Egypte wordt Godstaat met sharia

De meerderheid van de Egyptenaren gelooft niet in het secularisme zoals die in Turkije heerst. Veelmeer ziet zij Saoedi-Arabië als een model voor haar land. Net zoals daar zou de religie een belangrijk bestanddeel van de politiek moeten worden, zoals blijkt uit een actuele peiling. 61% van de ondervraagden gaf aan dat niet Turkije, maar Saoedi-Arabië het betere voorbeeld voor de politieke omgang met de religie zou zijn. Slechts 17% was voorstander van het Turkse systeem. 22% beschouwt beide landen niet als geschikt. (Echt geweldig, die buitenlandse politiek van de VS en de EU!).

Het Pew Research Center heeft dit jaar van 19 maart tot 10 april 1000 mensen in heel Egypte face-to-face geïnterviewd over hun politieke mening. Daarbij bleek heel duidelijk, dat de afgelopen jaren van de dictatuur hun sporen hebben nagelaten. Terwijl in Turkije de angst voor een door de sharia geleide regering toeneemt, willen veel Egyptenaren blijkbaar precies dat.

64% is van mening dat de islam een veel grotere rol in de politiek zou moeten spelen en daarbij vooral ook in de wetgeving: 60% eist dat de Egyptische wetten de principes van de koran volgen. 32% wil weliswaar dat het land islamitische waarden en principes zou moeten volgen, maar dat dit echter niet zou betekenen alle leren van de koran te volgen.

Democratische waarden zouden daarbij echter niet verwaarloosd moeten worden. De meeste ondervraagden waren voorstander van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting evenals van de gelijkberechtiging van vrouwen. Bovendien denken ze, dat de islam en democratie niet tegenstrijdig zijn, want 67% is van mening dat de democratie de voorkeur zou genieten boven ieder ander regeringssysteem.

Bronnen:

http://www.pi-news.net/2012/05/agypten-wird-gottesstaat-mit-scharia/

http://www.deutsch-tuerkische-nachrichten.de/2012/05/453237/aegypten-wird-zum-gottesstaat-und-fuehrt-scharia-ein/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (https://ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Egypte. Bookmark de permalink .

16 reacties op Egypte wordt Godstaat met sharia

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Laatste zin/koptekst: heerlijk, die zwarte Duitse humor, daar knap ik echt van op.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Commentaar laat ik achterwege…

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Nog maar even waarschuwen, nu het nog kan want ik vrees dat er een dag zal aanbreken dat zelfs dat niet meer mogelijk is. Ouders van nu: licht uw kinderen goed voor want als u dat nalaat, wordt u onherroepelijk tot de verantwoording geroepen.

  Like

 4. Martien Pennings zegt:

  Dat de meeste ondervraagden persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en gelijkberechtiging van vrouwen omarmen, daarvan geloof ik niet ene flikker.
  Vooral van dat laatste punt niet: gelijke rechten voor vrouwen.
  Wat waren dat voor enquêteurs?
  Types tegenover men progressiever wilde schijnen dan men was?
  En dat democratie en islam niet tegenstrijdig zouden zijn is maar in één geval waar: als iedereen de terreur-leer van koran en soenna onderschrijft.
  De islam verbiedt het maken van wetten via de menselijke Rede.

  Like

 5. Seculiere zegt:

  Ongeloofelijk,en wij de Navo hebben hierbij geholpen om van Egypte een moslim staat te maken en Mubarak weg te jagen.Oke hij was een slechte man maar wie er nu in de plaats ga komen zal 1000 x erger zijn wat tzal een moslim met baard enal zijn.

  Niemand zal dit natuurlijk niet meer herrineren maar Turkije en Duitsland waren de enigste landen die deze dictators niet wouden wegjagen omdat ze vreesden wat in de plaats ging komen.En Turkije had kilo’s kretiek gekregen van kijk ze moeten uit de Navo want ze willen niet mee werken.

  Maar oke,als Egypte moeilijk doet zal volgens deze Engels man onder Turkije moeten regeren die Europees gezind is en uiteindelijk voordeel voor Europa gaat zijn.

  Like

 6. Seculiere zegt:

  @Martien Pennings

  Ik denk dat de vrouwen rechten beter zijn in Nederland dan in Turkije in het algemeen.
  Maar toch als ik deze reportage mag geloven dat morgen op de Nederlandse tv zal uitgezonden worden zijn er toch meer Turkse vrouwen aan de top dan de Nederladse
  http://turkije-instituut.nl/detail/posts/10621

  En hierbij wil ik mij alvast al excuseren bij Linsky en E.J. want ze zullen denken OMG is hij daar weer met zijn gezaag over Turkije…. 🙂

  Like

 7. Linsky zegt:

  Seculiere, wat mij betreft gun ik je die onvolkomenheid hoor. Je bent Belg en Turk, wat kan een mens, behalve moslim zijn, meer tegen hebben…? 🙂

  Like

 8. Seculiere zegt:

  Euhhmm ik ben wel niet cristelijk.
  En in die landen geld wel niet wie is goed of slecht,maar wie is het minst slecht! En ik denkt dat Mubarak het minst slecht was omdat hij toch vrede heeft bewaard met israel?natuurlijk was hij enorm corrupt.

  Maar dat gaat niet veranderen met de moslim brotherhood.En daar komt plus enorm veel middeleeuwse ellende bij.Waar Europa weer enorm veel vluchtelingen zullen moeten opvangen.

  Nu een jaar later,sharia wordt ingevoerd.Vrouwenrechten zullen dus enorm kelderen.
  Alle conecties zijn verbroken met israel zelfs nadat israel veel land aan Egypte heeft gegeven met de intensie om altijd bevriend te zijn.

  En natuurlijk is het cristelijke wereld niet het van het.Dat heb ik al een paar keer duidelijk hier gemaakt hoor.

  Like

 9. guusvelraeds zegt:

  Democratische waarden zouden daarbij echter niet verwaarloosd moeten worden. De meeste ondervraagden waren voorstander van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting evenals van de gelijkberechtiging van vrouwen. Bovendien denken ze, dat de islam en democratie niet tegenstrijdig zijn, want 67% is van mening dat de democratie de voorkeur zou genieten boven ieder ander regeringssysteem

  Afgaande op bovenstaande tekst uit het artikel kan ik 2 zaken concluderen:

  1) De Egyptenaren zijn kinderlijk dom en weten zelf nauwelijks wat Islam en sharia inhouden.
  2) De Egyptenaren plegen takya tegen de enqueteurs.

  Persoonlijk denk ik dat ik met punt 2 overwegend een voltreffer heb. Behoudens de 6% die aangeven geen enkele invloed van de Koran te willen. Overigens schat ik de overlevingskans van de laatste groep vrij gering in het Egypte van de toekomst.

  Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting wat houdt dat in als ik in leef een staat waarin ik niet mijn twijfel aan het bestaan van Mohammed, laat staan Allah kan uitspreken. Wat houdt persvrijheid in als ik geen cartoon kan maken waarin een kritische kanttekening wordt gemaakt tegen de Islam, Mohammed of Allah. Wat houdt persvrijheid in als een onnozel bericht op twitter al een zaak op leven en dood kan betekenen.

  Gelijkberechtiging van man en vrouw wat betekent dat in een staat waarin middels Goddelijke (dus onbetwistbare) wetgeving en hieraan afgeleide Sharia wetgeving de fundamentele ongelijkheid van man en vrouw al bevestigd is. Gelijkberechtiging van man en vrouw wat betekent dat in in staat waarin vrouwen die opkomen voor hun rechten en mee demonstreren groot risico lopen verkracht te worden door omstanders. Wat betekent gelijkberechtiging in een staat waarin via dezelfde Goddelijke wetgeving een vader zijn minderjarige dochter kan uithuwelijken aan een man van pakweg 40/50 jaar oud. Allen die zeggen de Islam trouw te blijven en tevens gelijke rechten wensen voor man en vrouw kunnen niet anders dan glashard staan liegen of ze zijn volledig onwetend betreffende de islam. Van dat laatste geloof ik echter gene ene moer.

  Een Islamitische staat erkent geen rechten en wetgeving die op democratische wijze tot stand gekomen is. De wetten in deze staat zij rechtstreeks uit de Koran of direct hiervan afgeleidt via interpretatie door erkende Koran geleerden. Kortom de wetgeving is aan Allah en niet aan de mens.

  Ik geloof overigens wel dat de gemiddelde Egyptenaar “”in dit stadium”” de democratische vorming van een nieuw bestuur via de stembus toejuicht. Dit is namelijk hun enig haalbare weg te bereiken dat een Islamitische staat tot stand komt. Na vestiging van de Islamitische staat zal het echter heel snel afgedaan zijn met elke vorm van democratie.

  Like

 10. likoednederland zegt:

  En oorlogszuchtig!

  Moslim Broederschap wil Jeruzalem veroveren:
  http://likud.nl/2012/05/moslim-broederschap-wil-jeruzalem-veroveren/

  Like

 11. Seculiere zegt:

  vrouw met snor hahaha 🙂

  Like

 12. Tom Hendrix zegt:

  @Seculiere, het filmpje is geweldig leuk, ik lach me te barsten..

  Like

 13. Tom Hendrix zegt:

  @Seculiere hahahaha top hé.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s