Hoge werkloosheid schokt Spanje

Spanje zakt verder weg: De werkloosheid steeg in het eerste kwartaal naar 24,4%, meer dan de helft van de jongeren is werkloos – de verkopen in de detailhandel dalen al 21 maanden. De Banco Popular meldt het inzakken van de winst.

Precies op het moment van de Downgrade voor Spanje door Standard & Poor´s (hier) worden er actuele cijfers uit Spanje gepubliceerd, die de motivering van het ratingbureau voor deze degradatie ondersteunen. Het aantal werklozen in het land neemt verder in aantal toe. De werkloosheid in Spanje schijnt zich in een vrije val te bevinden. In het eerste kwartaal steeg deze tot 24,4%, het hoogste percentage sinds 18 jaar. Door de autoriteiten werd 23% verwacht, temeer omdat de werkloosheid aan het eind van het vorig jaar nog bij 22,9% lag. Onder jongeren bedraagt de werkloosheid nu 50,5%, aldus Eurostat.

In totaal hebben dus officieel 5,6 miljoen Spanjaarden geen werk en 1,5 miljoen van hen zijn al meer dan twee jaar werkloos, aldus het Spaanse nationale bureau voor de statistiek. Het aantal huishoudingen, waarin geen enkel gezinslid werk heeft, steeg volgens het bureau met 153.400 tot 1,7 miljoen.

Van de economie hebben de Spanjaarden echter ook niet veel te verwachten. Het land bevindt zich in een recessie, die door de bezuinigingsmaatregelen van de regering nog versterkt wordt. Zo liep bijvoorbeeld in april de detailhandel in vergelijking met maart met 3,7% terug en daalt nu al 21 maanden achter elkaar. Maar ook de door het ratingbureau onderstreepte situatie van de banken werd vrijdag duidelijker. De Banco Popular publiceerde de resultaten van het eerste kwartaal 2012. De winst daalde met 46%. De bank gaf aan, dat de komende kwartalen verdere verliezen zullen volgen.

Bron:

http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2012/04/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Spanje. Bookmark de permalink .

4 reacties op Hoge werkloosheid schokt Spanje

 1. Daniel Deblaere zegt:

  In Vlaanderen & Wallonië, kan wie werkloos wordt en geen job vind, levenslang een vervangingsinkomen of uitkering krijgen (indien hij geen zwart werk doet en beschikbaar is voor de krappe en bijzonder selectieve arbeidsmarkt).
  Hoe zit dat in Spanje en de andere EU landen (voorbeeld een gezinshoofd ontvangt anno 2012 minimum €1O50 per maand). Naar verluidt een hoger inkomen dan veel Spanjaarden die hier dag in, dag uit, hard moeten voor arbeiden…).

  Like

 2. Turul zegt:

  hoeveel van deze werkeloze en huishoudens waar niemand werkt zijn allochtonen? Want in het politiek correcte denken word b.v. een chinees met een spaans paspoort ook een spanjaard genoemd, wat deze gewoon niet is…Het gaat om werkelijke cijfers op dit vlak…Daarnaast is de EU een vloek voor ieder Europees natie.

  Like

 3. lucky9 zegt:

  @ Turul
  Hear, hear!

  Like

 4. louis-portugal zegt:

  Daniel het minimum loon in Portugal is 485 en in Spanje ogveer 800 € en ze moeten alle reiskosten zelf betalen.En ik denk dat de financiële situatie bij jullie ook niet beter is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s