Paul Krugman: De hele euro kan binnen enkele maanden instorten – op deze manier

Als u denkt dat wat in Griekenland gebeurt niet de moeite waard is om u druk over te maken, denk dan nog eens goed na. Probeert u zich eens voor te stellen wat er zou gebeuren als de Europese munt instort – de schokgolven zouden ogenblikkelijk de Amerikaanse economie ontwrichten. De volgende vraag is; Hoe waarschijnlijk is het dat de euro instort? Paul Krugman, columnist economie van de New York Times en Nobelprijswinnaar voor Economie,  zegt dat het binnen enkele maanden zou kunnen gebeuren. In een column van afgelopen zondag gaat hij hier nader op in:

1.    Grieken uit de euro, zeer waarschijnlijk volgende maand.

2.    Enorme kapitaalvlucht uit Spaanse en Italiaanse banken, als rekeninghouders hun geld overbrengen naar Duitsland.

3a. Misschien, heel goed mogelijk dat controlerende regelingen aan banken gaat verbieden
geld het land uit te brengen en het opnemen van grote geldbedragen gaat beperken.

3b. Of als alternatief, of gelijktijdig, wordt er een reusachtig beroep gedaan op de Europese Centrale Bank om te voorkomen dat de banken instorten.

4a. Duitsland heeft nog iets te kiezen. Accepteert enorme publieke claims op Italië en Spanje, plus een drastische herziening van de strategie – in het bijzonder om Spanje enige hoop te geven, moeten er garanties voor schulden worden afgegeven om de rente op leningen laag te houden en (daarnaast) een hogere inflatie in de eurozone om relatieve prijsaanpassingen mogelijk te maken: of;

4b. Einde van de euro.

En we praten hier over maanden, niet over jaren, voordat dit allemaal duidelijk wordt.

(…)

Business Insider stelt, dat vanwege de potentiële consequenties, grote investeerders niet zullen laten gebeuren dat Griekenland de euro moet verlaten (om op deze manier de kettingreactie te voorkomen). Maar het blijft een mogelijkheid. En zolang het een mogelijkheid is, moeten we daar alvast aan proberen te wennen.

Video:

http://www.youtube.com/watch?v=vQu7V9pMK48

Bron:

http://www.theblaze.com/stories/paul-krugman-the-entire-euro-could-collapse-in-months-and-heres-how/

Auteur: Jonathon M. Seidl

Vertaald uit het Engels door:

vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis. Bookmark de permalink .

2 reacties op Paul Krugman: De hele euro kan binnen enkele maanden instorten – op deze manier

 1. Martien Pennings zegt:

  Over de auteur van deze column vermeldt het Financieel Dagblad van 16 april 2012 het volgende:
  “Bruno de Haas is hoofd Beleid en Onderzoek bij Media Pensioen Diensten”.
  Zie: http://bit.ly/L37tcT

  Ik zet in klein kapitaal een aantal passages waarop ik de aandacht wil vestigen.

  SPANJE GAAT DEZELFDE KANT OP ALS GRIEKENLAND

  Economie is geen exacte wetenschap. Daarom heeft slechts een handjevol economen een IJZEREN WET op zijn naam staan.De Amerikaan HERBERT STEIN (1916-1999) behoort tot dit selecte gezelschap. De Wet van Stein luidt als volgt: ‘ALS IETS NIET EINDELOOS KAN DOORGAAN, ZAL HET STOPPEN.’

  In zijn wet zitten twee gedachten. De eerste is rekenkundig: trends die niet kunnen continueren, zullen niet continueren. Eenvoudige algebra volstaat meestal om de onhoudbaarheid van een trend aan te tonen. MAAR ECONOMIE IS MENSENWERK, ER BLIJFT ALTIJD EEN ONBEKENDE IN DE VERGELIJKING: HET MOMENT WAAROP HET ONHOUDBARE STOPT.
  De tweede gedachte is ideologisch: volgens Stein hoeft niemand iets te doen om een onhoudbare trend te stuiten. Die stuit zonder actie of ingrijpen van wie dan ook. Hierin zie je de vingerafdruk van de conservatieve liberaal Herbert Stein.

  Voor zover macro-economen iets kunnen bijdragen aan het welzijn van de wereld, is dat vooral te danken aan de Wet van Stein. Een waardevolle macro-econoom begrijpt wanneer een trend onhoudbaar is. Vanaf dat moment kan hij alleen hard roepen, met zijn handen zwaaien, op de grond stampen, en zo de aandacht trekken. Alles in de hoop dat zo min mogelijk mensen hun verbeelding aan de macht laten komen, en zich laten meeslepen door de onhoudbare trend.

  Het is een ondankbare taak. Om het vol te houden, moet je beschikken over een karaktertrek die John Kenneth Galbraith in The Great Crash beschreef als een duurzaam gevoel van ondergang. ALLEEN AMERIKANEN MET EEN ‘DURABLE SENSE OF DOOM’ LUKTE HET VOLGENS GALBRAITH OM ZICH EIND JAREN TWINTIG TE ONTTREKKEN AAN DE WALL STREET-SPECULATIES. Jarenlang moesten zij zich de hoon laten welgevallen van zorgelozer types die vette winsten incasseerden, totdat ze in 1929 alles verspeelden en sommigen gedesillusioneerden zich zelfs van kant maakten.

  SOMS MOET JE WERKELIJK ENGELENGEDULD HEBBEN VOORDAT EEN ONVERMIJDELIJK DOEMSCENARIO ZICH MANIFESTEERT. Zes jaar geleden werkte ik op de afdeling Financiële Stabiliteit van het ministerie van Financiën. Op een dag ontving ik een rapport van Goldman Sachs getiteld Spain: Euroland’s Mortgaged Country. Daarin waarschuwde de zakenbank dat de afkoeling van de Spaanse economie weleens minder ordelijk kon verlopen.

  Ongeveer tegelijkertijd kreeg ik een research van een waardevolle Britse econoom die zijn klanten attendeerde op het oplopen van de risicopremie op dertigjarige Griekse staatsleningen. Bij gebrek aan dringender werkzaamheden schreef ik een kort memo aan mijn directeur. Ik gaf daarin aan dat bij grote financiële marktspelers de aandacht toenam voor divergentie in de eurozone. HIJ VOND HET INTERESSANT, MAAR JA, WAT KON JE ERAAN DOEN?

  Korte tijd later verkaste ik naar een pensioenfonds. Ik bleef de rapporten ontvangen van de waardevolle Britse econoom. In de zomer van 2006 schreef hij Spain in Room 101 — een verwijzing naar de martelkamer op het ministerie van liefde in George Orwell’s 1984. Met economische vuistregels demonstreerde hij dat Spanje afstevende op extreem hoge en langdurige begrotingstekorten als het in de monetaire unie bleef, met een substantieel risico van wanbetaling. Zijn conclusie was: ‘De markt blijft, net zoals de kredietbeoordelaars, de kans op een vorm van wanbetaling in de vier zuidelijke eurolanden dramatisch onderschatten.’

  ZES JAAR LATER KRIJGEN OOK MINDER WAARDEVOLLE ECONOMEN IN DE GATEN DAT SPANJE SINDS DE INVOERING VAN DE EURO EEN GROOT PIRAMIDESPEL HEEFT GESPEELD. Buitenlandse banken en beleggers trekken zich terug. De Europese Centrale Bank springt in het gat. Te laat. Spanje is de weg van Griekenland ingeslagen.
  ZO KAN DE EURO NIET EINDELOOS DOORGAAN. BLIJFT DE ENIGE VRAAG WANNEER DE EURO STOPT.

  Naschrift Martien Pennings: De Haas zegt hierboven:
  “Maar economie is mensenwerk, er blijft altijd een onbekende in de vergelijking: het moment waarop het onhoudbare stopt.”
  Het zal mijn inziens pas stoppen als een blinde ezel die met zijn aars kijkt óók kan zien dat die euro weg moet en de nationale munten terug moeten.
  De quasi-elite zal niet eerder toegeven dat het mislukt is, dan wanneer de misère en de chaos totaal zijn.
  Want hier geldt de Eerste Wet van Pennings: de mens is liever schuldig dan beschaamd.
  Het hele ideologische gebouw van onze linkse nep-elite staat op instorten: niet alleen qua euro, maar ook qua multikul-gelul en klimaat-hoax.
  Maar de meeste quasi-kosmopolitische zwetskonten hebben decennia in al die leugens geïnvesteerd en het zal een verschrikkelijke afgang betekenen om dat toe te geven.
  En dus zullen ze het zo lang mogelijk uitstellen, ten koste van verschrikkelijk leed.
  En dat terwijl inmiddels bekend is dat niet alleen top-economen openlijk gezegd hebben, in 1997 al, dat die euro nóóit kon werken (Wilhelm Hankel c.s.) maar ook dat de verantwoordelijke politici dat eigenlijk wisten: http://bit.ly/KCZWRY

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  De euro staat op instorten, lees ik hierboven. En op het volgende adres doen ze alsof het oplossen van de problemen(nee, ik ga ze niet meer opsommen) een fluitje van een cent is.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12131338/__Topoverleg_over_akkoord__.html
  Let op je geld als dat ESM-VOD wordt goedgekeurd…!!! http://tinyurl.com/7sbftbr
  Dat moet namelijk overmorgen z’n beslag krijgen.
  Heb je al een regiment mails verzonden, Martien???

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s