Sigmar Gabriel en de Israël-politiek van de SPD

SPD-chef Sigmar Gabriel kwam in opspraak door zijn vergelijking van de Israëlische politiek op de Westelijke Jordaanoever te vergelijken met het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Dat leverde hem een storm van verontwaardiging op en hij zag zich genoodzaakt zijn gedane uitspraak te relativeren. In de discussie over het gedicht van Günter Grass, helper in verkiezingstijd en zelfbenoemd adviseur van de SPD, kwam de partij over de visie op Israel en het Midden-Oosten weer onder vuur te liggen. Van “Der Spiegel” kreeg Sigmar Gabriel in een interview ruim baan om het een en ander te verduidelijken en de schade te beperken.
NB. Alle delen van het interview die naar mijn (vertaler) mening problematisch lijken en eigenlijk een nadere uitleg behoeven, staan schuin gedrukt in de tekst en zijn door mij toegevoegd. Hier volgt een groot deel van het interview in vertaling.

Gabriel: ” Inhoudelijk ben ik het eens met grote delen van de kritiek. Maar veel is overtrokken en zelfs soms hysterisch. Grass stelt Iran en Israel op een lijn wat betreft hun potentieel aan gevaar, dat zie ik als een fout. Desondanks vind ik de manier van discussiëren over het gedicht overdreven en onserieus. Want in de kern is het gedicht toch een schreeuw om hulp.

Spiegel: “Hoe komt u dan daarop?”

Gabriel: “Günter Grass waarschuwt voor een aankomende oorlog in het Nabije Oosten. Tegelijkertijd pleit hij tegen elke atomaire bewapening. De tekst is een te korte beschrijving en ook mede daarom problematisch. Maar ik begrijp niet wat daaraan zo verwerpelijk zou moeten zijn, dat men Grass niet meer naar Israël wil laten reizen, maar hem ook nog in de politieke cultuur van Duitsland tot persona non grata verklaart.”

Spiegel: “Wat is aan het gedicht naar uw mening problematisch?”

Gabriel: “Iran is de enige staat ter wereld die dreigt een andere staat in een collectieve volkerenmoord uit te wissen. Het is een gevaarlijke vergoelijking de Iraanse staatspresident als “praatjesmaker” af te doen. De joden over de gehele wereld, die aan de genocide zijn ontkomen, wijzen er terecht op dat ook Hitler veel te lang slechts als opschepper en praatjesmaker werd afgedaan. Israel heeft uit de geschiedenis de eenduidige consequentie getrokken: Nooit zal een Israëlische regering ooit bij een bedreiging afwachtend toekijken. Bij alle gerechtvaardigde kritiek ten aanzien van de overwegingen bij een Israëlische militaire aanval tegen Iran zal men deze houding moeten begrijpen.

Spiegel: “Wat is voor u het eigenlijke probleem?”

Gabriel: “We moeten ons toch afvragen hoe we deze naderbij komende oorlog kunnen verhinderen. We moeten bijvoorbeeld bereid zijn de economische en olieboycot tegen Iran consequent en gedurende onafzienbare tijd vol te houden, ook als dat voor Duitsland voelbare gevolgen zal hebben voor zijn welvaart. Tegelijkertijd moet aan Iran een internationaal aanbod worden gedaan, zodat ze afziet van haar atoomprogramma. En we moeten de Palestijnen uit de gijzeling door de Iraanse politiek en door het regionale terrorisme bevrijden. Daarom mogen we niet langer toekijken hoe de actuele Israëlische regering door haar niet-volkenrechtelijke nederzettingenpolitiek de twee-staten oplossing onmogelijk maakt. Maar mij was bij het lezen van het gedicht meteen duidelijk dat dit (deze discussie) niet zou plaatsvinden, maar Grass onderwerp van het debat zou zijn.

Spiegel: “Waarom?”

Gabriel: “Omdat te voorspellen was dat de zelfbenoemde hoeders van de Political Correctness zich de kans niet zouden laten ontgaan eindelijk eens de grote knuppel tegen Grass te zwaaien. Ze wilden de door hun zo genoemde Goedmensch er eindelijk eens werkelijk van langs geven. Daarbij kwam dat Grass lange tijd zijn lidmaatschap als jonge man van de Waffen-SS niet openbaar heeft gemaakt. Daarom was er niet veel fantasie voor nodig om zich voor te stellen hoe het debat zou verlopen.”

….

Spiegel: “Partijgenoten van u hebben ook rigoureus gereageerd en Grass in toekomstige verkiezingscampagnes tot ongewenst persoon verklaard.”

Gabriel: “Mijn politieke biografie is door schrijvers als Günter Grass en ook Heinrich Böll beïnvloed. Als SPD-voorzitter komt daar nog eens bij dat Grass de sociaaldemocratie altijd heeft gesteund. Daarom vind ik de vraag of men hem nog voor verkiezingscampagnes kan uitnodigen enigszins bevreemdend. Wat Grass voor de SPD heeft gepresteerd, wat hij aan kritiek moest slikken toen hij voor Willy Brandt campagne voerde? Niet alleen de SPD, maar het hele land heeft aan Grass veel te danken.

….

…. Ik reis al 20 jaar naar Israël en de Westelijke Jordaanoever. Ik heb vrienden, die in een kibboets direct naast de Gazastrook wonen en die al jarenlang door raketten uit de Palestijnse gebieden geterroriseerd worden. En vooral omdat ik mezelf als vriend van Israël beschouw, mag ik toch niet zwijgen dat in de Palestijnse gebieden en vooral in Hebron schendingen van mensenrechten plaatsvinden die door de Israëlische regering worden geduld.

Spiegel: “En daarom hebt u op Facebook het politiek zeer beladen begrip “Apartheid” geschreven?”

Gabriel: “Dit begrip hebben voor mij ook andere gebruiktNobelprijswinnaar voor de Vrede Desmond Tutu, Israëlische politici en Amerikanen zoals Jimmy Carter. Maar nauwelijks heb ik geschreven dat er in Hebron Apartheid heerst, of ik word als antisemiet beschreven. Ik zou wensen dat de situatie in Hebron dezelfde verontwaardiging zou oproepen.”

Spiegel: “Blijkbaar hebt u ingezien dat u een fout hebt begaan. In een verduidelijking hebt u afstand genomen van deze formulering.”

Gabriel: “Nee ik heb duidelijk gemaakt, dat ik berichtte over de situatie in Hebron en niet de staat Israël vergelijk met een Apartheidsregime. Israel is altijd nog het enige democratische land in deze moeilijke regio. En het zou een vergoelijking van de Apartheid in Zuid-Afrika zijn als men uitging van een dergelijke gelijkstelling.
  

Bron: Der Spiegel, Nr. 16/16.4.12

Vertaald uit het Duits door:

vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Zie ook:

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,821601,00.html

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", Duitsland, Israël, Joden. Bookmark de permalink .

6 reacties op Sigmar Gabriel en de Israël-politiek van de SPD

 1. louis-portugal zegt:

  Wat een vuile leugenaar en manipulator is die Gabriel.
  Nou krijgt hij tegenwind uit zijn eigen club en probeert hij op allerlei manieren eonderuit te draaien.
  Hij was millieuminister bij Die Grosse Coalition.
  Hoe kan zo´n volgevreten sujet, die dus ongeveer 2 x zoveel CO 2 produceert door zijn vele vreten, minister van millieu zijn????
  Hij lijkt op zijn vriendje Buttikhofer van die grünen die sinds hij in Brussedl ziet bijna op springen staat.

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Overigens ziet hij er op bovenstaande foto wel uit alsof hij een paar dagen onder de kar gekomen is.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  @Louis, helemaal met U eens waarde scribent. De “RODEN” zijn gewillige handlangers en vormen overal in Europa de 5e colonne voor de MO ADEPTEN. Verraders van de eigen bevolking!

  Like

 4. likoednederland zegt:

  Hier over waar er apartheid heerst, van een ervaringsdeskundige:

  http://likud.nl/2011/12/israel-soedan-en-ik/

  Like

 5. koddebeier zegt:

  SPD—-weg ermee !!!
  sLinkse Dhimmies !!

  Like

 6. Jan zegt:

  Als je zegt dat je vriend bent van Israël spreek je niet van ‘westelijke Jordaanoever’.
  “Desmund Tutu en Carter gebruiken de term ‘apartheid’ ook en dus is het zo”. O help!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s