Grieken kozen voor EU-miljarden

Gebiologeerd hadden de politieke beleidsmakers van Europa zondagavond op de verkiezingsuitslag in Griekenland gewacht. Omdat er na de verkiezingen van 6 mei geen regering tot stand kwam, werden de Grieken nogmaals naar de stembureaus geroepen.

Met duidelijke woorden, vooral uit Duitsland, werd hen van tevoren te verstaan gegeven dat het concept van de links-radicale leider Alexis Tsipras van het verkiezingsbondgenootschap Syriza niet zou opgaan. Deze had aangekondigd de overeenkomst met de EU op te zeggen, maar desondanks de euro als munt te willen behouden. Het zag er lange tijd naar uit dat de Grieken hem op deze weg zouden volgen.

Pas de duidelijke boodschap dat het opzeggen van de overeenkomst tegelijkertijd het verlies van de euro en het staken van de hulpbetalingen zou betekenen, schijnt in de bevolking te hebben gezorgd voor de beslissende meningsverandering. Weliwaar kon Syriza met 26,9% van de stemmen meer stemmen behalen dan ooit, maar dit was duidelijk niet genoeg voor de eerste plaats. Als sterkste partij kon zich de conservatieve Nea Dimokratia handhaven.

Financiele markten anticipeerden op het verkiezingsresultaat

Opmerkelijk genoeg vertoonden wereldwijd de financiële markten vrijdag al significante koersstijgingen, wat doet vermoeden dat institutionele investeerders al in het voorveld over betrouwbare informatie over de verkiezingsuitslag van zondag beschikt moeten hebben. Een verkiezingsoverwinning van de links-radicale Syriza, overeenkomend met het onmiddellijke bankroet van Griekenland, zou zonder twijfel voor een aardbeving op de financiële markten hebben gezorgd.

Schrik zonder einde

Zou een verkiezingsoverwinning  van Syriza waarschijnlijk een schrikbarend einde hebben betekend – zowel voor Griekenland evenals voor de EU en privé-investeerders – schijnt met deze verkiezingsuitslag de Griekse financiële tragedie met onophoudelijke steunbetalingen en een onduidelijk einde te worden geprolongeerd.

Ook al is de neoconservatieve partij Nea Dimokratia als sterkste partij uit de verkiezingen tevoorschijn gekomen en deze keer met de op de derde plaats geëindigde socialistische PASOK een coalitie zou kunnen vormen, is daarmee het probleem van Griekenland nog niet opgelost. Mochten de beide partijen het deze week eens worden over een coalitieregering, dan zullen er waarschijnlijk nog meer miljarden euro´s in het land worden gepompt. Volgens informatie van de BILD-Zeitung is men van plan om een delegatie, bestaande uit deskundigen van de EU, de ECB en het IMF, naar Griekenland te sturen om een bestandsopname te maken betreffende de vooruitgang in de economische hervormingen en bezuinigingsplannen tot nu toe respectievelijk hoever het land daarin al achterop is geraakt. In ieder geval had Antonis Samaras, de partijchef van Nea Dimokratia, zondag nog gezegd het in principe eens te zijn met de bezuinigingskoers, maar hij kondigde tegelijkertijd aan over enkele punten opnieuw te willen onderhandelen.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/008954-Griechen-w-hlten-EU-Milliarden

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europa, Griekenland. Bookmark de permalink .

12 reacties op Grieken kozen voor EU-miljarden

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Ik zal met 1% van bovengenoemde miljarden zeer in m’n nopjes zijn. Dan zou ik deze week nog verkassen.
  Want dat marathon-zorgdebat op politiek24 is niet iets om blij van te geraken.
  Zag vanmiddag die arrogante VVD-muts nota bene LACHEN toen Ronald van Raak een paar dieptreurige emails van mensen voorlas, mensen die er geen gat meer in zien, een enkeling ziet leven in dit land niet meer zitten, vanwege de AFPERSINGSPRAKTIJKEN van regering en verzekeraars, die bedragen INEENS willen hebben, zodat mensen DIRECT in de problemen komen. Dit land wordt bestuurd door gevoelloze intriganten die je alleen nodig hebben tijdens verkiezingstijd en je daarna als een baksteen laten vallen. Ik vind het tijd worden daar een EIND aan de maken. STEM PVV op 12-9 a.s. Omdat het MOET..!!!
  http://tinyurl.com/bqpw3lg

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  G.Deckzeijl 19.57. uur, van de KUNDUZ KLIEK, had ik niet anders verwacht Gerrit. Willens en wetens helpen onze volksvertegenwoordigers ons verder het “moeras in”. Wat Griekenland betreft, verwonderen doet mij dat niet, ik zou ook gekozen hebben voor “gratis geld”. Hoewel dat voor de Griekse Henk en Ingrid de problemen niet zal oplossen. Zoals we weten, gaat het geld rechtstreeks naar de zakken van de bankiers, die zich hopeloos in de schuldpapieren bevinden van Griekenland. Verder zijn we gigantisch verraden door RUTTE cum suis, door in te stemmen met het ESM, kunnen we de regering en het parlement wel opdoeken, als het ESM in is gegaan hebben we NIKS meer te vertellen over ons eigen geld, maar kan BRUSSEL onze beurs vrijelijk opeisen. Een grote schande dat is het!

  Like

 3. De Ekster zegt:

  Eeuwig zonde deze uitslag. De Grieken zijn bang gemaakt en hebben helaas pro-Europa gekozen. Of… de uitslag is hoe dan ook niet te vertrouwen, dat kan ook. Van Europa kun je immers alles verwachten.

  Hoe dan ook, dit was naar mijn idee nog een kleine ontsnappingsmogelijkheid om aan de euro te ontkomen. Nu de Grieken kennelijk door willen blijven modderen en aan de bedelstaf zullen raken, zal de euro-trein doordenderen, ongehinderd door lichten die op vuurrood staan en alarmbellen die oorverdovend klinken. We gaan nu door tot het gaatje; iedereen behalve de rijken zal nu straatarm worden. Er zal geen middenklasse overblijven.

  Like

 4. E.J. Bron zegt:

  @De Ekster

  Ach, misschien gunstige uitslag. Misschien, héél misschien wordt de domme Nederlander nu eindelijk eens wakker. Er gaat nu namelijk nóg meer van ons belastinggeld naar Griekenland!
  Weet dus op wie je stemt op 12 september!!!

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  Precies beste mensen, de waanzin EU heeft gewonnen van het gezond verstand. Het zal uitlopen op EEN EUROPA waar dan straks IEDEREEN even ARM is, de “natte droom”, van de communisten in BRUSSEL zal dan uitkomen. Walgelijk dat RUTTE ons hier ingerommeld heeft.

  Like

 6. louis-portugal zegt:

  Gerrit 1% van 1 % maakte mij al gelukkiger.
  Toch denk ik dat het met nog enkele honderden miljarden naar Griekenland wel op gaat houden.

  Ik denk dat de EURO-fielen meer opgelucht zijn omdat ze nu niet hoeven te betalen bij een verkeerde uitslag want dat zouden ze dan toch gedaan hebben.

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  O ja, hier eentje die er ook mag zijn, net gelezen bij Else4. “VVD leider BLOK verrast door onhandige aanval CDA” Haersma BUMA steekt mes in rug coalitiepartner, dat had er moeten staan. Verder wensen de LINKSEN in het CDA, dat de ONTWIKKELINGSHULP ad 3 MILJARD EURO, door moet blijven GAAN!
  En dat ten koste van ONZE PENSIOENEN,ONZE SOCIALE ZEKERHEID,ONZE OUDERENZORG etc.
  Okay, dan gaan het er zeker geen 12 zetels meer worden voor deze schijnheiligen.
  Misschien 5 voor de moeite.

  Like

 8. Lucky9 zegt:

  We worden allemaal opgelicht, (bedrogen en bestolen).

  In de aller-1° plaats door Barosso, Van Rampuy en hun bende apparatsjiks. Mijn welgemeende excuses voor deze bondige samenvatting, overigens!

  En helaas in de 2° plaats ook door de Grieken die ze blijkbaar nog wél alle vijf op een rij hebben en dus blijven meespelen in een spel poker met als doel kapitalen te versluizen.

  Men moet haast debiel zijn om het niet te zien. Alle lokale ministers van financiën zijn totaal onbekwaam of corrupt. Eén van beide en beslist niet allebei!

  Like

 9. Groene Leeuw zegt:

  Wie zich het referendum over de EU-grondwet van 2005 nog herinnert en een grote overwinning deze wet in de ijskast deed belanden, kan nu weten dat er steeds weer nieuwe verkiezingen worden gehouden totdat het volk er moe van wordt en er genoeg van heeft om naar het stemhokje te gaan en niet meer gaat zodat het de eurofielen in de kaart speelt. Zo is dat met de nieuwe referendum over de EU-grondwet ook gegaan. In 2007 werd deze alsnog aangenomen.

  Like

 10. Tom Hendrix zegt:

  @Groene Leeuw 00.26. uur, dat lijkt mij nog niet zo’n gekke gedachte. Dat zou een tactiek kunnen zijn, de mensen murw maken zodat ze niet MEER gaan STEMMEN, de EUROFIELEN daar tegen ZULLEN dan ZEKER gaan. Ik hoor een vroegere collega, in de jaren 80 van de vorige eeuw nog tegen mij zeggen: “Tom NIET stemmen heeft GEEN ZIN, want dan gaan de MACHTHEBBERS en PLUCHE KLEVERS WEL kiezen op zichzelf, en ZITTEN er gewoon weer”. Dat zou zo maar kunnen. En als de POLITIEK de OPLOSSING NIET HEEFT, is de POLITIEK ONDERDEEL van het PROBLEEM.

  Like

 11. Pieter Veenstra zegt:

  Onderussen wordt er in Athene voedsel uitgedeeld omdat de burgers het niet meer kunnen kopen wegens geld gebrek:

  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9344122/Eurozone-crisis-thousands-queue-for-food-handouts-in-Greece.html

  Duidelijk is dat de burger aldaar het onderspit delft terwijl de banken nog steeds mooi weer blijven spelen. Gek genoeg verneem je hierover niets in de LINKSE media!

  Hoe lang gaat het duren voordat hier in ons land de mensen ook in de rij staan voor wat voedsel? Als het zo doorgaat, niet zo hele gekke lang meer…

  Like

 12. Tom Hendrix zegt:

  @Pieter Veenstra 01.16. uur, ik denk inderdaad ook dat het een kwestie van tijd is. Verder is het ongelooflijk dat de mensen zich zo in slaap laten sussen. De meeste mensen die ik spreek weten niet eens waar het ESM voor staat. Ik heb een kleine hoop dat Duitsland niet zo maar gaat tekenen voor het ESM. Die LINKSPARTEI heeft aangekondigd naar het BVG te gaan omtrent het ESM, en de president aldaar-Gauck- kan dus niet de betreffende wetten ondertekenen zolang de zaak ligt bij het BVG in Stuttgart. Het zal mij benieuwen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s