Aanhanger van de “Frankfurter Schule” ruimde de democratie op de Malediven uit de weg

De Malediven zijn in velerlei opzichten een bijzonder land: Ze bestaan uit ongeveer 1200 eilanden, die nauwelijks meer dan een meter boven de zee uitsteken. Daarom worden speciaal deze eilanden door de stijgende zeespiegel bedreigd en zullen ze de komende honderd jaar vermoedelijk verdwijnen. Er bestaat nauwelijks zo´n religieus uniform land: De bewoners van de Malediven zijn voor 100% soennitische moslims, andere godsdiensten zijn niet toegestaan. De fundamentalistische islam is wijdverbreid.

De eilandengroep werd 30 jaar lang dictatoriaal door president Maumoon Abdul Gayoom geregeerd. In 2008 vonden er voor het eerst democratische verkiezingen plaats, die gewonnen werden door de leider van de oppositiepartij, Mohamed Nasheed. Daarmee waren de Malediven een van de weinige islamitische landen, die de overgang naar de democratie was gelukt. Nasheed zette belangrijke stappen in zijn ambtperiode. Hij zette zich in voor strijd tegen de globale opwarming en maakte een plan bekend, volgens welk de Malediven binnen tien jaar klimaatneutraal zouden moeten zijn. Daartoe moesten wind- en waterkrachtcentrales gebouwd worden. Om de wereld attent te maken op de stijgende zeespiegel, liet hij een kabinetzitting onder water houden. Hij richtte bovendien een organisatie op voor landen, die vooral door de klimaatverandering worden getroffen.

Nasheeds moderniseringskoers maakte de fundamentalisten boos

Maar Nasheed sloeg niet alleen in de milieupolitiek een nieuwe weg in, hij bewoog zich ook heel voorzichtig in de richting van een religieuze liberalisering, wat hem uiteindelijk zijn functie kostte. Eind 2011 stond hij in het hele land wellnessfarms, schoonheids- en massagesalons toe. Dit wekte de woede op van religieuze organisaties, die hier bordelen achter vermoedden en het kwam tot protesten. Nasheed werd beschuldigd van afvalligheid van de islam. De president gaf uiteindelijk toe en draaide niet alleen de hervormingen terug, maar verbood ook tegelijk in alle toeristenressorts de sauna- en wellnesinrichtingen. Maar de islamistische partij Adhaalath Partij (AP) beschuldigde hem er bovendien van om te handelen tegen de belangen van de islam. De partij beschuldigde Nasheed ervan om het vak islam slechts als keuzevak in het voortgezet onderwijs te willen invoeren en van plan te zijn om de “zionistische Holocaustfilosofie” in de lessen op te nemen. Bovendien wordt er een landelijk verbod voor Israëlische luchtvaartmaatschappijen geëist. Nasheed zou tijdens verschillende gelegenheden anti-islamitische uitspraken hebben gedaan, waarvan audio- en videobewijs zou bestaan. De islamisten eisten ook de vernietiging van de monumenten, die na een topontmoeting van de Zuid-Aziatische Economische Gemeenschap (SAARC) werden opgericht: Deze monumenten bevatten symbolen van de verschillende deelnemende landen, waaronder ook Boeddhabeelden, die de fundamentalisten niet kunnen verdragen. Enkele van deze monumenten werden al aangevallen, sommige al verwoest. In januari 2012 eiste een religieuze leider van Nasheed om de doodstraf voor hekserij en zwarte magie in te voeren.

In februari kwam het met deelname van islamisten en de politie uiteindelijk tot een putsch tegen Nasheed, die beweert met getrokken wapen gedwongen te zijn af te treden. Zijn opvolger werd zijn vicepresident tot dan toe, Mohammed Waheed. Daarmee was de democratie na nauwelijks vier jaar mislukt. De volgende verkiezingen staan gepland voor eind 2013. De uit de macht gezette Nasheed rekent erop, dat zich tot dat moment opnieuw een dictatuur zal vestigen.

Islamist doet zich in de Duitse media voor als linkse filosoof

De putsch met deelname van Waheed is pijnlijk voor Frank Schirrmacher, de mede-uitgever van de “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ), die Waheed bijna precies een jaar geleden, in februari 2011, uitvoerig interviewde. Waheed is namelijk de eerste Doctor van de Malediven en heeft uitgerekend over de filosoof Jürgen Habermas een dissertatie geschreven. Daardoor is hij uiteraard voorbestemd als lievelingskind van een mainstream-journalist. Onder de titel “De Malediven als democratiemodel – Alleen een Habermas kan ons redden” stelde Schirrmacher hem onschuldige niet kritische vragen en is met nietszeggende antwoorden tevreden. Waheed presenteert zichzelf als links-intellectuele voorbeelddemocraat en Schirrmacher laat zich vrijwillig door hem beetnemen. Een jaar later heeft de aanhanger van Habermas een democratische regering uit de weg geruimd en regeert hij zijn land op de Saoedi-Arabische manier.

Nauwelijks minder naïef gedraagt zich op dit moment de Oostenrijkse krant “Der Standard” in een gesprek met de ten val gebrachte ex-dictator Nasheed. Hij mag zich dan wel beklagen dat door zijn opvolger de democratie weer afgeschaft zal worden, het principiële probleem, dat democratie op den duur verhindert, wordt weer elegant omzeild.: De fundamentalistische islam, die de Malediven beheerst, wordt met geen woord genoemd – noch door Nasheed noch door de journalisten van “Der Standard”.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/008663-Anh-nger-der-Frankfurter-Schule-beseitigte-Demokratie-auf-den-Malediven

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islamitisch fundamentalisme, Malediven, Socialisten. Bookmark de permalink .

4 reacties op Aanhanger van de “Frankfurter Schule” ruimde de democratie op de Malediven uit de weg

 1. Linsky zegt:

  Overal waar islamieten zijn, wordt alles vernietigd, verminkt, onteerd, en gedood!

  Al dat soort zaken kan alleen maar doorgang vinden en in de praktijk worden gebracht als er grotere machten achter de schermen staan en manipuleren!

  De komende transitie……….
  These, antithese en synthese! Veroorzaak een probleem, er komt reactie, bied de oplossing aan!
  De islamisering is slechts een strategie….het echte gevaar bestaat, waar dan ook, uit de eigen leiders!
  ‘Als de leugen maar groot genoeg is, geloofd niemand dat het gelogen kan zijn!’

  Like

 2. Bert zegt:

  Hier in Belgie gaat het ook goed na gisteravond, ik hoop dat dit het vonkje is naar de BIG BANG.

  http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1447646/2012/06/01/Sharia4Belgium-roept-op-tot-strijd-na-onlusten-Molenbeek.dhtml

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Zo werkt dat bij de islam met steun van links.

  Like

 4. Columnist zegt:

  Dit bewijst de macht van Iblis. Als de Malediven hun islam niet afzweren, zullen zij verzuipen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s