Europa’s onverbeterlijke bezuinigingsbeleid

De ironie wil dat het bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren is opgelegd aan centrumrechtse regeringen van de EU lidstaten, op bevel van de ongekozen links georiënteerde autoriteiten in Brussel. Het electoraat straft hun centrumrechtse regeringen af door op centrumlinkse regeringen te stemmen, die beloven dat zij een einde zullen maken aan het bezuinigingsbeleid en ‘de rijken zullen belasten’ – een koers die de zaak zelfs erger zal maken.

Bezuinigingen – waar de regeringen in Europa momenteel mee te maken hebben – kunnen slecht uitpakken. Het is een algemeen bekende basistheorie van de economie dat wanneer politici liever proberen te snijden in het regeringsbudget door burgers te belasten dan door in regeringsuitgaven te snijden zij alleen de economie schade toebrengen, wat resulteert in minder inkomstenbelasting en wat de situatie alleen maar erger maakt. In de beginjaren1970 liet de econoom Arthur Leffer dat zien door een curve op een servet te tekenen, waarmee hij aantoonde dat vanaf een zeker punt hogere belastingen resulteren in minder overheidsinkomsten. Als de belastingen nog verder omhoog worden gebracht, zal de economie gaan krimpen.

Een typerend voorbeeld kan men op dit moment in Nederland zien. De economie van het land is in de laatste drie kwartalen niet gegroeid. Onder druk van de Europese Unie werd in 2010 een bezuinigingsbeleid ingevoerd. Afgelopen april viel de regering, toen de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders weigerde een nieuw bezuinigingsbeleid van 11,5 miljard euro te steunen, waarvan 4 miljard moest komen uit het snijden in de uitgaven en 7,5 miljard uit het verhogen van de belastingen. De nieuwe bezuinigingsronde werd desondanks opgelegd door de EU, die erop stond dat Nederland zijn budget in 2013 zou inkorten tot 3% van het BBP (bruto binnenlands product). Geert Wilders had gelijk toen hij weigerde om akkoord te gaan met de laatste plannen. Niet alleen zal de hoogte van 7,5 miljard aan nieuwe belastingen naar alle waarschijnlijkheid niet worden bereikt, maar de groei van de Nederlandse economie zal nog meer worden afgeremd.

Afgelopen januari maakte Standard & Poor´s de Nederlanders erop opmerkzaam dat hun kredietwaardigheid naar beneden zou kunnen gaan als hun groei bleef dalen. S&P waarschuwde dat de Nederlandse bezuinigingspolitiek het risico in zich droeg om ‘haar doel voorbij te schieten, omdat de binnenlandse vraag gelijke tred houdt met de stijgende zorgen van de consument  over de zekerheid van zijn baan en zijn besteedbaar inkomen, die door de nationale inkomsten via belastingen zullen worden aangetast’.

Van de partij van Geert Wilders wordt verwacht dat die het goed zal doen bij de aankomende verkiezingen in september. Het electoraat is het eens met zijn verwerping van het bezuinigingspakket. Net als Wilders geven zij de EU-autoriteiten in Brussel de schuld van het afdwingen van dit beleid aan Nederland.

Hetzelfde verschijnsel kan men in heel Europa zien, met  kiezers die overal in opstand komen tegen de door de EU opgelegde bezuinigingen. De stijgende impopulariteit  van regeringen die proberen te bezuinigen op hun tekorten heeft het IMF bezorgd gemaakt. Eerder deze maand zei de directeur van het IMF, Christine Lagarde, dat het IMF zich ervan bewust is dat de fiscale bezuinigingsmaatregelen de groei tegenhouden en dat de effecten daarvan nog erger zijn in deze tijd van economische neergang. Dit is echter slechts de halve waarheid. Daar niemand, zelfs de staat niet, oneindig kan doorgaan met het uitgeven van meer geld dan men ontvangt, is snijden in regeringuitgaven – dus bezuinigen –  hard nodig. Het probleem is dat de bezuinigingsmaatregelen niet het instituut raken dat op te grote voet leeft – namelijk de regering – maar de belastingbetalers. Omdat Europeanen al een veel te hoge belasting moeten betalen, die is bijna twee keer zo hoog als in de Verenigde Staten, is het alleen maar logisch dat de kiezers in opstand komen.

Ironisch genoeg is het bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren opgelegd in opdracht van de ongekozen liberaal/linkse regering in Brussel aan de centrumrechtse regeringen van de EU staten. De kiezers straffen hun centrumrechtse regeringen af door op centrumlinkse politici te stemmen, die belooft dat zij het bezuinigingsbeleid zullen beëindigen en ‘de rijken zullen belasten’ – een ontwikkelingsgang die de zaken alleen maar slechter zal maken.

De Nederlanders mogen zich gelukkig prijzen dat zij Geert Wilders hebben, maar de Fransen, die geen equivalent van meneer Wilders hebben, stemden, heel begrijpelijk, Nicolas Sarkozy weg, omdat zij het niet eens waren met zijn bezuinigingsbeleid. Zij stemden echter voor de socialist François Hollande, die ongetwijfeld het probleem zal doen verergeren.

Hetzelfde fenomeen kan men in het Verenigd Koninkrijk waarnemen. Twee jaar geleden slaagde David Cameron erin om Labour te verdrijven. Nu voorspellen de opiniepeilingen dat, als er momenteel verkiezingen zouden worden gehouden, Labour de Conservatieven zou verslaan met een marge van 10%. David Cameron mag van geluk spreken dat Ed Miliband, de leider van Labour, niet populair is, anders zou de winst zelfs nog groter kunnen uitvallen.

Wat deed Cameron verkeerd? Hij liet de belastingbetalers ook opdraaien voor de bezuinigingen. Eén van de eerste maatregelen die Cameron nam,  was het hoogste belastingtarief van Groot-Brittannië tot 50% te verhogen. Het resultaat was dat de belastinginkomsten van de hoogste inkomstengroep van Groot-Brittannië daalde. Nog iets wat Cameron deed was de omzetbelastingen  verhogen. De BTW steeg naar het hoogste niveau ooit, van 17,5 naar 20%, als een onderdeel van zijn poging om het begrotingstekort van het land terug te dringen.

De regering zei dat de verhoging van de BTW een harde, maar noodzakelijke maatregel was om Groot-Brittannië terug te voeren op de weg naar economisch herstel. De Nederlandse regering heeft net aangekondigd dat zij de BTW zal verhogen van 19 naar 21%, een maatregel waar Wilders, die de BTW wilde verlagen naar 18%,  zich krachtig tegen verzette. Eerder had Angela Merkel, de Duitse kanselier, ook de BTW in Duitsland verhoogd van 16 naar 19%, als een onderdeel van haar pogingen om gaten te vullen in de publieke uitgaven. Van mevrouw Merkel wordt eveneens verwacht dat ze het niet goed zal doen in de algemene verkiezingen van het volgende jaar.

In het begin van deze maand leden de Britse Conservatieven overal verliezen in plaatselijke verkiezingen, omdat de kiezers de partij afstraften voor bezuinigingsmaatregelen en voor een stagnerende economie. Een opiniepeiling onder de leden van de Conservatieve Partij liet zien dat zij de belastingstijgingen van gewone gezinnen zien als één van de grootste barrières voor de herverkiezing van Cameron. Vaak genoeg geeft  Cameron aan dat hij de mensen zelfs nog meer wil belasten. “De belastingen moeten omhoog om de zorg voor de ouderen te hervormen”, zegt hij, “Groene belastingen moeten omhoog om het milieu te beschermen”.

Het bezuinigingsbeleid, dat meestal bestaat uit extra belastingen, verhindert de Europese regeringen niet alleen om naar lange termijn oplossingen te zoeken voor hun leven op te grote voet, maar het zorgt er ook voor dat de economische situatie verslechtert en dat deze regeringen daardoor ook steeds meer impopulair worden. Bijna 40 jaar geleden tekende Arthur Leffer zijn curve op een servet en men vraagt zich af waarom Europese politici hun ogen gesloten houden voor een evidente waarheid en stimuleringsmaatregelen voor groei invoeren. Maar zelfs hun Amerikaanse collega’s willen vaak deze waarheid niet onder ogen zien.

De pogingen van president Obama op de G8 vergadering afgelopen zaterdag om Merkel en Hollande te helpen een consensus te bereiken over hoe verder te handelen, zullen niet helpen. Merkel en Hollande hebben geen consensus nodig over hoe zij verder moeten gaan, zij moeten van koers veranderen.

Bron:

http://www.gatestoneinstitute.org/3069/europe-austerity-policies

Auteur: Peter Martino

Vertaald uit het Engels door:

Wachters (voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europa, Europeanisering. Bookmark de permalink .

23 reacties op Europa’s onverbeterlijke bezuinigingsbeleid

 1. Tom Hendrix zegt:

  Zie hier de zegeningen van de o zo geweldige EU Bende, die ons op deze manier naar de afgrond voert. Tevens hebben de politici nooit gehoord van de econoom Adam Smith 1730-1780, die de uitspraak deed, dat regeringen in tijden van voorspoed een buffer moeten aanleggen, zodat in tijden van recessie maatregelen genomen kunnen worden om de crisis te bestrijden. Maar in plaats daarvan heeft men in nederland het paard achter de wagen gespannen. Men wil de put dempen als het kalf reeds verdronken is.

  Like

 2. nederlands verzet zegt:

  e.j. bron ik hoop dat je mij niet ban gooit.
  ik kan het niet voor me houden hoe wij verraden worden door die linkse verraderlijke collaborateurs.met hun staats omroep.
  omdat het eens gezegd moet worden elke dag worden wij door die links correcte politiek gemanipuleerd en gebrainwasht
  de nieuws propaganda die vreselijk linkse politiek correcte nieuws om de mensen op het verkeerde been te brengen .
  wij zien het elke dag maar niemand meld deze crime .en al doe je dit wel dan krijg je een ban of word je met de dood bedreigt bij elke nieuws interview woord er aan een geleerde wat gevraagd, het valt mij alleen op dat al die geleerde zwart zijn ?
  waar zijn die Nederlandse geleerde gebleven ontvoerd of zo? of zijn wij zo dom geworden.
  dan woord er in een klas een interview gedaan wat dag u geen Nederlandse kinderen nee echt niet.en de lerares is ook zwart .
  afwisselend met al die links politieke reclames . waar alleen nog maar de verplichte negers en turken ons de ontbijtkoek opdringen.
  vervolgen krijg je de familie met een hoofddoek die ons vertel hoe je kip moet maken.
  daarna knor die net in Marokko is geweest en de Marokkaanse soep ons opdringt en dan een Turkse hoofddeksel opdoet
  dan een reclame over bloemen dat een Turkse vrouw met hoofddoek ons laat zien dat zij ook planten water kan geven
  de enige Nederlander die nog in de reclame komt is die van tellord waar een Nederlander de veter van de schoenen van een Marokkaan vast maakt .
  kan het nog belediger van ons volk .en het nieuws vertel ons dan nog even hoe goed het is dat het hoofd van de collaboratie bende je weet wel die vetzak de jager
  ons land weggeeft en hij geloof in zijn eigen verraad.en dan hebben wij nog Pechtold die met zijn botox oogjes leuk verteld dat hij wilders gesloopt heeft.
  en wij de Nederlanders worden als gek weggezet wilders a.u.b win de verkiezingen zo dat wij de verraders kunnen straffen
  lezers zit hier onwaarheden in ? waarom mag je dit niet zeggen of schrijven ?
  stem pvv
  . . . ___

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  @nederlands verzet, helemaal waar wat U zegt. Ik kreeg verdorie een ban op DDS omdat ik het lef had RUTTE en de JAGER aan te klagen, vanwege de uitverkoop aan Brussel door het ESM verdrag. Zo worden we de hele dag getreiterd en getergd , door deze scherts politici in samenwerking met de LINKSE KERK van Demonen 66,PVDA,Groen SLINKS. En dan zeggen ze maar de bevolking begrijpt het niet, verdomme ze zien ons enkel als stemvee, maar troost U 12 september kunnen we met ze afrekenen.

  Like

 4. E.J. Bron zegt:

  @nederlands verzet

  Een ban? Waarom? Integendeel!! Er is geen woord onwaarheid bij wat u schrijft wat mij betreft.
  Welkom op E.J. Bron 😀

  Webmaster

  Like

 5. Leto 2 zegt:

  Na 12 September telt de overheid de stemmen, maakt de overheid de uitslag bekend aan de door de overheid gecontroleerde MSM.
  Als het echt mis dreigt te lopen doet iemand wel een “Volkertje”.

  Dream on, Nederland is maar 1 wagon in een op hol geslagen trein.
  Als niemand er in slaagt de psychopathische en suïcidale machinist uit te schakelen is de crash onafwendbaar.
  Maar de deur naar de stuurcabine zit hermetisch dicht……

  Like

 6. Linsky zegt:

  Nog afgezien van het feit dat het systeem zo perfect in elkaar zit dat er niemand als machinist is aan te wijzen!
  De werkelijke daders zijn als een slang met vele koppen, telkens als je er een af zou kappen, is er al weer een andere gegroeid! 😦

  Like

 7. Leto 2 zegt:

  Linsky toch!
  Brezesinski, Barosso, Rompuy, Rothschild, Rockefeller, etcetera; er zijn zat machinisten aan te wijzen maar die deur zit heel erg goed dicht.
  En daarom mogen in “vrije” landen burgers geen wapens hebben, dat is voorbehouden aan criminelen, in onderwereld of overheid.
  We’re sitting ducks….

  Like

 8. Linsky zegt:

  Ik zei toch…….(…..) telkens als je er een af zou kappen, is er al weer een andere gegroeid!

  Er zijn in het verkleden al verschillende koppen gesneld. Onder andere die van enkel neven der Rothschilds en Rockefellers.

  Dat heeft dus geen enkele zooi aan de dik gezet!

  Like

 9. rommel zegt:

  Daarom moet je net zoals die communisten met de Tsaar familie hebben gedaan alle nazaten tot het laatste celletje DNA uitroeien. Als ze alleen al enige gelijkenis met ze hebben meteen termineren. Het zekere voor het onzekere.

  Like

 10. Leto 2 zegt:

  Rommel, you speak my language.

  Like

 11. Leto 2 zegt:

  Linsky,

  Oorlog moet totaal zijn.
  Neven en nichten termineren heeft weinig zin.
  Iedereen die fout is moet eraan.

  Pas als de neo-humans de post-humans termineren is er kans op een toekomst.
  Laat dit nu ook de wet van de natuur zijn.
  Niks mis mee dus!

  Like

 12. Linsky zegt:

  Leto 2,
  waarom wordt die retoriek steeds op mijn persoon gericht?

  Ik ben verdomme een van de weinigen hier die naast het schelden en tieren in ieder geval ook zelf boompjes plant en daarbij wat oplossingen, suggesties en ideeën voor alternatieven aandraagt!

  Like

 13. rommel zegt:

  We houden nou eenmaal niet van alternatievelingen. En zeker niet van luitjes die boompjes gaan planten. Allemaal hippies. Genoeg gedroomd en drugs gebruikt. Tijd voor een nieuwe wind.

  Like

 14. Linsky zegt:

  Rommel als dat zo is,
  begrijp ik toch niet goed waarom we nog steeds in de (moslim) ellende zitten. Als jullie je beschouwen als de echte vechtersbazen, hoe komt het dan dat jullie zoveel tijd hebben hier te kankeren?
  Voor echte vechtersbazen kiezen jullie dan toch niet echt effectieve wapens uit. 😦

  Like

 15. rommel zegt:

  Ik heb genoeg gevochten Linsky, terwijl jij waarschijnlijk nog slinks was en in je multiculturele droom geloofden. Al in de jaren 80 heb ik tevergeefs gewaarschuwd voor het onheil wat ons staat te wachten. Ik zat wat dichter bij het vuur dan de rest van Nederland om ervaring op te doen. Daar getuigt littekens op mijn buik en gezicht van. Je moet het me niet kwalijk nemen, maar nu ik me eigen veilig plekje in Zweden heb gecreëerd kan ik er inderdaad soms een sardonisch genoegen in vinden om jullie laatbloeiers te bespotten.

  Like

 16. Linsky zegt:

  Waarom veronderstel je en waaruit leid je af dat ik.. ‘multiculturele droom geloofde ‘?

  En wat weet jij van de strijd die ik 20 jaar gelden in talloze steden voerde op de podia ten overstaan van heel wat gefrustreerde idioten die met geweld hun mening en afkeuring wilde laten blijken?
  Waar haal je de wijsheid en die zekerheid vandaan dat ik geen littekens heb van zowel lichamelijke als geestelijke verwondingen?
  Waar haal je überhaupt het onzalige idee vandaan dat ik ooit links geweest zou zijn?

  En waaruit leid je af dat ik jonger zou zijn dan jijzelf? 🙂

  Like

 17. rommel zegt:

  Daarom schreef ik dan ook ‘waarschijnlijk’, wist niet zeker, maar ik geloof je wel. Ieder geval moet je niet tegen me aan zeuren of verwijten dat ik moet vechten. Genoeg gedaan. Op straat voor de deur met ze gevochten, in de stad, op straat, niemand helpt je. En als de politie jouw als een crimineel gaat behandelen is de maat vol.
  Geniet nu van me gezin en rust. Mag ik?

  Like

 18. Wachteres zegt:

  Linsky, ik ken rommel. En hij bedoelt het heel goed!

  Stoere praatjes, maar ondertussen zit alles wat er in Europa gebeurt i.v.m. de islam hem 0NTZETTEND dwars.

  Hij heeft een vrouw en een zoontje waar hij stapelgek op is. En terecht, rommel doet ongetwijfeld goed opvoedkundig werk!

  Het is mateloos frustrerend als je al jaren ziet wat er aan de hand is, hoe zich dat gaat ontwikkelen en waar het uiteindelijk naar toe gaat en je vindt geen of nauwelijks gehoor.

  Ik heb dat frustrerende gevoel nu al vaak, terwijl mij in feite nog maar een paar jaar de ogen zijn geopend. Je moet op den duur af en toe een beetje relativeren, terwijl dat eigenlijk niet kan, omdat je dag in dag uit beseft wat je kind(eren) en kleinkind(eren) te wachten staat.

  Rommel, voor iemand die een beetje ‘door je heen’ kan kijken zijn jouw opmerkingen op internet heel waardevol. Je relativeert, door te benadrukken dat er andere dingen belangrijk zijn in het leven, seks bijvoorbeeld. ;-).

  Maar door alles heen klinkt, voor iedereen die dat wil horen, woede en vooral verdriet.

  Wat mij betreft kan rommel niet meer stuk, omdat hij eerlijk is in alles wat hij zegt en doet.

  Net als jij bijvoorbeeld, maar hem ken ik al langer.

  Zo, dit was een ‘ode aan rommel’, wat echt wel eens mag.

  Like

 19. E.J. Bron zegt:

  @Wachteres

  Dank je Wachteres. Echter, ik ken Linsky veel beter en eenzelfde ode zou ik ook aan hem kunnen opdragen. Ik weet wat Linsky persoonlijk heeft mee- en doorgemaakt.
  Laten we het er op houden, dat rommel en Linsky van elkaar verschillen, maar minder dan menigeen denkt. Ze zijn allebei uitermate waardevol in het bestrijden van de gezamenlijke vijanden. Dat is hetgeen dat telt!! 🙂

  Like

 20. nederlands verzety zegt:

  E.J. Bron zegt:
  helemaal mee eens.
  eenheid is de kracht van het verzet

  Like

 21. G.Deckzeijl zegt:

  Aan allen: pak die laatste opmerking van… ook nog even mee..!!!
  http://www.geennieuws.com/2012/05/ruud-lubbers-de-premier-van-de-verdwenen-30-miljard/
  Wedden dat dat verdomde voetbal in casu de vakantieperiode de komende weken veel belangrijker zullen zijn dan straks het JUISTE hokje rood maken..??????

  Like

 22. Linsky zegt:

  ik vroeg alleen maar op; om 01:23
  Leto 2,
  waarom wordt die retoriek steeds op mijn persoon gericht? 🙂

  Like

 23. Linsky zegt:

  Van vijanden verwachten we bedreigingen, verdachtmakingen, intimidatie, brandstichting, karaktermoord, aanslagen en maatschappelijke diskwalificatie. Tegenstanders van het vrije woord ontpoppen zich namelijk dermate als dwaze fascisten dat ze zelfs extreem agressief reageren op de minst mogelijke afwijking van hun opvattingen.

  Alle vrijsprekers krijgen op den duur te maken met duizenden klootviolen die overal als pissebedden verscholen zitten in de donkere gaten van het verrotte systeem. Standhouden tegen een lawine van dat soort gespuis, is enkel mogelijk als er ook een grote achterban bestaat die bereid is daar tegen te ageren. Anders is het wel erg makkelijk om de eenling die zijn kop boven het maaiveld durft uit te steken, af te slachten.

  Strijden tegen onrecht doen we samen. Zodat als ze de maaimachine proberen aan te wenden, ze tot het besef komen dat ze veel te veel mensen moeten omleggen. Verraad bestaat in alle vormen en maten, maar het allerergste zijn de deserteurs onder de eigen gelederen die hun kameraden een mes in de rug steken.

  Het volk verdient niet beter.

  Allereerst vinden we de ondankbaren. Griekenland laat het al tientallen jaren lekker breed hangen. Fuck de belastingen, die ontduiken ze standaard. Over pensioenen zijn ze ook lekker duidelijk. Zo jong mogelijk en als het even kan meteen na de 50. Eigendom is heilig en zwart werken de norm. Gooi er nog een geldverslindende overheid tegenaan die leeft op kosten van mensen die niet meteen de boel in de hens steken als ze bedonderd worden en we hebben een prachtig scenario voor een faillissement.

  Geeft niks, honderden staten zijn in de loop van de geschiedenis kapot gegaan. Vroeger was het vervolg daarop heel simpel. Een failliet land was kapot en werd fysiek verdeeld aan de schuldeisers. Desnoods middels oorlog. Zodoende verandert grond van staten regelmatig van eigenaar. Schulden betalen of anders verdreven en vermoord worden zodat de schuldeisers voortaan op het mooie land konden gaan leven. Maakt u schulden, dan verkoopt de bank uw huis en kunt u onder de brug gaan slapen.
  Geheel rechtvaardig, want uw eigen schuld……..verder:
  http://www.misdefinitie.nl/index.php?nieuws=604&pagina=1

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s