De Egyptische revolutie heeft de situatie van de vrouwen verslechterd

Achter de Egyptische revolutie werd vooral door vrouwen krachtig vaart gezet – zij maakten voor minstens de helft de mensen op het Tahrirplein en tijdens andere demonstraties uit, velen waren actief als bloggers.

Meer dan een jaar na de val van Moebarak lijkt het erop, dat hun inzet niets heeft opgeleverd, integendeel, de situatie van de Egyptische vrouwen schijnt nu slechter te zijn dan ten tijde van Moebarak. Na de duidelijke verkiezingssuccessen van de Moslimbroeders en de Salafisten heerst er nog steeds een patriarchaal maatschappijsysteem, dat de vrouwen benadeelt.

Maagdelijkheidtesten na arrestatie

Nog lange tijd na de val van Moebarak werden vrouwen uitermate brutaal behandeld door de politie. De zaken, die Amnesty International documenteert, omvatten lichamelijk geweld, foltering d.m.v. elektrische schokken en seksuele overvallen. In maart 2011 werden 17 vrouwen gearresteerd en naar een militaire gevangenis gebracht, waar men hen naakt fotografeerde en een militaire arts gedwongen maagdelijkheidtesten op hen uitvoerde. Slechts één van de gedupeerde vrouwen durfde hiertegen een aanklacht in te dienen bij de rechtbank. Hiermee bereikte ze dat zulke testen verboden werden, de verantwoordelijke arts werd echter in maart van dit jaar vrijgesproken.

In het parlement zitten slechts 12 vrouwen – van de 498 afgevaardigden. Onder de 13 sollicitanten naar het presidentschap bevindt zich geen enkele vrouw. Manal Abul Hassan, politica bij de Moslimbroederschap, heeft hier geen problemen mee. Voor de vestiging van sociale rechtvaardigheid in het land, het doel van haar partij, zou het aantal vrouwen in de politiek geen rol spelen. Ze heeft bovendien weinig op met vrouwen, die meedoen aan demonstraties. Dat zou een zaak zijn van hun vaders, echtgenoten en broers, want demonstreren zou de waardigheid van de vrouw beledigen, ook als het om vrouwenzaken zou gaan.

Presidentskandidate maakt reclame met foto van haar man

Er schijnt tot nu toe weinig veranderd te zijn aan het traditionele rollenpatroon. De cafés worden nog steeds door mannen bezocht, terwijl meisjes buiten op bankjes buiten rondhangen en door politieagenten in de gaten gehouden worden. Een versluierde Salafiste, die kandidaat is voor de presidentsfunctie, maakt op haar verkiezingsaffiche zelfs reclame met de afbeelding van haar man. De gelijkberechtiging van de sekses wordt in Egypte beschouwd als westerse import, net zoals Hollywood-films of fastfood. Moebarak gold als vriend van het Westen, daarom wordt westerse invloed vaak in verband gebracht met het oude regime en dus afgewezen.

Onder Moebarak had de First lady Suzanne Moebarak enkele dingen voor vrouwen voor elkaar gekregen, o.a. het scheidingsrecht voor vrouwen en een vrouwenquotum in het parlement. Het quotum heeft de revolutie niet lang overleefd, het scheidingsrecht is in gevaar. In het parlement wordt gediscussieerd over andere maatregelen te nadele van de vrouwen, bijvoorbeeld over een daling van de huwelijksleeftijd voor meisjes vanaf 14 jaar en een verandering van het zorgrecht, waardoor kinderen vanaf 8 jaar automatisch aan de vader worden toegewezen.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/008853-gyptische-Revolution-hat-Situation-der-Frauen-verschlechtert

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Egypte, Islam, Islamitisch fundamentalisme, Moslimbroederschap, Salafisten. Bookmark de permalink .

12 reacties op De Egyptische revolutie heeft de situatie van de vrouwen verslechterd

 1. winnie zegt:

  97% van de egyptische vrouwen is beroofd van clitoris en schaamlippen

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Wat geweldig toch die zgn. “arabische lente”, en de import van deze geitenneukers naar Europa gaat maar door.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Nou maar even off-topic, ik had gedacht dat het niet gekker kon, dus wel! Lees net bij Else4, dat het communistische EU politburo, van mening is dat we NOG MEER VERRIJKING van nederland en europa moeten krijgen. Het staat er zo: Europese Unie versoepelt migratie uit buurlanden, en scribenten ze zijn in onderhandeling met de geitenneukers landen om deze ook maar gelijk BINNEN TE LATEN KOMEN. De gloeiende vinkentering voor deze verraders in BRUSSEL, ze mogen voor mij nu acuut doodvallen ter plekke graag s.v.p. En dat zooitje van ons in DEN HAAG idem dito, m.u.v. de PVV en de SGP die TEGEN ISLAMISERING zijn!

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  En o ja, de COMMUNISTISCHE PAPAGAAI Barosso, zit weer te krijsen tegen nederland en duitsland: “Geld geven, geld geven,geld geven”. Ik hoop dat hij nu nog stikt!

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Weet iemand wat er geworden is van die Egyptische blogster die zich bloot liet fotograferen als protest? Aliaa heette ze geloof ik. Is geruime tijd geleden op AP een artikel aan gewijd.

  Like

 6. E.J. Bron zegt:

  Hier ook, heer Deckzeijl!

  https://ejbron.wordpress.com/2011/11/16/wat-een-moedige-vrouw/

  (op uw vraag moet ik helaas het antwoord schuldig blijven!)

  Like

 7. vederso zegt:

  winnie heeft gelijk. (vreselijk, barbaars en achterlijk)

  Like

 8. Linsky zegt:

  Iraanse staatsmedia pleiten voor kernwapens om Israël en Westen te verslaan

  Gebruik kernbom past in islamitisch begrip van ‘vrede’
  ‘Klaar om kankertumor Israël weg te vagen’

  Iraanse strateeg: Israël bestaat alleen nog omdat het kernkoppen bezit – Iraanse generaal dreigt met aanval op ‘kankertumor Israël’ als Westen ingrijpt in Syrië -Israël: Bij oorlog mogelijk evacuatie 3 miljoen mensen naar Negev woestijn
  De laatste strijd om het voortbestaan van Israël lijkt stee
  ds dichterbij te komen.
  Het Iraanse staatspersbureau Fars, dat wordt gecontroleerd door de Revolutionaire Garde, heeft een officieel commentaar gepubliceerd waarin Alireza Forghani, een strategische expert in het kamp van opperleider Ayatollah Khamenei, zegt dat de islamitische wereld het recht op het bezit op kernwapens moet opeisen zodat Israël kan worden vernietigd en Amerika en Europa kunnen worden verslagen. Eerder dit jaar pleitte Forghani openlijk voor een preventieve Iraanse aanval op de Joodse staat.

  Afgelopen zondag schreef Forghani dat ‘de fatwa van imam Khomeini verklaarde dat alle islamitische landen islamitisch bloed hebben. Daarom zou de islamitische wereld moeten opstaan en schreeuwen dat een kernbom ons recht is, zodat de dromen van Amerika en Israël worden verstoord.’
  ‘Kernbom is ons recht’
  ‘Het bezit van een kernbom is ons recht. Israël zou al 30 jaar geleden totaal zijn vernietigd, maar bestaat nog vanwege het veronderstelde bezit van kernkoppen,’ aldus Forghani…….verder;
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=660683&r=1&tbl_archief=&

  Like

 9. Linsky zegt:

  of-topic, maar wel een goeie navolgbare actie!

  Man slaat betrapte aanrander van dochter (4) dood

  In de Amerikaanse staat Texas heeft een man de aanrander van zijn vierjarige dochtertje doodgeslagen met zijn blote vuisten. De vader had hem zaterdag op heterdaad betrapt, zegt sheriff Micah Harmon van Lavaca County aan CNN.

  De 47-jarige dader was een kennis van de vader, en hielp hem bij de verzorging van zijn paarden. Hij sloeg tijdens een sociale bijeenkomst toe toen het meisje alleen in de woning was. Familieleden waren buiten paarden aan het verzorgen, aldus Harmon.

  De vader, van wie de naam niet wordt vrijgegeven, keerde terug naar binnen en betrapte de man terwijl hij zijn dochtertje aan het misbruiken was. Hij sloeg de aanrander herhaaldelijk op het hoofd, waardoor die ter plaatse overleed. Het meisje werd naar het ziekenhuis gebracht voor een onderzoek. ‘Ze is oké, buiten uiteraard het mentale trauma’, zegt Harmon.

  De vader stelt heel veel spijt te hebben, en niet te hebben geweten dat de aanrander ging sterven. Het is nog niet zeker of de vader zal worden aangeklaagd. ‘Je hebt het recht om je dochter te verdedigen’, antwoordde de sheriff op een vraag daarover. Bron ad.

  Like

 10. Lucky9 zegt:

  In het assisenhof in Brussel is een moord op een (bij veronderstelling) onvruchtbare vrouw bij duiveluitdrijving van een islamitische ‘djinn’ volgens de MSM bewerkstelligd met en “staf”, maar in realiteit gerealiseerd met een baseball-knuppel, bestraft met 9 jaar opsluiting.
  Binnen 2 jaar loopt de dader in kwestie terug vrij rond en kan ons ongestraft uitschelden en ook juridisch aanklagen voor “”racisme””.
  Het is maar dat U het weet en goed beseft!

  Like

 11. toetssteen zegt:

  Volgens mij zou ik een ************* achter hebben gelaten. In elk geval zou het dan even erb rood zijn geweest en ik zou me geen tel bedenken.

  @Lucky9
  Maar we straffen super zwaar hè, het moert slecht op wat er werkelijk ten uitvoer wordt gelegd. Maar we straffen echt wel goed enne u kunt het ons niet kwalijk nemen dat de praktijk een andere is?!

  Like

 12. toetssteen zegt:

  Wist u trouwens dat de Arabier en de Egyptenaar twee verschillende zaken zijn? Leer eens wat van de Egyptische geschiedenis en graag ook van de Indiase. Dan zult u weten dat Ellende recht vooruit ligt bij het podium geven van islam.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s