Het bijna uitgeroeide christendom van Algerije

Basiliek Notre Dame d´Afrique, Algiers

Het grootste land van Afrika definieert zichzelf als islamitisch. Aan de renovatie van dee basiliek Notre Dame d´Afrique in de hoofdstad neemt echter ook de staat deel met een niet onaanzienlijk bedrag van 1,5 miljoen euro. Aan de heropening namen regeringsleden in imams deel. We zijn in Algiers, de hoofdstad van een land, dat in de jaren-90 van de vorige eeuw getekend werd door een bloedige burgeroorlog, die aan meer dan 200.000 mensen het leven kostte.

Statistisch niet bestaand worden de christenen samen met de Joden geregistreerd

De Christenen van Algerije bestaan in feite niet, in ieder geval niet in de officiële statistieken. Bij het Bureau voor de Statistiek van het Noord-Afrikaanse land staan ze, samen met de Joden, geregistreerd als zijnde 1% van de bevolking. Onder de 35 miljoen inwoners leven ongeveer 5000 Christenen, van wie de meesten buitenlanders uit andere Afrikaanse landen zijn. Deze piepkleine gemeenschap telt echter 19 martelaars, die in de jaren-90 het slachtoffer werden van moord. Onder hen 10% van de in het land werkende geestelijkheid evenals de zeven Trappistenmonniken van Tibhirine, die in 1996 het slachtoffer van een bloedbad werden.

In de 5e eeuw waren er 500 bisdommen, nu zijn er nog 3

De kerk sloeg nog in de eeuw, waarin Christus leefde, de eerste wortels in Algerije. De historie is voor de aartsbisschop van Algiers, Monseigneur Ghaleb Bader, de leermeester van het leven: “Dit land heeft veel kerkvaders gehad, te beginnen met de heilige Augustinus. In de 5e eeuw hadden we hier ongeveer 500 bisdommen met meer dan 1000 bisschoppen. Maar in de 7e eeuw werd het land door de islamitische Arabieren bezet en alles werd anders”.

Het Christendom verdween in de loop der eeuwen bijna volledig, maar het overleefde in het kleine, bijna verborgene. Tegenwoordig zijn er nog drie bisdommen in Algerije. Een wet uit het jaar 2006 eist speciale toestemming voor niet-islamitische feesten. Wie ook maar de poging onderneemt om een moslim tot een andere religie te bekeren, dreigt een gevangenisstraf van twee tot vijf jaar.

Speciale toestemming voor heilige mis – 5 jaar gevangenisstraf voor poging tot bekering

“Een dialoog met de religieuze leiders van de islam is er bijna niet, ook al ontmoeten we elkaar vaak officieel”, aldus Monseigneur Bader. De aartsbisschop van Algiers is er echter van overtuigd, dat er nog een andere vorm van dialoog bestaat, die nog efficiënter is; de dialoog van het dagelijks leven. “De christelijke gemeenschap, hoe klein die ook is, kan en wil niet op zichzelf staan en daarmee als in een getto leven”.

“Vrouwen en mannen te ontmoeten, die anders zijn dan wij, is ook een vorm van dialoog. Vijfmaal per dag de oproep tot gebed voor anders gelovigen te horen, is ook voor ons in deze omgeving een oproep tot ons geloof”, aldus Monseigneur Bader. De aartsbisschop van Algiers is zo rotsvast overtuigd van deze vorm van dialoog, dat hij niet eens bang is voor de islamitische partijen (“Ook zij zouden de mensenrechten moeten respecteren”). Bij de parlementsverkiezingen van 10 mei echter hebben de regeringspartijen gewonnen. De verkiezingen werden een debacle voor de islamisten.

Martelarenklooster van Tibhirine symbool van de christelijke dialoog

In Algerije vinden ook pogingen tot een geestelijke dialoog met de moslims plaats. In Tibhirine, het martelarenklooster, waar tijdens een overval alle Trappistenmonniken werden vermoord, ontstond door de monniken “Ribat as salam”(vredesverbinding). Al 30 jaar lang ontmoeten christenen en moslims elkaar daar.

Monseigneur Bader, een Jordaniër, is de eerste Arabische aartsbisschop van Algiers. Hij weet maar al te goed, dat het religieuze extremisme in Het Midden-Oosten zich steeds verder uitbreidt. Dat zou, aldus de aartsbisschop, eigenlijk een “uitdaging voor ons moeten zijn om ons nog meer in ons geloof te verdiepen en de ontmoeting met anderen te zoeken”.

Klooster van Tibhirine

Bron:

http://www.katholisches.info/2012/06/01/das-fast-ausgeloschte-christentum-algeriens/

Auteur: Giuseppe Nardi

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Algerije, Christendom, Christenvervolging, Islam, Moslims. Bookmark de permalink .

14 reacties op Het bijna uitgeroeide christendom van Algerije

 1. lucky9 zegt:

  Hoe voelt het aan om d’himmi te zijn?
  Mij niet gezien. Ik heb wapens!
  De enige dialoog die de moslims begrijpen.

  Like

 2. Bert zegt:

  We moeten de Islam uitroeien, de enige dialoog die ze begrijpen is de dood en en die kunnen ze van mij krijgen de vieze varkens dat ze zijn. Dood aan alle moslims en vandaag als het kan.

  Like

 3. Dorith (Haifa) zegt:

  http://jewishrefugees.blogspot.nl/
  The last Jews of the Algerian Sahara

  Toevallig juist vanochtend vond ik een koppeling naar bovenstaand blog,

  In just 50 years, almost a million Jews, whose communities stretch back up to 3,000 years, have been ‘ethnically cleansed’ from 10 Arab countries. These refugees outnumber the Palestinian refugees two to one, but their narrative has all but been ignored. Unlike Palestinian refugees, they fled not war, but systematic persecution.

  Like

 4. Dorith (Haifa) zegt:

  Ik wil nog een opmerking maken, met jullie permissie.

  Het is makkelijk om je boosheid en afschuw in woorden uit te drukken en zeker als het via internet kan en vaak nog anoniem of met een pseudoniem. Wat heeft het voor zin om te “roepen” dat we de islam moeten uitroeien; praktisch gezien is dat immers onmogelijk! Niet dat ik een oplossing heb voor de problemen die groepen moslims veroorzaken, helaas. Het enige wat men volgens mij kan doen als gewone burger, is artikelen plaatsen zoals o.a. hier gebeurt, met mensen praten, demonstreren als dat zin heeft, etc.

  Voor mij heeft het woord “uitroeien” een zeer akelige smaak…..

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @Dorith, inderdaad we moeten, ook ik zelf hoor, uitkijken dat we in onze gerechtvaardigde kwaadheid ook niet doorschieten. Wat mij het beste lijkt is dat onze cultuur in stand blijft in Europa, en dat we daar voor moeten vechten. Het zou al veel helpen als er een immigratiestop zou komen voor personen uit noord-afrika, en dat de hier verblijvende moslims terug keren naar hun landen!

  Like

 6. Bert zegt:

  @Dorith, misschien moet je jezelf even verdiepen in de Islam die alle infidels willen uitroeien en de eerste die op de lijst staan zijn de joden, wat bedoel je met akelige smaak?

  Like

 7. louis-portugal zegt:

  De christenen zullen uit die moslimlanden helemaal verbannen en uitgeroeid worden.
  Want zo pakken zei dat aan.
  Dat wij dat iets voorzichtiger zeggen heeft met onze opvoeding te maken, maar als we niet oppassen lopen ze ook over ons heen.

  Like

 8. Dorith zegt:

  We moeten inderdaad oppassen en proberen iets te doen tegen de fanatieke moslims
  Maar met kreten komt men niet ver…..

  Ik vind het altijd zo typerend voor de moslimmassa, dat ze (vnl. de mannen) altijd hysterisch staan te krijsen, Wij die bezorgd zijn, moeten ons niet tot hun niveau verlagen. Ook al schreeuwen de fanatieke moslims dat ze de christenen en Joden willen uitroeien, wij zijn beschaafd en willen zo blijven (hoop ik tenminste).

  Maar ik geef onmiddelijk toe dat ik persoonlijk geen oplossing heb noch voor wat veel mensen in Nederland (en andere landen in Europa) stoort, noch wat betreft de situatie rondom Israel.

  Like

 9. Linsky zegt:

  Dorith ; 🙂
  er is een oplossing!:
  Aanbeveling ten behoeve van en noodzaak tot voortbestaan van de huidige ‘Westerse beschaving’.

  Een mondiale scheiding tussen mensen en islamieten.

  Gezien de aard en het karakter, het streven en de doelstelling van de islamiet in het algemeen, kan men stellen dat deze tamelijk koel, om niet te zeggen ijskoud is. Derhalve is het raadzaam deze te isoleren op de Arctische Polen. Ongetwijfeld zal het klimaat hen zeer welgevallig zijn en kan met gemak tot integratie leiden met de huidige bewoners aldaar. Op de zuidelijk pool zijn de pinguïns al in ruime mate aanwezig, waardoor de vrouwen gelijkwaardige gesprekspartners hebben en onmiddellijk kunnen starten met integratie.

  Op de Noordpool kunnen diegenen terecht, die meer behoefte hebben aan gezelschap, wat in meerdere mate refereert aan hun ruige, gewelddadige aard. De ijsberen zullen hen ongetwijfeld ter wille zijn en behulpzaam zijn bij de integratie.

  Het assimilatieproces op beide Polen zal ongetwijfeld wel enige tijd in beslag nemen, maar persoonlijk heb ik er alle vertrouwen in dat de separatie van beiden tot algeheel genot en veiligheid zal leiden…op den duur.

  Wat betreft de bewaking van die gebieden, ter voorkoming dat islamieten zouden verdwalen in andere streken dan de hun toegewezen, lijkt het raadzaam om daarvoor mensen in te zetten die in het verleden ernstig te lijden hebben gehad onder hun aanwezigheid en manifestaties. Deze zullen namelijk extra gemotiveerd zijn de nieuwe positie van het ‘on-menselijke’ ras te consolideren.

  Noot:
  Wellicht ten overvloede, bij dit alles dient wel te worden opgemerkt dat het die islamieten betreft die zich zonder twijfel wensen af te scheiden door bovengenoemd gedrag, zoals geschetst in de context van dit betoog.

  Evenzeer moet duidelijk zijn dat geen enkel waardeoordeel in de gebruikte tekst op welke wijze dan ook denigrerend dan wel beledigend kan worden opgevat, vanwege het feit dat het Leven in talloze verschijningsvormen kan en zal existeren en een natuurlijk fenomeen blijkt te zijn in een zo enorm uitgestrekt Uni-Omni-versum.

  Derhalve heeft ook de islamiet recht van bestaan, echter niet geïntegreerd in de Westerse wereld, omdat segregatie in plaats van integratie een onvermijdbaar feit zal zijn en blijven…………Uit;

  https://ejbron.wordpress.com/2011/12/21/overpeinzingen-van-een-brabantse-boerenlul/

  Like

 10. Linsky zegt:

  Dorith,
  Dat komt omdat een boerelul, vaak te ‘dom ‘ is om anderen te begrijpen, en derhalve is aangewezen op eigen inzicht. 🙂

  Like

 11. Columnist zegt:

  Alleen de mannelijke moslims mogen worden afgeslacht. De vrouwelijke moeten slavin worden. Polygamie en haremslavernij zullen de islam breken. Oog om oog, tand om tand. Vuur moet met vuur worden bestreden.

  Like

 12. Daniel Deblaere zegt:

  Knettergekke wereld… Het Christendom is de religie van de liefde en de vrijheid. Het navolgen van Jezus van Nazareth …

  Like

 13. Pingback: Foute Belg die misschien wel gewoon getikt is: Yasmine Kherbache | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s