Noorwegen zet “historische stap”

Dankzij een decennia lange immigratie en de daaruit voortgekomen culturele verscheidenheid, zet Noorwegen een “historische stap”. Noorwegen voltrekt een scheiding tussen kerk en staat en schaft zijn eeuwenoude evangelisch-Lutherse staatskerk af.

Aanstaande maandag stemt het parlement over een wetswijziging, die vereist wordt voor een nieuwe kerkwet. Met deze wet zal de staat in het vervolg niet meer “confessiegebonden” zijn, de status van de Lutherse geloofsbekentenis als “openbare religie”wordt afgeschaft.

De Noorse kerk is voorstander van de ontwikkeling:

“Wij wilden deze veranderingen, want we leven in een veelsoortige samenleving en veel inwoners van dit land zijn geen lid van de kerk. De nieuwe wet is een teken voor de gelijkberechtiging van alle geloofsgemeenschappen”.

In een gezamenlijke mededeling van de parlementaire commissie en de kerk werd gezegd, dat datgene wat men tot nu toe als “staatskerk” zou hebben gekend, een opener en democratischer volkskerk zou worden. Svein Harberg, voorzitter van de parlementaire commissie, sprak van een “historische stap”. “De Noorse kerk wordt daarmee een geloofsgemeenschap net als andere ook”, zei hij.

Bron…

(Wellicht zal men het spoedig een “historische stap” noemen wanneer men in Noorwegen de islamitische Godstaat uitroept!)

Opm. vertaler: In Noorwegen zijn ze helemaal de weg kwijt!! (zie plaatje en video hieronder):

 

Bron:

http://sosheimat.wordpress.com/2012/05/19/olympia-gaste-in-london-norwegens-historischer-schritt/

Auteur: der patriot

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Noorwegen, political correctness, Socialisten. Bookmark de permalink .

11 reacties op Noorwegen zet “historische stap”

 1. Turul zegt:

  alleen maar erg verdrietig. Het probleem in de europese landen is, de verkeerde mensen op plaatsen zitten waar zij wetten kunnen maken of afschaffen. Verdwaalde blinden geesten!

  Like

 2. Linsky zegt:

  Tja, persoonlijk ben ik absoluut tegen elke vermenging van grondwet, Staat en religie, van welk geloof dan ook. Staat en religie dienen altijd gescheiden te zijn. Er zijn landen waar dat zo is, hoewel dat in de praktijk dan nergens uit blijkt …

  De Staat kan nooit objectief zijn als zij wordt beïnvloed of geregeerd door ‘geloof’/ religie. De Stat dient de culturele normen, zeden en gewoontes te respecteren die het volk grotendeels aanhangt, en ruimte te geven aan hen die daar men of meer van afwijken in hun opvattingen. Daarnaast kan het dan ook nooit zijn dat een religie/geloof van welke orde ook, plaats heeft in het Staatsbestel. Het zou zelfs de beste garantie zijn om elke vorm van waanzin buiten de poorten te houden.

  Voorheen zaten die gasten in de ‘olie’ maar ik ben bang dat ze op drugs zijn overgestapt.

  Ik ben dus bang dat het inderdaad de bedoeling is, om op deze wijze, langs een mistige omweg een heldere weg vrij te maken voor de sharia! Zal wel aan mijn aangeboren wantrouwige, dissidenten gen liggen en de hoeveelheid, misantropische stoffen in mijn bloed, dat ik ze niet vertrouw.
  … of gewoon realistische levenservaring…dat kan natuurlijk ook. 😦

  Like

 3. vederso zegt:

  Wat hier nog meer achter steekt is, dat het Noorse parlement op 21 mei gaat stemmen over het voorstel om de islam als gelijkwaardige religie in de GRONDWET op te nemen. Deze ‘historische’ stap om afscheid te nemen van de Lutherse Kerk als staatskerk om tot een opener en democratischer kerk te komen is het rookgordijn van woorden, en moet nmm. als voorbereidende stap worden gezien.

  Like

 4. skrheinlandmodell zegt:

  Nog een stap van de ”Lemming Syndrome”…. Toch is het echte probleem onze eigen Leiders…
  De mensen hebben de Leiders dat ze verdienen !

  Like

 5. Linsky zegt:

  Ben blij dat meer mensen dat zien. 🙂

  Like

 6. Peter selie zegt:

  Op zich vind ik dat kerk en staat gescheiden dienen te zijn, maar dit lijkt erop, dat men plaats maakt voor de islam. De Evenagelische kerken in Europa zijn de grootste verraders aan het Christendom . Geen enkele Christelijk kerkgemeenschap is zo kruiperig voor de islam als juist de Evangelische. Het belooft niet veel goeds!!

  Like

 7. Wat een film van Noorwegen !
  Dus wat ik er uit begrijp willen “de NOOREN”
  niets meer met de Islam te maken willen hebben .
  “WIE GELOOF HEEFT ALLES zegt men,
  WAT BERIJKEN WE ER EIGENLIJK MEE “

  Like

 8. Lajos Lucacsi zegt:

  Om de islam niet nodeloos te kwetsen gebruikt men niet het woord ‘kerk’, maar ‘geloofsgemeenschap’. Gelovige moslims zullen dat opvatten als een teken dat Allah daadwerkelijk bezig is Noorwegen bij de oemma te voegen. 😦

  Like

 9. Tom Hendrix zegt:

  De ISLAMISERING ligt op koers in Europa. Dit gaat ons letterlijk en figuurlijk de kop kosten, tenzij we de islamisten massaal laten terugkeren naar hun arabische wereld, anders krijgen we absoluut te maken met het geweld van de muzelmannen.

  Like

 10. Richard zegt:

  Als ze echt wat zouden willen doen tegen de verspreiding van haat en rascisme, zouden ze per direct moskeëen moeten sluiten en moslims massaal voor het gerecht slepen. Dat is echter een logistieke, financieële en justitieële nachtmerrie, dus doen ze het maar andersom, alles om de rust te bewaren. De politici in Noorwegen zijn dus net zo stom en kortzichtig als hier en elders in Europa. En ze zijn ook, daar ben ik van overtuigd, BANG! Bang voor dat zootje geweldadige moslims, die hun “rechten” opeisen. De Europese burgers zijn fatsoenlijke, niet geweldadige mensen, die hopen dat wat vanzelf komt, ook weer vanzelf weggaat. Over wensdenken gesproken. Ik heb een dochter, wat voor toekomst staat haar te wachten?

  Like

 11. lucky9 zegt:

  De islam zou door elke grondwet moeten gedefinieerd worden als als zijnde geen religie maar een ongrondwettelijke ideologie.
  Ik vrees echter dat vederso op 19 mei 2012 om 23:51 gelijk heeft.
  Dit is een onderdeel van stealth-jihad en heeft niets met secularisme of scheiding van kerk en staat te maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s