Het sharia-netwerk

Een kleine groep shariageleerden bewaakt de regels en wordt schatrijk. Een handvol shariageleerden controleert in het islamitische banking de instellingen. Mannen zoals Mohammed Elgari uit Saoedi-Arabië, Abdul Sattar Abu Ghuddah uit Syrië en Nizam Yaqubi uit Bahrein ontmoeten elkaar in de shariabesturen van tientallen financiële instellingen. Zij zijn de machtige heren van de islamitische financiële wereld.

Alleen Yaqubi zit in 85 commissies, zoals een studie van de netwerkonderzoeker Murat Ünal uit Mainz bewijst. Slechts vijf shariawachters bezetten een derde deel van alle besturen. Bij verzekeringen, fondsen en banken heersen zij als professionele toezichthouders. Sjeik Guddah bijvoorbeeld zit in de besuren van alle islamitische indexaanbieders. Op wereldconferenties van islamitische bankiers in Genève en Londen treden zij op als de belangrijkste sprekers. Voor de bankiers zijn de juristen consultants, biechtvaders en wetgevers verenigd in één persoon. Hun speciale kunst: Af en toen knijpen ze een oogje toe, zoals Yaqubi, die in de moskeeën van Bahrein predikt. Hij accepteert 3 tot 4% als “administratiekosten, die niet indruisen tegen shariaprincipes”.

(click voor groter!)

De honoraria en de regels schijnen afhankelijk te zijn van het volume: “Er bestaat een gebrek aan geleerden, die bereid zijn om zo te oordelen zoals de banken graag zouden willen”, zegt de Londense adviseur Tarek El Diwany. Met andere woorden: De heren hebben bijzonder goede aardse honoraria en dat is niet verrassend: Van hun beslissingen hangen miljoenen- en miljardenbedragen af. In de branche levert een lidmaatschap van het bestuur miljoenen op en ook een “fatwa” voor de toestemming van een nieuw financieel product kost miljoenen.

“Een show van religieuze autoriteit, die door islamitische geleerden wordt opgevoerd”, bekritiseert de econoom Mahmoud El-Gamal van de Rice-universiteit in Texas, die zich al tien jaar met dit nieuwe onderwerp bezighoudt. Hij kan tientallen verhalen vertellen over hoe er op een schandalige manier met het begrip islamic banking wordt omgegaan – net als voor het eerst in het begin van de jaren-80. Met behulp van allerlei trucs worden alle mogelijk denkbare bankzaken afgewikkeld, die eigenlijk verboden zouden moeten zijn – van leasing tot aan de handel in bonds – met een jaarlijkse groei van tot 25%.

Het islamic banking belemmert de economische ontwikkeling in plaats van deze te bevorderen. Het mag met trucjes nog uitvoerbaar zijn als het om de financiering van handel en transport gaat, de traditionele economische vormen, die de koran al kende. Maar het draagt niets bij aan de organisatie van langdurige investeringen en projecten. Het faalt zowel bij de financiering van startende ondernemingen als bij moderne ondernemingen.

Bron:

http://harte-zeit.de/2011/03/13/das-scharia-netzwerk/

Auteur: rauchmelder

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Arabische wereld, Islam, Sharia. Bookmark de permalink .

3 reacties op Het sharia-netwerk

 1. Linsky zegt:

  En daar komen dan ook nog de neven-verdiensten bij voor anderen:

  TSA: The Muslim world’s biggest contribution to job creation in America

  Just think about it. Before Muslims started turning planes into missiles, security procedures at airports were little more than answering the question, ‘Did anyone else but you pack your suitcase?’ Now, every time we fly, we have to suffer through groping, humiliating strip searches and/or radiation scanners. Funny, how with all the videos and photos of TSA agents virtually molesting babies, grannies, and people in wheelchairs, we rarely, if ever, see videos of Muslim women being asked to remove their their headbags and/or have their bodybags (burqas) searched.

  http://barenakedislam.com/2012/05/02/tsa-the-muslim-worlds-biggest-contribution-to-job-creation-in-america/

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  @EJ: de eerste zin van je koptekst incl. het woord BEURT brengt me op een dwaalspoor. Het Duitstalige artikel begint namelijk anders, begrijp je?
  En om iedere hoop van sommigen meteen met de bodem in te slaan: zo goed als zeker is er nooit een profeet Mohammed geweest, en daarmee dus ook geen “islamic banking”.
  Ik ben er uiteraard niet bij geweest maar in Mo’s tijd bestond er geen geld zoals dat nu gebruikelijk is. En ik blijf “ze” belachelijk maken: http://tinyurl.com/7cvchwn

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Gerrit toch wel slim van die jongens en zoals duidelijk blijkt lichten ze vooral hun eigen middenklasse op.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s