Bosnië-Herzegovina: Duizenden katholieken willen terugkeren

Bisschop Franjo Komarica klaagde over de ontbrekende politieke wil van de kant van de Bosnische regering en de internationale gemeenschap om katholieken naar Bosnië-Herzegovina te laten terugkeren.

Alleen al de afgelopen twee maanden hebben zich 800 in het buitenland levende vluchtelingenfamilies tot bisschop Franjo Komarica van Banja Luka gewend voor hulp om terug te kunnen keren naar Bosnië-Herzegovina. Duizenden andere vluchtelingen zouden ook bereid zijn terug te keren. Dit verklaarde de voorzitter van de bisschoppenconferentie voor Bosnië-Herzegovina en bisschop van Banja Luka tegenover de internationale katholieke hulporganisatie “Kerk in nood”. Diegenen die terug zouden willen keren, zouden hulp van de kerk verwachten bij de wederopbouw van hun huizen en het herstellen van de infrastructuur. “Dit is eigenlijk de taak van de regering”, benadrukte hij. Katholieken zouden echter slechts een miniem deel van de internationale hulp krijgen.

De bisschop klaagde over de ontbrekende politieke wil van de kant van de Bosnische regering en de internationale gemeenschap om katholieken naar Bosnië-Herzegovina te laten terugkeren. In verband daarmee sprak hij van een “goed uitgewerkte strategie”, die tot doel zou hebben de katholieke aanwezigheid in het land uit te roeien. Individuele politici zouden in een persoonlijk gesprek openlijk toegeven dat ze van mening zouden zijn dat katholieken “niets in Bosnië zouden hebben te zoeken”.

Komarica zei, dat hij er al vele jaren voor zou vechten dat er “een rechtsstaat ontstaat”. De katholieke kerk zou slechts gelijkberechtigd willen zijn met andere bevolkingsgroepen en “haar recht en plicht willen waarnemen om aan een betere toekomst van het land mee te werken”. Het zou “niet goed zijn voor Bosnië om een volledige bevolkingsgroep uit te sluiten”. De oorspronkelijk uit Kroatië afkomstige katholieken zouden “geen gasten, maar de oudste bevolkingsgroep” in het land zijn.

Van de 835.000 katholieken, die voor de oorlog tussen 1992-1995 in Bosnië-Herzegovina leefden, zijn slechts 450.000 overgebleven. 40% van de bevolking bekent zich tegenwoordig tot de islam, ongeveer 31% behoort tot de Servisch-orthodoxe kerk. De rest behoort tot andere religiegemeenschappen. Katholieken maken nog slechts 10% van de bevolking uit.

Bron:

http://kath.net/detail.php?id=36780

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bosnië-Herzegovina, Christendom. Bookmark de permalink .

17 reacties op Bosnië-Herzegovina: Duizenden katholieken willen terugkeren

 1. Linsky zegt:

  Van de geestelijkheid valt al helemaal geen goeds te verwachten.
  Nog afgezien dat de paus zo mee en dan de koran kust, spreekt ie zich heel er duidelijk uit over een toekomst voor de moslims, hoor.

  Paus Benedictus XVI heeft op die tweede dag van zijn bezoek aan Duitsland in Berlijn hele warme woorden gesproken over de islam.

  Hij riep op tot ”dialoog en wederzijdse waardering” tussen de islam en het christendom. Ook noemde hij moslims een kenmerkend deel van de Duitse samenleving.

  “Islam en christendom hebben gemeenschappelijke waarden”, benadrukte de paus in een gesprek met leiders van de Duitse moslimgemeenschap.

  op 7-7-2009; Paus Benedictus XVI:

  ‘Zolang God slaapt, ga ik in mijn soevereine almacht tot actie over.’
  ‘Ik zet God even op een zijspoor, van Hem is weinig te verwachten op dit moment, ik doe het zelf wel.’
  !!!!?

  Like

 2. P.Munnich zegt:

  Laat ieder zijn of haar eigen gevoel bij het idee danwel geloof hebben, dat ieder op z’n eigen manier kán en mág hebben, MAAR VAL ER ANDEREN NIET MEE LASTIG.
  Als ieder zijn eigen straatje veegt, en wil men het schoon krijgen ,is er al genoeg te doen.
  Ergens in willen geloven,is níét een teken van tekort aan zelfvertrouwen, maar een ánder gevoel naar méér vertrouwen in een andere dimensie. Dit is niet uit te leggen, maar een gevóél dat NIET
  overdraagbaar is, maar van binnen uit komt.
  Ik begrijp de mensen van Bosnië-Herzegovina als deze terug willen naar de plaats vanwaar ze verdreven zijn; Ze willen naar Huis.
  Zouden wij dat níét willen in zo’n geval?

  Like

 3. Linsky zegt:

  P.Munnich ;
  Ik ben het in deze helemaal met je eens!

  Hoewel het niet overdraagbaar is, zoals je betoogd, kunnen we wel het begrip empathie, wezenlijk invoelen wat anderen bezield. Daarom denk ik dat veel mensen dat vermogen gewoonweg missen, waardoor ze absoluut niet kunnen invoelen, gevoelsmatig begrijpen wat iemand in het hart en gevoelens drijft.

  Ik zou in ieder geval wel degelijk weer naar mijn land, mijn grond en mijn huis terug willen!

  Like

 4. Marcel zegt:

  Nou,
  ik was daar. In de Krajina, dat is niet zo heel erg ver van Banja Luka. De Krajina ligt dichter bij Banja Luka als bij Srebrenica in elk geval. Ik was daar in 1995.

  Ik heb ook vaak het gevoel dat ik terug zou willen keren. Noit heb ik meer voeling gehad met het leven als daar in die tijd. Vooral de spirit van de Serviërs sprak me aan, het gevoel dat je echt leeft, en geniet van alles wat je doet. Het leven kan zo simpel zijn, en toch zo goed.

  Toen ik pas terug was in ons aangeharkte landje zei ik wel eens dat ik het licht gezien had daar. Het maakt niet uit wat ik vertel, in alle gevallen slaag ik er nooit in om mijn gevoelens daar goed te verwoorden hier, hoe ik ook mijn best doe, de mensen zien het niet en hebben weinig begrip.

  Het dichtste bij begrip van mijn omgeving kom ik nog door te eraan memoreren dat het altijd al heeft gerommeld op de Balkan. Dat weten de meeste mensen wel. Dan zeg ik dat wat op de Balkan aan de oppervlakte komt ligt besloten in elk mens en in elke samenleving, en Balkanisering ligt hier ook op de loer. En Fwwwwtsj daar vervliegt het begrip weer, men kan het zich niet voorstellen. Terwijl het toch zo duidelijk is voor wie daar oog voor heeft.

  Het is iets dat allen hier latent onder de leden hebben maar liever ontkennen. Dat heet beschaving, en zelf fysiek vechten voor wat je lief is is zóó onbeschaafd, daar hebben wij onze rechtsstaat toch voor ?

  Wie eenmaal de Balkan beleefd heeft weet dat het zelfs heel normaal is om de handlangers van de rechtsstaat te willen bevechten.. De normaliteit van de toestand is wat mij ook zo verwonderde destijds, maar ik slaag er maar niet in om dat gevoel over te brengen op mijn omgeving.

  Hopeloos denk ik wel eens,
  de mensen willen het eerst zien voordat ze je geloven.

  Met de toestand van ons valutum en de immigratieproblematiek zullen we het als vanzelf gaan meemaken. Dat is toch echter niet iets om naar vooruit te zien, hoeveel heimwee ik ook heb naar mijn zeer bevoorrechte positie van destijds..

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Dit moet ik naar buiten brengen. U ziet vanzelf waarom. Lees 81 van…
  http://www.amsterdampost.nl/dump-uw-links-hier/#comment-72918
  En waarom er snel een EIND gemaakt dient te worden aan de macht van mentale waanvoorstellingen(wat religie in feite is), kunt u in 80 lezen.

  Like

 6. G.Deckzeijl zegt:

  En nou ik toch bezig ben, dit ook maar even. De reacties bij het GS-artikel(zie Fubar) zijn zoals altijd fris en fruitig.http://www.amsterdampost.nl/nieuws-uit-shariahaha-tralalaland/

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  Het is de islam die overal de problemen veroorzaakt. Maar zo lang, zelfs de Paus, deze waanzin ideologie niets in de weg wenst te leggen, gaan we alras steeds meer islamisering krijgen.
  De aanhangers van Mo de pedo profeet zien in iedere handreiking naar hen, enkel ZWAKTE!

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @Hans van de mortel, inderdaad geloof in jezelf. Dat staat los van geloof in een of andere God.
  Maar de machthebbers zijn er 24/7 op uit, om dat juist kapot te maken, voor hun doeleinden.
  De meest slechte en vileine mensen zijn bankiers en politici, zoveel is mij inmiddels wel duidelijk geworden.

  Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  Waarschuwing..!!!!!
  http://www.knack.be/nieuws/belgie/niet-islamitische-regimes-omverwerpen-is-mijn-fulltime-job-anjem-choudari/article-4000115413516.htm
  Oproep aan de Nederlandse autoriteiten: zorg ervoor dat dit uitschot onze landsgrenzen niet meer passeert. Interview met deze schreeuwbek: http://tinyurl.com/6wh6lwm

  Like

 10. Tom Hendrix zegt:

  @G.Deckzeijl 15.30. uur, ik heb deze “baardaap”horen spreken, en hij was duidelijk genoeg over de beweegredenen van de ideologie van de haat van MO de gestoorde debiele kamelenneuker.
  Ze willen overal de macht overnemen, en dankzij hun 5e colonne LINKS EUROPA lijkt het hun te gelukken ook, en laat ik niet vergeten dat ook de christen democraten en de liberalen mede verantwoordelijk zijn.

  Like

 11. KIKO zegt:

  IK KAN EEN DING ZEGGEN
  DAT CHRISTEN MEEST RACISTISCH ZIJN
  IEDEREEN SPREEKT OVER ISLAM
  DE REDEN IS OM DAT CHTISTEN BANG ZIJN VAN MOSLIMS
  ALS ZOUDEN JULLIE CHRISTENDOM RESPECTEREN DAN KAN JIJ PAS WETEN WAT IS ISLAM EN JULLIE ZULLEN DAN WEL VEEL MEER RESPECT HEBBEN VOOR MOSLIMS EN ANDERE GODSDIENST
  P.S. JULLIE ZIJN ZO DOM NATIE

  Like

 12. E.J. Bron zegt:

  @KIKO

  Je hoeft echt geen hoofdletters te gebruiken hoor. We weten zo ook wel dat de aanhangers van jouw “religie” helemaal doorgedraaid zijn en absoluut niet sporen!

  Like

 13. Aegolius cs zegt:

  @ Kiko 17:23
  Kan het niet helpen een “L” te zijn vergeten: kliko.

  Like

 14. Tom Hendrix zegt:

  @Kiko, weer een nieuwe islamitische TROL in ons midden. Moslims moeten LIEGEN staat in het HAATBOEK KORAN. Voor de rest zou ik zeggen tegen U, pak je kameel en ga terug naar je zandbak de Sahara, en neem svp. de rest van de haatbaarden mee! Amen!

  Like

 15. Tom Hendrix zegt:

  O ja, voor de herinnering Kiko. Srebenica is een GROTE LEUGEN! En wat jullie vergeten, is dat jullie aanvoerder ORIC 100 servische dorpen heeft UITGEMOORD. Dit plus 9/11 heeft mij ervan overtuigd wie de ware VIJAND is!

  Like

 16. Tja, de haat tegen christenen is zo met de paplepel ingegoten dat ze hun eigen kinderen al opzetten tegen ongelovigen. En die bekeerlingen zijn nog een slag erger. Die verraden hun eigen buren als allah dat wil… ZIEK!

  Like

 17. Tom Hendrix zegt:

  @Pieter Veenstra, ik word wel zo strontziek van deze muzelmensen, dat wil je niet weten. Van kanker kun je genezen, maar van deze creaturen NIET!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s