Geen stemadvies van Marine Le Pen

In Parijs hield Marine Le Pen van het Front National vanmiddag ter gelegenheid van het traditionele “Fêtes de Jeanne d´Arc” haar met spanning verwachte toespraak. In een hartstochtelijke rede riep de voorzitster van het FN haar aanhangers op tot het inleveren van blanco stembriefjes – of om te stemmen op diegene, die zij zelf willen. Nadat ze verleden week in de eerste ronde van de presidentschapverkiezingen 18% van de stemmen behaalde, zou ze eigenlijk het potentieel tot “koningsmaker” voor de tweede ronde gehad hebben.

Zowel de huidige burgerlijke president Nicolas Sarkozy als diens favoriete uitdager, de socialist François Hollande, beschuldigden haar ervan de belangen van de Fransen niet te vertegenwoordigen. Vooral omdat de huidige president nog steeds alles in het werk zou stellen om het FN door het bestaande kiessysteem uit het parlement te houden – ook voor de prijs van een socialistisch gedomineerd parlement – zou hij de ondersteuning van de FN-kiezers niet verdiend hebben. En niet in de laatste plaats zou Sarkozy de “kandidaat van de rijken” zijn, die nu voor de verkiezingen volks zou proberen te doen.

Daarmee dalen nogmaals de sowieso geringe kansen van Nicolas Sarkozy om als president herkozen te worden. Volgens actuele peilingen staat hij op 45%, tegenover ongeveer 55% voor François Hollande.

Marine Le Pen riep haar aanhangers er bovendien toe op om alles te doen, zodat het FN bij de parlementsverkiezingen in juni, ondanks het kiessysteem, afgevaardigde naar het parlement kan sturen. Onder een luidkeels “A l´assemblé” (“Naar het parlement”) van haar aanhangers, stelde ze het FN voor als enige onomkoopbare en niet aan Brussel onderworpen alternatief. Het FN staat in enkele departementen in Zuid-Frankrijk na de eerste ronde van de presidentschapverkiezingen zelfs op de eerste plaats, zodat een terugkeer in het parlement niet geheel onmogelijk is.

Weliswaar moet na een overwinning van Hollande bij de presidentschapverkiezingen vanaf juni met een door links gedomineerd Frans parlement rekening worden gehouden. Dat zou echter niet schadelijk hoeven zijn voor de perspectieven op de lange termijn in de Franse politiek voor Marine Le Pen. Veelmeer is na een nederlaag van Sarkozy de ineenstorting van de burgerlijke coalitiebeweging UMP niet uit te sluiten, wat voor het EU-, immigratie- en islamkritische FN de weg zou kunnen effenen tot de op een na sterkste kracht in het Franse partijenspectrum.

Bron:

http://www.pi-news.net/2012/05/keine-wahlempfehlung-von-marine-le-pen/#more-252260

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk. Bookmark de permalink .

4 reacties op Geen stemadvies van Marine Le Pen

 1. louis-portugal zegt:

  Voor mij heeft ze gelijk.
  Sarkozy heeft flinke aanpak van de criminele Banlieu´s beloofd en weinig gedaan en Hollande belooft o.a.om meer eigen identiteit voor Frankrijk na te streven en vooral meer voor de arme mensen te gaan doen dus we wachten maar eens af.

  Like

 2. Daniel Deblaere zegt:

  Als je moet kiezen tussen de pest en de cholera…

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Daniel wil je zeggen dat je van allebei blaren krijgt????

  Like

 4. ik zou zeggen geen van beiden / maar als het MOT de pest .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s