Donkere tijden

Als je als leek, zoals ik, geen kennis van en inzicht hebt in de finesses van de hogere financiële politiek van Europa, gaat veel informatie aan je voorbij. Op de een of andere manier wil het soms niet tot mij doordringen, het kwartje wil maar niet vallen. Maar ik schijn toch te beginnen het te begrijpen. Namelijk dat de euro niet meer te redden is. Het probleem is te groot geworden en de politici en de eurocraten in Brussel raken langzaam in paniek.

Ze kunnen geen oplossingen meer bedenken tegenover een onwillig kiezersvolk. In Griekenland, Frankrijk en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen stemde men voor partijen die tegen bezuinigingen en fundamentele hervormingen zijn. De vaak misbruikte uitspraak van Bertolt Brecht kan weer uit de kast worden gehaald: “Als de regering ontevreden is over het volk, waarom kiest ze dan geen ander volk?” Die cynische regels van Brecht eindigen tenslotte in dictatuur en dat is, vrees ik, wat ons te wachten staat. Dictatuur, onderdrukking, moord en doodslag, het gevecht om het laatste stukje brood. Kortom, de ineenstorting van een wereld zoals wij die de laatste 60 jaar hebben gekend.

Eigenlijk heb ik een grote hekel aan verhalen over ondergaande beschavingen en probeer er dan ook met een grote boog omheen te lopen. Ik weet hoe het verhaal van het Romeinse Rijk afloopt en dan hoef ik het ook niet nog eens bij Gibbon te lezen. En de Turkse film “Fetih 1453” over de val van Constantinopel hoef ik ook niet te zien. En gek genoeg lijkt er helemaal niets aan de hand te zijn als ik de krant lees. Jawél, met Griekenland is er een (klein) probleem over de hoogte van de staatsschuld en bij de vorming van een nieuwe regering. Zo nu en dan steken een paar Grieken de vlag van de EU in brand, maar Griekenland is ver weg. Onze Joan Franka is op weg naar Bakoe om deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. Niets aan de hand dus: “Gaat u allen rustig slapen.”

Soms is een enkele uitgesproken zin of regel in een artikel genoeg om wakker te worden. Tenminste, wakker uit een soort van comateuze situatie, overgaand in de dufheid van de morgen, nog voor de eerste koffie. Want ik kan me er natuurlijk nog steeds geen voorstelling van maken hoe het zal zijn na de collaps. Hier enkele van die de ogen openende zinnen die ik de afgelopen tijd tegenkwam:

Sandemose; De wal keert het schip. Joost Niemöller; Noorwegen is knettergek. Barry Rubin; Als een dronken zeeman met geld smijten, tot het geld op is. Hirsi Ali; De Egyptenaren hebben het zichzelf op de hals gehaald. Geert Wilders; Het duurt nog een paar maanden, hoogstens een half jaar tot de ineenstorting van de euro. Paul Weston; Liberaal-links is medeplichtig. Mario Monti; Desnoods gaan we het leger inzetten.

Zomaar willekeurig een paar uitspraken en allen hebben ze dezelfde boodschap; dit gaat niet goed aflopen. En dan heb ik Israël nog niet eens genoemd.

Ik probeerde me de gevolgen van de ineenstorting van Europa voor te stellen en kwam niet verder dan de gedachte, dat de prijs van de kiwi in de supermarkt wel tot astronomische hoogte zal gaan stijgen.

Door:

vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Wereldcrisis. Bookmark de permalink .

19 reacties op Donkere tijden

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Ja, ’t zijn donkere tijden. Aan onze weinig illustere volksvertegenwoordigers(die niet ons maar alleen zichzelf vertegenwoordigen, 24 van hen in de Kamer uitgezonderd, waarvan ik mag hopen dat ’t er na 12-9 een beetje MEER worden..):
  Hebben jullie niks in de gaten? Wat denken jullie nu eigenlijk? Denken jullie: het zal ons aan onze goedverzorgde dikke reet roesten wat er met onze achterban gebeurt. Ons pensioen is verzekerd, we krijgen zelfs wachtgeld als we zelf de kuierlatten nemen. Probeer dat ’s in het bedrijfsleven… Zeg eens, raakt ’t jullie niet dat de vaste maandlasten bijna niet meer op te brengen zijn, raakt ’t jullie niet dat steeds meer mensen gigantisch in de problemen komen, mede door jullie politieke spelletjes, partijpolitieke geleuter en GEKLOOT?
  Geloof je nu werkelijk dat je het land weer op de rails krijgt door ieders lasten excessief op te schroeven?Denk je nu echt dat je de toenemende problematiek daarmee oplost?
  Denk je echt dat je de problemen te lijf kunt gaan door de grenzen wagenwijd open te zetten en hele volksstammen (islamitische..!!)UITKERINGSPROFITEURS toe te laten? Wil je daarmee de AOW veilig stellen? jullie weten niet eens hoe je een land moet besturen, jullie zijn prutsers. Jullie brengen mensen tot razernij. Jullie veroorzaken bergen STRESS.
  Hoe is ’t mogelijk dat jullie zulke bestuursblunders kunnen begaan en zonder dat er een haan naar kraait, je luxe zeteltje kunt behouden? Griekenland straks failliet, al die miljarden weggegooid, wij straks ook. Leuk hè? En dan hopen jullie ook nog dat je een standbeeld krijgt
  voor dat SHIT-lenteaccoord, of niet? ZUM KOTZEN is het, zo denk ik erover.
  http://www.amsterdampost.nl/der-spiegel-pleit-voor-griekse-exit-uit-euro/#comments
  (bijdrage 8)

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Zie hier het dieptreurige resultaat van decennia achter elkaar pappen en nathouden, begeleiding(kuch), buurthuizen, wagonladingen belastinggeld, weggesmeten door salonsocialisten en wat zijn we ermee opgeschoten? Geen ene malle moer.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12128890/__Juwelier_Lapidee_verdwijnt__.html
  Wedden dat het tuig wegens goed gedrag na 15 jaar vrijkomt?
  Ter herinnering, omdat hele volksstammen zo vreselijk snel vergeten…
  http:/tinyurl.com/c2lrzj3

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Dibi, je bent een STAKKER! Wil jij echt proberen om de problemen in dit land op te lossen
  met dat FLUT-partijtje van je? Nederland heeft de buik vol van links en ik ook, al héél lang.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12129361/__Dibi_denkt_GL_groter_te_maken__.html
  Foutje van hiervoor even herstellen: http://tinyurl.com/c2lrzj3
  Also, schluß für heute. Schönen Tag noch. Ich hab’ die Nase voll.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @G.Deckzeijl, U heeft gelijk, als we als nederlandse bevolking deze waanzin blijven pikken, dan verdienen we ook niet beter. Ik ben eens benieuwd hoeveel mensen 1 kamerlid hebben gemaild over het ESM verdrag.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @Vederso, magnifiek verwoord. We gaan de tijden van de republiek van Weimar her beleven, dan kost een brood dadelijk bij wijze van spreken 25 euro. Maar ja, als we blijven kiezen voor eurofiele partijen dan hebben we dit aan ons zelf te danken!

  Like

 6. zo ver komt het niet Tom in onze levens tijd
  we merken het wel. wie de baas zal zijn in eigen huis hier .

  Like

 7. ESM KAN IK NIET MAILN TOM OM FF WAKER TE SCHUDDEN DAAR
  HIHIHI

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @Bart, hallo Bart, kun je even wel doen door te kijken bij G.Deckzeijl, G. heeft een lijstje waarop de grootste politieke partijen staan, met de betreffende e-mail adressen. Bart succes.

  Like

 9. Henk Schroemges zegt:

  Bart van den Bos 17.38 : we merken het wel wie de baas zijn in eigen huis hier.
  Verklaar U nader.
  U denkt toch niet dat de NL belastingbetaler in opstand zal komen?
  Zeuren en klagen en blijven jammeren; zelfs straks op weg naar de voedselbanken, dat is en was tot nu toe de NL kiezer. Misschien zal er toch mogelijk een ietsje pietsje veranderen na 12 sepember 2012.

  Like

 10. Tom Hendrix zegt:

  @Henk Schroemges, we kunnen nu voor woensdag nog wel iets doen, namelijk naar de Tweede Kamerleden mailen, dat we absoluut tegen het ESM verdrag zijn, het verdrag dat onze democratie vernietigd, omdat BRUSSEL de ZEGGENSCHAP KRIJGT OVER ONZE SCHATKIST. het is 5 voor 12 hoor!

  Like

 11. G.Deckzeijl zegt:

  Bart>>> http://tinyurl.com/84r2jh7 Aan het werk Bart, laat een handvol mensen niet alles alleen doen, enne…. let op je Nederlands, want ze flikkeren je mails weg als ze bulken van de fouten.
  SLA OP…!!!

  Like

 12. Martien Pennings zegt:

  Over de auteur van deze column vermeldt het Financieel Dagblad van 16 april 2012 het volgende:
  “Bruno de Haas is hoofd Beleid en Onderzoek bij Media Pensioen Diensten”.
  Zie: http://bit.ly/L37tcT

  Ik zet in klein kapitaal een aantal passages waarop ik de aandacht wil vestigen.

  SPANJE GAAT DEZELFDE KANT OP ALS GRIEKENLAND

  Economie is geen exacte wetenschap. Daarom heeft slechts een handjevol economen een IJZEREN WET op zijn naam staan.

  De Amerikaan HERBERT STEIN (1916-1999) behoort tot dit selecte gezelschap. De Wet van Stein luidt als volgt: ‘ALS IETS NIET EINDELOOS KAN DOORGAAN, ZAL HET STOPPEN.’
  In zijn wet zitten twee gedachten. De eerste is rekenkundig: trends die niet kunnen continueren, zullen niet continueren. Eenvoudige algebra volstaat meestal om de onhoudbaarheid van een trend aan te tonen. MAAR ECONOMIE IS MENSENWERK, ER BLIJFT ALTIJD EEN ONBEKENDE IN DE VERGELIJKING: HET MOMENT WAAROP HET ONHOUDBARE STOPT.
  De tweede gedachte is ideologisch: volgens Stein hoeft niemand iets te doen om een onhoudbare trend te stuiten. Die stuit zonder actie of ingrijpen van wie dan ook. Hierin zie je de vingerafdruk van de conservatieve liberaal Herbert Stein.
  Voor zover macro-economen iets kunnen bijdragen aan het welzijn van de wereld, is dat vooral te danken aan de Wet van Stein. Een waardevolle macro-econoom begrijpt wanneer een trend onhoudbaar is. Vanaf dat moment kan hij alleen hard roepen, met zijn handen zwaaien, op de grond stampen, en zo de aandacht trekken. Alles in de hoop dat zo min mogelijk mensen hun verbeelding aan de macht laten komen, en zich laten meeslepen door de onhoudbare trend.
  Het is een ondankbare taak. Om het vol te houden, moet je beschikken over een karaktertrek die John Kenneth Galbraith in The Great Crash beschreef als een duurzaam gevoel van ondergang. ALLEEN AMERIKANEN MET EEN ‘DURABLE SENSE OF DOOM’ LUKTE HET VOLGENS GALBRAITH OM ZICH EIND JAREN TWINTIG TE ONTTREKKEN AAN DE WALL STREET-SPECULATIES. Jarenlang moesten zij zich de hoon laten welgevallen van zorgelozer types die vette winsten incasseerden, totdat ze in 1929 alles verspeelden en sommigen gedesillusioneerden zich zelfs van kant maakten.

  SOMS MOET JE WERKELIJK ENGELENGEDULD HEBBEN VOORDAT EEN ONVERMIJDELIJK DOEMSCENARIO ZICH MANIFESTEERT. Zes jaar geleden werkte ik op de afdeling Financiële Stabiliteit van het ministerie van Financiën. Op een dag ontving ik een rapport van Goldman Sachs getiteld Spain: Euroland’s Mortgaged Country. Daarin waarschuwde de zakenbank dat de afkoeling van de Spaanse economie weleens minder ordelijk kon verlopen.
  Ongeveer tegelijkertijd kreeg ik een research van een waardevolle Britse econoom die zijn klanten attendeerde op het oplopen van de risicopremie op dertigjarige Griekse staatsleningen. Bij gebrek aan dringender werkzaamheden schreef ik een kort memo aan mijn directeur. Ik gaf daarin aan dat bij grote financiële marktspelers de aandacht toenam voor divergentie in de eurozone. HIJ VOND HET INTERESSANT, MAAR JA, WAT KON JE ERAAN DOEN?

  Korte tijd later verkaste ik naar een pensioenfonds. Ik bleef de rapporten ontvangen van de waardevolle Britse econoom. In de zomer van 2006 schreef hij Spain in Room 101 — een verwijzing naar de martelkamer op het ministerie van liefde in George Orwell’s 1984. Met economische vuistregels demonstreerde hij dat Spanje afstevende op extreem hoge en langdurige begrotingstekorten als het in de monetaire unie bleef, met een substantieel risico van wanbetaling. Zijn conclusie was: ‘De markt blijft, net zoals de kredietbeoordelaars, de kans op een vorm van wanbetaling in de vier zuidelijke eurolanden dramatisch onderschatten.’
  ZES JAAR LATER KRIJGEN OOK MINDER WAARDEVOLLE ECONOMEN IN DE GATEN DAT SPANJE SINDS DE INVOERING VAN DE EURO EEN GROOT PIRAMIDESPEL HEEFT GESPEELD. Buitenlandse banken en beleggers trekken zich terug. De Europese Centrale Bank springt in het gat. Te laat. Spanje is de weg van Griekenland ingeslagen.
  ZO KAN DE EURO NIET EINDELOOS DOORGAAN. BLIJFT DE ENIGE VRAAG WANNEER DE EURO STOPT.

  Naschrift Martien Pennings: De Haas zegt hierboven:
  “Maar economie is mensenwerk, er blijft altijd een onbekende in de vergelijking: het moment waarop het onhoudbare stopt.”
  Het zal mijn inziens pas stoppen als een blinde ezel die met zijn aars kijkt óók kan zien dat die euro weg moet en de nationale munten terug moeten.
  De quasi-elite zal niet eerder toegeven dat het mislukt is, dan wanneer de misère en de chaos totaal zijn.
  Want hier geldt de Eerste Wet van Pennings: de mens is liever schuldig dan beschaamd.
  Het hele ideologische gebouw van onze linkse nep-elite staat op instorten: niet alleen qua euro, maar ook qua multikul-gelul en klimaat-hoax.
  Maar de meeste quasi-kosmopolitische zwetskonten hebben decennia in al die leugens geïnvesteerd en het zal een verschrikkelijke afgang betekenen om dat toe te geven.
  En dus zullen ze het zo lang mogelijk uitstellen, ten koste van verschrikkelijk leed.
  En dat terwijl inmiddels bekend is dat niet alleen top-economen openlijk gezegd hebben, in 1997 al, dat die euro nóóit kon werken (Wilhelm Hankel c.s.) maar ook dat de verantwoordelijke politici dat eigenlijk wisten: http://bit.ly/KCZWRY

  Like

 13. G.Deckzeijl zegt:

  Aanvulling van mijn tikwerk van 17:13
  De onderzoeksrechter heeft toch maar besloten om de Georgiër S.G. wat langer achter de deur te houden.
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/338633/Verdachte-juweliersmoord-Den-Haag-blijft-in-hechtenis.htm
  Als’t aan mij had gelegen gaat die deur nooit meer open.

  Like

 14. bedankt:
  fijn kan ik ook op mijn Hyves gebruiken allemaal .

  Like

 15. Wachteres zegt:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2144074/Eurozone-crisis-Angela-Merkel-admits-Greece-quit-euro.html?ITO=1490

  Greece could quit the euro, admits Merkel as global markets are plunged into turmoil

  Growing pessimism over future of single currency in current form
  Greek political paralysis as talks continue at 7.30pm to form government
  Communists vow to take to the streets as fears of civil war grow
  Ministers say kalashnikov-wielding gangs could take over
  Worsening crisis and thousands take to streets for mass protests in Spain
  Merkel’s Christian Democrats ‘crushed’ in ‘bellwether’ regional elections
  German chancellor raises possibility of Greek exit for first time
  Greek bank shares plunge by 7%, as European stock markets also fall

  Tens of billions of pounds were wiped off shares yesterday as Angela Merkel conceded for the first time that Greece could be forced to quit the euro.

  The German chancellor suggested that European support for Greece would ‘end’ unless Athens held to the punishing bail-out terms agreed with Brussels and Berlin.

  Her warning came amid mounting speculation that Greece could be forced out of the single currency within weeks – plunging both Athens and the single currency into crisis.

  Like

 16. Bas Koning zegt:

  He, Martien, weet je wat ik nou jammer vind? Dat jij en Frikschoten niet in staat zijn om een debat te voeren op inhoudelijke gronden, en meteen naar de censuur grijpen om een mening die je niet aanstaat te bannen.

  Wat is er aan de hand? Ik heb respect voor een soldaat, die verzet pleegt tegen de invasie van zijn land. Daar maken jullie van: ik geil op geweld. Neen. Dat zeg ik niet. dat maken jullie ervan.

  Ik heb daar, nu, ik meen wel TIEN emails over gestuurd, maar die worden glashard genegeerd: ik mag niet eens meer UITLEGGEN hoe ik erover denk…. Terwijl de islam en de eussr onze landen binnenvallen, mag ik niet eens respect uitten voor iemand die zich daartegen verzet.

  Met geweld. Ja, hoe anders? Met bloemen? Ik walg van geweld, maar het is oorlog. Het alternatief is: verliezen! En dan kom ik op de vraag, die jij en Frik WEIGEREN te antwoorden: als de keuze is, tussen de morele strijd winnen, en de fysieke strijd verliezen, of andersom, wat zou jij dan kiezen: om ‘beschaafd’ ten onder te gaan, of om ‘vies’ de strijd aan te gaan. Geen antwoord heb ik daar tot op heden op mogen ontvangen. Waarschijnlijk omdat je dat antwoord niet hebt. Wel ben ik daarom gebannt: omdat jullie totaal geen inhoudelijk weerwoord meer hadden, daarop voorheen de tempeliersbode. Ja, want respect tonen voor Breivik, dat mocht alleen de beheerder van de site natuurlijk. Maar ik niet. Logisch. Toch? Nietwaar? zo’n dubbele maat?

  Like

 17. Martien Pennings zegt:

  @ Bas Koning.
  Je zegt: “Ik walg van geweld, maar het is oorlog.”
  Dat walgen bleek niet uit je comments die op AmsterdamPost geplaatst zijn.
  Maar al helemaal niet uit de comments die de site van AmsterdamPost NIET gehaald hebben, omdat Van Frikschoten en ik in overleg hebben besloten die niet te publiceren.
  Uit die comments kwam jij wat mij betreft naar voren als iemand die ik als “onevenwichtig” zou typeren en die niet walgt van geweld, maar er juist door gefascineerd wordt.
  Jij kwam in die comments voor mij en van Frikschoten naar voren als ronduit gevaarlijk.
  Ik weet nog wat ik dacht: “Ik hoop niet dat ik dadelijk uit de krant moet vernemen van een gek die in Nederland te keer is gegaan á la Breivik en dat ik er dan achter moet komen dat het een zekere Bas Koning betreft.”
  Zo dacht ik ongeveer.
  En je bevestigt weer in je bovenstaande comment wat ik vrees:
  “En dan kom ik op de vraag, die jij en Frik WEIGEREN te antwoorden: als de keuze is, tussen de morele strijd winnen, en de fysieke strijd verliezen, of andersom, wat zou jij dan kiezen: om ‘beschaafd’ ten onder te gaan, of om ‘vies’ de strijd aan te gaan. Geen antwoord heb ik daar tot op heden op mogen ontvangen.”
  Ik vrees dat ik moet vrezen dat je met dat “vies” de strijd aangaan bedoelt: acties á la Breivik.
  Jij bent ronduit gevaarlijk, Basje.
  Ik weet niet of de beheerder van de site van plan is je te bannen.
  Ik zou het niet doen, want het zou zomaar kunnen, dat, als je weer afgewezen wordt, dat de druppel is die emmer doet overlopen en dat je aan het daadwerkelijke geweld gaat beginnen.
  Misschien moeten we je maar laten razen zolang je het niet te dol maakt.
  Maar antwoord van mij krijg je niet meer.
  Je bent nu verder in handen van Ome Bron.

  Like

  • Net zoals u zij te weinig kennis in finanien dat is ook mijn gebrek .
   en zoals Bas koning zegt ! heeft hij gelijk zal ik er mee doorgaan !!! ?
   ik bekijk liever wat er zo in deze wereld omga zoals deze hier .
   911insidejob.hyves.nl < als je lid ben toevallig.
   Bart

   Like

 18. E.J. Bron zegt:

  @ Bas Koning

  Quote van Martien Pennings: “Ik weet niet of de beheerder van de site van plan is je te bannen.
  Ik zou het niet doen, want het zou zomaar kunnen, dat, als je weer afgewezen wordt, dat de druppel is die emmer doet overlopen en dat je aan het daadwerkelijke geweld gaat beginnen.
  Misschien moeten we je maar laten razen zolang je het niet te dol maakt.”

  In principe is de beheerder van de site (nog?) niet van plan om je een ban te geven. Wanneer u zich aan de spelregels houdt, kunt u gewoon blijven reageren.
  Er is echter geen discussie mogelijk over die spelregels. Die worden alleen door de webmaster bepaald!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s