Asielzoekers verdrijven toeristen uit hotels

Hotel Garni Montaldi in Locarno

In het Zwitserse kanton Tessin zijn meer dan 200 asielzoekers in pensions ondergebracht. Tot ergernis van de locale autoriteiten – en tot ergernis van andere gasten.

Je kunt het hotel Garni Montaldi niet over het hoofd zien, als je het station van Locarno verlaat, dat op het grondgebied van de gemeente Muralto staat. Tot de stamgasten behoort de 80-jarige Meta R. uit het kanton Graubünden. Al twaalf jaar lang komt ze regelmatig in hotel Montaldi, de laatste keer begin mei voor een weekendje met haar 12-jarige kleindochter. Maar deze beide nachten zullen hun laatste in het hotel geweest zijn, zoals ze zojuist even vriendelijk als beslist zegt.

“Weliswaar was de kamer in orde”, zegt Meta R. Maar ´s nachts zou het ongebruikelijk lawaaierig zijn geweest en ´s morgens zouden ongeveer 20 asielzoekers zich over het ontbijtbuffet hebben ontfermd en een behoorlijke “zwijnenstal” hebben achtergelaten. Niemand van het personeel zou zich hier druk om gemaakt hebben.

Adequate verblijven

“Toen ik bij de receptie vroeg wat er aan de hand was, kreeg ik een uitwijkend antwoord”, vertelt de rustige bejaarde verder. Pas een telefoontje naar de politie zou duidelijkheid hebben geschapen: Het kanton zou asielzoekers onderbrengen in verschillende kantons, zei men tegen haar. Meta R. is teleurgesteld dat haar hotel al niet voor de boeking heeft gezegd dat er ook asielzoekers zouden wonen. En nog meer, dat men normale gasten aan hun wanorde zou blootstellen. Zij en haar kleindochter zouden zich niet prettig hebben gevoel en ook een beetje bang geweest zijn.

Over de asielzoekers in het Montaldi wordt niet alleen gepraat door de gasten, maar ok bij de gemeentelijke autoriteiten. Asielzoekers zouden in “adequate verblijven ondergebracht moeten worden en niet in een hotel in het hart van een toeristisch gebied”, zei de verantwoordelijke wethouder van Muralto eind maart op vragen uit de gemeenteraad. Het probleem is allen, dat er in Tessin – net zoals in de rest van Zwitserland – een gebrek is aan zulke adequate verblijven, zeker in tijden met een bovengemiddeld aantal asielzoekers.

Hotel als “overdrukventiel”

“Kleinere hotels en pensions zijn onze overdrukventielen als de beide centra van het Rode Kruis vol zijn”, zei Renato Scheurer, in het kanton Tessin verantwoordelijk voor het onderbrengen van asielzoekers, eind november tegen de website tio.ch. Destijds logeerden er 240 asielzoekers in hotels in Tessin, meestal alleenstaande mannen, die mobieler zijn dan gezinnen, zei Scheurer. Sindsdien is de toestroom nauwelijks gestopt: op dit moment worden er 230 asielzoekers in hotels ondergebracht.

En het fenomeen is niet nieuw. In januari werd de regering van Tessin al met een desbetreffende interpellatie geconfronteerd. Destijds verbleven er 73 asielzoekers in hotels. En de vraag was hoeveel dat kostte. Het antwoord luidde: Het verblijf met volpension zou 90 Zwitserse Franken kosten (± € 75,-) en 60 Zwitserse Franken (± € 60,-) voor een kamer met ontbijt. Noch de hoteliers noch de gasten zouden hiertegen tot nu toe bezwaar hebben gemaakt, beweerde Scheurer in november. De boze reacties uit de bevolking, die steeds opnieuw te horen zijn, noemde hij niet.

Vooral Tessin gedupeerd

Als grenskanton is Tessin het zwaarst gedupeerd door de huidige stormloop van asielzoekers. Bij het Zwitserse opvangcentrum in Chiasso komen gemiddeld 700 asielaanvragen per maand binnen. Met bijna 150 plaatsen is dit centrum tjokvol. Nu willen de staat en het kanton voor hulp zorgen. De vorige week hebben ze een nieuw centrum aangekondigd met 120 plaatsen. Deze dient het verblijf in hotels en pensions overbodig te maken – en tegelijkertijd het bestaande centrum in Chiasso te ontlasten. Of 120 plaatsen daarvoor voldoende zijn, is de vraag.

En Meta R.? Naar het Montaldi gaat ze niet meer, herhaalt ze categorisch. Maar nog wel naar Tessin, zegt de bejaarde vrouw, die ook op hoge leeftijd nog graag en veel reist.

Bron:

http://www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/Asylbewerber-vertreiben-Touristen-aus-Hotels/story/20101535

Auteur: René Lenzin

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Immigratie, Zwitserland. Bookmark de permalink .

6 reacties op Asielzoekers verdrijven toeristen uit hotels

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Chaos is het enige waar ze op uit zijn, enkel chaos.

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Ik had gedacht dat die zwitsers toch wat harder tegen dat uitkeringtoerisme zou optreden.
  Valt me tegen met inmiddels al 400.000 moslims.

  Like

 3. Linsky zegt:

  Iedereen die er nog wel zit; onmiddellijk uitboeken, wereldkundig maken en nooit meer terug komen in dat hotel.
  Internet is een mooi medium daarvoor.
  Je kunt je verhaal namelijk op veel van die hotel-websites kwijt.
  Als het eenmaal bekend is in dat wereldje, krijgen ze van hun levensdagen geen gasten meer.

  Die er dan alsnog naar toe gaan, zijn beslist knuffelaars, die waarschijnlijk dan vanuit een pathologische,masochistische behoefte bij dat geteisem willen zijn, en daar dan per definitie ook thuishoren!
  Nog beter zou zijn, ook het hele kanton Tessin te boycotten en desnoods heel Zwitserland. Laten we het op de lijst van te mijden moslimlanden zetten!

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @G.Deckzeijl, en ik vraag mij al bijna 30 jaar af, waar die zgn. asielzoekers het geld vandaan hebben om en masse naar europa te komen. Ik krijg inderdaad steeds meer het gevoel, dat we-de oorspronkelijke inwoners van europa- dit door “de strot”, geduwd krijgen. De regeringen van ons zijn verworden tot criminelen.

  Like

 5. Bert zegt:

  Ik zou flink balen als ik 125, euro per nacht moest betalen en ik zit bij het ontbijt met asielanten die gesponserd worden door een overheid en dus niets betalen.

  Like

 6. koddebeier zegt:

  Ook al zet je zwijnen in een villa, blijven het toch zwijnen en voelen ze zich in een zwijnenstal het meeste thuis…Ga terug naar je eigen zwijnenstal/Land!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s