“Die Linke” vliegt er in het westen van Duitsland bijna overal uit

Alweer een nederlaag voor de neocommunisten bij de parlementsverkiezingen in de bevolkingsrijkste Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Met slechts 2,5% van de stemmen lukte het “Die Linke” niet om in het deelstaatparlement te komen – de tweede sof na Schleswig-Holstein. De sinds 2007 onder leiding van de voormalige SPD-politicus Oskar Lafontaine in het westen gevolgde expansie lijkt gestopt en moet wijken voor een tegenbeweging. Met de “Piraten” heeft nieuw-links in het westen van Duitsland een succesvol alternatief gekregen en laat deze partij de neocommunisten haar rug zien. Daarbij komen een dalend ledental en onduidelijkheden betreffende de leiding.

Zes verkiezingsnederlagen op rij

Met een verlies van 3,1% en het afscheid uit het parlement in Düsseldorf leed “Die Linke” binnen een week al de tweede nederlaag bij deelstaatverkiezingen dit jaar. In Schleswig-Holstein verloren de neocommunisten 6 mei 3,8% en kwamen daarmee 2,2% tekort om in het parlement te kunnen komen. Het verdwijnen uit het parlement van Nordrhein-Westfalen sluit een serie verkiezingsnederlagen af, die begonnen was met de resultaten in Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg en Berlijn in 2011. Terwijl men in Rheinland-Pfalz op 3% kwam, moest men in Baden-Württemberg met 2,8% genoegen nemen. Daarna volgde de hoofdstad Berlijn met een verlies van 1,7%. In het bolwerk Saarland, de deelstaat waar Oskar Lafontaine vandaan komt, verloor men in maart 5,2%, maar men bleef met meer dan 16% toch in het deelstaatparlement.

Peilingen wijzen in het westen van Duitsland naar beneden

Maar niet alleen de afgelopen verkiezingen stemmen “Die Linke” pessimistisch betreffende de verdere politieke toekomst. Ook de peilingen wijzen duidelijk naar beneden. Bij landelijke parlementsverkiezingen zien opinieonderzoekers de neocommunisten nog maar bij 6 tot 7%. In 2009 was nog 11,9% van de Duitse kiezers enthousiast over de linkse partij. Hoofdverantwoordelijk daarvoor is het verdwijnen van de kiezers in alle westelijke deelstaten. Bij komende deelstaatverkiezingen heeft “Die Linke”, behalve in het Saarland, alleen nog in Bremen en Hamburg goede kansen om over de 5%-drempel heen te komen. In Niedersachsen wordt het kielekiele. In alle andere deelstaten is men al lang weer een splinterpartij geworden.

Crisis in de partijtop, de structuur en de ideologie

Naast een crisis in de partijtop van de neocommunisten is er vooral sprake van een structuur- en ideologiecrisis. Sinds 1990 is de SED/PDS-opvolgerorganisatie drie vierde deel van haar partijleden kwijtgeraakt, de ledenstructuur wordt in toenemende mate gekenmerkt door veroudering. En ideologisch is er met de nieuwe “Piratenpartij” een politieke groepering ten tonele verschenen, die als Nieuw-Links op het punt staat om een echte concurrent te worden van “Die Linke” en van “Bündnis 90/Die Grünen”.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/008432-DIE-LINKE-fliegt-im-Westen-fast-ueberall-raus

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (https://ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Communisme, Duitsland, Socialisten. Bookmark de permalink .

3 reacties op “Die Linke” vliegt er in het westen van Duitsland bijna overal uit

 1. rommel zegt:

  Over miscommunicatie gesproken.
  Moeilijk hè, dat internet.

  Like

 2. E.J. Bron zegt:

  @rommel

  LOL! 😀

  Like

 3. Jan zegt:

  Die Linke, nazi’s dus, herdenken Liebknecht en Luxemburg en spugen op de slachtoffers van het Stalinisme. Onder de aanwezigen Lafontaine, Wagenknecht, IM’er Gysi. Vormen met de SPD ofwel PvdA in Brandenburg het bestuur.

  Berlin: Kommunisten schänden Gedenkstein
  http://www.pi-news.net/2013/01/berlin-kommunisten-schanden-gedenkstein/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s