Israël-vijandigheid: Geen op zichzelf staand geval in de SPÖ

Met de uitspraak die hij onlangs deed, volgens welke de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liebermann “onverdraaglijk” zou zijn, heeft de Oostenrijkse Minister van Defensie Norbert Darabos zichzelf in de voet geschoten. Er kwam onvriendelijke kritiek van de media, politieke concurrenten en niet in de laatste plaats van Joodse organisaties. Daarbij is Darabos niet de enige SPÖ-politicus (Sozialdemokratische Partei Österreichs) die met Israël-vijandige opmerkingen de aandacht trekt.

Op een vraag van een journalist van de Oostenrijkse krant “Die Presse” of hij principieel een probleem met de Israëlische regering zou hebben, antwoordde Darabos dat hij weinig begrip zou kunnen opbrengen voor de Israëlische politiek. Hij voegde er nog met nadruk aan toe, dat de agressieve buitenlandse politiek tegenover Iran en de Palestijnen alleen maar zou moeten afleiden van interne sociale problemen. Toen viel zijn zin over Liebermann.

Norbert Darabos

Heftige reacties van IKG en het Simon Wiesenthalcentrum

Door dit statement kwam er een lawine op gang. Het Simon Wiesenthalcentrum eist zelfs het aftreden van Darabos als Minister van Defensie, met de motivering, dat hij aan “modern antisemitisme” zou doen en een gevaar voor de neutraliteit van Oostenrijk zou vormen. Deze beschuldigingen noemde de woordvoerder van Darabos, Stefan Hirsch, in een E-mail aan de “Jerusalem Post” “belachelijk”. Ook de president van de Israëlitische Cultuurgemeenschap, Oskar Deutsch, heeft scherpe kritiek op de “beledigende uitspraak” en eist een verontschuldiging. Bovendien adviseert hij de Oostenrijkse bondskanselier en vicekanselier om “de Minister van binnenlandse Zaken tot rede te brengen”.

Fritz Edlinger als uitgever van een omstreden boek

De opwinding rondom Darabos is qua dimensie nogal verrassend, temeer daar hij binnen de SPÖ lang niet alleen staat met Israël-vijandige uitspraken. Zijn partijvriend Fritz Edlinger, secretaris-generaal van de Vereniging voor Oostenrijks-Arabische betrekkingen en voormalig vertegenwoordiger van de SPÖ in het Midden-Oostencomité van de Socialistische Internationale, fungeerde begin 2005 als uitgever van een boek bij de linkse Promedia-uitgeverij. De verzameling essays van de schrijver Israel Shamir met de titel “Bloemen uit Galilea” bevat talrijke antisemitische citaten. Hier enkele zinnen, die te vinden zijn op de bladzijden 208 t/m 210:

De binding aan een speciale plek op aarde is voor Joden een vreemd en eigenaardig idee.

De wrede neoconservatieven, die tegenwoordig de buitenlandse politiek van de VS bepalen, zijn hoofdzakelijk Joden.

In een Joodse volkssage wekt een tovenaarsleerling de Golem tot leven, een geesteloze robot, en beveelt deze hem water te brengen. Maar de tovenaarsleerling kent de toverspreuk niet hoe de Golem te stoppen en daarom brengt de creatuur net zo lang water tot het huis is overstroomd. In zekere zin zijn de Joden als een ontsnapte Golem, die onze wereld overstroomt.

Daarom kan de huidige opkomst van de Joden als een zorgwekkend symptoom voor de mensheid worden gezien.

Voor Karl Blecha heeft woordbreuk een “zionistische traditie”

Een andere Israël-vijandige SPÖ-politicus is de voormalige Oostenrijkse Minister van Binnenlandse Zaken Karl Blecha, president van de Vereniging voor Oostenrijks-Arabische betrekkingen, die Edlinger als secretaris-generaal operatief aanstuurt. Blecha vertegenwoordigde in 2001 in verband met het neerslaan van de Palestijnse opstanden (Intifada) de mening, dat woordbreuken “zionistische traditie” zouden hebben. Deze uitspraak zorgde voor woede bij de Israëlitische Cultuurgemeenschap, temeer daar Blecha zich niet voor zijn uitspraak wilde verontschuldigen.

SPÖ-gemeenteraadslid bij antisemitische protesten in Wenen

Het laatst werd de ontbrekende afstand van de SPÖ tot het antisemitisme duidelijk naar aanleiding van protesten tegen de Israëlische aanval op een schip van de Gaza-hulpvloot in het jaar 2010, waarbij acht mensen werden gedood. Islamitische immigranten droegen bij demonstraties in Wenen openlijk Jodenvijandige spandoeken en schreeuwden desbetreffende leuzen. Tot hen sprak het Weense SPÖ-gemeenteraadslid Omar Al-Rawi. De IsraElitische Cultuurgemeenschap sprak destijds van ophitsende politiek en riep Al-Rawi op zich terug te trekken uit het politieke leven.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/008836-Israel-Feindlichkeit-Kein-Einzelfall-der-SP

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Oostenrijk, Socialisten. Bookmark de permalink .

8 reacties op Israël-vijandigheid: Geen op zichzelf staand geval in de SPÖ

 1. Dorith zegt:

  Over het algemeen kan men zeggen dat de Oostenrijkers grote anti-semieten zijn. Nu met hun islambewoners, kan het alleen maar nog slechter zijn geworden….

  (Mijn moeder is in Wenen geboren en getogen, tot 1939. Jaren later ging ze op bezoek in Wenen en zei dat de mentaliteit totaal niet was veranderd…..)

  Like

 2. Linsky zegt:

  Heel veel Oostenrijkers hebben naar mijn ervaring en gevoel altijd al een SS-mentaliteit gehad!
  Ik moest er noodgedwongen vaak zijn en heb me nooit kunnen onttrekken aan die indruk. Je merkte het jaren geleden in ieder geval aan heel kleine dingen, waarin hun echte aard toch steeds boven komt drijven.
  Maar het moet gezegd, soms, heel soms zijn er mensen die persoonlijke ethiek hanteren….helaas zijn die ver in de minderheid. 😦

  Like

 3. Linsky zegt:

  Dit stond ook niet op zichzelf:
  Rechtstreekse aanleiding het geval Molenbeek.

  Uitspraak van die kop-stootende islamtrut;
  “Ik ben niet religieus getrouwd met Abu Imran, zoals wordt beweerd. Hij is een vriend. Een relatie? Dat gaat u niets aan”, zegt Djato. “Ik ben een volwassen vrouw die weet wat ze doet en wat ze wil. Dit is mijn leven. Ik ben gelukkig zo.”

  Een fundamentalistische moslim heeft vrijdagavond twee politieagenten in Brussel neergestoken. Een van hen raakte daarbij zwaargewond. De man wilde dat België het boerkaverbod zou intrekken en zijn militairen zou terugtrekken uit Afghanistan. Dat meldde het Openbaar Ministerie in de Belgische hoofdstad.

  De dader is een 34-jarige islamist uit Frankrijk. Hij is opgepakt voor ‘poging tot moord in een terroristische context’ en riskeert levenslang. Tijdens zijn eerste verhoor zei hij dat hij wilde worden doodgeschoten door de politie

  Like

 4. Linsky zegt:

  “Kus mijn hand, jij vuile hond”, zegt ’n Saoedi tegen een Bangladesh immigrant

  “Hoe durf je kritiek hebben op de Saoedische overheid? Zelfs Amerika is bang voor Saoedi-Arabië, jij hond.! ”

  Like

 5. Linsky zegt:

  Filmrecensie ‘UN Me’: alles wat links niet wil weten over de Verenigde Naties ….verder: http://brabosh.com/2012/06/10/pqpct-irx/

  Like

 6. Linsky zegt:

  Het verbaasd me dat dit al niet veel eerder ook in ons Westen is gebeurd.
  in ieder geval zijn ze nu op ideeën gebracht, niet waar? 😦

  Man verkleed als vrouw in boerka pleegt aanslag: 4 Franse militairen gedood!

  Bij een aanslag in Afghanistan werden 4 Franse militairen gedood, 5 gewond van wie drie zeer zwaar en 3 Afghanen gewond.
  Volgens de Afghaanse autoriteiten werd de aanslag gepleegd door een man, verkleed als vrouw in een burka. Dit pittige detail wordt medegedeeld in de Franse pers………….. Verder in het Frans…:
  http://www.lefigaro.fr/international/2012/06/09/01003-20120609ARTFIG00348-au-moins-quatre-soldats-francais-tues-en-afghanistan.php

  Like

 7. Linsky zegt:

  Kijk, in de USA en steeds meer ook in de UESSR, zijn de controles op vliegvelden steeds maffer en steevast gericht op, oude vrouwtjes, nonnetjes, kleine kinderen, invaliden al dan niet in rolstoel, waarbij de baardmannen, met hun harems van Arabische pinguïns ongehinderd doorlopen.
  In Israël schijnt men meer intelligentie te hebben!
  ===================================

  Douane: ‘Open even uw koffer – en uw e-mail!’

  Israëlische veiligheidsfunctionarissen op vliegveld Ben Gurion hebben een nieuwe manier gevonden om gevaarlijke reizigers te identificeren: zij vragen verdachte personen, om hun persoonlijke e-mails te openen om te zien, of ze bij pro-Palestijnse activiteiten zijn betrokken.

  Onlangs werd het geval bekend van de Amerikaanse Sandra Tamari, waarvan bekend was dat haar familie Palestijns is. Ze kreeg bij aankomst op de luchthaven een laptop voorgehouden, waarop ze moest inloggen, zodat de beambten een kijkje konden nemen in haar persoonlijke e-mails. Toen ze weigerde, werd haar de toegang tot Israël geweigerd. Datzelfde ondervonden in de afgelopen weken een aantal Amerikanen van Arabische afkomst, die ook het land niet in mochten.

  Het doornemen van e-mails gebeurt bijna uitsluitend bij Moslims van Arabische of Indische afkomst. (!!!!!!)

  Als het om veiligheid gaat, geeft Israël al lange tijd mensen op basis van hun etnische afkomst een speciale behandeling. In Israël weet men uit pijnlijke ervaringen, dat bijna alleen Moslims terreuraanslagen uitvoeren en dat het niets oplevert om andere groepen even goed onder de loep te nemen. Dit ‘raciale profiel’ is natuurlijk door linkse activisten bekritiseerd als racistisch, maar Israëlische veiligheidskundigen noemen deze praktijk een noodzakelijk kwaad, dat noodzakelijk is vanwege de precaire veiligheidssituatie van Israël.

  Het is zeker niet duidelijk, of het doorzoeken van privé e-mails wel legaal is in Israël. De Israëlische Binnenlandse Veiligheidsdienst Shabat (Shin Bet) verklaarde dat deze praktijk legaal is. Andere organisaties en advocaten beweren het tegenovergestelde, en het ministerie van Justitie heeft er tot nu toe over gezwegen.

  Toch hebben Moslims in principe geen grote problemen bij het binnenkomen van Israël, want volgens de directie van het vliegveld komen dagelijks duizenden Moslims naar Israël. Alleen degenen die andere verdachte kenmerken hebben worden eruit gezeefd. Bron; http://israeltoday.nl/

  Like

 8. Linsky zegt:

  Egyptenaar scoort hit met lied dat vraagt om Israël te vernietigen!

  De Egyptische zanger Amr El Masry uit zogenaamd zijn liefde voor Israël bezingt in zijn hit “Babeh Israël” ,
  maar een Joodse mensenrechtenorganisatie vroeg dit weekeinde aan YouTube om de song te verwijderen omwille van het haatdragende antisemitische karakter.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s