Outposts Committee verklaart in rapport: Judea en Samaria zijn geen bezette gebieden

Edmond Levy

(Door: Roelf-Jan Wentholt)

De jewishpress.com en vele anderen publiceren vandaag (24 juni 2012) over de bevindingen van het Outposts Committee. Deze commissie werd in 2011 ingesteld door Netanyahu om diepgaand juridisch onderzoek te doen naar de status van Israël en de nederzettingen in Samaria en Judea. Hieronder het verslag dat de Jewish Press deed van de bevindingen van de commissie.

Voormalige rechter Edmond Levy’s commissierapport verklaart het wettelijk recht van Israël op het bezit van Judea en Samaria

Judea en Samaria vallen niet onder het bezettingsrecht. Dit is de belangrijkste conclusie van het Outposts Committee, dat werd ingesteld om de juridische status van Israël in Judea en Samaria te onderzoeken. De leden van de commissie, de voormalige rechter van het Hooggerechtshof Edmond Levy, circuit judge Techia Shapira en de jurist dr. Allan Baker, hebben deze week hun rapport uitgebracht. Daarin wordt voorgesteld om nieuwe  en oude  juridisch kaders ten aanzien van Israëls status in Judea en Samaria toe  te passen.

De commissie analyseerde de historische en juridische achtergrond van Judea en Samaria en concludeert dat het onjuist is de Israëlische aanwezigheid te  zien als een bezetting ten gevolge van een oorlogssituatie.

Volgens de commissie bevonden Judea en Samaria zich in een juridisch vacuüm voorafgaand aan de Zesdaagse Oorlog, omdat Jordanië, dat Samaria en Judea in bezit hield, dit deed tegen alle regels van het internationaal recht in.  Alleen Groot-Brittanië erkende de Jordaanse soevereiniteit over Samaria en Judea. Omdat Jordanië niet de rechtmatige heerser was, zo stelt het rapport, kunnen de gebieden niet worden gedefinieerd als bezette gebieden in de juridische zin van het woord. Daarnaast somt de commissie een reeks van argumenten op waaruit blijkt dat Israël een juridische verbinding met de gebieden heeft. Ook daaruit blijkt dat Israël geen bezetter genoemd kan worden.

Het 90 pagina’s tellende rapport, inclusief bijlagen, bespreekt uitvoerig de kwestie van de buitenposten. Levy, Baker en Shapira verwerpen fundamenteel de juridische lijn die wordt gevolgd door procureur Talia Sasson in haar rapport over de buitenposten. Volgens hen kan de overgrote meerderheid van de buitenposten worden gedefinieerd als legaal, omdat ze vallen binnen het algemene plan voor legale nederzettingen, waarvan de stichting door de staat werd goedgekeurd.

De commissie beveelt verder aan dat de Nature and Parks Authority duizenden hectaren gebied in Judea en Samaria tot nationale parken verklaren, om zo deze natuurgebieden te behouden.

Met de afronding van de werkzaamheden van de commissie ligt de bal terug bij premier Netanyahu en Minister van Justitie Ne’eman, die opdracht gaven tot het rapport. Voorafgaand aan de benoeming van de commissie liet de procureur-generaal aan Netanyahu weten dat de rechterlijke macht niet verplicht is om de conclusies van de commissie te volgen. Netanyahu zei tegen leden van de commissie dat hij het rapport eerst wil lezen alvorens te beslissen over volgende stappen.

De volgende fase zal naar verwachting inhouden dat het rapport wordt voorgelegd aan het Ministers Committee on the Settlements. De belangrijkste vraag blijft of Netanyahu en Ne’eman het gerechtelijk apparaat kunnen dwingen om de aanbevelingen van de commissie te volgen.

Opgemerkt moet worden dat de leden van de commissie behoren tot de elite van de Israëlische rechtspraak. Voorzitter Edmond Levy werd beschouwd als uniek onder de Hoge Raad vanwege zijn grote gevoeligheid voor sociale vraagstukken. Techia Shapira is een zittende circuit judge in Tel Aviv. Dr. Allan Baker is een expert in internationaal recht en trad op als juridisch adviseur voor Buitenlandse Zaken. Hij nam onder andere deel aan het formuleren van de Oslo-akkoorden.

__________________________

Bron:

http://tinyurl.com/7mz9byq

Auteur: Eyal Schwartz

Vertaald uit het Engels door:

Roelf-Jan Wentholt

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", Israël. Bookmark de permalink .

6 reacties op Outposts Committee verklaart in rapport: Judea en Samaria zijn geen bezette gebieden

 1. Jan zegt:

  En nu graag officieel Israëlisch grondgebied noemen en ophouden met het begrip nederzetting

  Like

 2. Pieter Veenstra zegt:

  IK denk dat als het om een vertaling gaat, dat niet altijd opgaat. Een vertaling hoort toch zo correct mogelijk te zijn tegenover de originele tekst?

  Verder ben ik het wel met je eens, Jan.

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Jan mee eens.
  En vooral duidelijk maken voor de buitenwereld.

  Like

 4. Kafir Harby zegt:

  Yeah!! Zijn wij het volmondig mee eens. Hoe kan een volk bezetter zijn van eigen land? Er zijn gewoon gebieden die worden betwist, maar de islam staat elk compromis in de weg, laat dat duidelijk zijn. Dus zullen de araben moeten plooien.

  Like

 5. Pingback: Het tomeloze liegen van Etienne Vermeersch inzake Israël (2) | E.J. Bron

 6. Pingback: Het tomeloze liegen van Etienne Vermeersch inzake Israël (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s