Atoomonderhandelingen met Iran mislukt

De onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma schieten niet op: De VN-vetomachten en Iran zijn in Moskou zonder resultaat uit elkaar gegaan. Nu moet een werkgroep bekijken of nog meer 5+1-gesprekken überhaupt zinvol zijn.

Iran blijft vasthouden aan zijn omstreden atoomprogramma. De onderhandelingen van de 5+1-groep worden volgens informatie van de EU-gevolmachtigde voor buitenlandse zaken, Catherine Ashton, onderbroken. Afgelopen maandag en dinsdag hadden de vijf VN-vetomachten en Duitsland met de Iraanse leiding onderhandeld.

De gesprekken zouden gedetailleerd en kwestieus geweest zijn, zei Ashton. De wereldmachten zouden nog steeds streven naar een diplomatieke oplossing in de atoomruzie. De verschillen in standpunten zouden echter significant gebleven zijn. Hoe het verder gaat zou nu van Iran afhangen: “We verwachten dat Iran beslist of het land bereid is diplomatie te laten functioneren”, zei Ashton.

Het Westen is bang dat Iran naar atoomwapens streeft en heeft daarom harde sancties tegen de regering in Teheran opgelegd. Als voorwaarde voor een mogelijke versoepeling eisten de vetomachten in de onderhandelingen dat de uraniumverrijking in Iraanse installaties teruggebracht wordt tot 20% en dat de regering inspecties toestaat in Iraanse atoominstallaties.

Daarop gaat Iran tot nu toe echter niet in: Chef-onderhandelaar Saeed Jalili benadrukte opnieuw dat het atoomprogramma slechts voor burgerlijke doeleinden zou dienen. De verrijking van uranium zou een gegarandeerd recht van het land zijn, zei Jalili. Het laatst hadden dreigingen van Israël om desnoods militair tegen het militaire programma op te treden, het conflict verder aangescherpt.

De onderhandelingen in Moskou stonden volgens informatie van delegatiekringen al meerdere malen op het punt van afbreken. Nu staat er een ontmoeting gepland van een technische werkgroep in Istanboel op 3 juli, zei de EU-gevolmachtigde voor buitenlandse zaken Catherine Ashton. Van het resultaat van deze ontmoeting zouden ook verdere gesprekken van de 5+1-groep met de Iraanse chef-onderhandelaar Jalili afhankelijk zijn.

Alternatieve ronde zonder EU-deelname denkbaar

De onderhandelingen verliepen vanaf het begin stroef. “We zien geen nut meer in gesprekken in de huidige samenstelling”, zei een lid van de Iraanse delegatie. Ook de invloedrijke Revolutionaire Gardes in Teheran zouden dit standpunt delen: “We hebben in ieder geval in dit soort onderhandelingen alle hoop verloren”, zei generaal Mohamed-Resa Naghdi volgens informatie van het Iraanse persbureau ISNA.

Volgens informatie van diplomaten bestaat er echter wellicht een alternatief voor de gesprekken in een grote ronde: Zo zou Iran directe onderhandelingen kunnen voeren met de VS en Rusland – zonder deelname van de Europese Unie. Zo zou er nog een keer beweging in de ruzie kunnen komen, hopen deskundigen.

Bron:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/atomverhandlungen-zwischen-iran-und-vetomaechten-gescheitert-a-839845.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Iran, Westen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Atoomonderhandelingen met Iran mislukt

 1. Petrossa zegt:

  Tsja. Het was nooit bedoeld om te slagen, alleen maar om de Israeli’s niet te laten aanvallen. En nu is het te laat want alle installaties zitten zo wijd verpreid en zo diep dat je een atoombom nodig hebt om ze op te blazen.

  Vreemd, ik kan me toch geen reden voorstellen waarom het westen zo graag wil dat Iran een atoombom heeft.

  Like

 2. Ad de Koning zegt:

  Dat had iedereen vooraf kunnen vertellen, daar was geen conferentie voor nodig. Iran, dat vredelievende moslimland wil koste wat kost een atoombom hebben. Ik begrijp niet dat sommige landen daar nog besprekingen over willen voeren. Het is allemaal zo duidelijk als wat. En dat zullen we in de toekomst wel gaan merken. Dat men hier in het westen nog zo wegloopt met de islam en ze overal hun zin in krijgen zal ons nog opbreken. Alleen de PVV is volledig tegen de islam, de andere partijen, ook de VVD, willen alleen maar pappan en nathouden.

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Iedereen weet toch dat Iran nooit zal ingaan op welk voorstel danook.
  Ik wil nog zien of Iran behalve dreigen, ooit een atoombom zou gebruiken.
  Als ze dat zouden doen zouden ze een groot stuk van Libanon, Syrië en zeker Gaza en Judea-Samaria mee bestralen mits zo´n raket niet boven Iran zelf wordt afgeschoten.

  Like

 4. Dat geneuzel met Iran was bij voorbaat al bestemd om te mislukken. Nu is de weg vrij voor Israel om deze kwestie wel met door-en inslaande argumenten op tafel te leggen cq weg te blazen.
  Het zal niet lang meer duren, vooraleer heel veel eurocraten weer geschokt zullen zijn.
  Met dat soort moslims is en valt niet te overleggen. Hun standpunt(en) staan altijd bij voorbaat al vast en de anderen moeten zich daar dan maar aanpassen. Ook dat weet iedereen die ook maar ietwat leest hierover. Dus stop nu maar met dat gezever met Iran en laat het maar over aan een regering die dit wel abrupt kan en zal oplossen.

  Like

 5. koddebeier zegt:

  Go, de onderhandelingen mislukt, wie had dat nou gedacht, wat een stelletje eikels en onbenullen. Hadden ze nu echt verwacht dat met dat stel barbaren kon onderhandelen.
  Je weet liegen mag tegen ongelovige.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s