Ou Topos, of het utopisch denken

In het voorbijgaan hoorde ik op de radio dat aandacht voor de filosofie in de basisschool gunstig is voor alles en nog wat. Eigenlijk was ik er niet goed met mijn aandacht bij en nam meteen aan dat het waar zou kunnen zijn. Totdat ik mij ene Jostein Gaarder herinnerde. Hij schreef een bestseller, een hit, nummer één in de boekenmarkt. Sophie’s Wereld, waarin de inhoud van de geschiedenis van de filosofie aan een kind, een jonge puber, wordt uitgelegd. Allemaal prijzenswaardige zaken, totdat ik door het drama dat Breivik heeft aangericht, ontdekte dat misschien deze Jostein Gaarder niet helemaal zuiver op de graat is. Jawel, de politiek correcte uitspraken van deze filosoof over Israël grenzen aan antisemitisme.

Waarom word ik de laatste tijd toch zo teleurgesteld door onze verlichte geesten, die ons collectief in de steek lijken te laten. Een fenomeen dat ook Mark Steyn noemt in zijn speech in Syndney, waar hij juist de kunstenaars verwijt het nu te laten afweten, weg te duiken, in het opkomen voor de basisvoorwaarde voor een vrije en welvarende samenleving: de vrijheid van meningsuiting. Voor het gemak schaar ik ook de filosofen onder de kunstenaars.

Vrij Nederland publiceerde in het Paasnummer een interview met de socioloog Willem Schinkel. Ik had van de goede man nog nooit gehoord en dus ook niets van gelezen. De ‘blikvanger’ in rood gedrukt naast de tekst trok de aandacht, wat het ook bedoeld is te doen: “De democratie is aan vernieuwing toe”, zegt Willem Schinkel, “het lijkt hier steeds meer op Museum Nederland. Dat is verstikkend.” Interessant nietwaar? Maar de kop boven het artikel deden bij mij alle alarmbellen rinkelen. Daar stond toch echt: “Laten we weer utopisch denken”. Ik krijg dan acuut associaties met miljoenen vermoorde onschuldigen, Goelag en Arthur Koestler’s “Darkness at Noon”, maar dat kan aan mij liggen. U begrijpt, ik ben wars van alle utopische aspiraties. Ik ben meer van; gezegend is het land met een saaie politiek.

Willem Schinkel positioneert zichzelf politiek als ‘links van de SP’, maar is verder coulant over de SP als hij het socialisme van de SP een vorm van nationaal socialisme noemt. Het staat er echt. Heeft niemand bedacht, Willem Schinkel incluis, dat het verschil met nationaal-socialisme slechts een heel klein streepje is? Het is een foutje van de redacteur om daar niet op te wijzen. Dat wil ik het allerliefste aannemen, want anders komen die beelden van concentratiekampen en gruwelijke hopen lijken weer terug. Maar misschien doe ik Willem Schinkel onrecht met mijn associaties. Daarom hier dit iets langer citaat;

“Die zelfgenoegzame houding bestrijd ik, vandaar dat ik in mijn boek de museummetafoor gebruik, het beeld van Nederland als een steeds stoffiger museum. Daarmee geef ik volgens mij een tijdsgevoel en een levensgevoel weer van een deel van mijn generatie. Veel mensen van rond de dertig kijken bevreemd naar het politieke establishment, naar de vastgeroeste politieke discussies, naar de ironiserende manier waarop er over  politieke spelletjes gepraat wordt door de Ferry Mingelens van deze wereld. Laten we tegen de tijdgeest in utopisch blijven denken. Dat is altijd productief geweest“.

Heiner Geissler (CDU), onsuccesvol bemiddelaar in het Stuttgart 21 conflict, heeft een dun boek geschreven over het utopisch denken. ‘Ou Topos, Suche nach dem Ort den es geben müsste.’ Het zou er moeten zijn, maar het is er niet. Ook niet na miljoenen doden of de van de ziel beroofde mensen. die als robotten dagelijks hun taak in die utopische samenleving naar vermogen proberen uit te voeren.

 

Science Fiction schrijfster Ursula Le Guin schreef vele jaren geleden een boek, dat natuurlijk geen serieuze aandacht kreeg. Naar Willem Schinkels, omdat het niet in de tijdgeest paste. Het boek heet ‘De ontheemde’ en beschrijft de ervaringen van een vrijdenker in een overgeorganiseerde utopie, waar alles grijs en grauw is. Tenslotte geraakt hij in een wereld die men zou kunnen vergelijken met de onze en ook daar voelt hij zich niet thuis. Hij is ontheemd in deze nieuwe, kleurrijke wereld, gewend als hij was aan de grijze, grauwe utopie.

In het interview met socioloog Willem Schinkels en zijn utopisch toekomstperspectief komt het woord islam niet voor. Onze denkers schijnen te denken dat dit in hun denken geen rol hoeft te spelen. Onze samenleving moet utopisch leren denken, “om te ontstoffen, zoals mijn goede vader zei”, maar de islam komt in het plaatje van Willem Schinkels niet voor. Ook hij geeft aan het volk een nieuwe dosis opium.

vederso

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Communisme, Pacifisme, socialisme. Bookmark de permalink .

7 reacties op Ou Topos, of het utopisch denken

 1. Linsky zegt:

  Utopia kan enkel het resultaat zijn van altruïsme.
  Wanneer het gevoed wordt door puur egoïsme, zal het eindigen in een Dystopie!

  “Eens komt het moment dat zij ter verantwoording worden geroepen!
  Natuurlijk pas als het te laat is……Als hun lang verwachte Utopia een Dystopie blijkt te zijn!

  Like

 2. Jan zegt:

  Dat is dan weer sympathiek van Schinkel dat hij de SP nationaal socialistisch noemt. Als je ziet wat hun ‘filosofie’ is (een veel te sterke term) dan denk ik aan Pol Pot.

  Schinkel is zo iemand als Rosenmuller. Die zei eens in een interview dat de maatschappij zoals die nu is dient te verdwijnen.
  Wat er dan voor in de plaats diende te komen, vroeg de interviewer.
  Nou, daar was Paultje nog niet uit, maar zoals die nu is, dat kon volgens hem niet langer.
  Intussen reist die grachtengordelproleet en parasiet de wereld rond op kosten van de belastingbetaler om zijn derrie vervolgens via de staats-tv over ons uit te storten.

  Dat Jostein Gaarder niet zuiver op de graad is wist ik al. Een aantal maanden terug stond hier een stuk over Noorwegen, over het antisemitisme en toen stootte ik op Gaarder. Overigens krijg ik van veel ‘artistiekelingen’ uit Noorwegen vaak een vieze smaak in mijn mond.
  Gaarder:
  “There’s no turning back. It’s time to learn a new lesson: We no longer recognize the State of Israel.
  (…) We need to get used to the idea: The State of Israel, in its current form, is history.
  We don’t believe in the notion of God’s Chosen People. We laugh at this people’s capriciousness and weep at its misdeeds. To act as God’s Chosen People is not only stupid and arrogant, but a crime against humanity. We call it racism. (…) We call baby killers “baby killers” and will never accept that people such as these have a divine or historic mandate excusing their outrages.

  Lees verder op:
  http://www.israelwhat.com/2011/04/20/jostein-gaarder-regrets-infamous-2006-op-ed-gods-chosen-people/

  The idea of Socialism is at once grandiose and simple. … We may say, in fact, that it is one of the most ambitious creations of the human spirit. … so magnificent, so daring, that it has rightly aroused the greatest admiration. If we wish to save the world from barbarism we have to conquer Socialism, but we cannot thrust it carelessly aside.
  – Ludwig von Mises

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Het is van een ongehoorde vuiligheid wat deze “roden”, allemaal klaarspelen. Deze mensen zijn NSB ers van de zuiverste graad!

  Like

 4. Jan zegt:

  Kristallnacht averted: November 9, 1969

  “The German Left,” he wrote, “has to overcome its Judenknacks (Jew hang-up).” Jews – not just Israelis – were fascists, he told anyone who would listen, and thus deserved to be treated as such. Finally he decided it was time to give these fascists a taste of their own medicine.

  http://open.salon.com/blog/lost_in_berlin/2011/11/09/kristallnacht_averted_november_9_1969

  Like

 5. lucky9 zegt:

  Politieke en sociale wetenschappen zijn een beerput van de maatschappij. Waardeloos, waardenloos, gekaapt door het crypto-communisme en totaal vervalst. Zelfs geen scheet waard, laat staan een kogel.

  Like

 6. louis-portugal zegt:

  Die rooien hebben altijd utopisch gedacht.
  Ik kom ze nog regelmatig tegen die het communisme verdedigen door dik en dun.
  Als ik dan voorbeelden noem zoals Cuba, Rusland en of Angola, waar kleine groepen in weelde leven en het volk crepeert en onderdrukt wordt, en of waar het in elkaar gestort is komen ze telkens met de domme opmerking dat het slecht uitgevoerd wordt.
  Als zeer jongeman hadden we eens een retraite bij jezuieten.
  Onze voorganger had ook zo’n soort verhalen.
  Aangezien toen in de media gesproken werd over K.I. (kunstmatige inseminatie) en het feit dat het vaticaan aandelen had in de italiaanse chemische industrie, stelde ik die pater voor dat ze dan maar allemaal dezelfde mensen moesten kweken in reageerbuisjes die ze dan communistisch konden laten leven.
  Maar gezien de verscheidenheid van de mensen zal dat nooit lukken net zoals de € nooit zal lukken door het grote verschil van noord en zuid.

  Like

 7. Jan zegt:

  Dé vraag die steeds weer bij mij opkomt, en Grass zorgt er weer voor, is: hoe is het mogelijk om steeds weer ROOD te kiezen? Hoe komt men bij het verknipte idee dat nazisme fout is (is het ook) en dat socialisme goed is en dan vaak ook nog in de vorm van communisme, juche, de Noord-Koreaanse variant? Waarom dweepte men met het DDR-socialisme, wat in principe niet onderdeed voor nazisme: dezelfde terreurstaat. En nu ziet men het dwepen met Die Linke, een voortzetting van de SED.
  Götz Aly omschreef terecht de ‘studentenbeweging’ als een kopie van de SA-bendes in ‘Unser Kampf: 1968 – ein irritierter Blick zurück’ http://www.amazon.de/Unser-Kampf-irritierter-Blick-zurück/dp/3100004213
  Uiteindelijk liet ‘Entebbe’ zien, bedoeld wordt de kaping van het vliegtuig en het selecteren van Joden en niet-Joden dat nazisme en links één pot nat is. Maar men kiest nog steeds voor deze rotte utopie die leidt tot barbarendom. Selectief geheugen? Hersenbeschadiging?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s