Front National kan bij Franse verkiezingen de doorslag geven

In Frankrijk is de spanning te snijden voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen op 10 juni 2012. Het is de eerste test voor de nieuwe socialistische president François Hollande. Nadat hij bijna een maand in functie is, moet Hollande en zijn Parti Socialiste (PS) voor de kiezers verschijnen. Nu gaat het er om of de met een duidelijke meerderheid als president gekozen socialist ook in het Franse parlement een desbetreffende meerderheid voor zijn politiek krijgt.

Als hem dit niet lukt, dreigt voor hem het moeilijke model van de “Cohabition”, d.w.z. hij staat tegenover een vijandelijke meerderheid. Vooral het resultaat van het Front National (FN) als derde kracht zal beslissend zijn voor de toekomstige meerderheden in het parlement.

Hollandes lot hangt af van de parlementsverkiezingen

Er is een nek-aan-nek race te verwachten tussen Hollandes PS en de burgerlijke regeringspartij tot nu toe, de UMP. Door het meerderheidskiesrecht, dat Frankrijk heeft, is er slechts een vage prognose over de zetelverdeling mogelijk. Enerzijds is beslissend of de presidentenmeerderheid van Hollande ook te mobiliseren valt voor de socialisten als parlementspartij. Bovendien komt het er op aan in hoeverre de na het vertrek van Sarkozy zonder leider zittende UMP haar aanhangers kan mobiliseren. Ook de stemmen van de aanhangers van het politieke centrum van François Bayrou zullen er over beslissen of de barometer naar links of naar rechts draait. Het laatst ondersteunde Bayrou Hollande in de presidentsverkiezing tegen Sarkozy.

Le Pens Front National als derde kracht

Heel veel kieskringen zullen daarom pas in de tweede ronde worden vergeven, omdat het Front National onder Marine Le Pen zich door het succes bij de presidentschapverkiezingen met landelijk 18% van de stemmen tot een serieuze derde kracht in het politieke systeem van Frankrijk heeft ontwikkeld. In een hele serie kieskringen zouden afgevaardigden van het Front National na de tweede verkiezingsronde in het parlement in Parijs kunnen komen – in andere kieskringen zouden de FN-kiezers erover kunnen beslissen of er socialisten of burgerlijken worden gekozen. Een van de meest succesvolle kandidaten van het Front National zou de kleindochter van Jean-Marie Le Pen, Marion Le Pen, kunnen zijn, die in de Provençe kandideert.  

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/008848-Front-National-bei-Frankreich-Wahl-als-Z-nglein-der-Waage

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk. Bookmark de permalink .

3 reacties op Front National kan bij Franse verkiezingen de doorslag geven

 1. rommel zegt:

  Wat een beetje make-up en een haarspoeling een verschil kan maken bij een vrouw. Tis om jaloers op te worden.
  Sorry Bron, maar dat was het eerste wat bij me opkwam. Ik kijk altijd eerst de plaatjes als ik vrouwtjes zie.
  Nu ga ik het lezen.

  Like

 2. Petrossa zegt:

  Wonend in Frankrijk, de algemene verwachting is dat Hollande een meerderheid in het parlement haalt. Wat fijn is voor mijn vriendin, want die wordt over 3 jaar 60 🙂 Beetje extra geld is altijd leuk.

  Like

 3. Lucky9 zegt:

  Vive Marianne, heu Marion!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s