehoord’, zegt Gül. ‘Maar ik ben niet heel precies op de hoogte.’

  Ongehoorde schijnheiligheid komt hieronder tevoorschijn:

  De Turkse president wil liever niet over individuele politici spreken, maar zegt zich wel zorgen te maken. ‘Ik zie een opmars van islamofobie in Europa en ik vind dat gevaarlijk. Vijandigheid tegen een bepaald ras of een bepaalde religie en xenofobie zijn ziekten die tot zeer slechte gevolgen kunnen leiden. Kijk naar wat er in Europa is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog.’

  En hier komt de aap uit de mouw:

  “Als je de Europese geschiedenis ziet als een christelijke club, dan hoort Turkije er niet bij. Maar als je Europa bekijkt met zijn hele geschiedenis, economie, geografie en politieke achtergrond, dan is Turkije zeker een deel van Europa”.

  Opvallend is dat deze moslim, hoezo geen haat tegen andersdenkenden?, dezelfde redeneertrant/argumenten heeft als onze linkse broeders en zusters.

  Toeval? Ik denk het toch van niet!

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Alhoewel het tot sint juttemis is uitgelegd, wil ik er nog wel een paar woorden aan het geleuter van Gül wijden. Je hebt in deze wereld genoeg mensen die bang zijn voor spinnen. Dat heet met een vreemd woord arachnofobie. Ik zelf bv. ben bang voor nieuwe schoenen. Dat heet nieuweschoenofobie. (ze kunnen vreselijk knellen) Mensen die niks van de islam moeten hebben(en waartoe ik mezelf ook reken) “lijden” aan islamofobie. Dat is geen ras.
  Ik lijd niet, ik gebruik geen medicijnen om laatstgenoemd verschijnsel te onderdrukken.
  Probaat middel tegen islamofobie: de veroorzakers, die zich sedert de periode “Oil for Immigration” en ook daarna drie slagen in de rondte neukten om te proberen deze wereld via de islamitische baarmoeder te veroveren, bij iedere gelegenheid aan het verstand peuteren dat hun
  woestijnideologie helemaal nada-niks-niente met vrede te maken heeft en dat we graag zelf uitmaken waar we in willen geloven.
  Pamela nog maar een keer: http://tinyurl.com/3p32945

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  @G. Deckzeijl; Hear,Hear, geweldig verwoord heer Deckzeijl. U kunt zich meten met de grote staatsman Churchill, die vlak na de 2e wereldoorlog al waarschuwde voor het gevaar van de Islam.
  En de enige bewoner van Turkije waar ik enige bewondering voor heb, is Kemal Atatürk. Deze van oorsprong hoge militair, heeft Turkije tussen globaal 1920-1950 om willen vormen naar een seculiere staat, en dat is hem gelukt weliswaar met behulp van het turkse leger. En de islamisten Erdogan en Gúl, zorgen er wel voor dat de erfenis van Atatürk het riool afgaat. Atatürk had net als Churchill en Flaubert, een kotshekel aan de islam!

  Like

 7. Columnist zegt:

  Tom Hendrix zegt:

  14 april 2012 om 14:53

  @G. Deckzeijl; Hear,Hear, geweldig verwoord heer Deckzeijl. U kunt zich meten met de grote staatsman Churchill, die vlak na de 2e wereldoorlog al waarschuwde voor het gevaar van de Islam.

  Toch heeft men zich in diezelfde tijd afhankelijk gemaakt van olie. Gek genoeg kregen de geallieerden olie in de strijd tegen Hitler.

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @Columnist, dat kan kloppen dat ze olie kregen, maar daar is voor betaald toch. Verder zou het goed zijn als we hier in het westen voort zouden maken met alternatieve brandstoffen.

  Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  @Tom: aan het eind van de volgende pagina de EIS van Gustave Flaubert.* Als dat TOEN was uitgevoerd…. Afijn, laat iedereen het verhaaltje afmaken en de plaatjes kleuren.
  http://tinyurl.com/3wdvven
  *lees zijn verzamelde proza in HAAT IS EEN DEUGD. (pag.262)
  (uitg. arbeiderspers, ISBN 9029517174/nur320)

  Like

 10. louis-portugal zegt:

  Niet alleen de neus Hans.
  Bij de elsevier heb ik me al afgevraagd waarom ik denk dat Grass zo´n zelfhatende jood is.
  Tevens denk ik dat het verzwijgen van zijn SS verleden ondanks dat hij pas 18 jaar was om meer te verbergen , waarom als je niets misdaan hebt, integendeel zelfs????

  Like

 11. louis-portugal zegt:

  Wachteres eigenlijk of topic maar toch denk ik dat die Gül nog wel een paar punten heeft om over gevraagd te worden over die 400 jaar waaronder het huishouden van de Ottomanen in Europa en het armeense uitstapje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s