Voor het eerst hoofddoeken in het Turkse parlement

Hoofddoeken zijn in Turkije net zo´n controversieel onderwerp als bij ons in het land. Hoofddoek dragende vrouwen mogen eigenlijk geen overheidsgebouwen betreden – een ontvangst in het parlement vormde de première.

Sinds de secularisatie door de oprichter van de staat Mustafa Kemal Atatürk zijn hoofddoeken taboe in alle Turkse overheidsgebouwen: In rechtbanken, op staatsuniversiteiten en in regeringsgebouwen moeten de hoofddoek dragende vrouwen beslissen of ze wegblijven of hun hoofddoek willen afdoen. Dinsdag mochten voor het eerst vrouwen met een hoofddoek de feestelijkheden ter gelegenheid van de Dag van de Nationale Soevereiniteit in het parlement bijwonen.

Ook de vrouw van minister-president Recep Tayyip Erdoğan bevond zich onder de gasten. Ermine Erdoğan staat bekend om haar duidelijke bekentenis tot de hoofddoek. Tot nu toe was zij weggebleven van bijeenkomsten in overheidsgebouwen. In de Turkse krant “Zaman” zei Erdoğan, dat de tijden gewoon veranderd zouden zijn. Behalve Ermine Erdoğan namen er ook hoofddoek dragende echtgenotes van andere politici deel aan de ontvangst.

Hoofddoek en voetbalgekeuvel

Gastheer van de ontvangst is traditioneel staatspresident Abdullah Gül. Om conflicten te vermijden, had men de afgelopen jaren altijd twee ontvangsten georganiseerd – eentje met en eentje zonder hoofddoeken. Gül toonde zich tevreden over de gemeenschappelijke ontvangst – ook zijn vrouw Hayrünissa draagt een hoofddoek.

De versoepeling van het hoofddoekverbod houdt nauw verband met de politieke omstandigheden in Turkije. De regeringspartij AKP is islamitisch en het strikt seculiere leger is een groot deel van zijn invloed kwijtgeraakt. Aan de ontvangst namen ook leden van de militaire generale staf deel. De krant “Hürriyet” bericht, dat generaal stafchef Necdet Özel zelfs zijn best zou hebben gedaan om met de hoofddoek dragende vrouw van parlementspresident Cemil Cicek, Gülten cicek, een gesprekje aan te knopen over voetbal.

Bron:

http://www.focus.de/panorama/welt/symbolische-revolution-in-der-tuerkei-zum-ersten-mal-kopftuecher-im-tuerkischen-parlament_aid_742114.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islamisering, Turkije. Bookmark de permalink .

25 reacties op Voor het eerst hoofddoeken in het Turkse parlement

 1. E.J. Bron zegt:

  Seculiere…..kom er maar in!!!! 😦

  Like

 2. Linsky zegt:

  Ja, wilde ik ook al zeggen E.J.!

  Seculiere,…wanneer denk je dat de burka er ook weer zal zijn?

  Like

 3. Linsky zegt:

  Ben benieuwd hoe ie zich hier weer uitdraait E.J. 🙂

  Like

 4. Daniel Deblaere zegt:

  De opmars van de” kopvoddenbrigade” is blijkbaar nergens meer te stuiten.

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Daniel wie niet luisteren wil moet op deblaere zitten.
  We worden van alle kanten verder ingepakt.
  Gelukkig zie je ze hier in Portugal nog niet.
  Met een minimum loon en daaraan gerelateerde uitkering die ook nog moeilijk te krijgen is trekken ze gelukkig niet aan Portugal.
  60 kosovaren die hier na de oorlog opogevangen werden waren wegens betere omstandigheden in het NOORDEN in 6 weken verdwenen.

  Like

 6. louis-portugal zegt:

  Sorry minimumloon 485 EURO per maand.

  Like

 7. Linsky zegt:

  Louis, “moet op deblaere zitten”…da’s een leuke, 🙂

  Like

 8. Ad zegt:

  Het was te verwachten, de leiders van Turkije hebben een dubbele agenda, hoe eerder de seculiere staat is afgeschaft hoe beter volgens hun denken. Ze zeggen dat nu natuurlijk nog niet. En dat achterlijke volk verwacht dat ze in de EU worden opgenomen, en dat zal ze op den duur nog lukken ook als het denken van de regeringen niet snel veranderd. Ook Beatrix zal haar best hier wel voor doen, afschaffen die monarchie en wel zo snel mogelijk.

  Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  Die hoofddoek is GVD een VLAG, het is de VLAG van het Nieuwe Fascisme en analoog aan de visie van helaas wijlen Oriana Fallaci is het ook de VLAG van de Nieuwe SS.
  http://tinyurl.com/69tf4ee

  Like

 10. Seculiere zegt:

  Triestig,en zo begint het.
  in 2008 was de hoofddoek ook opgegeven maar er kwamen toen veel protesten waar ze het weer een verbod op hebben gezet,hier wat leuke beelden van vrouwen die boerka’s in brandt steken

  Like

 11. Seculiere zegt:

  Welk land maakt er zo iets mee als Turkije

  Like

 12. G.Deckzeijl zegt:

  Ze zijn allemaal met hetzelfde fundamentalistische sap van diepe vrouwenhaat overgoten en dat al meer dan 1400 jaar!
  http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1430047/2012/04/27/Turtelboom-vernederd-door-Marokkaanse-premier.dhtml

  Like

 13. Ibn Qatan zegt:

  Beste G.D.,
  Goed dat je het ook nog eens vermeldt. Persoonlijk vind ik dit WEL een diplomatieke rel waard. Maar we laten weer begaan. Dankzij ons wordt deze zaak gelukkig niet doodgezwegen in de pers. Zie onder andere het artikel van Luckas vander Taelen. Noteer: De egotripper Reynders heeft hier ook veel boter op zijn hoofd. Een schande dat hij niet direct gereageerd heeft!
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GQ3PAR0B
  Groet. Ibn Qatan.

  Like

 14. lucky9 zegt:

  @ G. Deckzeijl
  Geen nood, wij liegen alsof het gedrukt staat:
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120426_169&word=Turtelboom

  Like

  • Seculiere zegt:

   Lucky9 dat zijn marokkanen he,turken geven wel vrouwen de hand,ik heb nog nooit geweten dat een turkse parlementslid een vrouw heeft geweigerd de hand te schudden,en trouwens in de turkse senaat telt meer vrouwlijke personen dan marokkanen EN nederlanders in hun senaat!

   Turkije heeft al een vrouwelijke president gehad
   Marokko?
   Nederland?

   simpele ziel

   Like

 15. Linsky zegt:

  Seculiere, wanneer ga je weer terug?

  Like

  • Seculiere zegt:

   weer? ik ben hier geboren dus je bedoeld eigenlijk wanneer ga je emigreren naar turkije
   kijk oke ik laat me soms hier gaan wat jullie waarscheinlijk niet aangenaam vinden maar je kan toch niet zeggen dat marokkanen en turken de zelfde cultuur is he?
   wetenschappers hebben het al gezegd dat tussen die 2 culturen meer verschil is dan een spanjaard en een belg

   Like

 16. Linsky zegt:

  Het zal wel weer aan mijn persoonlijke onderontwikkelde menswaardigheid en ethiek liggen, maar waar ik zo langzamerhand ook misselijk van wordt is die permanente Turkse propaganda.
  Ik hoef helemaal niet te weten of te begrijpen waarom en hoe die Turken zijn!

  Like

 17. Seculiere zegt:

  sorry linsky maar het gaat hier over turkije en lucky komt hier met een columm van marokko…..klopt niet he
  kijk in turkije moet er immens veel gebeuren,tzit daar vol fouten en zaken die echt niet menswaardig zijn,maar tis geen marokko he
  maar oke kzal mij inhouden vanaf nu….gelijk dat het iets uitmaakt (iedereen maar werkelijk iedereen denkt er het zelfde over)

  Like

 18. Linsky zegt:

  Seculiere, ik vind je over het algemeen een beste man, maar je gebruikt het blog tegenwoordig vrijwel uitsluitend om Turkije te promoten.
  Heel opvallend overigens dat je taal gebruik dan ook ineens een stuk leesbaarder is!

  Nou mag dat hier natuurlijk allemaal, maar het is ook mijn recht even lucht te geven aan de frustraties die dat tegenwoordig oplevert, want ik wordt echt helemaal gaar van al die propaganda voor allerlei landen, en achterlijke ideeën over tolerantie, dialoog etc.

  Like

  • Seculiere zegt:

   Mijn grammatica is altijd al een ramp geweest als ik blind type zonder na te denken.
   En ik begrijp volkomen jouw frustratie hoor.Moest ik geen Turk zijn en ik zie hier dan een Turk alles doen wat ik heb gedaan dan zou ik met mijn ogen draaien en zeggen wat een nationalistische propogandische malloot.

   Maarja,ik heb het zelf opgezocht van Turtelboom en als ik al die reactie’s van onder leest dan begint iedereen over Turken en Marokkanen,terwijl turken hier helemaal niks mee te maken hebben.

   Nog geen week geleden heeft de Turkse islamitische (aap) Gul jullie koningin de hand gegeven op nationaal tv,maar nog steets…..maar ik zie dat ik weer begint te aanvallend te reageren

   Like

 19. Linsky zegt:

  Ja, psies seculiere, maar je hebt toch ook wel opgemerkt dat ik geen enkel woord heb besteed aan die verraders van oranje wel!
  daar ga ik zelfs geen woord aan vuil maken, bah!!!

  Like

  • Seculiere zegt:

   Verraders…Ze doen het al 400 jaar dusja nieuw is het niet he.En het gaat puur om het geld he.
   Nu Nederland in een economische dipje zit moeten de politiekers ergens vers geld vinden om jullie fantastische zorg systeem te blijven kunnen onderhouden waar Turkije alleen maar van kan dromen,Dusja verraders misschien toch een groot woord.Maar hier mag ik eigenlijk mijn mening niet geven want ik ken te weinig van orangje.

   En als er geen geld meer te rapen valt in Turkije dan zal Nederland Turkije als een baksteen terug laten vallen hoor.Puur om centjes waar jij en ik waarscheinlijk niet rijker van gaat worden.

   Like

 20. Tom Hendrix zegt:

  En Bea Bilderberg zag dat het goed was. Bah, dit Oranjevolk is het niet waard een woord aan vuil te maken, en wat Turkije betreft wie verwondert het nog, dat zij uit zijn op overheersing met behulp van de verraders van EU en de Bilderbergers!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s