Fins veto – is het ESM mislukt?

Het Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM)  zou kunnen mislukken – ook als de nationale parlementen het verdrag zouden ratificeren. Finland heeft gisteren aangekondigd zijn veto te gebruiken tegen de koop van staatsleningen. Men zou dat als een “inefficiënte koers” beschouwen, benadrukte een regeringsvertegenwoordiger. Omdat in de gouverneursraad van het ESM het principe van eenstemmigheid heerst, is Finland in staat om zijn woorden door daden te laten volgen.

Kritiek uit het noorden

De EU-top, wiens beslissingen de euro in zijn huidige vorm zouden moeten redden, moet vermoedelijk als mislukking worden bestempeld. In ieder geval gezien vanuit het standpunt van Brussel. Het schijnt toch niet helemaal zo eenvoudig te zijn om de nationale parlementen uit te schakelen en een duurzame transferunie te installeren. Finland wil in de gouverneursraad – de commissie binnen het ESM met beslissingsbevoegdheid – gebruikmaken van zijn vetorecht. De regering is nadrukkelijk tegen de aankoop van staatsleningen: “Finland beschouwt dit als een inefficiënte koers om de markten te stabiliseren”.

In het nauw gebracht zuiden

Ook Nederland is kritisch wat betreft de aankoop van staatsleningen door het ESM. Men zou deze niet algemeen willen verhinderen, maar hierover van geval tot geval willen beslissen. Vooral voor Spanje en Italië, die beide in het nauw zijn gebracht, betekent dit nieuws niets goeds. De Italiaanse minister-president Mario Monti en de Spaanse regeringschef Mariano Rajoy hadden er in de loop van de top naartoe gewerkt dat het ESM staatsleningen zou kopen. Daardoor zou het voor beide landen gemakkelijker zijn geweest om zichzelf te financieren, weliswaar op kosten van de overige leden van de monetaire unie.

Als Finland en Nederland trouw blijven aan hun koers, zal het eerst niet komen tot een algemene herverdeling van vermogen.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/009171-Finnisches-Veto-ist-der-ESM-gescheitert

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europa, Europeanisering, Finland. Bookmark de permalink .

29 reacties op Fins veto – is het ESM mislukt?

 1. Oh, dat zou toch heel geweldig zijn als Finland zijn recht tot een veto zou gebruiken. Maar wat, als Finland dat ook daadwerkelijk gaat doen? Ik vrees dat men dan middels achterkamertjes het er alsnog wil doordrukken. Het zal steeds meer gaan lijken op een dictatuur!

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  De SCHRIK van alle sharia-adepten…!!!
  http://www.ad.nl/ad/nl/5602/Muziek/article/detail/3281058/2012/07/03/ZZ-Top-weigerde-ooit-miljoen-voor-afscheren-baarden.dhtml
  Reprise uit Australië>> http://tinyurl.com/7r5w4zp
  Oproep: wordt er in uw wijk/buurt een islamitische jurkendragersconferentie georganiseerd?
  Verras de heren dan met…

  Like

 3. ZZ-Top is gewoon G E W E L D I G!
  *geluidsoverlast veroorzaken gaat

  Like

 4. lucky9 zegt:

  Eindelijk een veto! Het zou stilletjes aan de hoogste tijd er voor worden.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @Lucky9 00.29. uur, ik hoop dat de “ware Finnen”, dat ook daadwerkelijk doen. @Pieter Veenstra, ook daar zou het op kunnen uitlopen. De marionetten van de Goldman Sachs bank, zullen dan de plaats innemen van de gekozen politici. Het zou mij niet verbazen Pieter.

  Like

 6. de^mol zegt:

  De Finnen kunnen het niet meer tegenhouden, lees het verdrag van het ESM maar goed. Alleen een debiel ondertekent zo’n contract:
  http://www.nu.nl/schuldencrisis/2850245/landen-kunnen-beslissingen-esm-niet-blokkeren.html

  Like

 7. Verdomme, da’s niet goed. Wel is opvallend dat, wanneer een veto ter sprake komt, die ‘mr Burns’ weer met iets dergelijks op de proppen komt.

  Like

 8. louis-portugal zegt:

  Geweldig. Merkel laat zich na een nacht van getrek, geduw, gemasseer, en dreigementen in een situatie manoevreren waarbij 85 % van het stemgewicht in de raad van gouverneurs. kan bepalen wat er gebeurt..
  Aangezien Finland en Nederland samen minder dan 15 % hebben zijn alle protesten zinloos en kletst JKdJ weer uit zijn nek.
  Niks kiezen per geval.
  Zo ongeveer alle gevallen waar zo over moeten beslissen zijn nodig voor het in stand houden dus voldoet die 85 %.
  De enige die iets kan veranderen is Merkel dus en die heeft al duidelijk aangegeven dat de € t.a.t. gered moet worden.
  Monti c.s. hebben die 85 % mooi gekozen.
  Het lijkt veel en komt neer op alleenheerschappij door de schuldenlanden.
  Wanneer treedt er eens wat verstand door bij die duitsers.
  Merkel gaat vandaag naar Monti.
  Wat in godsnaam moet ze daar gaan doen?????????????????????????????

  Like

 9. Tom Hendrix zegt:

  @Louis-Portugal 10.47. uur, beste Louis volgens mij gaat ze daar de “duitse schatkist”, overdragen.
  De enige hoop die ik nog koester, is dat de CSU nu gaat dwarsliggen, bij monde van Dhr.Seehofer, zie ook de Telegraaf vandaag, en het proces van “die Linke”, bij het BVG in Stuttgart. Anders is de race gelopen, en krijgen we de DICTATUUR EU. En mogen de nederlanders, duitsers en finnen iedere week hun beurs leeg maken bij de clinic clowns Barosso,van Rompuy en Verhofstad. Groet.

  Like

 10. cicero zegt:

  In vele landen (o.a. USA , Engeland ) wacht men de verkiezingen in Nederland op 12 september met spanning af gelet op het hoge anti europa gehalte van de bevolking.

  De nederlanders moeten zich op 12 september in het stemlokaal maar eens als LEEUWEN gedragen en niet als schapen. Dus op ZICH ZELF stemmen en Geert steunen.
  Wellicht kunnen we dan als zelfstandig volk nog aan de spiegelfascistische europeese opgedrongen ondemocratische zooi ontsnappen.
  .

  Stem op JE ZELF – steun GEERT

  12 september 2012 Laatste Kans !!!! Vrijheid of Slavernij

  cicero

  Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  @Cicero 12.09. uur, U draagt met waardigheid de naam van uw illustere voorganger, de grote Romeinse redenaar Cicero. Inderdaad 12 september zullen we een keuze dienen te maken tussen VRIJHEID en SLAVERNIJ.

  Like

 12. vederso zegt:

  Helaas, als ik het artikel van Hannibal mag geloven is het artikel hierboven alweer achterhaald, maar de ontwikkelingen gaan ook zo razendsnel. Niks veto of onderhandelingen. Het budgetrecht is definitief weg en dat is het einde van Het Koninkrijk der Nederlanden.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/07/esm-geratificeerd-en-prompt-viel-het-eu-masker-af

  Like

 13. vederso zegt:

  De PVV zou serieus moeten overwegen een bodemprocedure tegen de ESM te starten. Eigenlijk wat de “klagers” in Duitsland ook doen.

  Like

 14. G.Deckzeijl zegt:

  Niemand iets opgevallen aan de cartoon? Ik denk dat de begaafde tekenaar de Nederlandse situatie niet kent, anders had dat euri-varken Jan Kees de Jager(en loopjongen van Barroso) met de Nederlandse driekleur op z’n rug er ook wel bij gestaan.

  Like

 15. G.Deckzeijl zegt:

  Nou had ik nog een gebruikte koelkast staan. Tikkeltje aangepast, tekst erop: ESM, wat is dat? En voorzien van de bekende gleuf, €100 inplaats van $100, kast op de stoep gezet…
  Geloof het of niet: het loopt storm..!!! http://tinyurl.com/cfhu3po

  Like

 16. Tom Hendrix zegt:

  @Vederso 12.39. uur, weet U wat het is Vederso, men heeft lak aan ons in Brussel. De EURO FASCIST Jean-Claude Juncker heeft gezegd: “We beslissen iets. We brengen dat dan in en wachten enige tijd om te zien wat er gebeurt. Volgt er geen misbaar, breekt er geen opstand uit-de meesten begrijpen toch niet wat er is beslist- dan gaan we weer wat verder. Stap voor stap tot er geen terugkeer meer mogelijk is”. Dat zegt dus de premier van Luxemburg en voorzitter van de Eurogroep. Voelt U hem, voor de klootzak zijn wij maar stom stemvee, en mogen alles betalen en de mond houden. Vielen ze voor mijn part maar dood deze fascisten-kliek.

  Like

 17. Tom Hendrix zegt:

  On Topic, ik lees net bij de site van Elsevier, dat de puppet Knot van de Nederlandse Bank -DNB- heeft gezegd, dat er geen plan B is als het met de EURO stukloopt. Tja, ik denk dat voor hem, en de Jager-zijn baas- en Rutte wel een plan B is onder het motto: Na ons de zondvloed! Leuke en fijne mensen toch, en ook zo sociaal en meevoelend-sarcasme modus uit- Quo Vadis Nederland?

  Like

 18. Anneke zegt:

  Mijn visie: ESM is inderdaad MISLUKT. En een middel naar nog meer ZGN. van Brussel. Genoeg geld zit er zeker niet in de pot!!! Duitsland, Nederland en Finland moeten Z-Europa gaan onderhouden, terwijl er in deze landen al genoeg armoede aan het ontstaan is.
  Kijk ‘k naar m’n eigen situatie…had tien-jaar geleden meer spek op de bips. Had meer te verhapstukken!!!
  “Tjah er is ons/mij heel veel ONTNOMEN. Mijn Wao o.a.in 2006; jaar later lag ‘k alweer op de operatietafel, maar in de ogen van het UWV-artsje was A. helemaal gezond; ondanks alle medische keiharde feiten. Heb gelukkig de gemene kankercellen/ -tumoren mogen overleven zonder bestralingen;ect. Alleen het chirurgisch mes is actief geweest in mijn lichaam”
  Ach; ben niet de enigste en heb dit jaar nog wat eigen vermogen, maar in 2013 zal de reserve-pot helemaal leeg zijn. Wat dan??/!! “Komt tijd komt raad, géén paniek”

  Like

 19. Anneke zegt:

  Correctie: En een middel naar nog meer ZGN. macht van Brussel èn Washington!!!
  Ga voor ’t eten zorgen; houdoe!

  Like

 20. Anneke zegt:

  Betr. de cartoon: iets te gulzige vraatzieke VARKENS

  Like

 21. Anneke zegt:

  Rutte heeft ons toch al VERKOCHT aan Brussel/Washington??/!! Meende dat Nld. en Dtslnd het ESM-contract hebben ondertekend; eergister. Kan ’t mis hebben, hoor

  Like

 22. vederso zegt:

  Het Deens is misschien even wennen, maar de Engelse ondertiteling goed te volgen. De vertaling is van Nicolai Sennels.

  http://vladtepesblog.com/?p=49880

  Like

 23. Frans Brassens zegt:

  Cicero (12:09)
  Misschien effe hier kijken (bij de ‘foto’s en video’s’) om te zien dat er meer op het idee kwamen om op jezelf te stemmen! ;):

  http://observator.hyves.nl/

  Like

 24. Tom Hendrix zegt:

  @G.Deckzeijl 12.37. uur, Gerrit duitse Topeconomen maken ernstig bezwaar tegen een bankenunie. Tevens staat MP Rutte weer te liegen dat het gedrukt staat, hij draait als een tol in het rond bij het debat in de kamer. Ze zijn gewoon ongrondwettelijk bezig geweest CDA en VVD.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s