Rechtbank stelt religieuze besnijdenis strafbaar

Een uitspraak van de arrondissementsrechtbank Keulen betreft een wijdverbreide, uit religieuze gronden uitgevoerde medische ingreep: Volgens de uitspraak dient in het vervolg de besnijdenis van jongens als het toebrengen van lichamelijk letsel te worden beoordeeld.

Wie jongens om religieuze redenen besnijdt, maakt zich strafbaar aan het toebrengen van lichamelijk letsel. Dit heeft de arrondissementsrechtbank in Keulen in een richtinggevende uitspraak beslist. Noch het ouderrecht nog het in de grondwet gegarandeerde vrijheid van religie kunnen deze ingreep rechtvaardigen, maakte de rechtbank in zijn vonnis duidelijk.

Daarmee stelt voor het eerst een Duitse rechtbank het religieuze gebruik strafbaar. Jaarlijks worden in Duitsland meerdere duizenden jongens in hun eerste levensjaren op verzoek van de ouders besneden. In de VS wordt zelfs de meerderheid van alle jongens – bijna helemaal onafhankelijk van de religie – direct na de geboorte besneden. Ook daar formeert zich nu echter massief verzet tegen deze praktijk. Wereldwijd is ongeveer een vierde deel van alle mannen besneden.

Tientallen jaren lang hadden artsen in Duitsland in een grijze zone gehandeld wanneer zij jongens uit puur religieuze redenen besneden, zonder dat hiervoor een medische noodzaak bestond. Tot nu toe konden ze zich er echter op beroepen geen idee te hebben gehad van de strafbaarheid van religieuze besnijdenissen. Zelfs wanneer een rechtbank het individuele geval later erkende als het toebrengen van lichamelijk letsel, moest de arts vanwege de zogenaamde verbodsvergissing worden vrijgesproken. Met het vonnis van de rechtbank in Keulen valt deze mogelijkheid nu weg.

“Het vonnis is vooral voor artsen enorm belangrijk, omdat zij nu voor het eerst rechtszekerheid hebben”, zei Holm Putzke van de universiteit van Passau. De strafrechtjurist eist al jarenlang een nadrukkelijk verbod op religieuze besnijdenis. “De rechtbank heeft zich er – anders dan veel politici – niets van aangetrokken om als antisemitisch of godsdienstvijandig bekritiseerd te worden”, loofde Putzke. “Deze uitspraak zou niet alleen van invloed kunnen zijn op de toekomstige rechtspraak, maar in het gunstigste geval ook bij de desbetreffende religies tot een bewustzijnsverandering kunnen leiden om de fundamentele rechten van kinderen te respecteren.”

Vooral islamitische en Joodse organisaties wijzen de eisen naar het strafbaar stellen van besnijdenis tot nu toe rigoureus af. Ze beoordelen een verbod als “zware ingreep in het recht op de vrije geloofsuitoefening”. Maandag wilden ze nog geen commentaar geven op het vonnis van de rechtbank in Keulen. Men zou eerst de motivering van het vonnis willen bekijken, werd er gezegd.

De rechterlijke uitspraak zou wel eens voor discussies kunnen gaan zorgen. Al jarenlang ruziën politiek en verenigingen over een betere integratie van de islamitische bevolking. Wolfgang Schäuble riep hiervoor in 2006 als Minister van Binnenlandse Zaken speciaal een islamconferentie in het leven. De voormalige Duitse president Wulff zei: “De islam hoort bij Duitsland”. Zijn opvolger Joachim Gauck gebruikte een variant: “De moslims, die hier leven, horen bij Duitsland”. Enkele moslims zullen het vonnis van de rechtbank in Keulen nu waarschijnlijk als een terugslag opvatten.

Deskundigen gaan ervan uit dat er nu meer gevallen elders in het land voor de rechtbank zullen komen. Uiteindelijk zou de vraag naar de strafbaarheid van religieus gemotiveerde besnijdenissen dan waarschijnlijk door het constitutionele gerechtshof geregeld gaan worden.

In het geval van de zaak in Keulen had een islamitische arts op verzoek van de ouders een 4-jarig jongetje besneden. Twee dagen later kreeg het kind nabloedingen. De moeder bracht de jongen naar het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie kwam dit te weten en diende een aanklacht in tegen de arts. Nadat het kantongerecht de ingreep goedkeurde, ging het Openbaar Ministerie in hoger beroep. De arrondissementsrechtbank beoordeelde de ingreep als “zware en onomkeerbare inbreuk op de lichamelijke ongeschondenheid”.

Bron:

http://www.ftd.de/politik/deutschland/:koerperverletzung-gericht-stellt-religioese-beschneidung-unter-strafe/70054618.html

Auteur: Matthias Ruch

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland. Bookmark de permalink .

36 reacties op Rechtbank stelt religieuze besnijdenis strafbaar

 1. Turul zegt:

  goed zo, eindelijk een uitspraak naar onze normen en niet van buitenlanders.

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Hoe kunnen “mensen ” toch zo met hun kinderen omgaan?????

  Like

 3. Elvi zegt:

  Net als kosher/halal slachten stamt dit uit een tijd, eeuwen geleden, waarin dergelijke gebruiken de gezondheid en humaniteit bevorderden. In deze tijd is het echt waanzin deze gebruiken, die toen om gegronde redenen werden toegepast, opeens als religieus te beschouwen. Laat alleen maar weer duidelijk de waanzin van religie zien als die zonder meer wordt toegepast.

  Prof. Smalhout schreef daar een tijd geleden een prachtig artikel over in de papieren telegraaf.

  Like

 4. Rudor zegt:

  Het verbod betitelen als een zware ingreep in het recht op de vrije geloofsuitoefening is wel ver gezocht. Immers, niemand gaat mij vertellen dat de besneden jongetjes al te kennen hebben gegeven hun geloof op die wijze te willen uitoefenen. Sterker nog, ze hebben nog geen flauw benul van welk geloof dan ook, dus van uitoefenen kan al helemaal geen sprake zijn.
  Dat ouders hun geloof willen uitoefenen, het zij zo, maar dan niet op een wijze die haaks staat op de normen en waarden die hier (nog!) gelden.
  Wellicht zou er ooit een tijd zijn gekomen dat jongens hun broek zouden moeten laten zakken om te tonen dat ze wel besneden zijn en dus OK zijn. Dat is met dit vonnis dan mooi voorkomen.

  Like

 5. Martien Pennings zegt:

  God geve dat de collaborateurs die dit mogelijk hebben gemaakt of er zelfs aan meegewerkt hebben tegen de muur gezet worden. Genoeg !!!!!!!!!!!!!

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  @Rudor 08.03. uur, dat vind ik ook. Wat volwassenen uitspoken, is hun zaak, maar bij kinderen vind ik het ook onaanvaardbaar. Stel dat zo’n besneden jongen later in zijn leven, het geloof wenst op te zeggen, dan zit hij wel met de lichamelijke gevolgen, van een ingreep waar hij part noch deel aan had. Ik ben blij met de uitspraak van de rechter.

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  @Tom: nou hier ook nog zo’n rechter…!!!

  Like

 8. nicolazien zegt:

  Geweldig, eindelijk een positief bericht,!
  Nu nog het halal slachten aanpakken, ook dieren mag je geen onnodig leed aandoen!

  Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  @Nicolazien: zo is ‘t..!!!
  http://tinyurl.com/6xrjyfb
  Het is alleen beroerd dat eerder deze maand de 1e Kamer het wetsvoorstel van M.Thieme(PvDD)
  om de rituele slacht te verbieden, heeft weggestemd..!!!

  Like

 10. G.Deckzeijl zegt:

  Ja, en da’s nog niet alles. Deze week hebben die sigarenrokers het ESM aangenomen..!!!
  Nu nog de handtekening van Bea eronder, waarna de heren naar believen ieders portemonnee leeg kunnen trekken. Spijtig voor degenen die dat nog steeds niet doorhebben…
  http://tinyurl.com/28se7nv

  Like

 11. Anita Kloes zegt:

  Eindelijk eens wat tegengas; geweldig.

  Like

 12. Bas Koning zegt:

  Artikel 11 betekend niets in dit land:
  ‘een ieder heeft recht om een ongeschonden lichaam’

  ook artsen kennen hier de eed van hippocrates niet:
  ‘gij zult een ander nimmer onnodige schade toebrengen’
  artsen die een patient niet helen, maar beschadigen noemen wij BEULEN

  Waarom de overheid toestaat dat gelovigen hun kind genitaal mutileren?
  Hoe lang blijven wij nog toestaan dat gelovigen hun kind mishandelen?

  Wij hebben VERPLICHT een ziektekostenverzekering.
  Waarom word kindermishandeling eigenlijk vergoed door de ziekenverzekering, dus door ons?
  Zijn ze helemaal GEK geworden?
  Waarom zijn die kindermartelcentra nog niet dicht?
  Omdat gelovigen hier boven de wet staan, en de wet nog te beroerd is om op te treden zodra een gelovige met een MES in een KIND zijn GENITALIEN gaat zitten snijden?

  Like

 13. G.Deckzeijl zegt:

  Laatste nieuws aangaande dat verdomde ESM: Van Rompuy wil dat ESM gebruiken om de banken overeind te houden. Bron: http://www.bnr.nl

  Like

 14. G.Deckzeijl zegt:

  @Bas: genoemde praktijken worden al toegepast vanaf de tijd dat er joden en moslims op deze wereld rondlopen. Nu pas in de gaten gekregen..???
  Vrijheid van godsdienst mag van mij vandaag nog afgeschaft worden, die vrijheid, welke onderhand continu door de “beminde gelovigen” constant ten eige gerieve wordt misbruikt, houdt voor mij op, zodra sprake is van de martelpraktijken zoals hierboven bekeken kunnen worden!!!

  Like

 15. Tom Hendrix zegt:

  G.Deckzeijl 11.58. uur, het is om te janken, hoe onze politici dit allemaal er nog doorjassen. Ze hebben lak aan de eigen bevolking, maar “aanbidden”, het gouden kalf EURO en de communistische EU. Waarom hebben nog maar 10.000 mensen de moeite genomen om de petitie tegen het ESM te tekenen. Neen, Gerrit onze bevolking wordt door links en rechts in slaap gewiegd met sport, en onnozele spelletjes op tv. Het volk krijgt de regering die het verdiend, zei ooit de amerikaanse president Benjamin Franklin. Het zal me niet verbazen als de eurofiele partijen CDA,VVD,PVDA,Demonen 66, en Groen Slinks weer de nodige stemmen krijgen!

  Like

 16. louis-portugal zegt:

  Gerrit maar Merkel heeft gezegd dat ze zich tegen de € blijft verzetten.

  Like

 17. G.Deckzeijl zegt:

  Merkel en verzet tegen de euro, Louis? Waar staat dat? Lijkt me sterk dat Angela de D-mark weer terugwil.

  Like

 18. De Ekster zegt:

  Goed nieuws! Dat zie ik hier niet gauw gebeuren.. Het is sowieso een raadsel dat medici aan dit soort praktijken meedoen. Als het om besnijding van meisjes gaat is zo’n beetje ieder weldenkend (dus niet religieus gestoord) mens tegen, maar besnijdenis van jongens vinden de meeste mensen ok. Dat terwijl het net zulke waanzin is en niet van gevaar ontbloot. Het is bedoeld om kinderen al van jongsaf te brandmerken als behorend bij een bepaalde religie. Dit terwijl de kinderen zelf hier uiteraard niets over te vertellen hebben en wellicht later helemaal niet gelovig willen zijn. Pure verminking. Geloof ook niet al die verhaaltjes als zou het medisch gezien goed zijn. Die praktijken hadden nut in een woestijnomgeving zonder vers water om je geslacht mee te wassen. Tegenwoordig is er geen enkele reden meer want we hebben in dit land overal de beschikking over stromend water. Als medicus dien je hier niet aan mee te werken. Sterker nog, je zou aangifte moeten doen bij de politie als iemand je dit vraagt, net zoals je zou doen bij meisjesbesnijdenis…

  Like

 19. Lucky9 zegt:

  Dit is een logische beslissing.
  Het opzettelijk schenden van iemands lichamelijke integriteit zonder diens toestemming is een misdaad.

  Dat de slachtoffers weerloze kinderen zijn is een uiterst verzwarende omstandigheid.
  Dat de gewelddadige schending bovendien gemotiveerd wordt op religieuze gronden is niet alleen onwettig maar een zich boven de wet stellen. Waarom werd deze niet toegepast?

  Het enorme schandaal is dat het tot 2012 geduurd heeft vooraleer een misdaad als dusdanig erkend werd. Elke medicus die die zich hieraan medeplichtig maakte zou tot een gevangenisstraf moeten veroordeeld worden net zoals alle anderen die opzettelijk slagen en verwondingen aan iemand anders toebrengen.

  Like

 20. Linsky zegt:

  Le Monde veranderde de naam van de moslim- moordenaar!

  We zijn gewend geraakt aan kranten die de moslim / allochtone achtergrond van de daders van misdrijven. Meestal is de zonde is een van de omissie, dat wel. Te oordelen naar dit verhaal in Le Monde, kunnen we nu verhuisd naar een nieuwe fase van de “commissie”. Het verhaal heeft betrekking op een incident bij een Franse school vorige week waarbij een 13-jarige jongen werd vermoord door een 16-jaar oude islamitische Tsjetsjeense die aanwezig waren op dezelfde school, blijkbaar omdat hij weigerde zijn ogen te verlagen en kwamen voor elkaar. De moslim naam Souleymane was. Bij het ​​rapporteren van het verhaal, hoewel, Le Monde bizar veranderde de moordenaar de naam van Vladimir, erg gunstig voor het feit dat hij een moslim is. Ook verkeerd meldde de moslims te verlangen voor onderdanig verlaging van de ogen door te zeggen gewoon dat het incident opgeblazen “toen hun blikken elkaar.” Bron: Fdesouche.com
  http://islamversuseurope.blogspot.nl/2012/06/le-monde-changes-name-of-muslim.html

  ======================

  “Britse moslims willen Amazon stoppen tot de verkoop van e-boeken die de waarheid over de islam te vertellen”

  De moslim Raad van Britain beschuldigt Amazon van het maken van geld door het verkopen van aanstootgevend, racistisch, ‘islamofobe’ en potentieel gevaarlijke e-books.
  Gevaarlijk voor wie?
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2164170/Amazon-profits-1-ebooks-terror-hate-violence.html

  Like

 21. Linsky zegt:

  Opnieuw journaliste verkracht op Tahrir-plein!

  Journaliste Natasha Smith vertelt op haar blog het verschrikkelijke verhaal over hoe ze zich gisteren samen met twee vrienden in de feestende menigte op het Tahrir-plein in Cairo begaf.
  Daar werd ze plotseling gescheiden van haar vrienden en omringd door een honderden mannen die haar misbruikte. Smith: ‘Deze mannen waren opeens veranderd in beesten’.
  Smith was in Cairo om een documentaire te maken over vrouwenrechten en misbruik van vrouwen na de Egyptische omwenteling. Smith heeft na de aanval Egypte voortijdig verlaten.
  Volgens statistieken wordt 85% van de Egyptische vrouwen en 98% van de buitenlandse vrouwen lastig gevallen….. http://natashajsmith.wordpress.com/

  Like

 22. G.Deckzeijl zegt:

  Grotendeels on topic…Lezers in Leidsche Rijn en omgeving: lezen jullie even mee..???
  Alwéér een Walt Disney-achtige PUIST in ons seculiere landschap ERBIJ!
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12439496/__Moskee_voor_Leidsche_Rijn__.html
  Vlad Tepes ook meer weer van stal gehaald: http://tinyurl.com/6ed8jyh

  Like

 23. Linsky zegt:

  Egyptenaar slaat zijn zwangere vrouw dood omdat ze niet op Moslim Broederschap stemde!

  Een loodgieter in Alexandrië sloeg zijn zwangere vrouw dood omdat ze niet op kandidaat van de Moslim Broederschap Mohammed Morsi had gestemd.
  Volgens het politierapport liep de politieke discussie tussen beiden steeds meer uit de hand en vervolgens mishandelde de man zijn vrouw zo ernstig dat ze kort daarop in het ziekenhuis overleed.
  http://english.alarabiya.net/articles/2012/06/24/222413.html

  ===============
  Radicale moslims gijzelen journalisten

  Moslims van de radicale afscheidingsbeweging Abu Sayyaf houden in het zuiden van de Filipijnen een Jordaanse journalist en twee Filipijnse cameramannen gegijzeld, zo bevestigt de Filipijnse overheid. De gegijzelde journalist is Baker Atyani, die voor de aanslagen van 11 september nog een interview had met terroristenleider Osama bin Laden. Atyani wordt al sinds 12 juni vermist. De mannen worden gegijzeld op de Sulu-eilanden. De radicale moslims van Abu Sayyaf willen een onafhankelijke islamitische staat oprichten. Om dat te bereiken plegen ze bomaanslagen, ontvoeren ze mensen en vermoorden ze tegenstanders.
  Bron; http://www.spitsnieuws.nl/

  Like

 24. Linsky zegt:

  ‘Islam rising, West diminishing, Libya big terror training camp’

  The UK’s top spy has warned that a new terror threat is brewing. The head of MI5 said the uprisings in the Middle East have created new militant training camps. Up to 200 extremists from the UK are thought to have joined forces with heavily armed terror groups in Yemen, Somalia, Libya, Syria and Afghanistan. RT talks to Dr. Franklin Lamb, who is a Middle East Peace activist.

  Like

 25. Linsky zegt:

  CIA ontmaskerd als de drijvende kracht in Turkije!

  In een artikel in The New York Times wordt de CIA ontmaskerd als de drijvende kracht in Turkije, achter de wapenleveranties aan de rebellen in Syrië. En dat terwijl Amerika President Assad verwijt dat hij niet in staat is om de eigen burgerbevolking te beschermen.

  Het Westen, geleid door de Verenigde Staten en de Golfstaten, heeft terroristen en rebellen bewapend. In het bijzonder de Moslim Brotherhood, terwijl ze anderzijds de Syrische overheid kritisch aanspreken omdat deze in overtreding zou zijn van een VN mandaat tot het staakt het vuren. En tevens dat diezelfde overheid in gebreke zou blijven bij het beschermen van haar eigen bevolking.

  http://www.activistpost.com/2012/06/confirmed-us-cia-arming-terrorists-in.html

  http://edition.cnn.com/2012/06/24/world/meast/turkey-syria-plane/index.html?hpt=hp_t2

  http://www.nytimes.com/2012/06/21/world/middleeast/cia-said-to-aid-in-steering-arms-to-syrian-rebels.html?_r=1&pagewanted=all

  Like

 26. G.Deckzeijl zegt:

  Waar gaat dat in vredesnaam naartoe..???

  Like

 27. jowitteroos zegt:

  Nu gaat besnijdenis de illegaliteit in…………………

  Like

 28. Pieter Veenstra zegt:

  @jo: Dat is inderdaad een mogelijkheid. Een weer gunstig gevolg hiervan is (niet te hopen voor het kind in kwestie) dat als er nabloedingen ontstaan men toch naar het ziekenhuis gaat met het kind. Op dat moment zou men alsnog kunnen ingrijpen en de ouders overdragen aan de politie en alsnog aangifte van mishandeling kunnen doen. Het kind kan dan onverwijld worden worden overgedragen aan de juiste instantie. Of zie ik dat nu verkeerd?

  Like

 29. G.Deckzeijl zegt:

  Ja Pieter, en in de situatie die Jowitteroos voorziet, zal dan het kwaad zijn geschied, met alle ellende van dien. Eén van de oplossingen: moslims met trouwplannen vooraf duidelijk maken dat als ze na de geboorte van nageslacht van plan zijn de scalpel op zoon of zelfs dochter te laten gebruiken, onmiddellijke denaturalisatie, persona non grata-verklaring en uitzetting zal volgen.
  Tenminste, dat zou ik doen als ik het hier voor het zeggen had.

  Like

 30. Pieter Veenstra zegt:

  @G.Deckzeijl: Ik vrees dat zij (de moslims) zich daar niets van zullen aantrekken aangezien zij ons zien als minderwaardige wezens en zij zich superieur en verheven vinden boven de ongelovigen. Zij zien ons al (toekomstige) slaven die geen recht van spreken hebben.

  We dienen dan eerst dat kromme denkbeeld van hun ten niet te doen. Hoe? Ik denk dat dat heel moeilijk gaat worden. Zij voelen zich tot nu toe nog steeds zeer beschermd door de linkse elite/overheden welke hun steeds maar weer het handje boven het hoofd houden en alle ellende bedekken met de mantel der liefde en verdraagzaamheid (sic)…

  Like

 31. jowitteroos zegt:

  @ Pieter

  Weet niet of u het verkeerd zie, ik constateer een feit ( denkend aan andere ongezonde mensonterende praktijken: inentingen, abortussen, prostitutie, etc)
  Ken gebeurtenissen waarbij abortus werd gepleegd omdat ouders in kwestie perse een jongen wilde en er een meisje in aantocht was. Inentingen op wiens gezag?! en zijn deze altijd wel okee.
  Is alles wat de overheid of volksgezondheidsraad ons zeggen te doen ook altijd wel zo gezond.

  Verder in de lijn van wat Deckzeyl zegt: Het kwaad is dan al geschied!!

  Ik kan me ook beelden herinneren ( staan op internet) van huilende jongens op leeftijd ( nog wel minderjarig) die besneden worden onverdoofd!!
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110508_005

  Like

 32. G.Deckzeijl zegt:

  @Pieter, 14:42
  Aan alles komt een eind, aan de machtshonger van islamitische tapijtvreters en ook aan de beschermingsdrang van de linkse kerk.

  Like

 33. Het niet meer mogen brandmerken van babypiemeltjes of het streven te komen tot algemeen gebruik van moderne middelen om dierenleed te voorkomen, betitelen als nieuw “antisemitisme” en zich geslachtofferd opstellen zogenaamd omdat dat net zo erg is als het nazisme – dat is er mis met veel joden.

  Like

 34. johan voldaan zegt:

  Mooi zo, nu kan elke duitser als een potentiele jood of moslim behandeld worden

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s