Duitse regering bereidt zich voor op bankroet van Griekenland

De Duitse Minister van Financiën Wolfgang Schäuble

De Duitse regering stelt zich volgens informatie van het Duitse weekblad “FOCUS” in op een spoedig bankroet van Griekenland – inclusief een uittreding uit de euro. Om het risico voor de Duitse belastingbetaler te beperken, wil de regering nu tot een truc overgaan.

Griekenland heeft waarschijnlijk midden augustus nieuw geld nodig. Dan vervalt een door de ECB ter beschikking gestelde lening, zoals FOCUS uit een opmerking vanuit het Ministerie van Financiën te weten kwam. Het nog niet gepubliceerde rapport van de trojka (EU, ECB en IMF) zal volgens inschatting van de Duitse regering waarschijnlijk als resultaat hebben, dat Griekenland met zijn verplichtingen achter zou lopen.

De Duitse Minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) heeft de parlementsafgevaardigden van de CDU/CSU-fractie volgens deze opmerking vrijdag al voorbereid op een Grieks bankroet en uittreding uit de euro. Bij de aanstaande onderhandelingen over de verdere ontwikkeling van het ESM zouden “faillissementen van landen hier noodzakelijkerwijs ook toe behoren”. Volgens veel deskundigen zou het de Grieken “zonder externe devaluatie” niet lukken, citeerden de getuigen de minister.

ESM-middelen moeten aan een belasting voor financiële transacties worden gekoppeld

Aan de op de EU-top afgesproken directe hulp van het euro-reddingsfonds ESM wil de duitse regering volgens informatie van FOCUS meer voorwaarden verbinden: Geld uit het ESM zouden alleen financiële instellingen kunnen krijgen, waarvan de landen ook meedoen aan de belasting op financiële transacties en die de opbrengsten daarvan overmaken aan het ESM. Dat zou de risico´s voor de Duitse belastingbetaler verminderen.

Kauder: “ESM wordt geen zelfbedieningswinkel”

De fractievoorzitter van de CDU/CSU-fractie Volker Kauder (CDU) wees intussen de vrees van de hand dat via het nieuwe ESM gemakkelijk belastinggeld voor noodlijdende banken ingezet kan worden. Geld uit het ESM zou alleen beschikbaar komen bij eigen inspanningen van de landen, zei Kauder tegen de “Welt am Sonntag”. Dat zou gelden voor zowel de aankoop van staatsleningen als voor de directe verzorging van aangeslagen banken via het ESM. “Het Duitse parlement heeft altijd het laatste woord”, zei hij. “Met ons zal het ESM geen zelfbedieningswinkel worden”, benadrukte Kauder. Duitsland staat als grootste EU-land met bijna 200 miljard euro garant voor het ESM.

Het Duitse parlement en de Duitse Bondsraad hadden vrijdagavond met tweederde meerderheden de weg voor het ESM en het fiscale pact vrijgemaakt. Het laatste woord heeft echter het constitutionele gerechtshof. Via aanvullingen – zoals de geldverzorging van noodlijdende banken via het ESM – zou afzonderlijk beslist moeten worden. Kauder ziet geen knieval van bondskanselier Angela Merkel (CDU) bij de jongste besluiten van de Brusselse EU-top: Merkel zou op de topontmoeting “slim onderhandeld hebben”, zei hij. “Ondanks de massieve druk van vooral Spanje en Italië heeft ze de eurobonds kunnen verhinderen”, zei Kauder met het oog op de omstreden gemeenschappelijke leningen, waarvoor Duitsland rechtstreeks via de schuldenlanden garant zou staan.

Bron:

http://www.focus.de/finanzen/news/staatsverschuldung/euro-ausstieg-der-hellenen-bundesregierung-bereitet-griechen-pleite-vor-_aid_775221.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

 

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europa, Europeanisering, Griekenland. Bookmark de permalink .

16 reacties op Duitse regering bereidt zich voor op bankroet van Griekenland

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Bankroet hè?
  Daar kan ik GVD op rijmen.

  Like

 2. Hans zegt:

  @G.Deckzeijl
  Mag het ook een beetje minder zijn.

  Like

 3. realpredictor zegt:

  Aangezien we geen cent meer terug zien van die miljarden, zou het volk de EU-sinterklazen aansprakelijk moeten stellen en het bedrag Rechtelijk van hen terugeisen!

  Like

 4. realpredictor zegt:

  Maar met deze “ja-knikkers’ als volk, die de EU-aasgieren zelfs verwelkomen, kunnen we het zeker vergeten!

  Like

 5. Gt zegt:

  Natuurlijk gaat deze bankroet, en niet alleen geheel Europa gaar naar de verdommenis.
  Ik denk dat ze vandaag of morgen van die geldwolven uit hun auto sleuren, en het wordt de hoogste tijd. Dit gaat fout hartstikke fout.

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  GT 18.28. uur, dit gaat meer dan fout GT, dit wordt een drama voor de nederlandse, duitse en finse belastingbetaler. Mw. Merkel is even slap, als RUTTE als het erop aankomt. De architecten van deze ellende MITTERAND Frankrijk en KOHL Duitsland hebben met de EU een MONSTER geschapen. We raken onze soevereiniteit, onze sociale zekerheid, en onze vrijheid kwijt!
  En denkt U 12/9 er goed aan dat de VVD,het CDA,D66, Groen Links en de PVDA, gewoon accoord zijn gegaan met het verkwanselen van NEDERLAND.
  Patriotten vergeet dat niet!

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  Off topic weliswaar, maar het grote “moddergevecht”, tegen de PVV is begonnen, net als ik had voorspeld! Op Else4 lees ik dat de NRC, het RODE VOD- eerst kwaliteitskrant- nu in handen van de RODEN, het sein voor de aanval heeft geblazen. Volgens mij heeft VOLKSCOMMISSARIS UTTE daarvoor de opdracht gegeven. Ik weet i.i.g. genoeg. TEGEN DE LANDVERRADERS!

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  UTTE is natuurlijk RUTTE onze slappe MP.

  Like

 9. Anneke zegt:

  “Dit besluit stijgt boven m’n pet….” Wàt een tegenstrijdigheden;ect.
  Pffff; hoe-lang gaat ’t (zgn.) acclimatiseringsproces duren???
  Wie is er nu gek en dom; ik/wij of de politieke trollekes van de satanische high-elite???!!!!
  Ze beseffen niets eens dat ze MISBRUIKT worden door hun hoge-heren. Hmm; dat woord -hoge heren- nemen we met een dikke korrel zout.
  De wereld; incl. Europa hangt nu vlak boven een diepe afgrond. Een klein zuchtje wind èn hoppekee ‘we donderen de funeste diepte in’. ‘Leuk’ vooruit-zicht; heel ONTmoedigend!!!

  Like

 10. vederso zegt:

  Een detail is dat de website Abgeordneten-check.de waar men een petitie tegen de ESM kon tekenen plotseling “verdwenen” is.

  http://www.jungefreiheit.de/Single-News-Display-mit-Komm.154+M57a6ebea021.0.html

  Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  @Vederso 21.22. uur, maar waarde Vederso, dat mag toch niet verbazen. Stel je voor zeg, dat de grote massa van onze bevolkingen, de waarheid zouden komen te weten, over de verkwanseling van onze eigen soevereiniteit, en een doorlopende stroom van ONS GELD, naar de opmaaklanden.

  Like

 12. G.Deckzeijl zegt:

  @Hans, 30-6, 17:05
  Kwam je net uit de moskee..???
  Stuur een mail naar Rutte en z’n Bende* van Vijf of het qua geld in bodemloze (ESM) putten gooien een tikkie minder kan.
  *zie details lenteaccoord.

  Like

 13. Jan zegt:

  Griekenland is nog lang niet bankroet want het heeft een nieuwe bron van inkomsten ontdekt: herstelbetalingen eisen van Duitsland n.a.v. de Tweede Wereldoorlog:
  http://www.pi-news.net/2012/09/athen-will-euro-fur-das-dritte-reich/#comments

  Interessant:
  The economic dimensions of the Marshall Plan in Greece, 1947-1952
  …because of the shortcomings of its backward economy, Greece was a special case in the implementation of the Marshall Plan in Europe. In particular, the problems of inefficiency and corruption influenced political and social issues on the decision-making process..
  The principal argument of the thesis is that the Greek economy was too weak to absorb fully the enormous aid granted because private and state investments were too negligible to meet further economic development, while a number of Greek politicians and bourgeoisie prevented the implementation of the economic programme. This forced the American Marshall planners to ‘freeze’ a great part of the aid in order to cover the budget deficit and to hold inflation.
  http://discovery.ucl.ac.uk/1317677/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s