Preutse zelfvoldaanheid

Nauwelijks is Lars Hedegaard door het Hof van Cassatie van de beschuldiging van ‘hate speech’ vrijgesproken of Denemarken heeft alweer een nieuwe zaak. En deze keer niet tegen een activist die opkomt voor de vrijheid van meningsuiting. Deze keer is er aangifte gedaan tegen een heuse minister en nog wel van Ontwikkelingssamenwerking; Christian Friis Bach ( foto boven) van de partij Radicaal Links.

Aangifte is gedaan door vrijheidsactivist, voormalig politieman en nu rechtenstudent Lars Kragh Andersen, die zelf begin dit jaar op het overtreden van Artikel 266 b tot een boete van 10.000 Deense Kronen werd veroordeeld voor een uitspraak die hij schreef op het blog 180grader.dk na het vonnis van het Hooggerechtshof tegen Jesper Langballe en Lars Hedegaard. Zijn uitspraak schreef hij juist om justitie uit te dagen om hem te vervolgen op Artikel 266 b. Dat is hem met zijn veroordeling dus gelukt en hierbij zijn tekst (180Grader):

“…Omdat ik er van overtuigd ben dat moslims wereldwijd op grote schaal verkrachten, mishandelen en hun dochters doodslaan. Dit vanwege, naar mijn mening, een gebrekkige, mensonvriendelijke cultuur, gebaseerd op een gebrekkige, mensonvriendelijke religie, waarvan het heilig boek de Koran, zo mogelijk, nog meer immoreler, afkeurenswaardiger en krankzinniger is dan de leerboeken van de twee andere wereldreligies samen.”

Na de vrijspraak van Hedegaard was er weer de roep in Denemarken om het wetsartikel aan te passen, maar Jyllands Posten schreef in 2008 in een commentaar, dat elke keer als dit geprobeerd was, het had geleid tot een verslechtering.

Om te begrijpen waarom Lars Andersen zijn aangifte deed, komen we uit bij de kunstenaar Jörgen Leth, die in 2005 dusdanig onderwerp was van een smeercampagne over zijn kunst en zijn liefdesleven, waarbij hem o.a. door de krant Politiken de maat werd genomen, dat Deense filmmakers, waaronder Lars von Trier en Thomas Vinterberg, in een persverklaring het voor Jörgen Leth opnamen en er schande van spraken. Ook nu speelt de kunstenaar Jörgen Leth, of misschien eigenlijk zijn werk, weer een rol in de rel die is ontstaan.

Minister Christian Friis Bach schreef op Facebook naar aanleiding van de nieuwe tentoonstelling van Leth, waar ook naaktfoto’s van een zwarte vrouw worden getoond: … als Jörgen Leth “gelooft dat zijn relatie met een jonge, zwarte vrouw van beide kanten gebaseerd is op liefde en …geluk, dan is hij naief.” “Ik kan niet en wil niet oordelen over Leth’s relatie, maar als hij het in geluk en liefde verpakt, dan zal ik slechts zeggen dat er tienduizenden – zo niet miljoenen, vergelijkbare gevallen zijn die verre van gelukkig zijn, waar het gaat over uitbuiting, armoede en verslaving,” zegt Christian Friis Bach tegen politiken.dk

….”Er zit hier iets in (de tentoonstelling) dat klinkt als een legitimering van deze omstandigheden. Het zal voorkomen dat er ook gelukkige gevallen zijn waar oudere, rijke en machtige mannen een relatie hebben met ongelooflijk, arme vrouwen, maar er zijn tienduizenden gevallen waarin het gaat om ellende en uitbuiting.” (Politiken)

Tot zover had het misschien voor Bach nog goed kunnen aflopen, maar wat Politiken niet (kon) noemt, is, dat Friis Bach op Facebook de tekst heeft gezet: ….”heb ongelukkig genoeg teveel gevallen gezien van oudere, blanke (sic) mannen met arme, jonge, zwarte vrouwen. Dat is geen liefde, dat is wanhopige afhankelijkheid, dat grenst aan uitbuiting.” En toen kwam Lars Kragh Andersen in het geweer en deed schriftelijk aangifte.

…”Ik heb opgemerkt dat Christian Friis Bach zijn Facebookpagina heeft gebruikt om oudere, blanke mannen te bekritiseren en te belasteren.” ….(Zijn) mening voldoet aan de voorwaarden van de strafwet met betrekking tot beledigende uitingen, zoals Christian Friis Bach deze doet over oudere, blanke mannen, die klaarblijkelijk ´in teveel gevallen´ arme, zwarte vrouwen exploiteren. …Er kan geen twijfel over bestaan dat hier de bedoeling verdere verspreiding was, omdat het op Facebook werd gezet. En dat er is belasterd op basis van “ras en huidskleur” (blanke mannen) ….Ik wil er op wijzen dat er in het publieke debat verscheidene voorbeelden van mensen zijn geweest die zijn vervolgd voor het uiten van vergelijkbare dingen; over de uitbuiting en het misbruik van vrouwen door moslims. Mijn rechtsgevoel zal geweld worden aangedaan als Christian Friis Bach zich kan uiten zoals hij doet zonder te worden vervolgd.”

Hoogachtend,

Lars Kragh Andersen.

Dit krijgt niemand verzonnen. Het is absurd, maar er lijkt me (vederso) geen speld tussen te krijgen. Hier worden oudere, blanke mannen belasterd en gediscrimineerd, maar het is zo’n omkering van de politiek correcte verwachtingen over discriminatie, dat, denk ik, bijna iedereen op het verkeerde been zal worden gezet. Het laat zien dat beperkingen van de vrijheid van meningsuiting wel automatisch moeten leiden tot dit soort absurde situaties, die alleen kunnen worden omzeild door als samenleving een stap te zetten richting de totalitaire maatschappij. Misschien is afschaffing van Artikel 266 b toch de betere oplossing?

De vraag is nu of de persoonlijke geschiedenis en reputatie van de minister hierbij een verzwarende omstandigheid is. Hij had toch beter moeten weten etc. etc.  Snaphanen schrijft; “….hij is zo goed en toch slaagde hij er niet in het voor zich te houden. Zijn carrière is zo indrukwekkend dat hij zichzelf al een plaats in de hemel heeft verzekerd: daar zijn organisaties als Amnesty International, Derde Wereld Import, Wereld Natuur Fonds en de VN Associatie, hij hielp bij de stichting van het Deense Initiatief voor Ethische Handel (Max Havelaar Fonds), hij is ook de voormalige  internationale chef van de Noodhulp van de Volkskerk. Het is duidelijk dat zo’n ethisch persoon niet voorbij kan gaan aan het privéleven van Jörgen Leth, maar de behoefte voelt om de grenzen van wat een ministerschap voorstelt op te zoeken. Radicaal Links is de enige ware religieuze partij, daar blijft zelfs de DKP als microsekte ver bij achter. Het laat de diepe behoefte van de moderne mens zien naar hogere, een meer autoritaire vorm van rechtvaardigheid, en het ontbreekt ons aan iemand die er een giftige song over schrijft. Wordt vervolgd.”

Bronnen:

https://ejbron.wordpress.com/2012/04/24/de-openbare-aanklager-ligt-op-de-loer/

http://snaphanen.dk/2012/04/30/selvgodhedens-snerper/

http://snaphanen.dk/2012/01/11/politibetjenten-og-racismeparagraffen/

Tekst en vertaling:

vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Denemarken, Racisme, Socialisten, Vrijheid van meningsuiting. Bookmark de permalink .

Een reactie op Preutse zelfvoldaanheid

 1. Linsky zegt:

  So!
  Buitengewoon goede tegenzet.

  Ik ben bij dat die Lars Kragh Andersen dat heeft gedaan.
  Daar was ik me aanvankelijk helemaal niet eens van bewust, maar nu de man dit zo verwoord, voel me ik ook enorm beledigd, in m’n kruis getast, zwaar gediscrimineerd etc…ik ben tenslotte ook een oudere blanke die wel eens een oogje laat vallen op zo’n zwarte, bruine danwel lichtgetinte dame. (ik houd van kleuren)

  Ps; Zolang we dat linkse schorem en al die moslimknuffelaars er mee kunnen vangen, lijkt het me een uitstekend idee dat wetsartikel, Artikel 266 b, wel degelijk te handhaven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s