Rajoy: ECB moet Spanje onmiddellijk redden, ESM komt te laat

Het geplande Europese noodfonds ESM zou te laat kunnen komen om Spanje voor een bankroet te behoeden. Daarom wil de Spaanse minister-president dat de Europese Centrale Bank (ECB) Spaanse staatsleningen koopt. De ECB vindt echter dat nu de politiek aan zet is.

De Spaanse minister-president, Mariano Rajoy, roept de ECB op om Spaanse staatsleningen te kopen en zo de financiering van Spanje te vergemakkelijken. Hij zei, dat de bankencrisis in Spanje dringender zou zijn dan de toekomstplannen van de EU voor een stabiele economie.

De pogingen om de Europese economie sterker te maken zijn volgens Rajoy weliswaar goed en belangrijk, de geplande maatregelen zouden voor Spanje echter te laat komen als de rentepercentages op het huidige hoge niveau blijven: “Ik respecteer de onafhankelijkheid van de ECB, maar deze kwestie lijkt mij veel belangrijker te zijn dan de toekomst van de Europese Unie. Ik blijf volhouden dat het een aangelegenheid van de ECB is om de beslissing te nemen die zij in het verleden al heeft genomen”, zei Rajoy na de EU-top in Brussel. Daarmee gaf Rajoy aan, dat ook het geplande noodfonds ESM voor de redding van Spanje te laat zou komen. Het ESM dient tot de zomer in alle landen van de eurozone te worden geratificeerd.

Volgens informatie van deze site ziet de ECB de situatie in de eurozone op dit moment anders dan de Spaanse minister-president: Zij zou al haar mogelijkheden hebben uitgeput en een zo goed mogelijke uitgangspositie voor de politiek hebben gecreëerd om de eurocrisis op te lossen. Daarvoor zijn echter meer politieke beslissingen nodig, niet nog meer hulp door de ECB.

Of de ECB deze koers echter gezien de zich versnellende crisis in Spanje kan aanhouden, zullen de komende veilingen van Spanje-bonds laten zien. Het is goed mogelijk, dat de politieke druk op de ECB te groot wordt om zich op den duur te blijven verzetten tegen de wens van Rajoy.

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2012/05/28/rajoy-ezb-muss-spanien-sofort-retten-esm-kommt-zu-spaet/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis, Spanje. Bookmark de permalink .

7 reacties op Rajoy: ECB moet Spanje onmiddellijk redden, ESM komt te laat

 1. Linsky zegt:

  Ook in Frankrijk, België en Italië een stille run op de banken!

  Megabank UBS waarschuwt voor mogelijke ernstige bankrun in juni met instorting bankensysteem als gevolg – Spanje vreest instorting en wil onmiddellijk actie ECB – Griekse schuld blijkt 1 biljoen euro te zijn (422% van het BNP)

  Links: Archieffoto van de bankrun op de Britse Northern Rock bank in 2007. Rechts: ‘mini-bankrun’ vorige week op de Zweedse Handelsbanken nadat deze door Moody’s werd afgewaardeerd (7).

  Behalve in Griekenland en Spanje blijken ook in Frankrijk, België en Spanje burgers het afgelopen jaar ongewoon veel geld van hun bankrekeningen te hebben opgenomen. In Griekenland bereikte deze stille ‘slow motion’ bankrun, die al 2 jaar aan de gang is, een voorlopig nieuw hoogtepunt. Behalve een groeiende kapitaalvlucht van privégeld dreigen de banken zoals we gisteren als schreven ook nog eens te maken te krijgen met het wegstromen van de fondsen van grote professionele beleggers. Kortom: het Europese bankensysteem wankelt opnieuw.

  In het afgelopen jaar werd er 120 miljard euro bij de Belgische banken opgenomen; de collega’s in Frankrijk noteerden 90 miljard en die in Italië ‘slechts’ 30 miljard. Volgens het internationale persbureau Reuters moeten de banken in Frankrijk, België en Spanje erop rekenen dat het (gedeeltelijk) leeghalen van de rekeningen door de burgers de komende tijd alleen maar zal toenemen…..verder:
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=659923&r=1&tbl_archief=&

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  En dankzij de landverkwanselaars van VVD,CDA,PVDA,GL,D66, en CU zullen wij moeten opdraaien voor IEDER failliet LAND wat bij de EU is aangesloten. Vreselijk wat RUTTE en de JAGER hebben gedaan, onze toekomst gaat de “bietenbrug” op.

  Like

 3. Theodoor zegt:

  Zodra in Duitsland de mensen het geld van de banken gaan opnemen is het einde van en de Euro en de EU nabij….. en Tom ik ben het met u eens dat het verderf voor Nederland is gecreëerd door de VVD, CDA, PvdA, Groen Links, vooral D66 en de CU.

  Vlak voor de Tweede Wereldoorlog zou dit maar zo eens als heulen met de vijand uitgelegd kunnen worden.

  Like

 4. Linsky zegt:

  of-topic, maar in elk geval hier een goede zaak.
  Beter laat dan nooit!

  In Winnipeg, Canada, zijn twee kinderen na bijna vier jaar herenigd met hun moeder. Abby en Dominic, nu acht en tien, werden levend teruggevonden in het Mexicaanse Guadalajara.
  Interpol bestormde er na een tip het huis van vader Kevin Maryk en bevrijdde de ontvoerde kinderen. Drie mensen werden opgepakt. Zij worden beschuldigd van ontvoering, wapen- en drugsbezit en het verspreiden van kinderporno.

  In 2008 verdwenen de kinderen nadat ze samen met hun vader op reis waren geweest. Naast Kevin Maryk werden zijn ‘zakenpartner’ Robert Groen en zijn neef Cody McKay opgepakt. ‘Missie geslaagd’, sprak Juan Manuel Estrada Juarez, hoofd van de politie. Pas morgen zal er meer nieuws worden vrijgegeven op een persconferentie. De kinderen zouden het goed stellen. bron; Ad.nl

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Ik begrijp er niks meer van.
  De ene keer heeft hij niemand nodig en een paar dagen later moet hij meteen geholpen worden want anders valt Spanje om.
  Wat is het nou????

  Like

 6. Marcel zegt:

  Wat is het nou ?

  Das toch simpel louis-portugal :

  Als we lastige vragen stellen dan heeft hij niemand nodig. Nu heeft hij geld nodig, dus ons.
  Met andere woorden : Dokken en bek dicht houden.
  Dat wil hij.

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  @Theodoor, inderdaad is dat landverraad, en volgens mij strafbaar op grond van artikel 93, van ons Wetboek van Strafrecht. Bedankt voor uw reactie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s