Senaat van de VS herdefinieert het begrip “Palestijnse vluchtelingen”

Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het koninkrijk Jordanië zijn ongelukkig over het feit dat de Amerikaanse wetgevers willen weten hoeveel “Palestijnse vluchtelingen” er daadwerkelijk in 1948 in Israël leefden. Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Hasjemitische Koninkrijk Jordanië proberen een wetsvoorstel van de Senaat te blokkeren betreffende een nauwkeurige registratie van het aantal “Palestijnse vluchtelingen” dat Amerikaanse hulp in de vorm van dollars ontvangt.

De stap kwam, nadat de Amerikaanse Senaat kredieten beoordeelde op basis van het spraakgebruik (definitie) van donderdag, dat een onderscheid maakt tussen Arabieren, die Israël ontvluchtten, en hun nakomelingen. De nieuwe definitie, geïntroduceerd door Senator Mark Kirk (R-Illinois) probeert onderscheid te maken tussen diegenen, die in Palestina woonden tussen juni 1946 en mei 1948, en diegenen, die hun woonplaats verloren als resultaat van het Arabisch-Israëlisch conflict in 1948 en hun afstammelingen.

Met behulp van de herbenoeming, zou in de Amerikaanse definitie over wie een “Palestijnse vluchteling” is het aantal dalen van 5 miljoen mensen naar 30.000 en dat is rechtstreeks van invloed op de 1.2 miljard dollar hulp die de VS elk jaar in de Verenigde Naties pompt voor hulp aan het Bureau voor Palestijnse Vluchtelingen (UNWRA).

UNWRA, het belangrijkste orgaan voor hulp aan “Palestijnse vluchtelingen”, kent, in tegenstelling tot andere VN-organisaties, de vluchtelingenstatus toe aan afstammelingen van Arabieren die in de periode van de oorlog 1948 – 1949 zijn gevlucht, hoewel het in z’n definitie een voorzichtig onderscheid maakt tussen de twee populaties.

Wereldwijd ontvangen alle andere vluchteling steun van het VN-Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen conform de internationale verdragen en het commissariaat verleent geen vluchtelingenstatus aan afstammelingen van vluchtelingen.

Desondanks uitte het Ministerie van Buitenlandse Zaken formeel z’n bezorgdheid over de gebruikte termen in het amendement, maar Kirk zette zich door. “Het amendement vraagt heel eenvoudig om transparantie met betrekking tot wie er steun ontvangt
van de Amerikaanse belastingbetaler”, zei hij.

Maar nu is Jordanië – waar grote delen van de UNWRA-uitgaven voor de zogenaamde vluchtelingenkampen naartoe gaan – ook beginnen te lobbyen om de kredieten niet door middel van een amendement te wijzigen. Voor Jordanië – waar van de 5,9 miljoen inwoners er formeel 1,9 miljoen door de UNWRA zijn gedefinieerd als “Palestijns vluchteling” – vormt een wetswijziging een enorm budgettair, juridisch en politiek probleem. Net als andere Arabische landen heeft Amman ervoor gekozen om de kinderen en kleinkinderen van diegenen, die in 1948 uit Israël vluchtten, als zodanig te definiëren, ondanks dat ze op Jordaans grondgebied geboren zijn.

Arabische leiders beweren dat ze weigeren staatsburgerschap te verlenen aan de afstammelingen van Arabieren die uit Israël vluchtten “om ontbinding van hun identiteit te vermijden en hun recht om terug te keren naar hun thuisland te beschermen.”

Tashbih Sayyed, medewerker van de Stichting voor de Verdediging van Democratiën, schreef echter, dat het eindresultaat is dat miljoenen inheems geboren inwoners in de Arabische landen worden behandeld als tweederangs burgers. Ze “klampen zich vast aan de illusie dat het verslaan van de Joden hun waardigheid zal herstellen”, schreef hij over de rechtvaardiging die de Arabische leiders gebruiken om VN-verdragen te negeren die tot doel hebben statenloosheid te beperken.

Zouden de VS werkelijk hun financiële steun aan de UNWRA terugtrekken, dan zou het op een lijn komen met het beleid van Israël en Jeruzalem een diplomatieke hefboom bieden dat het zogenaamde “recht op terugkeer” in vredesbesprekingen teniet doet. “Dit zal grote gevolgen hebben voor toekomstige onderhandelingen over de definitieve status met betrekking tot vluchtelingen, aldus een vooraanstaande ambtenaar in de Senaat. Het zogenaamde “recht op terugkeer” is een “recht” dat velen claimen, en dat is bedacht om de Palestijnse zaak te bevorderen en de staat Israël te delegitimiseren. Het is een van de lastigste problemen met betrekking tot het conflict en resulteert voortdurend in een patstelling in de onderhandelingen. Er is al heel lang beweerd, dat als Israël toe zou geven aan de eisen van de Palestijnse Autoriteit, het niet langer in staat zou zijn haar joodse karakter te behouden en op die manier zou worden ontdaan van juist die idealen waarop de staat werd gegrondvest.

Terwijl dit historische wetsvoorstel naar verwachting de gramschap zal wekken van de Arabische wereld en de “Palestijnse” bevrijdingsbewegingen, is het waarschijnlijk ook een stap in de richting van het herstellen van de fundamentele, maar lang over het hoofd geziene, waarheden achter het conflict in het Midden-Oosten.

Onderhandelaars van de Palestijnse Autoriteit hebben voorheen aangegeven, dat ze het “recht op terugkeer” op zouden willen geven in ruil voor een pakket dat een definitieve status bevat.

Zie tevens:

http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/05/het-echte-palestijnse-vluchtelingenprobleem

Bron:

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156219#.T8RR7lIkW0U

Auteurs: Gabe Kahn & Rachel Hirshfeld.

Vertaald uit het Engels door:

vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", Israël, Verenigde Naties, VS. Bookmark de permalink .

16 reacties op Senaat van de VS herdefinieert het begrip “Palestijnse vluchtelingen”

 1. Linsky zegt:

  Voorwaar! Is er eindelijk wat zinnings gebeurd…of is het enkel een zet om de impasse te doorbreken en de partijen tot echte strijd te dwingen?

  Like

 2. vederso zegt:

  Een compromis misschien? Opgeven van de status van “Palestijnse vluchteling” in ruil voor eeuwigdurende financiële steun aan deze groep? (yizja)

  Like

 3. paardestaart zegt:

  Sjonge – dát hadden ze eerder moeten doen, die Amerikanen! Is het State Department nu gegeneerd omdat nu gaat blijken dat de VS zich als een goeie lobbes heeft laten uitbenen, sinds de kampen bestaan? Anders begrijp ik het niet hoor!
  Ja, of we zouden moeten concluderen dat ipv de jóodse lobby de ´palestijnse´ cq een islamítische lobby het machtigste land ter wereld in de tang had..De enige reden dat die kampen bestáan is per slot dat de wereld er permanent aan herinnerd moest worden dat de arabieren Israel haten zolang er joden wonen en dat we dat zullen weten dus. Er zijn per slot net zoveel joden uit de arabische wereld gevlucht als arabieren uit Israel – hoewel dat nergens voor nodig was overigens, en die joden zijn nog allemaal door Israel opgenomen ook, en zonder dat Israel om hulp vroeg aan de internationale gemeenschap. Opnemen hadden de arabische landen die toch zo vreselijk begaan waren met het lot van de ´palestijnen´ natuurlijk ook kunnen doen. Zij hadden er nog niet eens een cent extra voor hoeven uitgeven by the by, want de joden hadden alles wat ze bezaten weer moeten achterlaten, zoals gebruikelijk als ze ergens weer eens werden weggejaagd. Ja, tenzij de arabieren die vluchtelingen dus hebben laten creperen omdat ze zo de westerse wereld en vooral Amerika op die manier een ontzettende poot konden uitdraaien, want dat is een ouwe strijdmethode van ze, zoals we nu weer weten, met die zeerovers en hun losgeld..
  Nog een geluk dat de Amerikanen zo vlak na de Revolutie nog wél haar op hun tanden hadden, trouwens, dat we d´r tenminste een póosje geen last van gehad hebben, van die nare mohammedaanse gewoonte..

  Afijn, losgeld dus? En dit keer dus om de vluchtelingen van wapens en een uitvalsbasis te voorzien, of was het misschien éigenlijk een douceurtje, losgeld voor het bestaan van de staat Israel? Dat je dus als arabische hotemetoot je eigen morrende volk zoet kon houden met edie kleine Satan in je voortuin, en ondertussen gewoon een aardig zakcentje beurde bij de grote, met al je misbaar en theater? In het kader van je weet maar nooit of niet onverwacht de lente uitbreekt? 🙂

  Nou snap ik nog steeds niet waarom is het State Department er zo mee aan is, dat het parlement gewoon ff wil weten voor hoeveel vluchtelingen Amerika nu eigenlijk geacht wordt te betalen?
  Het lijkt verdomd onze tweede kamer wel, waar ze flippen als er gevraagd werd naar de preciese baten van de ´verrijking´ waar we al decennia mee om de oren geslagen werden!! 🙂

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Paardestaart dat heeft U goed gezien. Men heeft maar constant de Palestijnen als “zieligerds”, neergezet, ook is het frappant dat hun zgn. Arabische broeders, die bulken van de oliedollars, nooit iets hebben gedaan voor hun zielige Palestijnse broeders en zusters, o ja toch wel wat, namelijk het kweken van haat tegen Israel. Daar zijn deze “haatbaarden”, altijd goed in geweest, net als hun linkse vriendjes, de landverraders, hier bij ons in nederland en europa. Soort zoekt soort, nu kan ik figuren als van Agt, heks Duijsenberg, en HAMAS BOMMEL heel goed plaatsen. Ik weet wie ik nu nog kan vertrouwen qua politiek in nederland, en dat is zeker niet LINKS en de leugenaars van VVD,CDA en DEMONEN 666.

  Like

 5. Martien Pennings zegt:

  “van 5 miljoen mensen naar 30.000”: dat zal beter kloppen!

  Like

 6. vederso zegt:

  @ Martien Pennings. Jawèl, die vasstelling is gedaan, maar ik ben nieuwsgierig hoe je het vervolg ziet. Om het niet te moeilijk te maken, op de korte termijn.

  Like

 7. louis-portugal zegt:

  Zou er nou eens iets gaan gebeuren????
  Er wordt over gesproken en dat is al heel wat.

  Like

 8. likoednederland zegt:

  Zelfs die 30.000 is nog sterk geflatteerd:
  1. Bij ‘normale’ vluchtelingen moet je de nationaliteit hebben van het land dat je ontvluchtte. Bij Palestijnen was 2 jaar bewoning genoeg. En er waren vele Arabische gastarbeiders, door de economische expansie door de Joden. Nog afgezien van Libanese enz. armen die zich ook makkelijk als ‘vluchteling’ konden laten registreren en zo UNWRA zorg kregen.
  2. Bij ‘normale’ vluchtelingen dien je buiten de je land gevlucht zijn. Dus degenen die binnen het mandaatgebied Palestina bleven (Westbank, Gaza en Jordanie – de meesten! ) zijn ook geen echte vluchtelingen.

  Zie uitgebreider:
  http://likud.nl/2010/11/de-twee-soorten-vluchtelingen-van-de-vn-palestijnse-en-gewone1948-nakba-naqba/

  Like

 9. Henk Schroemges zegt:

  at ik ook wel eens wil weten is hoeveel de VS, Rusland, China, India en Zuid-Amerika betalen aan die z.g. vluchtelingenclubjes.?
  En vervolgens nog alle EU-landen, wat betalen zij?
  Wellicht is het vervolgens ook naief misschien om te vragen wie met dit geld het meeste is geholpen?

  Like

 10. Henk der Niederländer zegt:

  Martien het gaat er naar uitzien dat men je eindelijk gelijk zal moeten gaan geven.
  De stukken die je jarenlang geschreven hebt zullen niet door de senaat in de USA gelezen zijn maar door dit voorval zal een aantal criticie van je je achteraf toch gelijk moeten gaan geven Dat is het gevolg.
  Ik lach me te barsten.

  Like

 11. Henk der Niederländer zegt:

  Bert het staat nu uiteraard bij mij ook op FB.

  Like

 12. Henk der Niederländer zegt:

  Sorry Vedreso de eer komt uiteindelijk Jou toe te laat gezien.
  Maar Je begrijpt het wel.

  Like

 13. E.J. Bron zegt:

  @Henk

  Zet je dan niet alle artikelen van http://www.ejbron.wordpress.com op je FB?! 😉 😀

  Like

 14. likoednederland zegt:

  @Henk Schroemges

  Die financiering is ook weer zo iets ongelooflijks: volgens de eigen website krijgen ze het meeste geld van de Verenigde Staten, de EU, het VK, Noorwegen en Zweden.
  De Arabische landen betalen dus weinig tot niets, terwijl het hun idee was om de nakomelingen ook opgesloten te houden in kampen, om vrede met Israel te voorkomen.

  Like

 15. vederso zegt:

  @ Henk V. De eer komt wel degelijk Martien toe. Hij bracht dit artikel onder m’n aandacht.

  Like

 16. Martien Pennings zegt:

  FrontPageMagazine zegt dat de wetswijziging al goedgekeurd is: http://tinyurl.com/73op7jy

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s