Internationale gemeenschap faalt in Macedonië

De Republiek Macedonië is een klein land in het centrum van het Balkanschiereiland met een oppervlakte van bijna 26.000 km² en ongeveer 2 miljoen inwoners. De bevolking van Macedonië bestaat volgens een volkstelling uit 2002 uit ongeveer 64% etnische Macedoniërs, 25% Albanezen (niet onomstreden) en een klein aantal Turken, Roma, Bosniërs Serviërs, Walachen en andere nationaliteiten. De religie is onderverdeeld in orthodoxe christenen (70%), moslims (29%), anderen (1%). Dus een multi-etnische mix met sterke religieuze componenten.

Als gevolg van dit etnisch-religieuze bipolaire bevolkingsmengsel escaleerden al in de winter van 2001 langs de grens van de westerse naar de islamitische cultuurkring de latente Macedonisch-Albanese, dus christelijk-islamitische, rivaliteiten tot een breuklijnconflict geheel in de zin van de “Clash of Civilizations” van Samuel Huntington. Volgens Huntington´s definitie zijn breuklijnconflicten “Conflicten tussen gemeenschappen, die behoren tot staten of groepen uit verschillende culturen”. Onder het voorspiegelen van een zogenaamde benadeling van de Albanese bevolkingsgroep braken er – door de Kosovaarse UČK geïnitieerde – gewapende onlusten in het noordwesten van Macedonië uit. Deze werden met het door de NAVO, de EU, de OVSEen de VS aan Macedonië opgedrongen “Akkoord van Ohrid” van 13-08-2001 beëindigd. De Republiek Macedonië werd in feite een land bestaande uit twee staten en twee talen, de Albanezen werden daardoor in de praktijk het tweede constituerende staatsvolk, hoewel dit niet zo in de grondwet geformuleerd werd. Via de wet kregen de Albanezen een proportioneel aandeel in de regeringsmacht en bij de politie. De in feite etnische deling werd geformaliseerd en internationaal gegarandeerd, wat tot gevolg had, dat Macedonië institutioneel gezien de meest labiele staat van de regio werd. Met haar rol bij het “Akkoord van Ohrid” is de Republiek Macedonië in feite een protectoraat van de NAVO, de EU, de OVSE en de VS geworden. Daarna werd er geen enkele belangrijke staatkundige beslissing genomen zonder toestemming van deze “internationale gemeenschap”.

Geen met elkaar van Macedoniërs en Albanezen

Terwijl staatsrechtelijk de voorgespiegelde benadelingen daarna in een “omgekeerde discriminatie” van de Albanese bevolkingsgroep uitmondden, zijn de tegenstellingen in de bevolking pas goed tot uitdrukking gekomen. Waren er daarvoor nog vele Multi-etnische raakvlakken, , sinds 2001 leven de Macedoniërs en Albanezen echt naast elkaar en niet met elkaar.

Sinds begin 2012 gloeit de lont weer in dit land. De overvallen van Albanezen op Macedoniërs zijn sterk toegenomen. Bij gewelddadige incidenten – van brandstichtingen in orthodoxe kerken via overvallen op passagiers in het openbaar vervoer tot aan straatgevechten – raakten in de eerste drie maanden van het jaar 38 mensen deels zwaargewond.

Stilzwijgen in de media over de misdaden van de Albanezen

De “internationale gemeenschap”, die onmiddellijk zwaar protest aantekent zodra de Macedonische politie een Albanese crimineel een keer niet met fluwelen handschoenen aanpakt, hult zich  m.b.t. deze incidenten in stilzwijgen. Geen woord van spijt voor de slachtoffers. Wie de bankrover geen bankrover noemt, staat in feite aan zijn kant. Net zoals in 2001.

De beschermers lijken ook alles in het werk te stellen om de verspreiding van informatie over deze nieuwe etnische conflicten vooral in de internationale media te verhinderen. En ze lijken daarin behoorlijk succesvol te zijn. Afgezien van enkele uitzonderingen (bijvoorbeeld in Zwitserse kranten) komen de Albanese overvallen en zelfs niet eens gebeurtenissen zoals een politiek-religieus gemotiveerde executie van vijfmensen slechts op 1000 kilometer afstand van Wenen niet in de media. Men zou bijna kunnen gaan geloven in de bestuurbaarheid van persbureaus, omroepen en krantenredacties.

Internationale gemeenschap staat voor een puinhoop

De geheimhouding is maar al te goed te begrijpen. De NAVO, de EU, de OVSE en de VS zouden moeten toegeven, dat ze voor de puinhopen van hun zo geprezen “Akkoord van Ohrid” staan en dat etnisch-religieuze breukconflicten zich niet laten indammen door politiek correcte “omgekeerde discriminatie” d.m.v. de bevoordeling van de agressor.

Dr. Harald Kotschy was van 1997 tot 2002 ambassadeur in de Republiek Macedonië en daar sindsdien regelmatig OSVE-verkiezingswaarnemer. De gepromoveerde jurist was daarna tot 2011 afdelingsleider op het Oostenrijkse Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de Raad van Europa en de OVSE. Kotschy geldt op grond van zijn diplomatieke carrière als uitstekend Balkan-expert. Hij was o.a. Oostenrijks zaakgelastigde ten tijde van het einde van het communisme in Joegoslavië in 1992, evenals leider van de “OVSE waarnemersmissie in Kosovo, Sandžak en  Vojvodina”.

Zie mede:

https://ejbron.wordpress.com/2012/03/17/multiculti-geweld-in-macedonie/

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/008498-Internationale-Gemeinschaft-Mazedonien-gescheitert

Auteur: Harald Kotschy

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Balkan, Christendom, Islam, Macedonië. Bookmark de permalink .

2 reacties op Internationale gemeenschap faalt in Macedonië

 1. Duizenden etnische Albanezen demonstreerden half mei in verschillende Macedonische steden tegen de arrestatie van 20 verdachten van de moord op vijf Macedonische vissers begin april dit jaar. Een aantal van de arrestanten waren radicale islamisten die met de Taliban meevochten in Afghanistan.
  Waarnemers zien de demonstraties als een teken van de groeiende macht van de radicale islam. Diverse demonstranten droegen Saoedische vlaggen en sommigen droegen T-shirts met de tekst ‘Islam zal de wereld regeren’.
  Zie verder: http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/4627
  en: http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/4607

  Like

 2. HWE zegt:

  17-05-2015 ” Duizenden betogers zijn vandaag verzameld in Skopje om te protesteren tegen de Macedonische premier Nikola Gruevski en zijn regering. Ze willen dat Gruevski aftreedt na een reeks schandalen die dit jaar aan het licht zijn gekomen. Een journalist van persbureau AFP en de organisatie achter het protest schatten dat het aantal demonstranten inmiddels boven de 20.000 ligt.
  Regeringsgezinde media waarschuwden van tevoren dat de demonstratie Skopje in chaos zouden storten. Betogers zouden van plan zijn om overheidsgebouwen aan te vallen. De seinen in het land op de Balkan staan sinds vorige week op rood. De politieke crisis die sinds begin dit jaar steeds dieper werd, kreeg vorige weekend plots een etnische en gewelddadige dimensie, toen in de stad Kumanovo een veldslag uitbrak tussen speciale eenheden en etnisch Albanezen die volgens de politie aanslagen planden.
  Door het geweld kwamen 22 mensen – 8 politieagenten en 14 strijders – om. Dertig geweldplegers worden nu verdacht van terreur. In het aangrenzende Kosovo voerde de politie huiszoekingen uit bij etnische Albanezen die betrokken zouden zijn geweest bij de onlusten. Twee omstreden ministers, Gordana Jankuloska van Binnenlandse Zaken en Mile Janakieski van Transport en Communicatie, traden af.”

  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/17/protesten-in-macedonie-duizenden-betogers-eisen-aftreden-premier/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s