Oorlogspropaganda: Aan de handen van “mensenrechtenactivisten” kleeft bloed

Edel, behulpzaam en goed zijn ze, onze “mensenrechtenactivisten” – en uiteraard boven iedere twijfel verheven. Daarbij geldt ook voor mensenrechtenactivisten: Je zou ze moeten herkennen aan hun vruchten. En deze vruchten zijn propaganda en oorlog…

Het Amerikaanse leger heeft opnieuw een prachtige propagandamelding uitgegeven: “Troepen van de Syrische regering en milities zorgen voor chaos in steden en dorpen, slepen systematisch mannen uit hun huizen om ze gezamenlijk te executeren. Huis en eigendom worden koelbloedig in brand gestoken en vaak ook de lichamen van de geëxecuteerden. Ze schieten meedogenloos in woonwijken en doden en verwonden mannen, vrouwen en kinderen. Gevangenen worden routinematig gefolterd, vaak tot de dood erop volgt”.

Typische propagandavorm

Nou ja, dat kennen we immers al. De tekst vertoont de typische kenmerken van propaganda:

 • Talrijke, op de spits gedreven, gruweldaden
 • Samengeperst in zes regels
 • Burgers, vooral vrouwen en kinderen, als slachtoffers
 • Totale “dolgedraaide” onnatuurlijke opeenhoping en verdichting van gruweldaden
 • Het voorstellen van de vijand als “doorgedraaid”, “hondsdol” en “volledig buiten zinnen”
 • Extreem ophitsend effect

Resultaat: Haatpropaganda

Het resultaat noemt men “haatpropaganda”. Waarbij de emotionele werking van zo´n ophitsing het denkproces verhindert, dus tegengaat. Omdat de geschetste gruweldaden enorme emoties losmaken, sluit het handelen onmiddellijk aan de emoties aan; het denken wordt uitgeschakeld. We hoeven ons alleen maar te herinneren aan het in 1990 en 1991 verbreide gruwelverhaal over de Irakese soldaten, die zogenaamd baby´s in ziekenhuizen in Koeweit uit de couveuses gepakt en op de grond gesmeten zouden hebben: Was dat niet zo vreselijk, dat men onmiddellijk moest handelen – en wel zonder verdere vragen te stellen? Natuurlijk. En zo gebeurde het ook. Het gelogen propagandaverhaal maakte de deelname van de VS aan de oorlog tegen Irak mogelijk.

Ook wat betreft Syrië komt de propaganda nu in zo´n fase terecht, waarin niemand meer kan en wil nadenken. Hoe erger de geschetste gruweldaden, des te meer wordt het denken uitgeschakeld. Terwijl denken nog nooit bij iemand schade heeft aangericht. Laten we nog eens een blik werpen op deze tekst: Wat zou het nut zijn als Syrische troepen de eigen dorpen zouden verwoesten, mannen, vrouwen en kinderen zouden vermoorden en huizen in brand zouden steken? Natuurlijk zou dat geen enkel nut hebben. Veelmeer zou het de burgerbevolking rechtstreeks in de armen van de opstandelingen drijven. De rebellen zouden plotseling overkomen als de beschermende macht tegenover de blijkbaar volledig doorgedraaide regering. Verder zouden zulke gruweldaden Syrië nog meer isoleren en nog iets veel ergers veroorzaken, namelijk een oorlog van supermogendheden zoals Amerika tegen het land. Is het waarschijnlijk, dat staatschef Assad en zijn militairen hiervoor willen zorgen? Eigenlijk niet. Daarom lijken deze berichten, nog helemaal zonder te kijken naar bewijzen of geen bewijzen, op zich onlogisch en onwaarschijnlijk. Gewoon “doorgedraaid”.

“Knaller” in het begin

Nou ja – het Amerikaanse leger. Dat verbaast niemand. Natuurlijk zou men graag na de reorganisatie van Noord-Afrika (oorlog tegen Libië en meer) de menukaart verder willen bewerken en het grote plan van een “Greater  Middle East” willen omzetten, dat tot Iran en verder moet reiken. En op weg naar het oosten richting Iran ligt nu eenmaal Syrië. Dat betekent, moment: Zei ik “Amerikaanse leger”? Foutje: De haatpropaganda is helemaal niet afkomstig van de Amerikaanse strijdkrachten, maar van de “mensenrechtenorganisatie” Amnesty International. Het zijn de eerste zinnen uit een nieuw “rapport” over de situatie in Syrië, dus ongeveer net zoveel als de meeste journalisten er van zullen lezen. De “knaller” werd aan het begin geschreven – meer lezen de meeste journalisten sowieso niet.

Misschien kloppen de “feiten”, misschien ook niet. Het kan echter ook Amnesty International nauwelijks zijn ontgaan wat het aanricht met de sensationele en ophitsende presentatie van deze zogenaamde feiten. En inderdaad werd de Amnesty-sensatie nu door onze “kwaliteitsmedia”onmiddellijk enthousiast overgenomen:

 • “Misdaad tegen de menselijkheid. Amnesty-rapport documenteert gruweldaden in Syrië” (Stern Online, 14-06-2012)
 • “Oorlogsmisdaden in Syrië”(Zeit Online, 14-06-2012)
 • “Amnesty beschuldigt Syrië van misdaden tegen de menselijkheid” (Spiegel Online, 14-06/2012)
 • “Nieuw Amnesty-rapport over Syrië: Dramatische escalatie van geweld” (Bild Online, 14-06-2012)

Iedere schenking is een schenking voor oorlogspropaganda

Zoals bekend komt echter spoedig na de Bild -Zeitung de NAVO, zoals ik elders al heb geschreven. Want het is de taak van de media om het publiek van de aanvallende landen psychologisch op een oorlog voor te bereiden. En precies daarvoor levert Amnesty nu de munitie. Deze munitie wordt exact in een lopende propaganda-escalatie tegen Syrië geplaatst. Hoe de feiten ook mogen zijn: Aan de handen van de “mensenrechtenactivisten”, die op deze manier olie op het vuur gooien, kleeft bloed. Want wie propaganda zaait, zal oorlog oogsten. En een schenking aan Amnesty is dus een schenking aan oorlogspropaganda. Want uiteraard komt iedere euro in de regel ten goede aan het totale propaganda-apparaat.

Ja, maar moet men Syrië dan niet bevrijden? En als er echt zoveel mensen door de Syriërs worden vermoord – moeten we dan niet ingrijpen? Wedervraag: als de Syriërs inderdaad 10.000 burgers vermoorden – Moeten we dan met behulp van de NAVO 100.000 of 200.000 burgers vermoorden? Moeten we het zogenaamde bloedbad van de Syriërs vervangen door 7.500 bloedbaden van de NAVO (aantal luchtaanvallen in de Libië-oorlog)?

Een goede vraag. Net zoals deze: Wie/wat is eigenlijk Amnesty International? Meer daarover in een van mijn volgende artikelen.

Bron:

http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/geostrategie/gerhard-wisnewski/kriegspropaganda-an-den-haenden-von-menschenrechtlern-klebt-blut.html

Auteur: Gerhard Wisnewski

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in mainstream-media, Mensenrechten, Midden-Oosten, NAVO, Syrië, Verenigde Staten, Westen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Oorlogspropaganda: Aan de handen van “mensenrechtenactivisten” kleeft bloed

 1. De Ekster zegt:

  Goed artikel. Wat er nu gebeurt in Syrie doet me zo denken aan wat er indertijd in Joegoslavie is gebeurd..(en inderdaad, ook in Koeweit).. de onverbloemde, onbeschaamde oorlogspropaganda, de grofste leugens werden verteld over de Serviers en mensen geloofden het allemaal. En inderdaad werd het publiek zo klaargestoomd voor ingrijpen.
  Nu weer iets dergelijks in Syrie. De pers doet zijn werk niet zoals gewoonlijk, maar neemt klakkeloos de propaganda over van organisaties als AI. Mensen, geloof dergelijke berichten niet zomaar. Grote kans dat er niets van waar is, en ten menste zitten er altijd 2 kanten aan een verhaal/conflict. Men gaat er altijd maar van uit dat onze media de waarheid (proberen te) vertellen, maar dat is jammer genoeg absoluut niet waar.

  Like

 2. Henk der Niederländer zegt:

  Bert: Ik heb ze beiden op mijn FB gezet
  Deze en die op AP
  Mijn FB heeft vele volgers, Dus dat kan wel eens een discussie worden.

  Like

 3. Jan zegt:

  A(sshole) I(diots)

  Like

 4. Jan zegt:

  Waterboarding lijkt mij de beste oplossing voor deze groep terroristen

  Like

 5. star zegt:

  Aangezien er maar weinig journalisten zijn die gedegen onderzoek doen, zijn de publicaties er ook naar.Bovendien zijn de media er debet aan dat er stemming wordt gekweekt, omdat het allemaal om geld en andere zaken gaat.Amnesty is (on)behoorlijk selectief helaas. Wat er nu in Syrië gebeurt is inderdaad vergelijkbaar met Joegoslavië.Zelfs Nederland dat troepen stuurde deed dat op niet juiste voorlichting en het erge is dat daar nog steeds mensen de dupe van zijn.Egypte gaat ook nog terug verlangen naar de tijd van de dictator net als al die andere landen waar zogenaamd vrijheid kwam.Hoezo: moslimbroederschappen springen in de gaten en het wordt nog minder vrij dan het was.De enige die het goed doet is Joyce Banda, die durft zichzelf te zijn en integriteit te laten zien.Dat kán haar leven kosten uiteraard, maar dat weet ze.

  Like

 6. louis-portugal zegt:

  Ik had hem al gelezen bij Kopp en raak er telkens meer van overtuigd dat de opstandelingen, gesteund door het westen en speciaal Omama, voor meer rotsooi in Syrië verantwoordelijk zijn
  dan de regering.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s