“De vrouwen hebben de Salafisten de winkel uitgejaagd”

De politicoloog Hamed Abdel-Samad over Egypte na de presidentschapverkiezingen.

Hamed Abdel-Samad in gesprek met Beatrix Novy van de “Deutschlandfunk” (DF):

DF: Wie de volgende president van Egypte wordt, zal vermoedelijk midden juni beslist worden wanneer de twee overgebleven kandidaten tegen elkaar aantreden: een islamist en een lid van de vroegere Moebarak-regering. Voor westerse waarnemers is dat zoiets als kiezen tussen de pest en de cholera. Het is echter nog helemaal geen uitgemaakte zaak of niet een van de kandidaten uit het rijkgeschakeerde revolutiekamp toch nog naar voren komt, want er is een klacht ingediend wegens verkiezingsonregelmatigheden. En überhaupt: als je naar de verkiezingsdeelname, het verkiezingsverloop en ook de verkiezingsuitslag kijkt, zijn deze toch zeer afhankelijk van de ogen waarmee er naar gekeken wordt. Wij wilden het door de ogen van de politicoloog Hamed Abdel-Samad zien, hij was in Egypte tot vlak voor de verkiezingen. De verslaggeving over de voortgang van de “Arabische Lente”, meneer Abdel-Samad, werd het afgelopen jaar steeds pessimistischer. Bent u dat eigenlijk ook?

Hamed Abdel-Samad: Je kunt, als je dat wilt, deze verkiezingsuitslag negatief interpreteren. Er staan een Moslimbroeder en een ex-generaal tegenover elkaar. De jeugd van de revolutie blijft voor de deur staan. Dat is de ene versie. De andere versie, waaraan ik de voorkeur geef, is eigenlijk positief, namelijk dat de islamisten massaal verloren hebben en dat de kandidaat van de Moslimbroeders maar 25% heeft gekregen tegenover 48% bij de laatste parlementsverkiezingen – dat toont de teleurstelling van de mensen in de islamisten – en het burgerlijke kamp heeft in totaal meer dan 60% behaald. Dat is een volledig nieuwe dimensie bij deze verkiezingen en dat de revolutie ook eindelijk een leider heeft gevonden in de persoon van de linkse kandidaat Hamdien Sabbahi, die nu de toeverlaat is voor de jeugd.

DF: Wat hebben de protesten en wat heeft de hele omwenteling onder de streep opgeleverd? Wat is ervan overgebleven?

Hamed Abdel-Samad: Revoluties betekenen in de eerste plaats een interne cultuurstrijd, dat verschillende kanten van een samenleving tegen elkaar of met elkaar geconfronteerd worden, de archaïsche kanten met de moderne kanten, generatieconflict, en deze interne “Clash of Civilizations” of strijd van de culturen zal ons een tijdje bezighouden.

Er is veel negatiefs. Het klopt, dat deze revolutie ook enkele verborgen ziektes in de samenlevingen aan het licht heeft gebracht, die destijds onder de dictatuur niet konden uitbreken, maar tegelijkertijd ook veel positieve aspecten zoals creativiteit van jonge mensen, moed van jonge vrouwen, een nieuwe discussiecultuur, die niet konden opbloeiden onder de dictatuur. En nu zoeken uiteraard mensen uit verschillende kampen toenadering tot elkaar. Jonge islamisten worden vrienden met jonge links-liberalen en proberen samen te werken.

Wat vanuit mijn optiek ook extreem belangrijk is na deze revolutie, is, dat deze autoriteitsgetrouwheid, heerschappijgetrouwheid niet meer aanwezig is. Er bestaat geen heilige koe meer in de politiek, geen militaire generaals, geen religieuze figuren, alle vragen worden gesteld. Dat is een enorme winst van deze revolutie en daarnaast natuurlijk ook dat de muur van de angst in Egypte voor eens en voor altijd is gevallen.

DF: Geldt dat ook voor de Nijldelta of de op stammen georiënteerde regio´s evenzo als voor Port Said en Cairo?

Hamed Abdel-Samad: Ja, maar niet zo duidelijk als in de grote steden, maar ook deze impulsen uit de stedelijke gebieden komen langzaam in de dorpen aan en we maken mee, dat jonge scholieren in de Nijldelta demonstreren op school om een andere directeur te krijgen, jongelui van 12 en 13 jaar oud. We maken mee dat vrouwen, ook in de Nijl-delta, zich niet door Salafisten de les laten lezen.

DF: Dus deze toenemende pessimistische en de afgelopen weken geheel hopeloze houding is niet terecht?

Hamed Abdel-Samad: Ik kan begrijpen dat de mensen sceptisch zijn. Natuurlijk is geen mens blij als de islamisten de verkiezingen winnen. Maar wat mij verbaast, is, dat hier in Europa, waar de democratische processen eeuwenlang geduurd hebben, dat men hier langzamerhand het geloof in langdurige democratische processen al verloren heeft, dat men ongeduldig geworden is, dat men verwacht, dat alles binnen een jaar anders wordt. Er ontstaan daar nieuwe ideeën, nieuwe politieke culturen, en die hebben tijd nodig. Scepsis is goed als daar actie uit voortkomt, als daar handelen uit voortkomt, maar scepsis is verlammend en gevaarlijk als deze uitmondt in onverschilligheid en dat beschouw ik niet alleen als gevaarlijk voor de relatie tussen Europa en de Arabische wereld, maar ik beschouw dat als gevaarlijk voor de democratie zelf, want niets is erger voor de democratie dan onverschilligheid.

DF: Revolutie via Facebook, maar niet in Facebook-tempo. Dan gelden nog de oude begrippen. Hartelijk dank aan Hamed Abdel-Samad voor zijn visie op de Egyptische verkiezingen.

Bron:

http://www.dradio.de/dlf/sendungen/kulturheute/1768391/

Interview: Beatrix Novy

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Egypte. Bookmark de permalink .

2 reacties op “De vrouwen hebben de Salafisten de winkel uitgejaagd”

  1. Linsky zegt:

    Sommigen worden inderdaad wel wat mondiger!
    ik begrijp dat het hier zelfs Saoedi-Arabië betreft.
    Saudi Woman Defies Religious Police: It Is None of Your Business If I Wear Nail Polish

    Like

  2. Pingback: Oproep van islamisten: Vermoord Hamed Abdel-Samad | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s