De Elmshorner ziekenhuismoskee

De klanken, die uit de kleine ruimte op de vierde verdieping van het ziekenhuis in Elmshorn (ten noordwesten van Hamburg) komen, klinken helemaal niet naar de gebruikelijke ziekenhuisgeluiden. De oplossing van het raadsel: Het gaat om het traditionele islamitische middaggebed, dat te horen is bij de officiële inwijding van de nieuwe ziekenhuismoskee.

De regioklinieken vervullen met dit aanbod “een wens van de Turkse gemeenschap Elmshorn”, zoals de zakelijk leider voor Elmshorn, Lars Timm, bericht. Het gaat hierbij om de tweede eigen gebedsruimte, die voor mensen van het islamitische geloof in een ziekenhuis in Schleswig-Holstein wordt gecreëerd. Het voortouw nam het Friedrich-Ebert-ziekenhuis in Neumünster. Het idee voor de moskee in het ziekenhuis Elmshorn kwam van Ali Evcil, de voorzitter van de Turkse gemeenschap. “Ik was hier zelf als patiënt en heb op de gebedstijd geen geschikte ruimte gevonden”, zegt hij. Het ziekenhuis zou weliswaar in het entreegebied over een kleine kapel beschikken, die voor alle confessies ter beschikking dient te staan. Die is volgens Evcil echter niet geschikt voor moslims. Het probleem zou niet zozeer de aanwezige christelijke symboliek zijn, maar veelmeer het feit, dat mensen van andere geloofsrichtingen de ruimte met schoenen betreden. “Wie in het ziekenhuis behandeld wordt, kan niet gewoon voor het middaggebed naar huis of naar de moskee rijden”, zegt de chef van de Turkse gemeenschap Elmshorn. Hij nam daarop contact met de chef van het ziekenhuis Lars Timm op, omschreef zijn probleem en stelde de inrichting van een islamitische gebedsruimte voor.

Daarmee vond Evcil bij Lars Timm een luisterend oor. “niet weinig van onze patiënten, maar oko van onze medewerkers, zijn moslims”, zegt hij. Jaarlijks zouden er gemiddeld 300 islamitische patiënten in het ziekenhuis behandeld worden. Dit aantal en niet te vergeten de vele familieleden die naar het ziekenhuis op bezoek komen, zouden het ter beschikking stellen van een eigen gebedsruimte rechtvaardigen, zegt Timm. Met de kleine moskee dient aan de mensen van deze geloofsrichting de mogelijkheid tot gebed en innerlijke inkeer gegeven te worden, zegt Timm. En hij voegt er aan toe: “Juist mensen in het ziekenhuis zoeken kracht in het geloof, daarom is een ruimte voor gebeden belangrijk”. De ruimte op de vierde verdieping zou de laatste tijd leeg gestaan hebben en nu gratis aan de Turkse gemeenschap ter beschikking zijn gesteld. Hij zou via het trappenhuis of voor bedlegerige patiënten ongehinderd met een lift bereikbaar zijn. De inrichting werd verzorgd door de islamitische gemeenschap. Inmiddels is alles voorhanden wat bij een moskee hoort. De ruimte is met een tapijt en de nodige aanwijzingen op de richting naar Mekka uitgerust. Gelovigen vinden er gebedskleedjes, evenals een koran in de Arabische en Turkse taal.

Ter gelegenheid van de opening had de imam van de Turkse gemeenschap, Sabri Demirden, uitgenodigd tot het middaggebed. Meer dan 20 moslims, waaronder ook imams uit andere gemeenten zoals Glückstad, evenals Sinan Polat, de plaatsvervangend attaché voor religieuze aangelegenheden uit Hamburg, namen deel aan de ceremonie. In elmshorn wonen 5100 mensen van het islamitische geloof. Tot 800 van hen komen iedere vrijdag naar het traditionele gebed. De Turkse gemeente zelf omvat 300 leden, de gemeente werd opgericht in 1986. In de andere regioklinieken in Pinneberg en Wedel zijn geen eigen moskeeën gepland. Daar bestaan stilteruimtes, die ter beschikking staan voor gelovigen van alle confessies. De regioklinieken hebben bij de inrichting van deze ruimten bewust afgezien van religieuze symboliek om moslims niet af te schrikken. Er zijn Bijbels en korans in meerdere talen aanwezig.

Bron:

http://koptisch.wordpress.com/2012/05/17/die-kapellen-sind-leer-eine-moschee-muss-her/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Dhimmitude, Duitsland, Islamisering, Moslims, political correctness. Bookmark de permalink .

5 reacties op De Elmshorner ziekenhuismoskee

 1. E.J. Bron zegt:

  ZUM KOTZEN!!! 😦

  Like

 2. Linsky zegt:

  Yep, E.J. , daar ben ik nu net van terug…van dat kotsen dus. 😦

  Like

 3. lucky9 zegt:

  Voor islamofielen, géén genade, nooit!

  Like

 4. madeleine meersman zegt:

  “De ruimte is met een tapijt en de nodige aanwijzingen op de richting naar Mekka uitgerust. Gelovigen vinden er gebedskleedjes, …”
  héérlijk zo’n aparte plaats waar bacterien zich via de gebedskleedjes en tapijt lekker onder de gelovigen kunnen verspreiden. Blijkbaar zijn de Allah-aanbidders niet genoodzaakt zich aan de westerse hygienische normen te houden in klinieken?.

  Like

 5. treintrien zegt:

  @ Madeleine
  Nee hoor, dat hoeven ze niet. Wist je dat nog niet?
  Al sinds 2010 niet, althans in de UK.
  http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/7576357/Muslim-staff-escape-NHS-hygiene-rule.html
  Ik vraag me nu af of dat hier anders is?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s