Sarrazin heeft een hele gevoelige Duitse zenuw geraakt

(Door: Henryk M. Broder)

Omdat hij de Duitse Europapolitiek met de boetedoening voor de Holocaust motiveert, wordt Thilo Sarrazin´s nieuwe boek verguisd, voordat het gelezen werd. Dat echter getuigt van een totalitaire instelling.

Toen bijna twee jaar geleden bekend werd dat de bankier van de Deutsche Bundesbank Thilo Sarrazin een boek met de titel “Deutschland schafft sich ab” had geschreven, veroorzaakte dit onmiddellijk een golf van verontwaardiging. Het boek zou “weinig behulpzaam en contraproductief” zijn, oordeelde de bondskanselier, zonder ook maar een blik in het “maaksel” geworpen te hebben. Dat was ook de teneur van de meeste recensies, waarin vooral sprake was van Sarrazin´s “onbehouwen theses”.

Nu doet Sarrazin er nog een schepje bovenop. Vandaag verschijnt zijn boek over de financiële crisis: “Deutschland braucht den euro nicht” (“Duitsland heeft de euro niet nodig”). En opnieuw volgt er een golf van verontwaardiging. Een columniste van de “Frankfurter Rundschau” noemde Sarrazin “deze lispelende, stotterende, stuiptrekkende mensenkarikatuur”, die zich erin gespecialiseerd zou hebben “het laagste (sic) in de mensen aan te spreken”; Minister van Financiën Wolfgang Schäuble sprak van “ten hemel schreiende onzin”. De president van de Duits-Israëlische vereniging, Reinhold Robbe, zei: “Met Sarrazin zou niemand meer in een talkshow moeten gaan zitten”.

Daarbij was er tot op dat moment maar één zin bekend geworden uit Sarrazin´s nieuwe boek. De voorstanders van de zogenaamde “Eurobonds” zouden “aangedreven worden door een zeer Duitse reflex, volgens welke de boetedoening voor de Holocaust en de wereldoorlog pas definitief is gedaan, als we al onze belangen, ook ons geld, in Europese handen gelegd hebben”. Dat ging te ver.

Als een genezen verklaarde alcoholist

Daarmee had Sarrazin zich vergrepen aan het allerheiligste van de Duitse historie, de Holocaust. Wat echter als hij in principe gelijk zou hebben? Zou het kunnen zijn, dat het “progressieve” deel van de Duitse politiek uit angst voor een nieuwe conservatieve “machtsgreep” reageert met de wens zichzelf van de macht te beroven?

Het lijkt er op alsof de Duitsers zichzelf niet vertrouwen, net zoals een genezen verklaarde alcoholist, die met een grote boog om iedere kroeg heen gaat. Ze zoeken bescherming onder het Europese dak en voeren liever absurde aanwijzingen uit Brussel uit dan te vertrouwen op hun eigen kennis van zaken. Jakob Augstein heeft deze houding heel mooi samengevat: “Het zou beter voor Duitsland zijn om met de partners in Europa het verkeerde te doen dan alleen maar vast te houden aan wat juist is.”

Daartegenover permitteert Sarrazin zich de luxe van de eigen ideeën. Wellicht, dat hij af en toe onzin vertelt. Daarvoor kan men hem bekritiseren, maar om hem het zwijgen te willen opleggen, getuigt van een totalitaire instelling van zijn critici, die anders bij iedere gelegenheid pleiten voor de  onvoorwaardelijke “dialoog der culturen”. In ieder geval heeft Sarrazin opnieuw een hele gevoelige Duitse zenuw geraakt. Er bestaan geen taboes, maar wel het een en ander waarover men beter zelfs niet hardop zou moeten nadenken.

Bron:

http://www.welt.de/kultur/article106355851/Sarrazin-hat-einen-sehr-deutschen-Nerv-getroffen.html

Auteur: Henryk M. Broder

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, EU, Eurocrisis. Bookmark de permalink .

9 reacties op Sarrazin heeft een hele gevoelige Duitse zenuw geraakt

 1. Columnist zegt:

  Het linkse “anti”-racisme zal leiden tot een nieuwe genocide op Joden. Volgens de islam is abortus moord. Als abortus moord is, stelt de Holocaust op de Joden niets voor. Vandaar dat moslims niet onder de indruk zijn van de Holocaust.

  Like

 2. Martien Pennings zegt:

  Columnist: ???????????????????????????????????????????????????

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Ach ja, de waarheid mag van de policor politici NIET verteld worden aan de belastinbetaler.
  En of het nu over de EU, het ESM of de Islam gaat, dan komen deze gutmenschen ons waarschuwen dat we dit ALLEMAAL dienen te RESPECTEREN, want anders komt er zeker oorlog van. Nou en ik zeg als we het accepteren dan komt er gewis oorlog van.

  Like

 4. Martien Pennings zegt:

  Kijk ik heb het reptiel Dries van Agt vergelijkbare dingen toegevoegd.
  Maar die ploert verdient het.
  Mijn vraag luidt: waaraan verdient Sarrazin kwalificaties als “deze lispelende, stotterende, stuiptrekkende mensenkarikatuur”?
  Sarrazin is een bezonnen, intelligente, mij zéér sympathieke man.
  Net als Broder.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @Martien, zo is het maar net. Maar de fascistische EU bende zou graag deze man de mond snoeren, en iedereen die NIET wenst te knielen voor de satanische EU.

  Like

 6. Henk Schroemges zegt:

  Duitsland -het land dat zich voor laat staan op zijn democratische beginselen en de vrijheid van meningsuiting. Wat een afgang voor dat land. De reacties van de linkse clubs zijn nog een paar graatjes erger dan in de DDR en benaderd de aanpak en akties van Noord-Korea. Overigens zat die heer Peer Steinbruck wel heel veel en heel hard te praten, maar zeggen deed hij in feite niets.

  Like

 7. louis-portugal zegt:

  Die Steinbrück met grote gebaren over verantwoordelijkheid enz.
  Ik kan die mensen niet meer aanzien.
  Wat een arrogante kwallen.
  Ik troost me met de gedachte dat het hele glazen paleis in elkaar gaat storten.
  Dat parasiterende spul is op geen enkele andere manier stil te krijgen want het houdt elkaar in stand.

  Like

 8. lucky9 zegt:

  Ik heb het boek onmiddellijk besteld maar nog steeds niet toe gekregen en heb het dus nog steeds niet kunnen lezen.
  Dit bewijst zwart op wit en onomstootbaar dat alle kritieken leugens en verzonnen proactieve reacties zijn.
  De fascisten laten hun ware aard zien!
  Besef!
  Twéédeling? En of! Voor islamofielen géén genade. Nooit!

  Like

 9. Tom Hendrix zegt:

  @Hansvandemortel, op de laatste zin kan ik slechts zeggen: AMEN. Want zo is het gewoon, van de grachtengordeldieren van LINKS mogen wij hiervan de wrange vruchten plukken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s