Trojka: Ierland heeft bezuinigd en komt desondanks niet op de been

De trojka heeft gecontroleerd of Ierland heeft voldaan aan de voor waarden voor meer financiële steun door de EU en het IMF. Ondanks vooruitgang maakt de trojka zich zorgen over de ontwikkeling van het land.

Ierland loopt gevaar zijn bezuinigingsdoelen niet te halen. De trojka, bestaande uit de EU, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF, heeft nu de vooruitgang van Ierland gecontroleerd en komt tot een opmerkelijk resultaat. Hij maakt zich zorgen over de toestand van de Ierse economie: Weliswaar werden er tot nu toe allerlei hervormingen ingevoerd en ook successen behaald, de randvoorwaarden voor een economisch herstel blijven echter slecht.

De economische groei zal dit jaar met 0,5% slechts matig zijn. Hoewel Ierland zijn concurrentiepositie verder kon verbeteren, bleef het aantal handelspartners naar verhouding gering. De binnenlandse vraag loopt vanwege de voortdurende crisis constant terug en de banken worden geconfronteerd met enorme financieringsproblemen.

Als Ierland zich via de markten wil laten financieren, dan moet het verder strikt blijven bezuinigen. Desondanks zal het nog steeds afhankelijk blijven van de financiële hulp van de EU en het IMF. De EU-lidstaten ondersteunden Ierland tot nu toe met 45 miljard euro. Van het IMF kreeg Ierland al 22,5 miljard euro.

Mocht blijken, dat Ierland heeft voldaan aan de voorwaarden van de trojka, dan zou het land nog eens 1,4 miljard euro van het IMF en 2,3 miljard euro van de EU krijgen.

Bron:

http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2012/04/42164/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Ierland. Bookmark de permalink .

3 reacties op Trojka: Ierland heeft bezuinigd en komt desondanks niet op de been

 1. Linsky zegt:

  Nederlandse Rekenkamer heeft grote twijfels bij rechtmatigheid ESM reddingsfonds !

  Spaanse minister vergelijkt situatie eurozone met de Titanic!

  Kunduz-coalitie maakt zelfde fouten als Spanje.

  Nog meer slecht nieuws uit Ierland, Portugal en Italië
  * Ierland
  De stroom negatieve berichten uit de eurozone lijkt de laatste weken alleen maar aan te zwellen. Volgens de Troika (EU/ECB/IMF) lukt het Ierland ondanks grote inspanningen en kleine succesjes niet om economisch weer op de been te komen. De binnenlandse consumptie blijft door de aanhoudende crisis teruglopen, de economische groei is met 0,5% aan de (te) lage kant en de Ierse banken zien zich opnieuw met massale financieringsproblemen geconfronteerd.

  Als Ierland financieel weer betrouwbaar wil worden moeten er nóg hardere maatregelen worden genomen. Maar zelfs dan blijft het land voorlopig afhankelijk van het financiële infuus van de EU en het IMF. De leden van de eurozone hebben tot nu toe al 45 miljard euro in Ierland gepompt; het IMF 22,5 miljard. (6)

  * Portugal
  In Portugal is het van hetzelfde laken en pak. In de eerste drie maanden steeg het aantal faillissementen met meer dan 50%. Vooral de horeca is wordt zwaar getroffen door de crisis: in het eerste kwartaal van dit jaar gingen er 143% meer restaurants failliet dan vorig jaar. Ook hier is de belangrijkste oorzaak de verhoging van de BTW. Bovendien wordt geschat dat het aantal aangemelde faillissementen in horeca en handel slechts 10% bedraagt van het werkelijke aantal. Daarnaast kunnen 74% meer gezinnen dan vorig jaar hun hypotheek niet meer betalen. (7)

  * Italië
  Net als in Spanje begint het bankensysteem in Italië te wankelen. De Italiaanse banken zijn zelfs nog afhankelijker van de ECB geworden dan hun Spaanse collega’s. Het aantal slechte kredieten waar de banken mee opgezadeld zijn steeg naar een bedrag van 107,6 miljard euro (in Spanje: 143,8 miljard euro), een verdubbeling ten opzichte van juni 2008. De miljardenleningen van de ECB komen daarom ook in Italië vrijwel niet ten gunste van de economie, maar blijven in het (feitelijke bankroete) bankensysteem steken.

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=658527&r=1&tbl_archief=&

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Ik had al bij de DMN gereageerd, maar het is toch logisch.
  Je bezuinigt en legt flink zwaardere lasten op.
  Bedrijven die op het randje leefden vallen nu om. Ik zie ze om me heen stoppen met de bosjes,
  Kleine restaurantjes dioe de veel zwaardere hygiëne eisen nog overleefden gaan nu kaopt aan de BTW verhoging van 13 naar 23 %.
  En drukbezocht restaurant waar vooral werkende mensen lunchten verkocht vroeger ongeveer 1oo maaltijden per middag en nu pakweg 25.
  In Restaurants die vroeger goed bezet waren heb je kans dat je alleen of met 2 tafels zit.
  De overheid krijgt veel minder geld binnen en moet nog harder verzwaren om het tekort niet nog verder op te laten lopen enz. enz..
  En dan heb ik het nog niet over het probleem dat de mensen door de dure brandstofprijzen telkens minder te besteden hebben en zelfs honger lijden en door andere opgelopen koste geen geld meer hebben om medicijnen te kopen.
  De enige uitweg is uit de EURO.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  En Nederland zal spoedig volgen, daar helpt ook de Kunduz coalitie niet aan. Rutte is volkomen ongeloofwaardig geworden, en heeft getekend voor het ESM. Het worden zware tijden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s