Het Midden-Oosten: Brave New World of een enge, nieuwe heerser

Als u een idee wilt krijgen over waar het met het Midden-Oosten heengaat, overweeg dan eens dit standpunt van een onverdachte bron. Suat Kiniklioglu is niet alleen een lid van het Turkse parlement voor de regerende (islamistische) AKP, hij is ook lid van het Uitvoerende Comité van de partij en vicevoorzitter buitenlandse zaken van de partijcommissie. Met andere woorden, hij is een heel belangrijk persoon in het Turkse, regerende establishment en vooral aangaande het buitenlands beleid.

Maar in plaats van een optimistische kijk te hebben op de opmars van de islamitische politiek in de regio, is hij erg bezorgd en verontrust genoeg om een column te schrijven met de titel “Terug naar het Barbaarse Tijdperk” in de editie van 16 mei van de islamitische krant “Today’s Zaman”.

Wat is dit voor barbarij? Het bestaat uit een opkomende groepshaat en neerkijken op anderen als cultureel inferieur en onbeschaafd. Men zou kunnen denken dat hij op het punt staat om nog een nieuwe aanval op het Westen te lanceren als het kwaad; imperialistisch en anti-moslim. Helemaal niet.

Zijn klacht is:

“Wij zijn nu terug bij de oorspronkelijke identiteiten die ooit ons politieke gedrag domineerden en die bepaalden tot welke groep we behoorden of tot welke we meenden te behoren. We zijn niet langer socialisten, conservatieven en liberalen. Tegenwoordig worden we eerst beoordeeld op tot welke stam we behoren en meer nog, welk geloof we aanhangen.” “Ja”, zo vervolgt hij, “ik word er in Europa en de V.S. constant aan herinnerd dat ik een moslim ben.” Het is interessant om hier op te merken dat hij in Duitsland werd geboren en dat heeft duidelijk een rol gespeeld dat hij zichzelf identificeert als moslim (en niet alleen als Turk) en dat hij bij de AKP terechtkwam.

Maar zijn klachten gaan over het Midden-Oosten:

“Als ik door het Midden-Oosten reis, word ik er aan herinnerd dat ik een soenniet ben. Het Midden-Oosten wordt geteisterd door barbaren die de wereld willen verdelen in soennitisch en sjiietisch. We kunnen geen enkele politieke beoordeling meer maken zonder deze etnische, religieuze en sektarische identiteiten mee te wegen. Al onze opgebouwde kennis, verfijning en politieke cultuur schijnt verloren te zijn. We zijn echt terug in de Middeleeuwen. Het Midden-Oosten is doordrongen en in toenemende mate besmet met de sektarische rivaliteit tussen de sjiietische Perzen en de Wahhabi Saoedi’s, die nu hun proxy-oorlog uitvechten in de gehele regio. Alsof we allemaal instemmen met de extreem hardvochtige interpretatie van het Wahhabisme, vinden wij soennieten onszelf terug in dat kamp.”

Let op wat hij hier zegt. Aan de ene kant is er een sjiietisch blok onder leiding van Iran, aan de andere is er het ‘hardline’ soennitische islamisme dat hij Saoedi-Arabië verwijt, maar hij had net zo goed naar de Moslimbroederschap kunnen verwijzen. Deze twee kampen voeren nu oorlog in Syrië vanwege hun “oorspronkelijke en primitieve agenda.” Deze “barbaren” (islamisten) hebben schaamteloos de stap naar een normale democratische orde gekaapt, in plaats daarvan plegen ze terroristische daden die moeten worden veroordeeld.

En hij concludeert: “Met al zijn zonden en tekortkomingen, de seculiere orde die wij (Turken) de afgelopen acht decennia hebben gevestigd, is overeind gebleven en is een belofte van ondersteuning voor onze sociaaleconomische orde.”

Waarom zou een vooraanstaande figuur in een islamistische partij het tijdperk van toenemend islamisme kenmerken als een “grote schande …(waarin het Midden-Oosten ten prooi viel aan de dorst van barbaars bloedvergieten)?”

En het antwoord is bij uitstek Turks:

– Kiniklioglu is een van die gematigden die in de AKP verzeild is geraakt, in zijn geval als deskundige op het gebied van communicatie en buitenlands beleid en die zich misschien niet prettig voelt bij het programma van de partij.

– Daarbij schat hij correct in, dat tot nu toe de Turkse islam meer gematigd is geweest dan de versies van Iran en de Arabisch sprekende wereld. Dit wordt algemeen zo gezien, echter heb ik vaak Egyptenaren gehoord die alle schuld op de Saoedi’s en de Iraniërs schuiven. Ironisch genoeg (subversief misschien?) is hij bezig de seculiere, Turkse republiek aan te prijzen, die zijn eigen partij bezig is af te breken.

– Hij beschrijft waarvan het Turkse buitenlands beleid de grootste hoofdpijn heeft sinds de strijd tussen de soennietische (Arabische) moslims en de shia (Iran geleide) moslims ervoor heeft gezorgd dat Turkije verliest aan echte invloed in de regio.

Maar ik merk hier ook nog iets anders: Echte, oprechte angst voor wat islamitische en islamistische politiek hebben ontketend. Niet de utopische broederschap van de internationale, islamitische gemeenschap (oemma), die conflicten van rivaliserende nationalisten beslecht, maar veel meer de angst voor de kwade geest van haat, Jihad tussen “broeders”, oorlog, moord, intolerantie.

Het heeft ook betrekking op de vervolging van christenen en ze tot vluchteling maken en ook met de dreiging van een nieuwe oorlog met Israël. En het legt ook de lont bij het uitbreken van bloedige conflicten in Irak (zoals we al gezien hebben), Libanon, Syrië, Bahrein. Net zoals het Arabisch nationalisme pleitte voor eenheid en tientallen jaren van strijd tussen de Arabische regimes bracht, zo is de politieke islam het wapen en het motief voor nieuwe conflicten.

We hebben al z’n verwoestende rol in Afghanistan gezien, in Iran, de Gazastrook, Irak, Libanon en Soedan. Velen in het Westen zijn in een staat van ontkenning (zelfs het gebruik van het woord “barbaar” in deze context zou een aanklacht van een tweedegraads haatmisdrijf tegen een niet-moslim kunnen betekenen). Maar ik denk dat Kiniklioglu en een heleboel andere moslims de enge, nieuwe wereld beginnen te zien die hij en zijn collega’s in gang hebben gezet.

Bron:

http://pjmedia.com/barryrubin/2012/05/20/the-middle-east-brave-new-world-or-scary-new-master/

Auteur: Barry Rubin

Vertaald uit het Engels door:

vederso (voor  https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Het Midden-Oosten: Brave New World of een enge, nieuwe heerser

 1. Martien Pennings zegt:

  Ach, die problemen lossen ze in het Midden-Oosten wel op door de massale agressie op Israël af te leiden: http://bit.ly/K55m36 .
  En als ze de Israëli’s verjaagd dan wel vermoord hebben – en ik ben bang dat ’t ze gaat lukken op den duur – dan komen ze pas écht aan elkaar toe . . . . . en dan gaan ze ook nóg meer werk maken van Europa en van Amerika en van de hele wereld eigenlijk.
  Wat is dat toch een zegen voor deze aardkloot, de islam!

  Like

 2. Piet zegt:

  “Al onze opgebouwde kennis, verfijning en politieke cultuur schijnt verloren te zijn. We zijn echt terug in de Middeleeuwen”.

  Welke verfijning? Alles is gejat, niets is van hen zelf, niets door hen ontwikkeld of bedacht. De Middeleeuwen hebben zij niet eens meegemaakt, is een westers begrip en torende huizenhoog uit boven de koppensnellers van de woestijn die bovendien in een tent leefden, wat zij nu nog doen. Wie Herman Pleij heeft gelezen weet dat de barabaren nooit iets zullen bereiken, maar blijven op het niveau van het uitschot dat men ziet in de film ‘Book of Eli’.

  Dat volk kan 100x een lachwekkende stad als Dubai aanleggen, het blijft zielloze kitsch.

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Aisha ik kan niet helemaal beoordelen of het allemaal sarcastisch bedoeld is maar met het eerste gedeelte ben ik het helemaal eens.
  Idd. Martien iedere keer dreigen ze met Israël aan te vallen.
  Als iemand, wie danook Assad aanvalt zal hij Israël vernietigen zegt hij.
  Het lijkt haast onvermijdelijk dat het conflict gaat uitbreken.
  Ik ben zeer benieuwd naar de afloop hoe gruwelijk ook.

  Like

 4. vederso zegt:

  @ aisha. Ik vrees dat het Westen niet buiten zo’n conflict kan blijven en dan hebben we echt de poppen aan het dansen.

  Like

 5. De Ekster zegt:

  Ben het helemaal eens met Aisha ook als zij het zelf niet meent. We moeten de moslims tegen elkaar uitspelen en ervoor zorgen dat ze elkaar gaan afmaken. Altijd beter dan dat ze hun blinde haat op ons en Israël blijven richten. Op die manier slaan we 2 vliegen in een klap; we raken wat barbaarse primitievelingen kwijt (we wonen op een uiterst overbevolkte planeet. Het kan geen kwaad als er wat overtolligen minder waren, zeker als het om religieuze gekken gaat) en hun haat tegen niet-moslims zullen ze misschien wat temperen als ze andere dingen aan hun hoofd hebben.

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  @De Ekster, hear,hear, wat zou dat prachtig zijn, als de “haatbaarden”, zich onderling naar de keel vliegen. En voor mij kan dat niet gauw genoeg gebeuren, ook hoop ik dan dat onze mocroos en andere islam verrijkers daarheen vertrekken, Auf niemals wiedersehen!

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  @Vederso, dat had ik vorig jaar gelijk al in de gaten. Na het zgn. verdrijven van de huidige machthebbers, komt er gewoon een salafistisch islamitisch bewind aan de macht. Alleen onze linksen zeggen dat dat niet zo is, komt door hun verkeerd draaiend gen hoor.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s