Het einde van het christendom in het Midden-Oosten

De Joodse exodus uit de landen van het Midden-Oosten na de oprichting van de staat Israël in 1948, de Suezcrisis in 1956 en de Zesdaagse Oorlog in 1967 hadden nog een emigratiegolf tot gevolg: De exodus van de christenen uit het Midden-Oosten. De periode van het christendom in het Midden-Oosten, die meer dan 2000 jaar had geduurd, nadert haar einde; als enige staat in het Midden-Oosten biedt alleen Israël de christenen nog een toevluchtsoord.

Het christendom was in Israël, het land van de Bijbel, ontstaan. Van hieruit hadden de volgelingen van Jezus Christus het christendom naar andere landen van het Midden-Oosten verbreid: De evangelist Marcus bracht het christendom naar Egypte, de apostelen Thomas en Taddeüs naar het gebied van het huidige Irak, de apostel Paulus naar Syrië. Steden zoals Damascus, Alexandrië en Antiochia waren ooit centra van het christendom; het centrum van de oosterse rite lag in Assyrië.

De islamitische verovering van het Midden-Oosten, die korte tijd na de dood van Mohammed begon, roeide de christelijke aanwezigheid uit en veroordeelde de christenen tot een tweederangs status in de islamitische samenleving. Na de zogenaamde apostasie- of Ridda-oorlogen, die Abu Bakr, de opvolger van Mohammed (“kalief”) tegen afgevallen Bedoeïenenstammen voerde, bevestigde hij de opvolging ( het “kalifaat”) d.m.v. een veldtocht, waarin hij gebieden veroverde, die daarvoor onder controle hadden gestaan van het Perzische en Byzantijnse Rijk.

In het jaar 633 beval Abu Bakr zijn veldheer Chalid ibn al-Walid de strijd te beginnen tegen het Perzische Rijk. Nog datzelfde jaar viel Mesopotamië (het huidige Irak) in handen van de moslims en de jaren daarna werd het islamitische gebied nog verder uitgebreid. Na de dood van Abu Bakr keerde zijn opvolger, kalief Omar, zich tegen het Byzantijnse Rijk en veroverde na de Slag bij de Jarmuk (636 na Chr.) de hele Levant en daarna Egypte en Noord-Afrika, dus gebieden met een christelijke bevolkingsmeerderheid.

Het beruchte Pact van Omar , dat kalief Omar na de Slag bij Jarmuk in het jaar 637 sloot met de patriarch van Jeruzalem Sophronius, nadat deze hen zonder verdere gevechtshandelingen de sleutels van de stad had overhandigd, is het waard om nader bekeken te worden, omdat het de basis van de islamitische wetten betreffende de behandeling van niet-moslims in de veroverde gebieden werd; het bevat een voorwaardelijke beschermingsbelofte (Dhimma), waarvan de naam dhimmi´s (beschermelingen) voor de onderworpenen werd afgeleid:

De christenen verplichten zich ertoe om als tegenprestatie “voor de veiligheid voor onszelf, onze kinderen, ons eigendom en de leden van onze religie” het volgende niet te doen:

 1. Wij zullen niet bouwen, in onze steden noch in de buurt daarvan, nieuwe mannenkloosters,
 2. kerken,
 3. vrouwenkloosters,
 4. of kluizenaarshutten;
 5. noch zullen wij ze repareren, bij dag of bij nacht, mocht een van hen instorten
 6. of gelegen zijn in een moslimwijk.
 7. Wij zullen onze poorten open houden voor voorbijgangers en reizigers. We zullen voor drie dagen onderdak en leeftocht geven aan alle moslims die voorbij komen.
 8. Wij zullen noch in onze kerken noch in onze woonhuizen enige spion onderdak geven,
 9. noch hem voor de moslims verbergen. Wij zullen de Koran niet aan onze kinderen onderwijzen.
 10. Wij zullen onze godsdienst niet openlijk beoefenen
 11. noch iemand ertoe bekeren.
 12. Wij zullen niemand van onze familie verhinderen tot de islam over te gaan als zij dat wensen.
 13. Wij zullen de moslims respect tonen, en
 14. wij zullen van onze zitplaats opstaan als zij wensen te zitten.
 15. Wij zullen niet proberen op de moslims te lijken door het imiteren van een van hun kledingstukken, hoofdsieraden, tulband, schoeisel, of de scheiding van hun haar.
 16. Wij zullen niet spreken wanneer zij spreken,
 17. noch zullen wij hun eervolle namen dragen.
 18. Wij zullen niet rijden op een zadel,
 19. noch zullen wij zwaarden aangorden, noch enig wapen in de hand houden of op ons lichaam dragen.
 20. Wij zullen geen Arabische tekens in onze zegels graveren.
 21. Wij zullen geen gefermenteerde dranken verkopen.
 22. Wij zullen onze kruizen en boeken niet tonen op de straten of markten van de moslims.
 23. Wij zullen in onze kerken alleen heel zachtjes klappen.
 24. Wij zullen niet hard praten in onze kerkdiensten of in de nabijheid van moslims,
 25. noch zullen wij onze stem verheffen wanneer wij in een rouwstoet lopen.
 26. Wij zullen geen verlichting voeren op enige straat van de moslims of op hun markten.
 27. Wij zullen onze doden niet dichtbij de moslims begraven.
 28. Wij zullen geen slaven nemen die aan de moslims zijn toegewezen.
 29. Wij zullen onze huizen niet hoger maken dan die van de moslims.”

Omar zou hieraan nog twee verplichtingen toegevoegd hebben: dat ze geen mannen zouden kopen die door moslims krijgsgevangen waren gemaakt en dat iedereen die geweld pleegde tegen een moslim de bescherming van het verdrag verloor.

In de loop der tijd daalde het aantal christenen in het Midden-Oosten op grond van de constante vervolging door de islamitische heersers sterk, maar met het begin van het kolonialisme van het Avondland in het midden tot de late 19e eeuw verenigd met de teloorgang van het kalifaat beleefde de christelijke aanwezigheid in het Midden-Oosten een nieuwe bloei en de christenen kregen hun rechten terug.

Aan de aanval van de Arabische legers tegen de nieuwe staat Israël in het jaar 1948 namen ook veel Arabische christenen deel. De Arabisch-islamitische propagandacampagnes, die opriepen tot de vernietiging van de staat Israël, bleef daarna ook bij de Arabische christenen niet zonder invloed. Enkele Arabische christenen waren zelfs uitgesproken antisemieten en haters van de Joodse staat:

 • George Habash, Grieks-orhodosx christen, is de oprichter van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina;
 • Wadia Haddad is de nummer 2 in dit Volksfront;
 • Edward Said en Hanan Ashrawi behoorden tot Arafats intellectuele elite;
 • Antun Saa´dah is de oprichter van de Syrische Nationalistische Partij, die tijdens de Libanese burgeroorlog zelfs christelijke milities inzette tegen de pro-Israëlische christenen van de Libanese strijdkrachten;
 • Michel Aflaq is de oprichter van de pan-Arabische Baath-partij, die tot voor kort een toonaangevende politieke kracht in de Arabische wereld was (totdat de moslims in het islamisme een kracht met een nog groter effect ontdekten);
 • Michel Aoun en Sleiman Frangieh, de oprichter van de Marada-beweging, zijn marionetten van Hezbollah in Libanon.

In de Arabischchristelijke clerus in de Palestijnse autonome gebieden is de zogenaamde vervangingstheologie wijdverbreid, volgens welke het Heilige Land tegenwoordig van de Arabieren is en dat de Arabieren, en niet de Joden, het uitverkoren volk zouden zijn – Jezus zou Palestijn en geen Jood geweest zijn! Een vooraanstaande vertegenwoordiger van deze vervangingstheologie is naast de in Jeruzalem en Judea-Samaria vertegenwoordigde oosterse kerken het door pastoor Naim Ateek opgerichte oecumenische centrum “Sabeel”, dat een extreem anti-Israëlische “bevrijdingstheologie” verkondigt en ook veel aanhangers heeft in de kerken van het Westen.

Deze politieke activiteit bleek echter een averechtse werking te hebben en richt zich nu tegen de christelijke bevolking in het Midden-Oosten zelf. Het panarabisme is al geruime tijd uit beeld verdwenen en wordt tegenwoordig door een heilige islami(s)tische toorn vervangen, die – volgens het hierboven omschreven voorbeeld – ernaar streeft om de christelijke bevolking als religieuze tegenstander of uit te roeien of in een tweederangs positie te dwingen.

We hebben gezien hoe de christenen in Irak in de jaren na de val van Saddam behandeld werden en het is heel goed mogelijk dat het christendom in Irak de komende jaren volledig wordt uitgeroeid. Datzelfde geldt voor Syrië, waar berichten de ronde doen dat de christenen in Homs ertoe gedwongen werden een beschermingsbelasting te betalen als tegenprestatie voor hun veiligheid. Libanon, dat voor de burgeroorlog een christelijk land was, is tegenwoordig een gijzelaar in handen van Hezbollah, hoewel het nog steeds het doel is van christelijke vluchtelingen uit Irak en Syrië. En in Egypte vindt een volkerenmoord in termijnen op de Koptische bevolking plaats, terwijl de Amerikaanse president Barack Obama tegelijkertijd een politieke dialoog voert met de Moslimbroederschap…

Bron…

Bron:

http://sosheimat.wordpress.com/2012/06/18/das-ende-des-christentums-im-nahen-osten/#more-39641

Auteur: derpatriot

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in christenhaat, Christenvervolging, Midden-Oosten. Bookmark de permalink .

10 reacties op Het einde van het christendom in het Midden-Oosten

 1. Linsky zegt:

  Tja, mensen…. de arrogantie van dat buitenissige volk is onvoorstelbaar.
  Ik moet mezelf echt vaak met andere zaken en onderwerpen bezig houden…anders red ik het niet.
  Het maakt overigens niet echt uit van welk geloof je bent, die rifratten zijn tegen alles en iedereen, volkomen gehersenspoeld en krankzinnig!

  je bloed gaat koken, je aderen zwellen op en je hart slaat soms over!
  Daarom,.. veel koffie en nicotine, dan blijft de zaak flexibel.

  Vietnamese knokploegen slaan Christenen neer omdat ze naar de kerk gaan.
  http://www.idea.de/detail/menschenrechte/detail/schlaegertrupps-verpruegeln-kirchgaenger.html

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Ziedaar de zgn. “religie van de vrede”, hersenspinsel van de debiel en roverhoofdman MO. Kinderschender, en kindermoordenaar der eerste klasse. En de ISLAM is een IDEOLOGIE en GEEN GELOOF. Ik weiger om deze haatbaarden als gelovigen te zien, het zijn extremisten en terroristen. Amen.

  Like

 3. Soedan behoort weliswaar niet tot het Midden-Oosten, maar daar heeft zelfs een genocide op christenen (en zwarten) plaats gevonden door moslims.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Linsky, ja ook ik waarde Linsky wind me teveel op. Ik zit al aan de bloeddrukverlagers enkele jaren, maar vreemd is dat niet in onze idiote verlinkste samenleving!

  Like

 5. Linsky zegt:

  Koffie Tom, veel niet al te sterke koffie en veel sigaretjes!
  Dat helpt uitstekend 🙂

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  @Linsky, ik rook sigaartjes, kleine zonde of zeg maar handicap van mij. Bedankt voor de reactie.
  Ik heb de brief gelezen van dat gezin, wat te doen heeft met de bank, ja Linsky, over zoveel onrecht schreit mijn hart, deze mensen hebben zonder meer gelijk. Ik hoop voor hen dat er een oplossing komt, o ja anders geeft Jan BOLLE KEES de Jager deze mensen maar wat geld, voor Griekenland deed hij daar ook niet moeilijk over, toch? Groet: Tom.

  Like

 7. Lucky9 zegt:

  Als overtuigd atheïst durf ik hier (en elders) getuigen van een waarachtig geplande en weloverwogen genocide op christenen.
  Dit is een schending van alle mensenrechten en een regelrechte aanval op de beschaving zélf.
  Aan alle gelovige Christenen heb ik slechts 1 boodschap: U laat zich misbruiken!
  Mij niet gelaten hoor, het is maar dat U het weet!

  Like

 8. louis-portugal zegt:

  Lucky voor mij gaat atheïsme iets te ver maar als ex-katholiek.ben ik wel een overtuigd agnost.
  Desondanks vind ik het ongelofelijk wat er gebeurt met de christenen in vooral de moslimlanden maar ook bij de communisten zoals we hierboven kunnen zien.
  Religie is opium voor het volk he.
  Wat mij het meeste stoort is de ongeïnteresseerdheid van onze christenen voor die mensen met
  v. Agt (heiliglandstichting) voorop.

  Like

 9. Pingback: Het tomeloze liegen van Etienne Vermeersch inzake Israël (2) | E.J. Bron

 10. Pingback: Het tomeloze liegen van Etienne Vermeersch inzake Israël (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s