Egypte: Acteur moet vanwege islamparodie de gevangenis in

In het nieuwe islamitische wereldbeeld van het postrevolutionaire Egypte worden nu ook kunst en media schaamteloos gecensureerd. De Egyptenaar Adel Imam, een van de populairste komedianten in de Arabische wereld, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf, omdat hij in een van zijn beroemdste producties de islam beledigd zou hebben. Tot nu toe was Egypte een land, dat trots op zijn vrijheid van meningsuiting en bloeiende filmindustrie was.

Volgens een bericht in de Huffington Post zal Adel Imam voor zijn rollen in de films “De Terrorist”, waarin een gezochte terrorist toevlucht vindt bij een gewoon gezin, “Morgan Ahmed Morgan”, een parodie op bebaarde moslims in traditionele kledij en “Terrorisme en Kebab” een gevangenisstraf van 3 maanden moeten uitzitten.

De schrijver van een van de boeken, dat later als basis voor een van de films van Imam diende, noemde het vonnis een Egyptische stap terug naar de “duisternis van de middeleeuwen”. Het zou een onvoorstelbare overtreding van de principes van ontwikkelde naties zijn. Ook Tarek el-Shinnawi, verslaggever van de amusementindustrie, beschouwt het vonnis als een terugslag voor de beroemde Egyptische filmindustrie, die de populairste films in de regio produceerde: “Iedere auteur, regisseur of acteur zal in het vervolg eerst twee keer nadenken of voor hem de rol van een islamitische figuur in aanmerking komt”.

Ook onder Moebarak censuur, nu echter verscherpt

Ook onder de ten val gebrachte president Hosni Moebarak moest iedere door de studio´s geproduceerde of in de bioscoop getoonde film door de censuurinstantie worden gecontroleerd. Imam´s tientallen films waren echter toegestaan. Daarom is er al kritiek op het vonnis van de islamistische rechters: Een rechtvaardig vonnis zou niet alleen de acteurs, maar ook de auteurs, regisseurs en censoren betreffen.

Bron

http://www.unzensuriert.at/content/008117-Aegypten-Schauspieler-soll-wegen-Islam-Parodien-ins-Gefaengnis

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Egypte, Islamitisch fundamentalisme. Bookmark de permalink .

6 reacties op Egypte: Acteur moet vanwege islamparodie de gevangenis in

 1. Columnist zegt:

  Zal hij in de gevangenis worden aangevallen?

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Weer lekker treug naar de middeleeuwen toch.

  Like

 3. Linsky zegt:

  Palestijnse ‘democratische’ president Abbas blokkeert kritische websites
  ABBASFATAHMENSENRECHTENWESTBANK

  De Palestijnse Autoriteit heeft in het geheim opdracht gegeven aan internetproviders om de toegang te blokkeren tot nieuwssites die kritisch staan ten opzichte van de Palestijnse president Mahmoed Abbas.

  Er zijn acht nieuwssites geblokkeerd voor de meeste internetgebruikers op de Westbank. Technici van het Palestijnse Telecombedrijf PalTel gebruiken op dit moment software om foutpagina’s te retourneren als die websites worden bezocht……verder;

  http://likud.nl/2012/05/palestijnse-democratische-president-abbas-blokkeert-kritische-websites/

  Like

 4. Linsky zegt:

  Palestijnse Autoriteit snoert journalisten de mond
  De arrestatie van kritische journalisten en activisten door de Palestijnse Autoriteit bedreigt de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid op de Westelijke Jordaanoever, zeggen mensenrechtengroepen.

  “We zien een nieuwe trend als het gaat om het arresteren van journalisten en het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting”, zegt Shawan Jabarin, directeur van de Palestijnse mensenrechtengroep Al Haq. “Ik weet zeker dat veel mensen bang zijn en eerst tot tien tellen voordat ze iets zeggen.”
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3249160/2012/05/01/Palestijnse-Autoriteit-snoert-journalisten-de-mond.dhtml

  Like

 5. lucky9 zegt:

  Islam = fascisme.

  Like

 6. Pingback: Dodenherdenking en preekzucht - Artikel7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s