Ankara wil miljoenen Turken in het buitenland mobiliseren

Turkije wil de landgenoten in het buitenland winnen om hun eigen belangen door te drukken. Al sinds 2010 bestaat het Bureau voor Turken in het buitenland. In de eerste plaats gaat het om racisme in Europa.

In de eerste plaats gaat het Ankara erom zijn Turken in het buitenland tegen racisme te beschermen. In werkelijkheid echter wil Turkije uit de vele miljoenen mensen in de hele wereld van Turkse afkomst een daadkrachtige diaspora vormen.

De krant “Hürriyet” onthulde dienovereenkomstige plannen onder verwijzing naar een gesprek met een niet nader genoemde hoge regeringsvertegenwoordiger. Toonaangevend zou het door vicepremier Bekir Bozdag geleide Bureau voor Turken in het buitenland zijn, dat in het jaar 2010 werd opgericht en tot nu toe niet veel aandacht kreeg in Europa.

Dat zou weldra kunnen veranderen. Volgens de informatie dient er een centraal door Ankara geïnspireerd en ondersteund netwerk van organisaties te ontstaan om de belangen van de Turken in het buitenland beter te beschermen. Ze zouden in toenemende mate het slachtoffer worden van racisme en buitenlanderhaat in Europa en zouden er door de regering toe in staat moeten worden gesteld zich hiertegen te verdedigen.

Imposante plannen voor een groot project

Daarbij is duidelijk ook aan een politieke dimensie gedacht – er worden vergelijkingen gemaakt met de Armeense diaspora, die wereldwijd campagnes bespoedigt om regeringen en parlementen ertoe te bewegen de tussen Turken en Armeniërs, maar ook onder historici, omstreden genocide op de Armeniërs van 1915 te erkennen.

De plannen voor dit project zijn imposant. De regering wil kennelijk eerst een serie organisatorische grondbeginselen en andere principes op papier zetten om daarna Turkse organisaties in het buitenland uit te nodigen voor twee congressen in Turkije, in juni en september.

Het gaat niet alleen om Turken in Europa en amerika, maar ook om Iran en Centraal-Azië: In Iran vormen Turkstalige Aziaten 25% van de bevolking.

Ankara wil ook steunen op de Azerbeidzjaanse diaspora en is van plan om het congres in september te houden op de herdenkingsdag van de “Redding van Azerbeidzjan voor de Russen” door een Ottomaanse generaal in het jaar 1918. Daarvoor dienen in juni vertegenwoordigers van 500 organisaties van Turken in het buitenland naar Ankara te komen. Het doel is om de Turkse gemeenschappen in Europese landen erin te scholen hun rechten langs gerechtelijke weg op te eisen.

Boodschappen aan Turken in het buitenland waren streng geheim

Tegen de achtergrond van een langere voorgeschiedenis krijgen de plannen een bepaalde politieke explosiviteit. In het jaar 2010 – dus in het jaar, waarin het nieuwe Bureau voor Turken in het buitenland onder Bekir Bozdag in Ankara werd opgericht – had de regering 1500 politici en zakenmensen van Turkse komaf naar Turkije uitgenodigd om hen op het hart te drukken in hun desbetreffende Europese landen ook altijd te werken voor Turkse belangen.

De bijeenkomst was zo geheim, dat volgens onderzoek van “WeltOnline” alleen de ambassade in het desbetreffende land hiervan op de hoogte was.

Vicepremier Bekir Bozdag geldt als aanhanger van de religieuze Gülen-beweging. Men kan ervan uitgaan, dat de zeer omvangrijke internationale netwerken van deze beweging de ruggengraat van de nieuwe diaspora en zijn activiteiten zal worden. Meerdere critici van de beweging en haar politieke invloed in Turkije werden op verdenking van terrorisme voor de rechtbank gesleept.

Bron:

http://www.welt.de/politik/deutschland/article106195383/Ankara-will-Millionen-Auslandstuerken-mobilisieren.html

Auteur: Boris Kálnoky

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Turkije. Bookmark de permalink .

23 reacties op Ankara wil miljoenen Turken in het buitenland mobiliseren

 1. Linsky zegt:

  So! Dat gaat lekker!
  En dat zo’n beetje op dezelfde wijze waarop de Amerikaanse ambassadeurs van Obama, hier ons de oortjes wassen met hun moslim-projecten.
  Tel dat op bij hoe de Europese Commissie Turkije via achterdeur EU in loodst.
  Roemenië gaat Turken visa voor EU verstrekken –
  Turkse economie staat op rand van de afgrond – EC opent grenzen voor 160 miljoen moslims

  reapeat: EC opent grenzen voor 160 miljoen moslims !!
  Nog effe, en dan zijn we niet allen moslim, maar zelfs turkse moslim! 😦

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  http://nos.nl/koningshuis/artikel/363405-koningin-turkije-is-een-voorbeeld.html
  Ja, inderdaad een voorbeeld hoe het NIET moet, zoals het opsluiten van journalisten, de behandeling van Koerden, proberen de nalatenschap van Atatürk door de plee te spoelen en wat ik allemaal nog vergeten mocht zijn…

  Like

 3. Linsky zegt:

  Quote;
  Voor velen is uw land een inspiratie en een voorbeeld”, zei de koningin.

  Daar meent ze elk woord van hoor!

  Natuurlijk is Turkije een voorbeeld….voor elke vorm van fascisme, dictatuur, en genocide.
  Zo zouden ze het hier in de EU eigenlijk allemaal wel willen doen.
  Nou alleen nog effe de kudde wijsmaken dat het de enige leefbare samenleving is in de toekomst.. 

  Like

 4. E.J. Bron zegt:

  Speciaal voor G. Deckzeijl!:

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Dank voor je muzikale bijdrage.De titel klopt precies:open season. Als we niet oppassen zijn we allemaal FAIR GAME voor dat allahschreeuwende UITSCHOT. Rap is niet mijn smaak, nooit geweest ook. Won’t get fooled again van THE WHO acht ik meer toepasselijk. Of dit…
  http://tinyurl.com/c9sshbh

  Like

 6. E.J. Bron zegt:

  Het gaat vooral om de tekst G.!!!

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  Brekend nieuws: dat gaat beslist niet goed binnen die partij…!!!
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/11934687/__Ruzie_in_PVV_Limburg_over_Gl__.html

  Like

 8. G.Deckzeijl zegt:

  Uit de Limburger:
  http://www.limburger.nl/article/20120417/REGIONIEUWS01/120419591/1056#Enorme_rel_over_bezoek_G%C3%BCl_aan_Limburg
  Ter herinnering aan het bezoek van de grote Turkse roerganger(kuch, kuch) aan Duitsland…
  http://tinyurl.com/6hyhstp

  Like

 9. Daniel Deblaere zegt:

  Het kan verkeren zei Bredero…

  Like

 10. G.Deckzeijl zegt:

  PAS OP: SATIRE..!!!
  M.Schultz van Haegen Maas-Geesteranus heeft een nieuwe snelheidsbeperkende maatregel voor allochtonen afgekondigd. Zodra zij zich op wat voor manier dan ook mechanisch verplaatsen,mogen ze niet harder rijden dan… http://tinyurl.com/clbqh9q
  Na iedere overtreding volgt openbare steniging met krokant gebakken speklapjes…

  Like

 11. G.Deckzeijl zegt:

  Zie foto+tekst:
  Wat hebben Gül en ingepakte* ega in het verleden gepresteerd om door Bea verblijd te worden met onderscheidingen? Ben erg benieuwd wat voor “wapenfeiten” dat waren…
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3242446/2012/04/18/PVV-niet-bij-lunch-met-president-Gul-in-Limburg-Of-toch-wel.dhtm
  *Voor wie er nu nog aan twijfelt: dat is de Nieuwe Swastika van de 21e eeuw..!!!
  Meer info hierover uit Denemarken: http://tinyurl.com/7j42a4k

  Like

 12. G.Deckzeijl zegt:

  Aanvulling van 10:39
  Hier is de foto: http://tinyurl.com/cvrrtry

  Like

 13. Columnist zegt:

  Linsky zegt:

  17 april 2012 om 21:50

  “Turkse economie staat op rand van de afgrond – EC opent grenzen voor 160 miljoen moslims

  reapeat: EC opent grenzen voor 160 miljoen moslims !!
  Nog effe, en dan zijn we niet allen moslim, maar zelfs turkse moslim! ”

  Ik dacht dat de Turkse economie redelijk goed liep. Maar gelukkig is Turks eenvoudiger dan Arabisch.
  Grappig ook dat Turken hier tegen racisme demonstreren. Volgens Nederlands LINKS zijn veel Turkse organisaties zelf racistisch.

  Like

 14. G.Deckzeijl zegt:

  Vreemd… link naar Azijnbode in 10:39 is correct, artikel is gewoon op de site te zien, maar er naartoe linken geeft nul op het rekest… Kijken of het nu wel lukt.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3242446/2012/04/18/PVV-niet-bij-lunch-met-president-Gul-in-Limburg-Of-toch-wel.dhtml

  Like

 15. louis-portugal zegt:

  Beatrix zal hem geen strobreed in de weg leggen, eerder nog wat helpen.

  Like

 16. Tom Hendrix zegt:

  En de Islamisering gaat maar door, dankzij de welwillende medewerking van Brussel. Hoezo, de politiek is er voor de burger. Vergeet het maar, ons wordt alles maar door “de strot”geduwd.

  Like

 17. lucky9 zegt:

  Trix + Frizo + Maksima + de knul met de cowboy-hoed = Velen. 🙄

  Like

 18. Johan van Meer zegt:

  Dit is een goede en slimme zet van Turkije. Turkije kan al die Turken gebruiken als een sterke lobby voor hun eigen belangen. Daarnaast werkt Turkije sinds kort veel en veel meer met hun Arabische collega’s. De handel vooruitgang tussen de Arabische landen en Turkije is in 2011 gestegen met 92%. Terwijl Israel en Europa richting de hell gaat met hun 3de wereld land economie , wordt de economie van de Arabische landen en de Turkse landen steeds sterker en sterker.

  Like

 19. Johan van Meer zegt:

  Dit is geen crisis , dit is een machtsverschuiving. Het is afgelopen met de westen. De Turken en de Arabieren zullen nog veel meer samen werken en de macht overnemen van de westen. Israel heeft dus een zeer grote probleem.

  Daarnaast is Turkije bezig om meerdere nucleaire kernreactors te bouwen.

  Like

 20. Johan van Meer zegt:

  Saudi-Arabie wil in 20 jaar$ 600 miljard investeren in Turkije Saudi-Arabië voorziet in het doen van investeringen van $ 600 miljard in Turkije tijdens de komende 20 jaar, volgens Abdul Kareem Abu al-Nasr, de voorzitter van de National Commercial Bank, de grootste geldschieter Saudi. Investeringen in de landbouw van Turkije en de productie zal toenemen, Abu al-Nasr zei woensdag in een presentatie die werd afgeleverd in Turkije, waarvan een exemplaar is verkregen door Bloomberg News. “In de landbouw de ruimte, Turkije ontpopt als een van de top ontvangers van Saoedi-investeringen, zoals het Koninkrijk tracht te stimuleren de voedselzekerheid”, zei hij in het document. Planet Food World zal 3 miljard dollar in de Turkse landbouw te investeren in de komende vijf jaar, met het oog op de uitvoer van levensmiddelen, bestemd voor de Golfregio, voegde hij eraan toe. De kracht van de landbouw Turkije export van landbouwproducten nodig om Saudi-Arabië om van 90 miljoen dollar te verhogen in 2008 tot $ 144 miljoen in 2009, volgens Abu al-Nasr.

  http://www.hurriyetdailynews.com/n.p…key-2011-04-27 (http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=saudi-arabia-foresees-600-bln-of-investment-in-turkey-2011-04-27)

  Like

 21. Jan zegt:

  Turkse president Gül tijdens toespraak: “Als Europa de islam niet accepteren zullen wij moorden zoals in Armenië”
  Turkish president warns of Holocaust if intolerance continues
  http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-president-warns-of-holocaust-if-intolerance-continues.aspx?PageID=238&NID=44763&NewsCatID=338

  Like

  • Rudi de anti-dhimmi zegt:

   Bedankt voor de post, Jan!
   Het is hier en elders nog geopperd, maar geweld is de enige taal die de moslim begrijpt.

   “Als Europa de islam niet accepteren zullen wij moorden zoals in Armenië”, zei de krokodil/weerwolf/adolescent/communist/nazi/moslim

   In principe geeft Gül toe dat Turkije en bij uitbreiding de islam niet thuishoren in Europa/het westen.
   Ten andere, zei zijn vriendje Erdogan niet dat moslims niet in staat zijn om een genocide uit te voeren omdat dit tegen de islam is?
   http://asbarez.com/73093/erdogan-defends-al-bashir-says-muslims-incapable-of-genocide/

   Wat een tegenstrijdigheid allemaal.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s