De leugens van Fatah en Hamas

De afgelopen vijf jaar hebben Fatah en Hamas allebei hun volk vele malen belogen wat betreft het bijleggen van hun machtsstrijd, die geleid heeft tot het ontstaan van twee separate Palestijnse eenheden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Sinds 2007, toen de islamistische beweging de volledige controle over de Gazastrook verkreeg en Fatah naar buiten drong, hebben beide, Fatah en Hamas, de ondersteuners van elkaar gedood, gefolterd en gearresteerd.

In de loop van de afgelopen jaren hebben Saoedi-Arabië, Jemen, Egypte, Katar en Tunesië geprobeerd om Fatah en Hamas ervan te overtuigen de oorlog te beëindigen; maar tot nu waren alle inspanningen tevergeefs. De leiders van beide partijen spreken over de noodzaak om de machtsstrijd te beëindigen en “nationale eenheid” te verkrijgen, omdat dit in het belang van de Palestijnen zou zijn.

Om de paar weken ontmoeten de beide leiders elkaar in Arabische hoofdsteden en verkondigen een “eenheidsdeal” te hebben gesloten, die de Palestijnen vrede en eenheid zou brengen. Maar de Palestijnen reageren iedere keer sceptisch en onverschillig op deze aankondigingen betreffende een eenheidsovereenkomst.

In het begin van dit jaar verkondigden beide partijen in Doha, Katar, een eenheidsovereenkomst, maar het is hen nooit gelukt deze ter plaatse in de praktijk om te zetten. Vier weken geleden ontmoetten vertegenwoordigers van Fatah en Hamas elkaar in Cairo en verkondigden een nieuwe overeenkomst – deze keer om de voorgaande Doha-overeenkomst in de praktijk te brengen. De laatste overeenkomst, die tot stand gekomen was onder druk van de Egyptische autoriteiten, oogstte alleen maar spot van de Palestijnen.

Het moet eerst nog blijken of Fatah en Hamas in staat zullen zijn om de nieuwe overeenkomst uit te voeren om de overeenkomst daarvoor in de praktijk om te zetten. De meeste Palestijnen denken het antwoord daarop al te kennen.

Op veelvuldige wijze schijnt de status quo tussen Hamas en Fatah nuttig te zijn. Fatah heeft een ministaat op de Westelijke Jordaanoever en is vruchtgebruiker van honderden miljoenen dollars, die via internationale geldschieters naar de regering van Salam Fayyad stromen.

Hamas van zijn kant is blij dat het de exclusieve controle over de Gazastrook bezit, dat een onafhankelijk islamitisch emiraat is geworden. Het laatste wat Hamas wil, is dat Fatah terugkomt naar de Gazastrook. Aan de andere kant heeft Fatah er weinig belang bij dat Hamas meer macht krijgt op de Westelijke Jordaanoever.

Elke eenheidsovereenkomst, die tussen Fatah en Hamas wordt ondertekend, zal slechts een lege verpakking zijn en er alleen toe dienen om de Palestijnse publieke opinie te sussen en kritiek te laten verstommen.

Voor Mahmoud Abbas is het veel eenvoudiger een deal met Israël te sluiten dan met Hamas, wiens ultimatieve doel het is om van beide af te komen – Fatah en Israël.

In plaats van zijn tijd te verspillen met onbelangrijke inspanningen om een eenheid met Hamas te bereiken, zou het voor Abbas beter zijn om zijn tijd en energie in te zetten om vrede met Israël te sluiten.

Bron:

http://europenews.dk/de/node/55222

Bron oorspronkelijk artikel:

http://www.gatestoneinstitute.org/3072/fatah-hamas-lie

Auteur: Khaled Abu Toameh

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina". Bookmark de permalink .

7 reacties op De leugens van Fatah en Hamas

 1. Leto 2 zegt:

  Oftewel: hoe wijze uilen kemphaantjes tegen elkaar opzetten.

  Like

 2. Columnist zegt:

  Het lijden van het Palestijnse volk bewijst de zwakte van Allah. De moslim zal eeuwig branden in de hel. Vrouwen met zwarte ogen lokken verkrachting uit, want zwarte ogen zijn zeer opwindend. De islam geeft dit zelf toe. De houri’s van hun paradijs zijn zwartogig.

  Like

 3. Theodoor zegt:

  Doen moslims dan wel eens iets anders dan liegen?
  Ik kan het niet geloven, ze liegen overal, zelfs als ze voor de rechter staan.
  Het zit in dat geloof gebakken, al vanaf het prille begin.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Theodoor, weet U dan niet dat ze volgens Mo de pedo profeet MOETEN liegen tegen ons. Dat hoort bij hun strategie hoor!

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Het vaste patroon in de islam.
  Het is een “speciaal” volk die arabieren en die islam is een gevolg van hun mentaliteit.
  Door dat geloof,,waar geen enkele inspraak mogelijk is. wordt die mentaliteit nog verergerd.

  Like

 6. Columnist zegt:

  Het feit dat moslims mogen liegen, en dat ook stelselmatig doen, maakt het onmogelijk dat er overeenstemming komt tussen de moslims van Iran en de moslims van Saoedi-Arabië. Ze zien elkaar als ongelovigen, en kunnen elkaar niet vertrouwen. Het vertrouwen is weg. Omdat een moslim niets ongewroken kan laten, zal de oorlog in Syrië steeds verder escaleren. De moslim kan zelfvernietiging, en de eeuwige hel daarna, alleen ontlopen door zich te bekeren tot mijn godsdienst, en zichzelf de toegang ontzeggen tot Europese vrouwen. Europese mannen hebben uiteraard wel recht op de Arabische vrouw.

  Like

 7. treintrien zegt:

  @ Columnist:
  Bedoel je met houris die 76 maagden?
  De passage spreekt bij mijn beste weten van wit-ogige prachtige vrouwen.
  Of prachtige witte druiven, zo u wilt. Smaken verschillen 😉
  Ik herinner mij dat omdat in het commentaar van luxenberg, die met het druivenverhaal kwam, dat wit-ogige normaal gesproken zou slaan op blindheid. (Op zich snap ik dat wel, want die bebaarde moslims beminnen, dan was ik denk ik ook liever blind. Scheelt weer. Ik zie nu die kerel met dat lapje en die haak voor me…of dat Jneid-type…brrrr, arme paradijsvrouwen)
  Maar goed, die Luxenberg zegt dus, dat het hele stuk over het moslimse paradijs heel erg lijkt op onze verhalen van Luilekkerland/ het land van Cocagne.
  Dat is nu een kinderverhaaltje, maar was vroeger aanzienlijk pikanter. Veel eten, drinken en seks.
  ’t Is bekend, dat als je 20 mensen bij elkaar zet, en je geeft die groep nét niet de aanbevolen hoeveelheid eten, dat ze dan de hele dag over eten gaan praten. Kijk zelf naar de lijners in je omgeving:) Dat is de oorsprong van deze verhalen. In tijden van gebrek mogen mensen graag eens fantaseren. Het hele paradijsverhaal is er een van overvloed aan alle soorten eten, een soort opsomming. En daar zouden dan plotseling in een zinnetje genoemd die dames bij komen. Als ik dan een wervingsverhaaltje moest schrijven, zou ik daar beslist meer over uitweiden. Maar het blijft bij dit zinnetje. Dus….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s