Samenzwering van de Moslim Broederschap om Jordanië over te nemen?

Jordaanse overheidsfunctionarissen zeggen dat ze steeds meer de indruk krijgen dat de in het koninkrijk machtige Moslim Broederschap plannen heeft om het regime omver te werpen. Volgens de ambtenaren is de organisatie er in geslaagd de anticorruptie en prodemocratie protesten te kapen, die het laatste jaar door Jordanië veegden. Tegenwoordig worden de meeste antiregime demonstraties geïnitieerd en aangevoerd door aanhangers van de Moslim Broederschap, wiens doel het is om Jordanië te veranderen in een islamitische republiek.

Veel Arabieren vinden dat de steun van president Barack Obama aan de Moslim Broederschap de islamisten heeft aangemoedigd om gematigde en seculiere heersers uit de Arabische wereld te verdrijven. Koning Abdullah heeft een goede reden om zich zorgen te maken over de inspanningen van de Moslim Broederschap om de hervormingsgezinde initiatieven in het koninkrijk te kapen. Deze bezorgdheid was naar verluidt een van de belangrijkste redenen waarom de vorst een paar weken geleden premier Awn Khasawna verving – een fervent voorstander van toenadering tot de Moslim Broederschap en de Palestijnse zusterbeweging Hamas.

In een poging om de anticorruptie en de prodemocratie actievoerders tegemoet te komen, heeft koning Abdullah ook een aantal ongekende maatregelen tegen een aantal hoge ambtenaren genomen, die worden verdacht van verduistering van publieke middelen en het misbruik maken van hun bevoegdheden. De koning heeft drie premierministers vervangen sinds het begin van de “Arabische Lente” en heeft een aantal voormalige ambtenaren in de gevangenis gegooid, maar dit alles heeft de Moslim Broederschap niet kunnen bevredigen.

Wat inmiddels duidelijk is, is dat het niet uitmaakt hoeveel de koning ook doet om corruptie te bestrijden en om hervormingen door te voeren, de Moslim Broederschap zal blijven beweren dat dit niet genoeg is.

“Ze hebben geleerd van de Egyptische ervaring, waar de Moslim Broederschap de antiregime protesten ook heeft gekaapt, die in gang werden gezet door seculieren en echte, werkelijke hervormers”, verklaarde een vooraanstaande Jordaanse regeringsfunctionaris in Amman.

Een andere Jordaanse functionaris zei, dat zijn regering het bewijs heeft dat “externe krachten” de pogingen van de Moslim Broederschap steunen om “chaos en anarchie in het koninkrijk” te verspreiden door de vraag om hervormingen en democratie uit te buiten. De functionaris wees er op dat een aantal vertegenwoordigers van de Moslim Broederschap onlangs Turkije bezocht, waar ze volgens berichten een ontmoeting hadden met de voormalig CIA adjunct-directeur Steven Kappes en de voormalige Britse MI5-chef Eliza Manninham-Buller.

Osama Rantisi, een vooraanstaande Jordaanse journalist en politieke analist, beweerde dat Kappes en Manningham-Buller tijdens de bijeenkomst hebben toegezegd dat “de Amerikaanse regering en inlichtingendiensten de doelstellingen van de Moslim Broederschap zullen steunen om de macht te grijpen.” Deze bewering wordt zowel door de Amerikaanse regering als door de Moslim Broederschap heftig ontkend. Leiders van de Moslim Broederschap zeggen dat de berichtgeving over een samenzwering, gesteund door de VS en Groot-Brittannië, onderdeel is van een lastercampagne die wordt gevoerd door de Algemene Inlichtingen Dienst van Jordanië.

Sommige Jordaniërs hebben ook gewezen op Iran en zijn vertegenwoordiger, de Hezbollah militie in Libanon, als achterliggende kracht bij de Moslim Broederschap om een staatsgreep in het koninkrijk te organiseren.

Maar terwijl deze inspanningen vele Jordaniërs hebben overgehaald om met hun straatprotesten te stoppen, blijven aanhangers van de Moslim Broederschap protesten organiseren en Jordaniërs opzetten tegen het regime.

Wat met name koning Abdullah zorgen baart, is dat de Moslim Broederschap erin geslaagd is om te “infiltreren” in vele machtige Jordaanse stammen, die altijd bekend stonden als traditionele en trouwe aanhangers van de monarchie.

Tenzij de Amerikaanse regering stopt met flirten met de Moslim Broederschap, zal Jordanië worden veranderd in een radicale Islamitische Republiek en een bron zijn van verdere instabiliteit in het Midden-Oosten.

Bron:

http://www.gatestoneinstitute.org/3084/muslim-brotherhood-plotting-jordan

Auteur: Khaled Abu Toameh.

Vertaald uit het Engels door:

vederso (voor  https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Jordanië, Moslimbroederschap. Bookmark de permalink .

7 reacties op Samenzwering van de Moslim Broederschap om Jordanië over te nemen?

 1. Tom Hendrix zegt:

  Voor mij zou het zo maar waar kunnen zijn. President OBAMA als hielenlikker van de ISLAM. Deze persoon vertrouw ik al heel lang niet meer, de ene keer doet hij zich voor als christen, en het volgende moment slijmt hij met de MO aanhangers. Een goede zaak als Romney de verkiezing in november wint.

  Like

 2. Linsky zegt:

  Tripoli Trouble: Syrian refugees brew unrest in Lebanon

  Like

 3. vederso zegt:

  Opinie onderzoek in de Arabische wereld door thinktank uit Katar. Conclusies; plusminus 80 % van de bevolking wil de vernietiging van Israël. (follow the links)

  http://tundratabloids.com/2012/06/qatar-research-center-shows-resurgence-of-arab-longing-for-neo-nasser-arab-nationalism-and-destruction-of-the-jewish-state.html

  Like

 4. vederso zegt:

  Aanrader. Palestijnse Autoriteit komt geld tekort. Waar zijn al die miljarden aan hulp gebleven en waarom zijn er geen ziekenhuizen op de Westbank van gebouwd. Antwoord van Barry Rubin; het geld staat op Zwitserse bankrekeningen. Abbas is goed voor 100 miljoen dollar. (even aan Van Agt vragen of hem dit bekend is.)

  http://www.rubinreports.blogspot.co.il/2012/06/where-did-all-billions-of-dollars-given.html

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Vederso en hoeveel is bij ARAFAT achtergebleven???

  Ik hoef niet eens kranten te lezen om dat verhaal in Jodanië te geloven.
  Als 80 % procent van de arabieren vind dat Israël niet mag bestaan hoeven de israelis niet meer uit te kijken waar ze gaan bombarderen want is het bijna altijd raak.

  Like

 6. vederso zegt:

  @ Louis. Wat ik weet, maar pin me er niet op vast, ook 100 miljoen. Het geld is gewoon verdwenen en zijn weduwe (een engelse dame?) vecht met de Palestijnse maffia om tenminste een deel van dat geld te kunnen behouden. Ik geef toe, het fijne weet ik er ook niet van, het is alweer uit de pers verdwenen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s