EUSSR: Verzet tegen nieuwe grenscontroles

Voor de een is hij een belangrijk symbool voor het vrije Europa, voor de ander een toenemend gevaar voor de binnenlandse veiligheid van de individuele EU-lidstaten: De sinds het jaar 1995 geldende Schengen-zone. Op de conferentie van EU-ministers van binnenlandse Zaken gisteren in Luxemburg bleek opnieuw hoe verschillend de lidstaten over dit probleem denken.

Een Duits-Frans initiatief van vorige week, volgens welk EU-landen zelfstandig tot een periode van 30 dagen opnieuw grenscontroles zouden moeten kunnen invoeren, wanneer een Schengen-land zijn buitengrenzen niet voldoende beschermt, werd door Oostenrijk gesteund. Meerdere landen kondigden echter verzet aan. Wat men ook doet, de Schengen-code zou niet ondermijnd mogen worden, wordt er in diplomatieke kringen gezegd.

“Wij willen geen duurzame grenscontroles, onder geen beding”, probeerde Duitse Minister van Binnenlandse Zaken Friedrich de verhitte gemoederen tot bedaren te brengen. Het zou niet om een verzwakking van het Verdrag van Schengen gaan, maar in tegendeel om een “versterking, waarin we ook gevallen regelen, die niet geregeld waren”. Ook de Oostenrijkse Minister van binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner (ÖVP) benadrukte tegenover “Die Presse”, dat de vrijheid van reizen en de veiligheid binnen Europa met behulp van het “constructieve voorstel” versterkt zouden moeten worden.

Het Duits-Franse initiatief verwijst naar problemen aan de Grieks-Turkse grens, via welke ieder jaar tienduizenden illegale immigranten Europa binnenkomen. De Europese commissie zou daarom op verzoek van de lidstaten een ontwerp uitwerken, volgens welk bij “onvoorziene noodgevallen” – wanneer er bijvoorbeeld een massieve immigratiegolf dreigt of een land niet in staat is zijn buitengrenzen effectief te bewaken – een lidstaat zelfstandig voor de duur van ten hoogste vijf dagen zijn grenzen weer mag controleren. Een verlenging van deze periode kan alleen plaatsvinden na een besluit op EU-niveau (met de hartelijke groeten van de EUSSR!). Precies daartegen verzetten Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk zich, omdat zij van mening zijn, dat het afweren van gevaren voor de openbare veiligheid een “aangelegenheid van nationale soevereiniteit” zou zijn, zoals in een brief aan het Deense raadspresidentschap staat geschreven.

Nu zou er een mechanisme gevonden moeten worden, dat dit probleemgeval duidelijk regelt, aldus Mikl-Leitner. Het gaat om twee geschilpunten: enerzijds staat ter discussie wie voor de beslissing om een grens te sluiten verantwoordelijk moet zijn – lidstaten en de Europese Commissie in gezamenlijke overeenstemming, de raad van de Ministers van binnenlandse Zaken met een gekwalificeerde meerderheid of iedere lidstaat individueel (moet daarover gediscussieerd worden? Voor ieder verstandig denkend mens ligt het antwoord voor de hand!).

Anderzijds moet erover gediscussieerd worden over hoe lang de grenzen mogen worden gecontroleerd: Op eigen initiatief slechts vijf dagen, zoals de Europese commissie voorstelt, of 30 dagen, zoals Parijs en Berlijn eisen? Tijdens de raad van de Ministers van Binnenlandse Zaken in juni zal het onderwerp officieel op de agenda staan.

Bron…

Schuldig aan dit debat zijn opnieuw de boze populisten:

“Iedereen heeft ergens zijn populistische druk en wordt ertoe opgeroepen – waarom voer je geen grenscontroles in?”

(Hans-Peter Friedrichs)

De Zweedse Minister van binnenlandse Zaken Beatrice Ask sprak tegenover diplomaten haar bezorgdheid uit dat de deur voor populisme geopend zou worden wanneer de staten willekeurig controles zouden invoeren. Ook de EU-raadspresident Van Rompuy bekritiseerde deze week tijdens een bezoek aan Roemenië, dat het thema vrijheid van reizen en grenscontroles door populisten zou worden misbruikt.

Bron…

Bron:

http://sosheimat.wordpress.com/2012/04/28/eudssr-widerstand-gegen-neue-grenzkontrollen/

Auteur: derpatriot

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Immigratie. Bookmark de permalink .

3 reacties op EUSSR: Verzet tegen nieuwe grenscontroles

 1. Linsky zegt:

  Allemaal klinkklare klets!

  Er wordt ons weer een hoop woestijnzand in de oogjes gestrooid.
  We hebben inderdaad geen grenzen nodig….althans niet in Europa…wel aan de grenzen van ons contitent!
  Maar daar geven de ;’heren’ geen flikker aan uit.
  Zelfs Griekenland krijg vrijwel geen, maar in ieder geval niet voldoende steun (wel veel geld, dat wel) om de grenzen doeltreffend te versterken en te bewaken!

  Daaruit is maar één logische conclusie mogelijk…het is de bedoeling…opdat er zoveel mogelijk rifratten naar binnen kunnen!

  Like

 2. Turul zegt:

  de EU wil de immigratiestroom helemaal niet stoppen en heeft zijn eigen agenda!

  Like

 3. Ad zegt:

  Meteen grenscontroles instellen, die hadden nooit afgeschaft mogen worden. En dat heeft niets met populisme te maken, maar met gezond verstand.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s