Robert Fisk en de vervolging van de Kopten

Deze journalist van de Independent en publicist is niet zomaar iemand. Naast zijn boeken en artikelen was hij vijf keer de gast van Osama bin Laden. Enerzijds koketteert hij daarmee en tegelijkertijd zegt hij verbaasd te zijn over deze welwillende aandacht van de voormalige, uitgeschakelde leider van Al-Qaeda. Letterlijk prees bin Laden Robert Fisk en verwees elk westers bezoek en contact naar Robert Fisk. Hij laat zich gelden als kenner van de islamitische wereld, ook in het Midden-Oosten. De Belgische televisie (Canvas) had in het programma Panorama een item over hem zonder één kritische vraag, maar neem van mij aan dat deze Robert Fisk niet deugt.

Gelukkig is er dan Raymond Ibrahim die een artikel als van Fisk uit de Independent tevoorschijn vist en het tegenover de dagelijkse werkelijkheid zet, deze keer in Egypte. De positie die Robert Fisk hier inneemt is zonder meer schandelijk en het is voor mij onbegrijpelijk dat een serieuze krant dit publiceert. Aan het einde van het artikel een video-interview met Robert Fisk.

Raymond Ibrahim:  In zijn verhaal ontbreekt volledig wat de reden is waarom christenen Shafiq en Assad steunen: omdat de alternatieven, de islamisten, hun leven tot een hel zullen maken. Het bevooroordeelde verhaal van Fisk is natuurlijk niet origineel van hem, maar is afkomstig van zijn vrienden – de islamisten. Al snel na de eerste presidentsverkiezingen in Egypte beklaagden vele islamisten het goede resutaat van Shafiq en legden de schuld direct bij de Egyptische christelijke Kopten, die naar verluidt in grote aantallen opkwamen om te stemmen voor de seculiere kandidaten. Tarek al-Zomor, een prominent figuur van de Gama’at al-Islamiyya, de terroristische organisatie die zo’n 60 Europese toeristen in een aanslag doodde, waaronder verscheidene van Fisk’s landgenoten, afgeslacht in de Luxor Massacre, “eiste een verontschuldiging van de Kopten” voor het stemmen voor Shafiq, dreigend dat “dit een fatale fout was.”

Wat ontbreekt in het verhaal van de islamisten – en in het Fisk-verhaal – is het feit dat christenen worden aangevallen door islamisten, vooral in Egypte en Syrië, waar christelijke vrouwen en kinderen regelmatig worden ontvoerd, mishandeld, en gedwongen zich te bekeren, waar kerken en kloosters regelmatig worden aangevallen, waar blasfemiewetten mensen gevangen zetten of doden en komt het  mijnerzijds tot een maandelijks overzicht van de moslim vervolging van christenen om een idee te krijgen. Kort samengevat, waar christenen worden vervolgd en waar vrijheidslievende islamisten de tenuitvoerlegging van een uitgesproken anti-vrijheid sharia-wetgeving nastreven, zal dat natuurlijk een ramp zijn voor christenen, omdat deze draconische wet nadrukkelijk niet-moslim “ongelovigen” veroordeelt tot de dhimmi-status – nauwelijks getolereerde, tweederangs “burgers” van de islamitische staat.

Terug in de echte wereld is de reactie van islamitische klachten dat Kopten niet voor hen stemmen verbazingwekkend. Zoals een Koptische activist heeft gezegd : Wat als de meeste christenen hebben afgesproken trouw te zijn aan de kandidaat met de minste neigingen naar een religieuze staat [dat wil zeggen, een sharia-staat]? Waar is het strafbare feit en waarom verwondert men zich er over? Hebben ze echt verwacht dat een christen een president zou kiezen om hem mensen te laten vertegenwoordigen die het het oor van een christen willen afsnijden, de spoorwegen blokkeerden vanwege een bezwaar tegen de benoeming van een christelijke gouverneur in Qena, het afbranden van diverse kerken en die hard werken om een grondwet te schrijven die de rechten van christenen ondermijnt?

Zelfs de Egyptische islamitische schrijver Khaled Montasser, in een artikel getiteld “De Moslim Broederschap vraagt waarom christenen bang voor hen zijn?”, legt uit dat de Broederschap in de eigen officiële documenten en fatwa’s besluit tot een aantal anti-christelijke maatregelen, inclusief de vernietiging van kerken en het voorkomen van het begraven van christelijk “ongelovigen” in de buurt van islamitische graven – dus dat is de reden waarom christenen niet voor de islamisten hebben gestemd.

Wat betreft Syrië sinds de opstand; de “oppositie” – dat wil zeggen, islamisten – zijn in de aanval op christenen en kerken, waaronder  ontvoeringen en gruwelijke moorden. Niets van dit alles gebeurde voor de opstand en onder seculiere heerschappij Assad. Zoals in een eerder rapport werd gesteld; mocht Assad vallen, dan wordt gevreesd dat Syrië de weg van Irak na Saddam Hussein zal gaan. Saddam, net als Assad, beperkte de invloed van de militante islamisten, maar na zijn val waren ze vrij om zich te wreken op de christelijke gemeenschap. Honderdduizenden christenen werden daardoor gedwongen om het geweld te ontvluchten.  Indien de “oppositie” z’n zin krijgt en het Assad-regime ten val brengt, zal het hetzelfde brute patroon doen ervaren als aan de christelijke minderheden in Irak – “Christenen die voorstander zijn van Assad zijn als honden.”

Al deze “subtiliteiten” worden volledig gemist door de onafhankelijke Midden-Oosten, buitenland correspondent. Integendeel, hij klaagt over Washington, dat voorstander zou zijn van wereldlijke heersers, die “de christelijke angsten zullen vergroten en het Westen bang maakt voor de verschrikkingen van het ´moslim fundamentalisme´ .” In een tijd waarin christelijke minderheden in de islamitische wereld een vorm van ongekende vervolging ervaren sinds het prekoloniale tijdperk, is het gemeengoed voor westerse “reporters” om hun benarde situatie te negeren of wit te wassen. Robert Fisk gaat echter een stap verder en schildert deze vervolgde christenen als de “bad guys”, daarbij hun voortdurend lijden faciliterend. Hij en de Independent zouden zich moeten schamen.

Video:

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/1.630003

Bron:

http://pjmedia.com/blog/robert-fisk-demonizes-mideasts-persecuted-christians/

Auteur: Raymond Ibrahim.

Tekst en vertaling uit het Engels door:

vederso

(voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", Arabische wereld, Islam. Bookmark de permalink .

5 reacties op Robert Fisk en de vervolging van de Kopten

 1. E.J. Bron zegt:

  @Deckzeijl

  POST!

  E.J.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Ik heb nog altijd een stille hoop dat alle moslimvrouwen het voorbeeld van Katie Holms volgen!!
  http://www.telegraaf.nl/prive/12462751/__Scientology_breekpunt_huwelijk__.html
  @EJ, ich bin unterwegs..!!!

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Gerrit gelukkig kunnen ze hier nog uittreden.
  Het grootste schandaal zijn onze christenen die zich druk maken over de rechten van de moslims en hun eigen soortgenoten laten verrekken.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Louis-portugal, zo is het maar net. Onze eigen gutmensch figuren zoals Fisk, van Agt, de “toverkol Gretta Duysenberg, en Bommel, alle joden aan het gas, zijn een geschikt gezelschap voor deze verrader Fisk.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  O ja, beste mensen, ons eigen CDA nodigt MUZELMANNEN uit om actief lid te worden. Kunnen ze deze partij als volgt benoemen: Christenen Dienen Allah.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s