Moordenaar of Jihadist?

De religieus gemotiveerde spanningen in Macedonië nemen toe. Vorige week vrijdag hebben meer dan duizend Macedonische Albanezen in Skopje gedemonstreerd tegen de arrestatie van de vermeende islamisten, die voor de moord op vijf Macedoniërs verantwoordelijk worden gemaakt. Ze spreken van religieus gemotiveerde vervolging. Beide zijden proberen politieke voordeel uit het misdrijf te behalen.

De Macedonische bevolking behoort voor een groot deel tot de christelijk-orthodoxe kerk, terwijl het Albanese deel, dat ongeveer 25% van de totale bevolking uitmaakt, voor het grootste deel tot de islam behoort. Vorige week vrijdag kwamen de demonstranten bijeen, meestal jonge islamitische Albanezen (zie foto boven), voor de Jaja Pascha moskee, die, naar het heet, door islamisten wordt gecontroleerd. De demonstranten riepen o.a. “Allahu Akbar!”, “Allen, die niet marcheren, zijn verraders!” en “Wij zullen geen gemanipuleerd proces toestaan!”. Daarna marcheerden ze richting de regeringsgebouwen en eisten de vrijlating van de etnische Albanezen.

Gespannen situatie

De afgelopen maanden is de situatie in Macedonië hachelijk. Na de zwaarste etnische onlusten van de afgelopen tien jaar, protesteerden midden maart in Skopje meerdere duizend mensen voor vrede. Midden april kwam het toen, na de moord op de vijf etnische Macedoniërs, tot sterkere spanningen. De moorden hadden zware etnische onlusten veroorzaakt, omdat de Macedonische meerderheidsbevolking was uitgegaan van een wraakactie van Albanese bendes. De moorden vonden plaats aan de vooravond van het orthodoxe Paasfeest in Macedonië.

De afgelopen weken werden enkele van de vermoedelijke daders, die van de kant van de staat als “islamitische terroristen” werden bestempeld, gearresteerd. Bij de razzia´s werden in totaal 20 Albanezen opgepakt, van wie drie dringend worden verdacht. Inmiddels heeft deze week een van de medeplichtigen, de 28-jarige Hazik Hariri, de chauffeur van de vluchtwagen, bekend aan het misdrijf te hebben meegedaan. Nu reageerden de islamitische Albanezen.

Verschillende reacties

“Albanezen zijn geen terroristen, maar er komt onrust, zolang de Macedonische politie hen als zodanig behandelt”, zei een van de deelnemers aan de demonstratie tegen journalisten. De politie werd hier en daar bekogeld met stenen, maar er raakt niemand gewond.

De Minister van Binnenlandse Zaken, Gordana Jankulovska, zei, dat “een ´volwassen´ samenleving zich niet zou laten lamleggen door zulke schokkende gebeurtenissen als de moord op de vijf mannen”. Ten eerste is het onduidelijk wat een “volwassen” samenleving is en dat delen van de samenleving niet lamgelegd worden, was al te constateren, maar lynchjustitie is het verkeerde signaal. Overigens is het de vraag of de aangeklaagden een fair proces zullen krijgen. De mensenrechtensituatie in Macedonië is zeer zeker voor verbetering vatbaar. De verdedigers van de verdachten klager er bijvoorbeeld over, dat zij tot nu toe geen duidelijke bewijzen van de misdaad kregen overhandigd. De moordwapens bijvoorbeeld werden niet gevonden en twee vermoedelijke daders zijn op de vlucht.

Veel waarnemers gaan er van uit dat de daders tot de Wahabieten (wahabisme is een strenge vorm van de islam) gerekend kunnen worden, anderen spreken zelfs van Jihadisten. Deze kwalificaties helpen het onderzoek echter niets en ook kunnen ze de sowieso gespannen sfeer in de bevolking niet verminderen. Terwijl de meerderheid het “stigma van de islamitische terroristen” op basis van generalisering snel overdraagt op alle leden van een geloofsgroep, slaan radicale politieke partijen en bewegingen aan beide kanten munt uit de opgefokte stemming, die ieder moment kan escaleren. Maar noch de autoriteiten, noch de partijen en de media schijnen geïnteresseerd te zijn in een neutrale omgang met het misdrijf en riskeren zodoende verdere radicalisering en polarisatie.

Bron:

http://www.pesterlloyd.net/html/1220mordemaz02.html

Auteur: Philipp Karl

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (https://ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Balkan, Christendom, Islam, Macedonië, Racisme. Bookmark de permalink .

3 reacties op Moordenaar of Jihadist?

 1. Tom Hendrix zegt:

  Overal waar de agressieve muzelmannen zitten, begint de ellende. kijk ondertussen maar in onze eige grote steden. Daar beginnen ze ook al te rellen als dank voor onze gastvrijheid. Islam in huis is oorlog in huis. Bedankt zwakzinnigen van LINKS voor deze verrijking!

  Like

 2. De ekster zegt:

  De Albanezen zijn in een overwinningsroes. Ze hebben immers Kosovo al gestolen van Servië (met dank aan Europa, de NAVO en de VS), uiteraard willen ze nu ook Macedonië inpikken. De Albanezen vormen een walgelijk volk, nooit bereid met anderen samen te leven. Het zijn niet-werkende, stelende en rovende klaplopers die ook nog voor het grootste gedeelte moslim zijn. Erger dan dit volk vind je ze niet in Europa. De Serviërs hebben er jarenlang onder geleden maar werden helaas door onze “democratische” Westerse wereld gedwongen hun land op te geven.
  Ook in Montenegro krioelt het trouwens van rijke (lees: zwaar criminele) Albanezen die er de boel opkopen met hun met misdaad verdiende geld. Binnenkort kunnen we daar dus ook zeer grote problemen verwachten. De Montenegrijnen hebben dit overigens voor een groot deel aan zichzelf te wijten, corrupt als ze zijn.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  @de Ekster, daar sluit ik mij volledig bij aan. De islamisering ligt op koers dankzij het crapuul uit BRUSSEL.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s