Atoomstrijd met Iran gaat de volgende ronde in

Iran is optimistisch om de gesprekken met de 5+1 groep tot een goed einde te brengen. Het bondgenootschap “Stop the Bomb” waarschuwt voor de “westerse naïviteit en de Iraanse onderhandelingskunst”.

In Moskou is maandagmorgen de volgende ronde begonnen van de atoomstrijd tussen de 5+1 groep (Rusland, China, VS, Frankrijk, Groot-Brittannië plus Duitsland) en Iran. Na de jongste, door alle deelnemers als positief beoordeelde onderhandelingen in Istanboel en Bagdad wil men bij de tweedaagse gesprekken in de eerste plaats de omstreden uraniumverrijking van Teheran en de westerse economische sancties tegen Iran in het middelpunt plaatsen.

Zoals het staatspersbureau van Iran bericht, zijn er in het hotel “Gouden ring” al meer dan 300 internationale journalisten aangekomen. Ook de beide onderhandelingsteams onder leiding van de EU-gevolmachtigde voor buitenlandse zaken Catherine Ashton enerzijds en de Iraanse chef-onderhandelaar Saeed Jalili anderzijds bevinden zich in Moskou.

Atoombom versus economische sancties

Direct voor de ontmoeting zei de Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi optimistisch: “Ik ben vol vertrouwen, dat wij met de 5+1 groep in Moskou goede vooruitgang zullen boeken”. Tijdens de laatste onderhandelingsronde overhandigde de Iraanse kant een “compromispakket” aan de vertegenwoordigers van het Westen met voorstellen om het conflict bij te leggen. Over dit pakket zal nu overleg worden gevoerd.

Terwijl de Europeanen vooral de verhindering van een eventuele Iraanse atoombom het belangrijkst vinden en daarom willen dat Teheran zijn uraniumverrijking van op dit moment tot 20% terugbrengt naar 5%, wil de Iraanse leiding het Westen ertoe bewegen de economische sancties tegen Iran te versoepelen.

Het Westen verdenkt Iran ervan om onder de dekmantel van een vreedzaam atoomprogramma stiekem aan atoomwapens te werken. De leiding in Teheran ontkent dit.

Waarschuwing voor “westerse naïviteit”

Het Iran-kritische bondgenootschap “Stop the Bomb” bekritiseert n.a.v. de atoomgesprekken de “westerse naïviteit tegenover de Iraanse misleidings- en vertragingstactiek”. De Islamitische Republiek Iran zou “ongehinderd op weg zijn naar de bom”, waarschuwde “Stop the Bomb” zondag in een uitzending.

Een voorbeeld van de Iraanse onderhandelingsstrategie en westerse lichtgelovigheid zou een interview van de Iraanse ambassadeur in Duitsland geweest zijn, waarin hij op de voorpagina van de krant “Financial Times Deutschland” onder de kop “Irans ommekeer in de atoomstrijd” met de uitspraak werd geciteerd dat Iran bereid zou zijn om af te zien van de uraniumverrijking tot 20%. Korte tijd later zou deze uitspraak door de Iraanse ambassade in het Perzisch zijn tegengesproken, zonder dat de Duitse pers dit gemeld zou hebben, schrijft “Stop the Bomb”.

Bron:

http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/766636/Moskau_Atomstreit-mit-Iran-geht-in-naechste-Runde

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron 

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Iran, Westen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Atoomstrijd met Iran gaat de volgende ronde in

 1. star zegt:

  waarschuwen voor de Westerse naïviteit is totaal overbodig, het Westen heeft zichzelf en ons al in de jaren 70 verkocht aan de Arabieren.Wij hadden al zo heel lang in elektrische auto’s kunnen rijden maar de symbiose blijft in opdracht van.En we zijn aleigendom van de EU zonder dat te willen dus………………

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Had ik ook al op AP geparkeerd….Ik ben benieuwd of westerse regeringsleiders de volgende truc in de smiezen hebben. (meisje Sap van GL vast en zeker niet)
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/12376616/__Iran_wil_verrijking_staken__.html

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Ik ben net zo optimistisch als de meeste reageerders hier denk ik.
  Allemaal taqiyya, takfir enz.
  Het was niks het is niks en het zal nooit iets worden met die moslims behalve problemen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s