Europa´s grootheidswaanzin leidt tot haar ondergang

(Door: Henryk M. Broder)

De euro en de “Verenigde Staten van Europa” waren een mooi idee. Om echter aan dit idee vast te houden, alleen om niet te hoeven toegeven dat men zich vergist heeft, maakt van een vergissing een ramp.

Over 20 of 30 jaar, misschien ook eerder, zullen er drama´s en doctoraal scripties geschreven worden over hoe de Europeanen in het begin van de 21e eeuw het project “Europa” verprutst hebben. Tijdgetuigen zullen er in tv-documentaires over berichten hoe de euro ingevoerd en weer afgeschaft werd.

De schuldvraag zal gesteld worden. Waren de Duitsers te sterk of de anderen te zwak? Zou de ramp te vermijden zijn geweest wanneer men de tekens aan de wand eerder herkend zou hebben? Ik zou hier graag op het verhaal vooruit willen lopen en drie verklaringen willen aanbieden.

Gewild tegenwicht tegenover de VS

Ten eerste: Grootheidswaanzin leidt tot de ondergang. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie en haar Trabanten dook aan de Europese horizon het idee van de “Verenigde Staten van Europa”op als tegenwicht tegenover de Verenigde Staten van Amerika. Er was al een aantal Europese instellingen, zoals het Europese Parlement en de Europese Commissie, die die door een Europese grondwet opgewaardeerd zouden moeten worden.

Zo kwam het “Verdrag over een grondwet voor Europa” tot stand, dat in oktober 2004 in een plechtige ceremonie in Rome door de staats- en regeringschefs van de EU-lidstaten werd ondertekend, maar nooit in werking trad, omdat het niet door alle nationale parlementen werd geratificeerd.

Waarna vertegenwoordigers van de 27 EU-landen het over een afgeslankte versie eens werden, die drie jaar later, in december 2007, in Lissabon ondertekend werd en als “Verdrag van Lissabon m.b.t. de verandering van het verdrag over de Europese Unie en het verdrag ter oprichting van de Europese Gemeenschap” in december 2009 in werking trad.

Geboorte van een reuzenmuis

Omdat zelfs de grootste Europa-fans niet in staat waren zo´n naam te onthouden, won een kortere naam terrein: “Verdrag over de werkwijze van de Europese Unie”. Het omvat ongeveer 500 pagina´s. De grondwet van de Bondsrepubliek Duitsland bestond in 1949 nog uit 50 pagina´s, voor de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika uit 1987 volstonden 15 pagina´s.

Men zou kunnen zeggen: De Europese berg lag in barensweeën en gaf geboorte aan een reuzenmuis. Hadden de Amerikanen meer dan 200 jaar geleden een gezamenlijke taal, zo moest het Verdrag over de werkwijze van de Europese Unie in 23 talen worden geschreven. De “Verenigde Staten van Europa” waren een mooi idee, dat helaas het nadeel had dat het niet in de praktijk was om te zetten.

Idee van gelijkheid leidt tot de ondergang

Ten tweede: Het idee van de gelijkheid, consequent tot het einde doorgedacht, leidt tot de ondergang. In tijden van politieke correctheid betekent “discrimineren” niet onderscheiden, maar benadelen en kleineren. Het idee, dat men het politieke, economische en culturele leven van de Finnen met dat van de Spanjaarden zou kunnen synchroniseren en dat van de Polen en de Portugezen op één noemer zou kunnen brengen, kon alleen maar door bureaucraten bedacht worden.

Niet alleen individuen, ook etniciteiten hebben een karakter. Men zal onder Joden meer begaafde schakers dan gewichtheffers aantreffen; onder de Duitsers meer piekeraars dan onder de Italianen; geen enkele stimuleringsmaatregel ter wereld zal het verschil tussen de bluesmusici in het zuiden van de VS en de blaaskapellen in Beieren teniet kunnen doen.

Alleen al dit vaststellen grenst aan racisme. De poging om Europa te homogeniseren moest wel mislukken. Democratische structuren kunnen alleen maar van onderen naar boven opgebouwd worden. Gelijkheid van bovenaf in te stellen is een terugval in Verlicht absolutisme.

De euro is van iedereen, dus van niemand

Ten derde: De euro als eenheidsmunt is van iedereen, d.w.z.: van niemand. Wie al eens in een woongemeenschap heeft gewoond, kent het fenomeen: Hoe het er in de keuken uitziet, bepalen niet de nette bewoners, maar de slordige. Iedereen vertrouwt erop dat de anderen opruimen. De bewoners gaan af en toe bij elkaar zitten om over de taakverdeling te praten, maar uiteindelijk is het altijd dezelfde die het vuil wegbrengt, en de afwas doet, omdat hij de wanorde niet meer volhoudt.

Dat draagt niet per se bij aan zijn populariteit bij de andere bewoners van de woongemeenschap. Integendeel. Wie zich dusdanig als nuttige idioot gedraagt, wordt het mikpunt van spot van de anderen. Zo was het ook in de DDR. Terwijl de privé buitenhuizen goed werden onderhouden, was het gemeenschapseigendom overgeleverd aan verval. Niets was voor het leven in het socialisme zo kenmerkend als de vieze, gore trappenhuizen, waarvoor niemand zich verantwoordelijk voelde om deze schoon te maken, omdat ze van iedereen waren.

Met de invoering van de euro als eenheidsmunt werd de binding aan de eigen munt, de maatstaf voor de waarde van een product of een dienstverlening, opgeheven. De Duitse mark, de Nederlandse gulden, de Franse franc waren iets concreets, de euro is een virtuele eenheid. Nog tien jaar na zijn invoering rekenen de consumenten alle prijzen om in de oude valuta. Zo kan er geen “Europese identiteit” ontstaan. Het is net alsof men alle volksliederen door een Europees volkslied zou willen vervangen.

Mooie, maar geen praktische ideeën

Het idee van een verenigd Europa is een fictie, toegegeven, een mooie. Een reusachtige ronde tafel, waar iedereen aan kan plaatsnemen die erbij wil horen. Niemand wordt voorgetrokken, niemand wordt benadeeld. Ieder land wordt vertegenwoordigd door een commissaris. Duitsland net zo goed als Malta. Er is een president, wiens naam niemand kent, en een EU-gevolmachtigde voor buitenlandse zaken, die verklaringen afgeeft die niemand leest.

Politici, die thuis zijn uitgediend, worden met een baan bij de EU beschermd tegen werkloosheid en onbelangrijkheid. Günther Oettinger werd Europees Commissaris voor energie. Edmund Stoiber werd benoemd tot EU-gevolmachtigde voor het afbouwen van de bureaucratie en uiteindelijk heeft ook Karl-Theodor zu Guttenberg een erebaan bij de EU gekregen, . Hij dient zich ermee bezig te houden hoe “internetgebruikers, bloggers en cyberactivisten in autoritair geregeerde landen langdurig gesteund kunnen worden”.

Ook de euro was een mooi idee, helaas bleek dit idee niet praktisch te zijn. Om vast te willen houden aan het idee omwille van het idee, alleen om niet te hoeven toegeven dat men zich heeft vergist, maakt van een vergissing een ramp. Net zoals bij de man, die met de trein onderweg is en bij iedere halte in gejammer uitbarst. Als men hem vraagt wat er eigenlijk aan de hand is, zegt hij: “Ik zit in de verkeerde trein en met iedere halte wordt de terugreis langer.”

Bron:

http://www.welt.de/debatte/henryk-m-broder/article106444084/Europas-Groessenwahn-fuehrt-zu-seinem-Untergang.html

Auteur: Henryk M. Broder

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europa, Europeanisering. Bookmark de permalink .

18 reacties op Europa´s grootheidswaanzin leidt tot haar ondergang

 1. Bert zegt:

  @ E.J. Bron, deze zin “Over 20 of 30 jaar, misschien ook eerder, zullen er drama´s en doctoraal scripties geschreven worden over hoe de Europeanen in het begin van de 21e eeuw het project “Europa” verprutst hebben.”

  Zou moeten zijn:

  Over 20 of 30 jaar, misschien ook eerder, zullen er drama´s en doctoraal scripties geschreven worden over hoe de Socialisten in het begin van de 21e eeuw het project “Europa” verprutst en het volk verraden hebben.”

  Veder een goed stuk. 🙂

  Like

 2. E.J. Bron zegt:

  @Bert

  Je hebt uiteraard gelijk Bert, maar ik kan er als vertaler niet aan beginnen om mijn eigen interpretaties van een artikel weer te geven, tenzij met bijvoorbeeld “opmerking van de vertaler” o.i.d.

  Like

 3. Pieter Veenstra zegt:

  @E.J. Bron: Wellicht zou dat niet eens zo’n gek idee zijn?

  Like

 4. Predictor zegt:

  Ik ben geen politicus of doctorandus in de politicologie en toch heb ik vanaf dag 1 van de oprichting van de EU al gewaarschuwd voor de ondergang van Europa. In de vele blogs die ik hierover heb geschreven heb ik geprobeerd om de nutteloosheid en het gevaar hiervan te benadrukken. Ook het verwerpen van de zeer goed functionerende Europese Economische Gemeenschap (EEG) die is opgericht op 1 januari 1958, is onbegrijpelijk, en een bewijs dat er andere belangen in het spel zijn geweest om tot de oprichting van de EU te komen (http://eunmask.wordpress.com/2012/02/27/de-eu-ontmaskerd/).
  Het feit alleen dat een beslissing, die desastreus kan zijn voor een heel continent, op zo’n volkomen ondemocratische manier tot stand is gebracht, had bij ieder weldenkend mens al vraagtekens moeten oproepen. Maar zelfs de economische crisis die hierop volgde was voor het volk nog steeds geen reden om te protesteren.
  Ik haat het om te zeggen maar doe het alsnog: I told you so!

  Like

 5. corolna herblot zegt:

  De euro is zo fake we moeten na de dulden terug hoen dat geert macht krijgt dat we de grenzen sluiten,en ja net zoals zweden zwitserland verder kunnen d

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Zeer goede beschouwing. Het is inderdaad met Europa als met een zgn. socialistische woongemeenschap, waar het adagium heerst: Iedereen is verantwoordelijk, maar dan is niemand verantwoordelijk. Verder had men gewaarschuwd kunnen en moeten zijn, in de jaren 90 van de vorige eeuw had men in Europa Gorbatsjow op bezoek, en toen men hem trots vertelde van het zgn. wonderkind EU zei hij, hoofdschuddend: ” Bij ons heeft men zo een heilloos experiment ook 70 jaar gehad, wij stoppen ermee, en JULLIE BEGINNEN ermee”. Duidelijker kan ik niet zijn.

  Like

 7. Nicolazien zegt:

  Het Westen steunt in de hele wereld de vrijheid van de volken en nieuwe landen worden gesticht. Kosovo wordt bevrijd door de NAVO, Afganistan wordt van de Russen bevrijd door de Amerikanen, op de Balkan worden alle kleine volken als nieuwe staten erkend, etc etc.,behalve in de EU! Daar moeten de lamden hun soevereiniteit inleveren ….om tot samenwerking te komen, moet van Merkel….. ra ra ra hoe kan dat…

  Like

 8. nederlands verzet zegt:

  @e.j.bron
  (Over 20 of 30 jaar, misschien ook eerder, zullen er drama´s en doctoraal scripties geschreven worden over hoe de Europeanen in het begin van de 21e eeuw het project “Europa” verprutst hebben. Tijdgetuigen zullen er in tv-documentaires over berichten hoe de euro ingevoerd en weer afgeschaft werd.)
  —————-
  er zal ook gesproken worden over het Neurenberg proces tegen het linkse verraad die dan nog in de koepel van Breda zitten.
  . . . ___

  Like

 9. Veel juweeltjes van observaties in dit stuk.

  Like

 10. Linsky zegt:

  ESM vonnis bewijst: Nederlandse politieke systeem ondemocratisch!

  Nadat de partijen PvdA, CDA, VVD, D’66 en Groen Links, samen goed voor 100 zetels of een tweederde meerderheid, vóór het ESM verdrag stemden, waarmee Nederland zich voor 40 miljard (en waarschijnlijk meer) garant stelt, diende Geert Wilders als uiterste redmiddel een kort geding in tegen het aannemen van dit verdrag.

  De rechter verwierp dit, maar in de argumentatie bij het vonnis staan een aantal interessante uitspraken die weinig heel laten van het vermeende democratische gehalte van het Nederlandse bestuur.
  Interessant is de motivatie in paragraaf 3.4 van het vonnis. Belangrijke elementen zijn vetgedrukt aangegeven.

  Ernstig democratisch tekort
  We hebben gezien dat invoering van het ESM betekent dat: 1. de budgettaire ruimte voor beleid van een toekomstige regering geheel verdwijnt en 2. een niet-democratisch gecontroleerde supranationale instelling ontstaat, die, en dat is heel belangrijk, geen publieke verantwoording hoeft af te leggen en openheid van zaken hoeft te geven, ja zelfs juridisch immuun is.

  Dit is voor het laatst gebeurd tijdens de bezetting door nazi-Duitsland…….verder:

  http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/esm-vonnis-bewijst-nederlandse-politieke-systeem-ondemocratisch/

  Like

 11. Linsky zegt:

  Heel interessante film en verhaal!

  Take your Money out of the Banks NOW!!

  De Credit Crunch is geen natuurlijk verschijnsel, maar een all out aanval door de Money Power. Nog erger: zelfs zonder de crunch betalen we miljarden per jaar aan rente voor helemaal niets.
  De oplossing is simpel: stoppen met hun banken.

  Like

 12. Linsky zegt:

  Europa wankelt. Leidt de Europese eenwording tot oorlog?
  Wim van Rooy, Sam van Rooy, Remi Hauman

  Te bestellen:
  http://www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/boeken_mensmaatschappij_algemeen/9789461310835/Wim+van+Rooy%2C+Sam+van+Rooy%2C+Remi+Hauman/Europa+wankelt.+Leidt+de+Europese+eenwording+tot+oorlog%3F

  Interview met Sam van Rooy en Philip Claeys n.a.v. de persvoorstelling van het boek ‘Europa wankelt – De ontvoering van Europa door de EU’.

  Like

 13. nederlands verzet zegt:

  @Linsky zegt:
  (Europa wankelt. Leidt de Europese eenwording tot oorlog?).
  ja dat geloof ik ook, maar oorlog tegen wie ? de linkse?

  Like

 14. louis-portugal zegt:

  Interessante vent die Broder.
  Ned. verzet ik denk dat de ellende begint door degene die straks denken te weinig te krijgen van de overheden. Uitkeringtrekkers en subsidieslurpers dus.

  Like

 15. Lucky9 zegt:

  Een met Bert op 9 juni 2012 om 23:47

  Like

 16. Pingback: I TOLD YOU SO! « eunmask

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s