De Iraanse megamoskee in Finland

(Door: Soeren Kern)

Hoewel critici van de megamoskee in Helsinki hebben gewaarschuwd dat het gebouw zal worden gebruikt door het Iraanse regime om beïnvloedbare jongeren te rekruteren voor de Hezbollah, hebben Finse politici de sjiietische moskee omarmd als een symbool van de multiculturele vooruitgang. Er is een nieuwe megamoskee ingewijd in de Finse hoofdstad Helsinki. In tegenstelling tot de meeste moskeeën in Europa, die zich richten op soennitische moslims, wordt de moskee in Helsinki bijgestaan door de sjiietische islam.

De Islamitische Republiek Iran heeft de moskee bekostigd; critici zeggen dat theocraten in Teheran van plan zijn de moskee te gebruiken om er een opleidingscentrum voor de militante sjiietische moslimgroepering Hezbollah te vestigen.

De afmetingen van de nieuwe moskee zijn, gerekend naar de Finse standaard, enorm. De megamoskee van 700 m², gelegen naast een metrostation in het district Mellunmäki in het oostelijke deel van Helsinki, heeft als voornaamste kenmerk een gigantische gebedsruimte voor 1000 gelovigen.

De moskee is gebouwd door de “Ahlul-Beit Foundation”, een radicale sjiietische moslimgroepering die bekeerlingen maakt en een politieke belangengroepering is die wordt gecontroleerd door de Iraanse regering. Ahlul-Beit leidt over de hele wereld al ongeveer 70 islamitische centra en heeft als belangrijkste doel het bevorderen van de religieuze en politieke standpunten van de Iraanse islamitische radicalen.

Ahlul-Beit is tegen alle denominaties van de islam die wedijveren met de vorm van de islam die gedicteerd wordt door theocraten in Iran: de organisatie heeft opgeroepen tot het vervolgen van soennitische moslims, aanhangers van het soefisme en Alevieten evenals seculiere en gematigde moslims. De organisatie is ook uitgesproken tegen de integratie van moslimimmigranten in hun gastlanden.

Ahlul-Beit is in het bijzonder gericht op het verspreiden van de islamitische shariawetgeving buiten het Midden-Oosten; haar centra zijn bijvoorbeeld gebruikt om locale moslimgemeenschappen aldaar te radicaliseren met een typische “voor wat hoort wat”- overeenkomst, de organisatie geeft geld aan de armen, die zich dan bekeren tot de sjiietische islam, waarna zij onderworpen worden aan een religieuze training door imams die door Iran gesteund worden. De groepering is in tenminste 12 landen verboden.

In Europa worden Ahlul-Beit moskeeën gewoonlijk aan het grote publiek voorgesteld als centra voor culturele- en sportactiviteiten; in de praktijk worden zij desondanks vaak gebruikt door de Iraanse intelligentsia om Iraniërs die in het buitenland wonen te controleren en om Iraanse dissidenten lastig te vallen.

In Duitsland werd de Imam Ali Moskee in Hamburg bijvoorbeeld in verband gebracht met de moordaanslagen van september 1992 in het Mykonos restaurant in Berlijn door vier leiders van de Iraanse Koerdische Democratische Partij.

In Groot-Brittannië was de Ahlul-Beit moskee in Londen betrokken bij het uitvaardigen van doodsbedreigingen tegen de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie. De moskee is ook gebruikt om terroristen te rekruteren en om Iraanse ballingen in Engeland en  Wales te bespieden.

In Denemarken gaf het gemeentebestuur van Kopenhagen onlangs toestemming aan Ahlul-Beit om de eerste officiële “Grote Moskee in de Deense hoofdstad te bouwen. De megamoskee”, die een massief blauw koepelgewelf evenals twee torenhoge minaretten zal krijgen, is architectonisch zo ontworpen dat deze duidelijk afsteekt tegen het laagbouw silhouet van Kopenhagen.

Mohammed Mahdi Khamedi, de man die de belangrijkste imam van de nieuwe moskee in Kopenhagen zal worden, is een voormalig militair officier die tot 2004 de ideologische afdeling van het Revolutionaire Garde Legerkorps van Iran leidde, tot hij door het Iraanse regime zorgvuldig werd uitgekozen om naar Denemarken te verhuizen. Veel Iraanse vluchtelingen geloven dat Khademi geheime banden onderhoudt met de Iranese geheime dienst en ze vrezen dat de nieuwe moskee tegen hen zal worden gebruikt.

Hoewel critici van de megamoskee in Helsinki gewaarschuwd hebben dat het gebouw door het Iraanse regime zal worden gebruikt om beïnvloedbare moslim immigrantenjongeren voor de dienst aan de Hezbollah te rekruteren, hebben Finse politici de sjiietische moskee omarmd als een symbool van multiculturele vooruitgang.

Volgens het tijdschrift “Egypt Today” heeft het multiculturalisme Finland veranderd in een paradijs voor moslimimmigratie, niet alleen voor de sjiietische moslims ,maar ook voor hun rivalen de soennitische moslims.

In een artikel met de titel “Welkom in Finland” schrijft “Egypt Today”: “Tara Ahmed, een Koerdische vrouw van 25 jaar, kwam zeven jaar geleden met haar man naar Finland om te werken. ´Wij kregen hier veel hulp aangeboden´, zei ze ´en gedurende mijn verblijf van zeven jaar hier heb ik niet één geval van intimidatie, discriminatie of mishandeling in welke vorm dan ook meegemaakt´ .” Zoals de meeste immigranten profiteerden ze van de gratis Finse taallessen die werden aangeboden door de regering, die immigranten acht euro per dag betaalt als zij de lessen bijwonen. De regering voorziet de immigranten ook van een gratis huis, gezondheidszorg voor hun gezin en onderwijs voor hun kinderen. Daarnaast krijgen ze een maandelijkse financiële tegemoetkoming van 367 euro per volwassene om hun uitgaven te dekken, totdat zij zelf geld verdienen. De regering is in staat voor deze dienstverlening te betalen dankzij  een oplopend belastingtarief dat meer dan 50% van iemands inkomen kan gaan bedragen. Ambtenaren op het Ministerie van Buitenlandse Zaken maakten evenwel duidelijk dat Finland immigranten nodig heeft en dat zij, op lange termijn, geen belasting voor de maatschappij zullen gaan vormen.

Nadat het artikel in “Egypt Today” was gepubliceerd, kwamen moslimimmigranten in drommen naar Finland. Er bevindt nu een geschat aantal van 60.000 moslims in Finland, dat een totale bevolking heeft van net over de 5 miljoen. Er zijn moslims aangekomen vanuit Afghanistan, Algerije,China, Egypte, Kosovo, India, Irak, Iran, Marokko, Saoedi-Arabië, Tunesië, Pakistan, Somalië en uit Afrika ten zuiden van de Sahara.

Alleen al de immigratie vanuit Somalië is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Het “Helsingin Sanomat” nieuwsblad heeft gemeld dat de meeste volwassen Somaliërs die naar Finland komen analfabeet zijn en dat de Somalische terroristische organisatie al-Shabab jonge Somaliërs die in Finland wonen heeft gerekruteerd om oorlog te voeren tegen de Somalische regering.

Sommige Finse moslimimmigranten zijn  naar Pakistan of Somalië gereisd om Jihadistische trainingskampen bij te wonen. Finse autoriteiten hebben toegegeven dat Somaliërs misbruik maken van de gezinshereniging procedure om mensenhandel te vergemakkelijken.

Volgens een journalist van de Finse Omroeporganisatie, Tom Kankkonen, die onlangs een boek schreef getiteld “Islam Euroopassa” [de islam in Europa],  is Finland ook een toevluchtsoord voor honderden islamitische fundamentalisten die aanhangers zijn van de extremistische Wahhabi sekte van de soennitische islam, die wordt aangetroffen in Saoedi-Arabië. Het Wahhabisme, dat niet alleen de moslimintegratie in het Westen ontmoedigt maar ook actief de Jihad tegen niet-moslims aanmoedigt, dreigt de radicalisering van de moslimimmigranten in Finland te bevorderen, aldus Kankkonen, die zegt dat deze islamisten in (geloofs)gemeenschappen opereren zoals de Helsinki Muslimikoti [moslims thuis], de Igra Association en het Salafi Forum op het internet.

In antwoord op de groeiende dreiging die is opgezet door de radicale islam verklaarde het Finse Ministerie van Buitenlandse Zaken in december 2010 dat het opleiden van individuen om terroristische acties te ondernemen een strafbaar feit zou worden. De Finse veiligheidspolitie (SUPO) heeft het parlement ook om 1,7 miljoen euro gevraagd om het financieel mogelijk te maken dat er permanent agenten in Afrika en het Midden-Oosten worden gestationeerd om mogelijke terroristen die naar Finland zouden willen reizen een halt toe te roepen.

Er zijn ook toenemende zorgen over het mislukken van de integratie van gewone moslimimmigranten in Finland.

Voor moslimkinderen op Finse scholen is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan dat zij deelnemen aan schoolactiviteiten zoals zingen en dansen, omdat sommige ouders dit niet islamitisch vinden. Ook roepen immigrantenkinderen blijkbaar vaak dat ze “gediscrimineerd” worden als een oplossing van een conflict niet in hun voordeel is of als een leraar een kind terechtwijst.

Er zijn enkele voorbeelden waar moslimouders Finse leraren hebben lastig gevallen, zoals in het geval van Tuija Rinne, een Finse die zich bekeert heeft tot de islam en die ook les geeft op een school in Helsinki. Rinne, die eens de trots en de vreugde was van Finse multiculturalisten, werd onlangs gedwongen om een cursus over de islam, waar zij les gaf, te beëindigen, nadat moslimouders haar ervan hadden beschuldig dat zij niet in voldoende mate een moslima was. Te midden van andere eisen probeerden moslimouders Rinne te dwingen om kleren te dragen waarmee zij zich volledig bedekte; ze maakten haar ook belachelijk, omdat zij in haar vrije tijd les gaf in buikdansen. De spanningen werden alleen bezworen nadat plaatselijke functionarissen bogen voor de moslimeisen en ermee instemden dat vanaf nu de islamcursussen alleen zullen worden gegeven door moslimimmigranten onderwijzers en alleen in hun moedertaal.

Omdat hun aantal groeit, eisen moslims ook dat de Finse regering hen voorziet van meer moskeeën en gebedsruimtes. Er zijn momenteel 45 moskeeën en gebedsruimtes in Finland, de meeste bevinden zich in Helsinki; het Islamitische Genootschap van Finland, een overkoepelende moslimgroepering, zegt dat de gebouwen overvol zijn en ontoereikend.

Wat de nieuwe megamoskee van Helsinki betreft, zeggen de soennitische moslims dat de moskee geen vereiste oplossing levert voor het tekort aan gebedsruimten in Finland, omdat de moskee alleen ten dienste zal staan van de sjiietische moslims. soennitische moslims in Finland mogen nu, zoals dat in andere Europese landen ook het geval is, hun ogen richten op Saoedi-Arabië om voor hen een soennitische moskee te betalen waarna ze kunnen wedijveren met de sjiietische megamoskee van Iran.

Bron:

http://www.gatestoneinstitute.org/3080/finland-iranian-mega-mosque

Auteur: Soeren Kern

Vertaald uit het Engels door:

Wachteres (voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Finland, Immigratie, Islam, Islamisering. Bookmark de permalink .

24 reacties op De Iraanse megamoskee in Finland

 1. lucky9 zegt:

  Leve de bouwindustrie!
  Een kilo semtex kost minder en dat zullen ze geweten hebben.

  Like

 2. vederso zegt:

  Kan iemand mij de architectuur van dit gebouw duiden? Als iemand gezegd zou hebben dat dit een Russisch Orthodoxe Kathedraal was uit plusminus 1890 had ik meteen gezegd; dat is waarschijnlijk juist.

  Like

 3. Wachteres zegt:

  Goed artikel van Joost Niemöller op DDS:

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/06/immigratie-uit-midden-oosten-neemt-hard-toe-met-filmpje

  Demografische effecten Arabische lente worden in Europa zichtbaar.

  Lange tijd klonk het geruststellende geluid dat de ‘islamimmigratie’ in Europa en Nederland praktisch tot stilstand is gekomen, dus Wilders overdreef schromelijk met zijn angstbeelden over de massamigratie. Dat laatste woord zou sowieso een stukje bedenkelijke retoriek zijn, grenzend aan het nazisme.

  Welnu. Laten we eens kijken naar recent binnen gekomen cijfers, die de Nederlandse media niet gehaald hebben.

  Enkele dagen verscheen er een rapport van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie, over de immigratie. Op de site van Eurostat kon ik dit laatste rapport nog niet vinden, maar hier en daar verschenen er wel berichten over. Zo verspreidde The Associated Press het bericht Report: Arab Spring increases migration to EU.

  Daarin staat dat er sprake is van een toename van asielzoekers naar Europa (dus niet alleen uit het Midden Oosten) van meer dan zestien procent:

  Like

 4. Wachteres zegt:

  Verderso, wat ben jij nog helder op de late avond!

  Like

 5. toetssteen zegt:

  Het artikel van Joost was zeer goed, maar het is veiliger het hoofd in het zand te steken.

  @EJ
  Blijf ajb toch je artikelen overal plaatsen. Ik bewonder je werklust en je niet aflatende inzet. Wat hetzelfde is, maar toch. De Fulco’s mogen het niet winnen van het gezonde verstand.

  Like

 6. toetssteen zegt:

  Sorry ik kon het niet laten.

  Like

 7. toetssteen zegt:

  Ene grote aanklacht.

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @Hansvandemortel 07.25. uur, nou ik wordt er wel onpasselijk van Hans. Onze idiote regeringen weten niet hoe diep ze moeten buigen voor de islam. Overal waar deze zandkamelen komen, infiltreren ze, eisen ze, plegen aanvallen op de rechtsstaat en op de burgers, verpesten de sfeer. En de huichelaars van LINKS waaronder Wouter Boslim, kunnen niets anders zeggen dan “wen er maar aan”.

  Like

 9. louis-portugal zegt:

  Ik begin werkelijk te geloven dat Europa niet meer te redden is.
  Het zijn er nog maar 60.000 in Finland maar ze nestelen zich wel vast.

  Like

 10. koddebeier zegt:

  Eigenlijk zijn de linkse verraders nog erger dan de moslims !!

  Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  @Koddebeier 09.21. uur, als U dat maar weet! Afrekenen met die hap op 12 september a.s.

  Like

 12. Tom Hendrix zegt:

  Geachte Hr. Bron, als U mij toestaat, het kan dus nog gekker in nederland. De vinkentering voor de klojoos in de regeringen van ons de laatste 40 jaren. Ik lees weer wat, dat je de stoom uit de oren doet komen. Weer bij Else4, “SOMALISCHE NEDERLANDERS (KOTS) BIJ TERREURBEWEGING AL SHABAAB”, toch niet te geloven. Maar volgens de politici van VVD,CDA,PVDA,GL en CU en SP is er NIKS aan de hand. Wat een gotspe, maar wel naar ons land komen met het smoesje, het is onveilig in ons MO land, hier de zaak uitvreten, en als dank zullen ze ons nog opblazen deze waanzinnigen. Ik haat die hele ZIELIGHEIDSINDUSTRIE!

  Like

 13. Linsky zegt:

  En dan doen alsof je zo tegen homofilie bent!!!

  Security Butt Check Outside Mosque

  Like

 14. Hedwieg zegt:

  Een knap staaltje fact-free journalism weer!

  http://www.nl.wikipedia.org/wiki/Domkerk_van_Helsinki

  Applaus voor jezelf!

  Like

 15. E.J. Bron zegt:

  @Hedwieg

  Ach ja, vergissen is menselijk. Daarom is links Nederland ook zo “menselijk”. Ze doen niet anders dan zich vergissen. 😦

  Like

 16. vederso zegt:

  @ EJ. Ter geruststelling, je hoeft je niet te schamen, want ik heb ook gezocht en kreeg bij het googelen van moskee Helsinki ook deze foto en vond geen andere. Nu ga ik op zoek naar een foto van deze megamosque (wordt vervolgd) (overigens van het interieur was er wel een foto.)

  Like

 17. vederso zegt:

  Al gewijzigd zie ik. Mooi!

  Like

 18. G.Deckzeijl zegt:

  Hou je vast, het is begonnen!
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/12282021/__Duitser_snijdt_hoofden_af__.html
  Voor de goede orde; allah bestaat NIET.

  Like

 19. Wachteres zegt:

  http://www.krapuul.nl/nieuws/78080/megamoskee-helsinki/

  E.J. We staan op ‘Krapuul’! D.w.z. gedeeltelijk. Een mens kan ook niet teveel verwachten.

  Zelf ben ik er eens afgedonderd toen ik het had over moslimgeweld in Zweden en in Noorwegen- Oslo. Dat was godsonmogelijk. En als het wel gebeurde, dan was het de schuld van Wilders.
  Toen ik de conclusie trok dat Wilders persoonlijk naar Parijs was afgereisd om de auto´s van bepaalde wijken in brand te steken, werden ze zo boos dat ze mij verwijderden.

  Dat ging zelfs Krapuul te ver!

  Like

 20. G.Deckzeijl zegt:

  Deze al eens gezien, Wachteres..???
  http://www.krapuul.nl/nieuws/78080/megamoskee-helsinki/#comment-113111
  (toch benieuwd hoe lang ze ‘m laten staan)

  Like

 21. vederso zegt:

  @ Wachteres. Volgens Tundra Tabloids staat er tot nu toe geen foto van de megamoskee op het internet, maar hij zal binnenkort een foto plaatsen. (was ik gisteravond misschien beter niet zo wakker geweest? Inmiddels al weer zoveel moord en doodslag, onderdrukking en intimidatie door moslims gelezen, bericht Krapuul daar ook over? Ik kom er nooit.)

  Like

 22. Wachteres zegt:

  Vederso, natuurlijk bericht Krapuul daar niet over, want volgens hen gebeur tdat eenvoudig niet.

  En als de fundies boos worden is dat de schuld van Wilders! Ik kom er sindsdien ook niet meer, want ik erger me dood aan dat achterlijk stelletje.

  Ik zag het bericht op internet.

  Like

 23. nederlands verzet zegt:

  ik krijg steeds meer de neiging om de revolutie te beginnen.
  maar ja in je eentje begin je niets, ieder roep maar en als men roept dan doen men dit in de gemakkelijke stoel voor de computer.
  verder hoor en zien ik niets niets en niets .ik zie wel veel acties, maar ja dat zijn die linkse.
  . . . ___

  Like

 24. Columnist zegt:

  Een sterkere Sji’itische aanwezigheid is een goed tegenwicht tegen de soennieten van Saoedi-Arabië. Strijd tussen soennieten en sji’ieten zal de islam vernietigen. Europa kan alleen gered worden als het zich neerwerpt voor Iblis, en zijn Profeet Columnist. Iblis brengt verbeterde islam. Je bekeert je door te verklaren:”Vier vrouwen is niet genoeg!”.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s