Religie en persvrijheid

Op de achterflap van een klein formaat boekje van Heiner Geissler, “Ou Topos”, uitgegeven 2010, schrijft de literatuurcritica Elke Heidenreich (1943): “Leg dit boek naast uw bed, lees elke avond een hoofdstuk. U zult merken, het worden er snel meer dan één. Men wil helemaal niet meer stoppen met lezen.” Zo is het mij ook vergaan en ik lees er nog steeds in.

Het zijn kleine hoofdstukken over het streven van de mens naar geluk en daarbij is het werk van Thomas More, “Utopia” uit 1516 een mooie aanleiding. Geissler (1930) was jarenlang secretaris-generaal van de CDU in Duitsland, Minister van Sociale Zaken en in zijn latere, niet meer actieve politieke, leven regelmatig bemiddelaar in cao- conflicten en vorig jaar nog bemiddelaar in het conflict over de nieuwbouw van het station in Stuttgart. Zijn verhoudingsgewijs soms liberale en linkse standpunten over economie en globalisering maakten hem niet onomstreden in de CDU. Helaas is er geen Nederlandse vertaling van dit boekje van Heiner Geissler en nu de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid, tenminste in Europa, steeds meer onder druk komt te staan, hier de vertaling van een stukje uit “Ou Topos – Suche nach dem Ort, den es geben müsste”:

Tot het grondwetpatriottisme behoren echter ook die principes van een democratische rechtsstaat, vooral de persvrijheid. Hier is geen compromis mogelijk zoals bij het conflict over de Mohammed-cartoons. Mohammed is voor de moslims heilig, Jezus voor de christenen. Mag nu bijvoorbeeld Mohammed niet meer bekritiseerd worden, omdat hij in soera 4.34 de mannen uitnodigt hun ongehoorzame vrouwen te slaan? Van Jezus zijn dergelijke geboden niet bekend – integendeel -, maar dierenbeschermers en landbouwers hebben er ook al aanstoot aan genomen, dat hij klaarblijkelijke ‘onreine geesten’ in een kudde varkens verdreef, die zichzelf halsoverkop in het Meer van Genezareth stortte en verdronk. Jaren geleden werd er in een toneelstuk een gekruisigde ezel opgevoerd. En nationale vlaggen, die voor velen heilig zijn, worden doorlopend voor lopende camera’s onteerd en verbrand.

Maar als religieuze en nationale gevoelens gekwetst worden, mogen dan de huizen van andersdenkenden worden aangestoken en ongelovigen worden doodgeslagen? Het verbod om Mohammed af te beelden, kan toch slechts voor moslims gelden en niet voor de hele wereld. En moslims zouden er eens over moeten nadenken, waarom nu juist het hoofd van de profeet met bom en lont wordt getoond, als de islamitische zelfmoordenaars in Palestina, Irak en Afghanistan honderden onschuldige mensen de dood injagen, waarbij ze zich uitdrukkelijk op de profeet beroepen. De islamitische wereld vereert deze misdadigers als bloedgetuigen en martelaars, die vervolgens in het paradijs worden beloond. Dat islamitische theologen en rechtsgeleerden dit toelaten, is de eigenlijke belediging van de profeet, die het doden van vrouwen en kinderen zelfs in de jihad, de heilige oorlog, heeft verboden. Religie en hun vertegenwoordigers moeten ook in de toekomst bekritiseerd mogen worden. Anders triomfeert het religieuze fanatisme, dat op de wereld al genoeg onheil heeft aangericht.

Bron:

Heiner Geissler – “Ou Topos. Suche nach dem Ort den es geben müsste” (2010, blz. 142-143)

Tekst en vertaling uit het Duits door:

vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Persvrijheid, Religie. Bookmark de permalink .

19 reacties op Religie en persvrijheid

 1. Linsky zegt:

  Quote;
  ” Zo is het mij ook vergaan en ik lees er nog steeds in.”
  Wanneer is ie begonnen dan?

  Like

 2. vederso zegt:

  @ Linsky. Ik ben begonnen in dit boekje te lezen in 2010. Hop even over de grens of anders via bol.com. Misschien de moeite waard.

  Like

 3. Linsky zegt:

  2010??!
  Voor een boek van 350 blz, heb ik zeker 3 uur nodig!
  Ik kan er miet meer dan 3 paar dag aan, wil ook wel eens slapen. 🙂

  Like

 4. vederso zegt:

  @ Linsky. Wat wil je nu duidelijk maken? Ik begrijp er in iedergeval niets van.

  Like

 5. Linsky zegt:

  verderso;
  Je bent al vanaf 2010 aan het lezen!

  Hebben ze je nooit verteld dat we nu in 2012 leven?

  Mijn hemel…..!
  Zoals ik zei, ik lees er drie per dag…gemiddeld dan hè.

  Like

 6. lucky9 zegt:

  @ Vederso
  Ik heb inderdaad dit boek gevonden op bol.com. Raar maar waar. Whaw, Amazing, Sensationeel!
  Voor wanneer “Hoer noch slavin?” ook beschikbaar in het Nederlands!
  (mijn hemel anno 2012, Linsky)

  Like

 7. Linsky zegt:

  Yep Lucky9,
  ik lees nog steeds enorm veel.
  Niet alles is te vinden op het internet, hoor!

  Like

 8. lucky9 zegt:

  Helaas Linsky; wel op het internet maar helemaal niet in de (eerlijke) boekhandel.

  Like

 9. Linsky zegt:

  Wil ook niet zeggen dat alles wat in boeken staat waar is.
  Je zult per definitie onderzoek moeten doen, maar als je veel hebt gelezen, weet je ook waar de meeste zwetsverhalen op het internet vandaan komen.
  Vrijwel alles is uit het verband gerukt.
  Een heel mooi voorbeeld bijv. is wel dat gedoe over die planeet Nibiru, of Mardoek zoals ie ook wel werd genoemd.
  S. Sitchin was een linguïst die dat allemaal ontcijferde, maar nooit in zijn teksten ooit heeft gezegd dat het ding nu in onze tijd zou komen.
  Moet je eens zien hoe bol het internet staat!

  Like

 10. Linsky zegt:

  Een ander mooi voorbeeld is de toespraak van opperhoofd Sealth.
  Veel mensen denken dat het gewoon een toespraak was die gepubliceerd werd.
  Nou mooi niet.

  Henry A. Smith een journalist, publiceerde de toespraak 33 jaar later pas voor het eerst, op 29 oktober 1887 in de ‘Seattle Sunday Star’.
  Sindsdien is dat heel vaak malen herhaalt, vertaalt, bewerkt en voornamelijk fragmentarisch weergegeven.

  Omdat er nogal wat verkorte versies en frases gepubliceerd zijn in de loop der jaren, voornamelijk in het Engels, heb ik me zelf dus de moeite getroost om er zoveel mogelijk van op te sporen en de puzzel van fragmenten te ontwarren.

  Het is zelfs onmogelijk gebleken om de originele tekst te vinden, omdat zelfs de oudste al niet meer exacte weergave was.
  Ik heb daar heel veel research naar gedaan en veel werk (meer dan 1,5 jaar) aan gehad.

  Like

 11. Alfried Janszoon zegt:

  “Dat islamitische theologen en rechtsgeleerden dit toelaten, is de eigenlijke belediging van de profeet, die het doden van vrouwen en kinderen zelfs in de jihad, de heilige oorlog, heeft verboden.”
  De “profeet” had wel degelijk minstens een vrouw laten vermoorden. Vrouwen en kinderen werden door Mo niet vermoord maar als slaven verkocht.

  Like

 12. koddebeier zegt:

  @Linsky, Een prachtige toespraak trouwens van opperhoofd Sealth.
  Ik heb hem op mijn computer opgeslagen om het zo nu en dan terug te kunnen lezen.
  Het geeft de enorme geestelijke wijsheid weer van de ‘rode’ mens, die toen al op een veel hoger geestelijk niveau stond dan de ‘blanke’. Jammer/dom dat we niets van ze geleerd hebben.

  Like

 13. Alfried Janszoon zegt:

  Er zijn uitspraken van overwinnaars en er zijn uitspraken van verliezers. De uitlatingen van Muhammad gedurende zijn Mekkaanse periode zijn mild, vredelievend. Hij was dan ook een looser in die tijd met een handjevol aanhangers. De machtige, succesvolle Muhammad tapte uit een heel ander vaatje.
  Anderzijds zijn er de tragische lotgevallen van bijv. een Chief Joseph, die geconfronteerd met een overweldigende overmacht de absoluut berustende uitspraak deed: “I will fight no more forever”.
  We nemen kennis van dit tragische verliezerslot en de milde wijsheden die daaruit voortkomen. Maar willen we zelf wel verliezers zijn?
  Idem met het lot van Chief Sealth. Een verliezer heeft geen andere keus dan nobele, verheven toespraken houden. De winnaars echter vormen de geschiedenis.
  http://www.halcyon.com/arborhts/chiefsea.html

  Like

 14. TP zegt:

  Geen kritiek meer mogen uiten tegen welke ideologie dan ook, betekent het einde van de democratie.
  Europa staat dus al met één been in het graf.

  Like

 15. Tom Hendrix zegt:

  @TP, waarde TP, neem maar van mij aan dat het er 1,5 al zijn. Idioten regeren ons, behept met het LINKS-LIBERAAL corectheidsdenken, en uiteindelijk worden we daar allemaal het slachtoffer van, dankzij partijen als de VVD, het CDA, de PvdAllahtonen en Demonen 66. Heel veel sufferds blijven er maar op stemmen, maar het helpt GEEN ZIER!

  Like

 16. TP zegt:

  De linkse pers bindt dan ook haar eigen vrijheid in, maar heeft dat niet in de gaten en zal dat ook nooit hebben, want daar leeft zij mij. Die is ongeneeslijk blind aan het rechter oog. Elke diepte ontbreekt en wat je nooit gekend hebt, mis je niet.

  Like

 17. Daniel Deblaere zegt:

  … hou ons aub op de hoogte van de verschijningsdatum van de Nederlandse editie. Hierbij een vertaalde Spaanse bijdrage; Over joden & moslims,

  Hieronder vindt u een artikel van de Spaanse schrijver Sebastián Rodríguez Vilar, dat op 15 januari 2008 werd gepubliceerd in een Spaanse dagblad.
  Er is niet veel verbeeldingskracht nodig om de boodschap uit te breiden tot de rest van Europa – en van de wereld.
  Het is nauwelijks propaganda, de feiten spreken voor zichzelf.
  Om over na te denken!

  Heel Europa is gestorven in Auschwitz.

  Door Sebastián Rodríguez Vilar.

  Ik wandelde in Barcelona over straat, en ontdekte plots een verschrikkelijke waarheid – Europa is gestorven in Auschwitz…
  We hebben er zes miljoen Joden gedood en ze vervangen door 20 miljoen moslims.

  In Auschwitz hebben we een cultuur verbrand, het denken, de creativiteit, het talent. We hebben het uitverkoren volk vernietigd, dat werkelijk gekozen was want ze hebben formidabele mensen voortgebracht die de wereld hebben veranderd.

  De bijdrage van dit volk is voelbaar in alle domeinen van het leven: wetenschap, kunst, internationale handel, en vooral als het geweten van de wereld.
  Dat zijn de mensen die wij hebben verbrand.

  Onder het voorwendsel van de verdraagzaamheid en omdat we aan onszelf wilden bewijzen dat we genezen zijn van de kwaal van het racisme, hebben we de deuren wijd opengezet voor 20 miljoen moslims die ons domheid en onwetendheid hebben gebracht, religieus extremisme en onverdraagzaamheid, criminaliteit en armoede als gevolg van het ontbreken van de wil om te werken en van de trots om zelf hun gezinnen te onderhouden.

  Ze hebben onze treinen opgeblazen en hebben onze fraaie Spaanse steden veranderd in een onderontwikkeld gebied, ten ondergaand in rotzooi en misdadigheid.
  In de appartementen die ze gratis van de regering krijgen, maken ze plannen om hun naïeve gastheren te vermoorden en te vernietigen.

  En zo hebben wij in onze ellende cultuur ingeruild voor fanatieke haat; creatieve kunde voor kennis van de vernietiging, intelligentie voor de terugkeer naar het bijgeloof. Wij hebben het streven naar vrede van de Europese Joden en hun streven naar een betere toekomst voor hun kinderen, hun vastberadenheid om zich vast te klampen aan het leven (want het leven is heilig) ingeruild voor een streven naar de dood, voor diegenen die verteerd worden door doodsverlangen voor zichzelf en voor anderen, voor hun eigen kinderen en de onze.

  Wat een verschrikkelijke vergissing heeft het ellendige Europa begaan…

  De wereld telt ongeveer 1,2 miljard moslims of 20% van de wereldbevolking.

  Ze hebben de volgende Nobelprijzen ontvangen:

  Literatuur :
  1988 – Najib Mahfouz

  Vrede :
  1978 – Mohamed Anwar El-Sadat
  1990 – Elias James Corey
  1994 – Yasser Arafat:
  1999 – Ahmed Zewai

  Economie :
  (geen)
  .
  Fysica :
  (geen)

  Geneeskunde :
  1960 – Peter Medawar Brian
  1998 – Ferid Mourad

  TOTAAL : 7 (zeven).

  De Joden zijn wereldwijd ongeveer met 14 miljoen, hetzij ongeveer 0,02% van de wereldbevolking.

  Zij ontvingen volgende Nobelprijzen:

  Literatuur :
  1910 – Paul Heyse
  1927 – Henri Bergson
  1958 – Boris Pasternak
  1966 – Shmuel Yosef Agnon
  1966 – Nelly Sachs
  1976 – Saul Bellow
  1978 – Isaac Bashevis Singer
  1981 – Elias Canetti
  1987 – Joseph Brodsky
  1991 – Nadine Gordimer mondiale

  Vrede :
  1911 – Alfred Fried
  1911 – Tobias Michael Carel Asser
  1968 – René Cassin
  1973 – Henry Kissinger
  1978 – Menahem Begin
  1986 – Elie Wiesel
  1994 – Shimon Pérès
  1994 – Yitzhak Rabin

  Fysica :
  1905 – Adolph von Baeyer
  1906 – Henri Moissan
  1907 – Albert Abraham Michelson
  1908 – Gabriel Lippmann
  1910 – Otto Wallach
  1915 – Richard Willstaetter
  1918 – Fritz Haber
  1921 – Albert Einstein
  1922 – Niels Bohr
  1925 – James Franck
  1925 – Gustav Hertz
  1943 – Gustav Stern
  1943 – George Charles de Hevesy
  1944 – Isidor Rabi Issac
  1952 – Felix Bloch
  1954 – Max Born
  1958 – Igor Tamm
  1959 – Emilio Segre
  1960 – Donald A. Glaser
  1961 – Robert Hofstadter
  1961 – Melvin Calvin
  1962 – Lev Davidovich Landau
  1962 – Max Ferdinand Perutz
  1965 – Richard Phillips Feynman
  1965 – Julian Schwinger
  1969 – Murray Gell-Mann
  1971 – Dennis Gabor
  1972 – William Howard Stein
  1973 – Brian David Josephson
  1975 – Benjamin Mottleson
  1976 – Burton Richter
  1977 – Ilya Prigogine
  1978 – Arno Allan Penzias
  1978 – Peter L Kapitza
  1979 – Stephen Weinberg
  1979 – Sheldon Glashow
  1979 – Herbert Charles Brown
  1980 – Paul Berg
  1980 – Walter Gilbert
  1981 – Roald Hoffmann
  1982 – Aaron Klug
  1985 – Albert A. Hauptman
  1985 – Jerome Karle
  1986 – Dudley R. Herschbach
  1988 – Robert Huber
  1988 – Leon Lederman
  1988 – Melvin Schwartz
  1988 – Jack Steinberger
  1989 – Sidney Altman
  1990 – Jerome Friedman
  1992 – Rudolph Marcus
  1995 – Martin Perl
  2000 – Alan J. Heeger

  Economie :
  1970 – Paul Anthony Samuelson
  1971 – Simon Kuznets
  1972 – Kenneth Joseph Flèche
  1975 – Leonid Kantorovitch
  1976 – Milton Friedman
  1978 – Herbert A. Simon
  1980 – Laurent Robert Klein
  1985 – Franco Modigliani
  1987 – Robert M. Solow
  1990 – Harry Markowitz
  1990 – Merton Miller
  1992 – Gary Becker
  1993 – Robert Fogel

  Geneeskunde :
  1908 – Elie Metchnikoff
  1908 – Paul Erlich
  1914 – Robert Barany
  1922 – Otto Meyerhof
  1930 – Karl Landsteiner
  1931 – Otto Warburg
  1936 – Otto Loewi
  1944 – Joseph Erlanger
  1944 – Herbert Spencer Gasser
  1945 – Ernst Boris Chain
  1946 – Hermann Joseph Muller
  1950 – Tadeus Reichstein
  1952 – Selman Abraham Waksman
  1953 – Hans Krebs
  1953 – Fritz Albert Lipmann
  1958 – Joshua Lederberg
  1959 – Arthur Kornberg
  1964 – Konrad Bloch
  1965 – François Jacob
  1965 – André Lwoff
  1967 – George Wald
  1968 – Marshall W. Nirenberg
  1969 – Salvador Luria
  1970 – Julius Axelrod
  1970 – Sir Bernard Katz
  1972 – Gerald Maurice Edelman
  1975 – Howard Martin Temin
  1976 – Baruch S. Blumberg
  1977 – Roselyn Sussman Yalow
  1978 – Daniel Nathans
  1980 – Baruj Benacerraf
  1984 – Cesar Milstein
  1985 – Michael Stuart Brown
  1985 – Joseph L. Goldstein
  1986 – Stanley Cohen [& Rita Levi-Montalcini]
  1988 – Gertrude Elion
  1989 – Harold Varmus
  1991 – Erwin Neher
  1991 – Bert Sakmann
  1993 – Richard J. Roberts
  1993 – Phillip Sharp
  1994 – Alfred Gilman
  1995 – Edward B. Lewis
  1996 – Lu RoseIacovino

  TOTAAL : 129 (Honderdnegenentwintig).

  Joden promoten het hersenspoelen van kinderen in militaire trainingskampen niet.
  Ze leren hen niet om zichzelf op te blazen en een maximaal aantal Joden en anderen te doden.

  Joden kapen geen vliegtuigen, doden geen atleten tijdens de Olympische Spelen en blazen zichzelf niet op in Duitse restaurants. Geen enkele Jood heeft ooit een kerk vernield. Geen enkele Jood uit zijn ongenoegen door mensen om te brengen.
  Joden doen niet aan slavenhandel en hebben geen leiders die oproepen tot de Jihad en het doden van alle ongelovigen.

  Misschien zouden de moslims van deze wereld moeten overwegen om zich meer in te spannen op gebied van het gewone onderwijs en minder te klagen dat de Joden de oorzaak zijn van al hun problemen. Moslims zouden zich eens moeten afvragen wat zijzelf voor de mensheid kunnen betekenen alvorens te eisen dat de mensheid hen respect betuigt.

  Onafgezien van hoe u staat tegenover de crisis tussen Israel, de Palestijnen en de omringende Arabische landen, en zelfs als u gelooft dat Israel daar de meeste schuld aan heeft, zeggen de volgende twee zinnen werkelijk alles :
  «Als de Arabieren vandaag de wapens neerleggen, is er geen geweld meer.

  Als de Joden vandaag de wapens neerleggen, is er geen Israel meer.»
  Benjamin Netanyahu

  Generaal Eisenhower heeft ons gewaarschuwd: het is een historisch feit. Toen de opperbevelhebber van de geallieerden, generaal Dwight Eisenhower, de slachtoffers van de uitroeiingskampen aantrof, gaf hij de opdracht om zoveel mogelijk foto’s te laten maken door het Duitse volk uit de omliggende dorpen, om hen de kampen te laten bezoeken en zelfs de doden te laten begraven. Hij deed dit met woorden van de volgende strekking: « Verzamel nu alle dossiers en alle documenten – neem de films in beslag – laat de getuigen spreken – want ooit in de loop van de geschiedenis zullen er smeerlappen opstaan die zullen beweren dat dit alles nooit is gebeurd…»

  Onlangs werd in het Verenigd Koninkrijk de discussie gevoerd of de Shoah uit de schoolboeken moest worden geschrapt, daar dit «beledigend» was voor de moslimbevolking die volhoudt dat dit alles nooit heeft plaatsgevonden. Het is voorlopig niet geschrapt… maar het is een angstaanjagend teken van de vrees die de wereld verlamt en van hoe gemakkelijk ieder land zich daardoor laat verlammen. Het is maar iets meer dan 60 jaar geleden dat er een einde kwam aan WO II in Europa…

  6 miljoen Joden,

  20 miljoen Russen,

  10 miljoen christenen,

  en 1900 katholieke priesters.

  die werden vermoord, verkracht, verbrand, uitgehongerd, vernederd en als proefdieren gebruikt
  terwijl het Duitse volk de andere kant op keek.
  Nu meer dan ooit, nu onder meer Iran volhoudt dat de holocaust «een mythe» was, moeten wij ervoor zorgen dat de wereld nooit vergeet.

  Hoeveel jaar zal het nog duren voor de aanslagen op de WTC-torens «nooit zullen hebben plaatsgevonden» omdat dit beledigend is voor de moslims in de VS?
  Stel u niet tevreden met het wissen van deze boodschap, het duurt maar enkele ogenblikken om ze door te sturen.

  Dank.

  Like

 18. E.J. Bron zegt:

  @Daniel

  Kun je hier in de comments ook even een link naar het originele artikel plempen? Dan maak ik er een artikel van!! 😀

  Like

 19. E.J. Bron zegt:

  @Daniel Deblaere

  Ik heb een link naar de Engelse vertaling van het originele Spaanstalige artikel gevonden. Krijg ik uw toestemming om er een artikel van te maken op de website, uiteraard onder vermelding van uw naam als vertaler!?

  E.J. Bron

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s